Отидете към основна версия

4 295 38

В Киев някои трупат запаси, други се опитват да се изнесат

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • киев-
  • евакуация

Дори след седмици на предупреждения от страна на украински и западни политици, че руската атака е неизбежна, някои хора бяха сварени неподготвени в града с население от около три милиона души

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хората в Киев днес стояха на дълги опашки, опитвайки се да се снабдят с хранителни продукти, след като руските сили нахлуха в Украйна и огромно задръстване блокира главния път в западната част на столицата, докато други се опитваха да избягат, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Киев не беше нападнат, но се забелязваха признаци на нервност, тъй като самолети прелитаха над главите на хората, чуваха се експлозии и рано сутринта прозвуча сирена за извънредни ситуации.

Дори след седмици на предупреждения от страна на украински и западни политици, че руската атака е неизбежна, някои хора бяха сварени неподготвени в града с население от около три милиона души.

"Не очаквах това. До тази сутрин вярвах , че нищо няма да се случи", казва Никита, 34-годишен специалист по маркетинг, който чакаше на дълга опашка в супермаркет с бутилки вода, натрупани в пазарската му количка.

"Събудиха ме. Аз съм възрастен здрав мъж. Събрах си нещата, купих храна и ще остана у дома със семейството си".

Други супермаркети и магазини за хранителни стоки също бяха пълни с купувачи, които се готвят да останат в Киев, а кредитните и дебитните карти все още работят.

Други жители бяха решени да заминат и да намерят, както те смятат, относителна безопасност в Западна Украйна, след като руският президент Владимир Путин нареди започване на "специална военна операция" в източната част на страната.

Преди обяд беше спряно движението по четирилентовия път към западния град Лвов. Автомобилите се простираха назад на десетки километри, съобщиха очевидци пред Ройтерс.

"Отивам си, защото започна война, Путин ни нападна", каза Оксана, шофьорка на една от колите, която беше заседнала в задръстването с тригодишната си дъщеря на задната седалка.

"Страхуваме се от бомбардировки."

Тя каза, че непосредствената ѝ цел е просто да се измъкне от Киев, център на властта в Украйна и седалище на правителството, президентството и парламента. Добави, че след като това и се удаде, ще реши къде да отиде.

"Кажете им (на Русия): "Не можете да правите това. Това е толкова плашещо", допълни тя.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: