Last news in Fakti

24 Февруари, 2022 15:10 12 412 72

Кои са приятелите на Русия? Кой стои зад Путин?

  • русия-
  • владимир путин-
  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • николас мадуро

След манипулираните президентски избори през 2020 година Минск затвърди статута си като най-верен съюзник на Москва

Кои са приятелите на Русия? Кой стои зад Путин? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Агресията на Русия срещу Украйна предизвика остра критика по цял свят. Въпреки това Владимир Путин не е напълно изолиран. Няколко страни му остават верни. Защо и кои са те?

Беларус

След манипулираните президентски избори през 2020 година Минск затвърди статута си като най-верен съюзник на Москва. Беларус обърна гръб на съседна Украйна, където много беларуски дисиденти потърсиха убежище.

Русия по традиция е най-важният търговски партньор за Беларус. Москва е най-важният доставчик на петрол и газ, а и двете страни са свързани като членки в Евразийския икономически съюз, в който влизат още Армения, Казахстан и Киргизстан.

Геополитически Беларус играе ролята на стратегическа буферна зона между Русия и НАТО. Минск членува и във военната Организация по договора за колективна сигурност, създадена от Москва. В нея влизат още Казахстан, Армения, Киргизстан и Таджикистан.

Казахстан

Путин вижда Казахстан като "един от най-близките стратегически съюзници и партньори на Русия". Тази обвързаност пролича и по време на последните безредици в началото на годината. Тогава Путин изпрати в Алмати руски войски и специални части, за да защитят президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев.

Казахстан е важен за Русия както по геостратегически, така и по икономически причини. Като територия това е деветата по големина държава в света, която разполага с огромни залежи от нефт и газ. Повечето тръбопроводи в Казахстан принадлежат на руския гигант "Газпром". Русия е и най-важният търговски партньор на Казахстан.

Китай

Пекин и Москва демонстрираха единството си съвсем наскоро - в началото на февруари, когато се срещнаха двамата президенти. Междувременно обаче атмосферата помежду им се заоблачи. На спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН на 22 февруари 2022 Китай не взе страната на Руската федерация, а призова враждуващите към сдържаност.

Отношенията между Москва и Пекин са всичко друго, но не и балансирани. Китай е по-важен за Русия, отколкото обратното. Русия внася от Китай една пета от всички влизащи в страната стоки, докато при Китай делът на стоките, внасяни от Русия, възлиза само на 2,4%. Независимо от това през 2021 стокооборотът между двете държави нарасна с 36 процента.

Армения

Като бивша съветска република Армения е икономически зависима от Русия и поддържа близки връзки с Кремъл. Тя членува както в Евразийския икономически съюз, така и в Организацията за колективна сигурност. 80% от енергийните нужди на кавказката държава се задоволяват чрез руски внос. Русия е и най-големият търговски партньор на Армения.

В същото време правителството на арменския държавен глава Армен Саркисян се стреми към сближаване със Запада. Армения членува в Съвета на Европа, а от 2017 година има и споразумение за партньорство с ЕС.

Унгария

В Европа Москва залага на неколцина съмишленици. Двама от най-близките са унгарският премиер Виктор Орбан и сръбският президент Александър Вучич.

Орбан и Путин минават за политически приятели. През 2017 година Орбан купи руски ядрени реактори и подписа споразумение за съвместни руско-унгарски изследвания в космоса. Освен това Унгария внесе руската ваксина срещу коронавирус "Спутник", която не е сертифицирана в ЕС.

За награда Унгария получава руски газ на приятелски цени. А това е добре дошло за Орбан. В момента той е благодарен за всяка подкрепа, защото на 3 април в Унгария предстоят избори, а над главата му е надвиснала заплахата от съкращаване на еврофондовете. Според решение на Европейския съд от 16 февруари, Европейската комисия може да съкращава средствата от европейския бюджет за членки на ЕС, които имат проблеми с върховенството на закона.

Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич също получава предизборна подкрепа от Москва. Медиите съобщават, че Русия прави гигантска отстъпка в цените на газа за Сърбия, валидна до май. А това може да се отрази върху изборите на 3 април.

Вучич и много негови сънародници смятат Русия за "по-големия брат". Сръбският президент се обявява против санкциите срещу Русия. А през 2019 година Сърбия стана първата европейска страна, сключила споразумение за свободна търговия с Евразийския икономически съюз.

Но Белград води двойнствена политика, въпреки политическата си и културна близост с Русия. Сърбия е кандидатка за членство в ЕС и иска да намали икономическата си обвързаност с Русия. Затова се работи и над изграждане на тръбопровод, чрез който Сърбия да се свърже с гръцката газопреносна мрежа.

Венецуела

Путин се радва на симпатии в няколко латиноамерикански държави. Показа го и посещението в Москва на бразилския президент Болсонаро, който беше приет от Путин в средата на февруари - в разгара на руско-украинския конфликт. На 19 февруари Русия официално получи подкрепа и от Венецуела, чийто президент Николас Мадуро е един от най-верните съюзници на Путин.

Близките отношения между двете страни стъпват върху военно и икономическо сътрудничество. От 2006 година досега Москва е отпуснала на Каракас близо 17 милиарда долара кредити, голяма част от които са използвани за закупуване на руско оръжие. Експертката Александра Ситенко казва, че тези оръжия между другото се използват и за маневри край границата на Венецуела с Колумбия. А Колумбия е единствената латиноамериканска държава, която се води "глобален партньор на НАТО". Тъкмо поради това Москва смята партньорството си с Венецуела за "стратегическо".

Двете държави са тясно свързани и в областта на енергетиката. Според Ситенко, Русия много иска да установи контрол над залежите на петрол във Венецуела, които са най-големите в света. От 2017 година насам 51% от дяловете в държавната петролна компания на Венецуела се намират в руски ръце.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кои

    93 12 Отговор
    Цяла Азия няколко милиарда малко ли са? Може да не са баш приятели ама търговията им ще процъфти

    Коментиран от #52

  • 2 Софианетс

    68 11 Отговор
    А България къде е?
  • 3 Бою

    61 2 Отговор
    му подари куче !
  • 4 00014

    113 13 Отговор
    Кой стои зад САЩ! ..... Отговор --- купени и назначени правителства. Васали.
  • 5 факт

    79 17 Отговор
    И Беларус и Укряйна са част от Русия
  • 6 НАТО

    53 2 Отговор
    Много мухи има върху изпражненията. Време е то да бъде изметено, а мухите ще се разбягат.

    Коментиран от #33

  • 7 Пич

    72 9 Отговор
    Като стигне до Германия , Путин лично ще ви каже ! Спокойно !
  • 8 Като например

    52 11 Отговор
    Цяла България.
  • 9 От страни

    91 4 Отговор
    Първинах.... Ами като сметнеш Индия, Китай и Бразилия са половината от света. И после по континенти Африка и Южна Америка са с него. Остават Европа и САЩ са срещу него. Не забравяйте че много са наплашени и не смеят на глас да подкрепят Русия. Ама като падне САЩ всички ще са приятели, бързо ще се преобуят.
  • 10 Gucci x Balenciaga

    13 57 Отговор
    Половината утре няма да са в списъка приятели на Путин
  • 11 Никой

    13 45 Отговор
    Да търгува с тях за какво му е Европа.Те рашките и сега са гладни.
  • 12 Ленин

    15 36 Отговор
    Аз съм най добрият приятел на Путин. Даже му предадох сиф.лис.

    Коментиран от #65

  • 13 😄😄😄

    97 23 Отговор
    ВСЕКИ РАЗУМЕН ЧОВЕК Е ПРИЯТЕЛ НА ПУТИН !!!!
    Цял свят му аплодира!
    Всички се радваме, че най накрая се намери човек който да се противопостави на измамниците от USA

    Коментиран от #31

  • 14 Анонимен

    68 2 Отговор
    Забравихте Иран и Сирия.
  • 15 Петьо Петров

    65 4 Отговор
    Не съм натовец, не съм руснак, а българин.
    Неутралитет и независимост на България! Не, на агресията!

    Пропуснахте Индия, Бразилия ЮАР...или забравяте БРИКС?
  • 16 ФАКТИ

    36 6 Отговор
    ЦЯЛ СВЯТ.
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    54 6 Отговор
    Нека да се помолят за душите на изгорените хора в Одеса,Видов ден дойде
  • 18 УСА боклук

    45 9 Отговор
    Аз съм преятел на Путин На 13/12/2921 , тук във Факти под №60 на изявление на Захарова писах , че 100% Русия ще нападне Украйна . И дните на тази държава са преброени. Всички ми се смяха във Форума. Никой не ме взе под внимание. Русия разбра ,че ако остави Украйна в НАТО , ще загине. И Путин го разбра.

    Коментиран от #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мдааа....

    37 5 Отговор
    Много бе...Пък ние имаме НАТО и ЕС . Американците ще пазят ни със хвърляне на каски,а ЕС ще наказва сурово със санкции.
  • 21 Иванушка

    27 15 Отговор
    Пълен СРАМ че България я няма в списъка и това били....."братя" ? (((
  • 22 Много плява бе

    40 3 Отговор
    Просто е достатъчно да се каже, КИТАЙ.
  • 23 От страни

    29 3 Отговор
    Добре че показаха тая снимка - войските на Белорус влезнаха от другата страна на Украйна...
  • 24 Gucci x Balenciaga

    16 41 Отговор

    До коментар #18 от "УСА боклук":

    Не съм фен на САЩ, имам дълбоко уважение към руския народ но само едно не разбирам как може да величаеш един психо диктатор повечето му уж приятели са от страх не по душа аверчета в този случай той е агресора как е възможно или си фалшив лъскател не разбирам как е възможно да има нормални хора да го подкрепят

    Коментиран от #35, #55, #71

  • 25 От страни

    19 5 Отговор
    Ей, па четете американски и английски форуми отде сет взеха толкова русофили изведнъж?

    Коментиран от #28

  • 26 Гаргамел

    11 6 Отговор
    и 100тина местни трола
  • 27 бОЛИ

    24 2 Отговор
    ГО ФАРА ПУТИН ЧЕ СТЕ ГО ИЗОЛИРАЛИ....
  • 28 Gucci x Balenciaga

    6 6 Отговор

    До коментар #25 от "От страни":

    Не им е разрешено може и робот да дава коментари не знам но има голяма аномалия и с плюс и минус нещо не е в ред
  • 29 Ха ха ха ха ха

    31 9 Отговор
    Путин ви каза, че приятелите на руския народ е руската армия! Зад Путин стои руският народ и руската армия!

    Коментиран от #34, #66

  • 30 Учуден

    11 17 Отговор
    Чудя се, защо няма санкции за Беларус? От тяхна територия нахлуват руските войски.
  • 31 българин

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "😄😄😄":

    Ти си трол от класа, мен.🤣🤣🤣🤣
  • 32 АБВ

    8 17 Отговор
    Е няма що страшни приятели си има .Направо ще цъфне и върже с тях.

    Коментиран от #54

  • 33 НАТО

    6 20 Отговор

    До коментар #6 от "НАТО":

    Явно трябва да се пояснава, защото има глупави. Изпражнението е Путиния, а мухите са горе изброените.
  • 34 АБВ

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ха ха ха ха ха":

    А може би не
  • 35 Така

    28 1 Отговор

    До коментар #24 от "Gucci x Balenciaga":

    Ли мислите , и за тези диктатори , които избиха милиони , сред които жени и деца , в Ирак , Сирия , Либия , Афганистан , и т н. ! Или , за Вас , това са добри диктатори !!!!

    Коментиран от #38

  • 36 Хммм

    39 6 Отговор
    Путин го обвинявам само в едно. Защо закъсня! 8 години остави САЩ да разсипат Украйна, чрез инсталираната хунта в Киев! Това, което направи днес, трябваше да го направи през 2014-2015г.Още, след раздаването на курабиите от Нюланд.
    Това му е единствената вина! Защото сега, когато си прибере Украйна, отново Русия ще плаща за възстановяването на икономиката й!
  • 37 карайте наред

    29 2 Отговор
    Пропуснали сте още много други . Монголия ,Куба ,С Корея ,Виетнам ,Индия ,Филипините ,Бразилия ,Сърбия ,Аржентина , Виетнам ,Лаос ,Иран ,Ирак ,Сирия ,ЮАР ........... и т.н.
  • 38 Gucci x Balenciaga

    0 15 Отговор

    До коментар #35 от "Така":

    Тук е различно отвори се очите сляп ли си да погледнеш какво става кой е агресора и лъжица Тук?Тъжно ми е и за изброените от теб държави виждам хората как страдат тук не съм без чувства

    Коментиран от #49, #53

  • 39 1111

    10 4 Отговор
    Бих добавил също куба, аржентина, бразилия, япония.
  • 40 адаша

    15 3 Отговор
    Не съществуват приятелства между държави. Има икономически зависимости. Точка.
  • 41 Пропагандистите на сороснята

    30 2 Отговор
    Сороснята няма приятели има изнудени роби. Руските приятели са точните хора патриоти !
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Наркос

    1 4 Отговор
    3 миндила на минимална заплата
  • 44 А50

    13 6 Отговор
    Още: Бразилия, Аржентина, Куба, Никарагуа, Венецуела, Иран, Сирия, Египет, ЮАР плюс приятелски народи по цял свят включително нашият
  • 45 Ганьо

    15 2 Отговор
    Да се готвим ли за евразийски съюз, защото Евросъюза май приключи, а ние сме част от него...
  • 46 даойчовците да разкажат за децата

    22 1 Отговор
    Не знам кои са приятелите на Путин и не ме интерсува!

    Интересува ме кои са приятелите на киевския реоим избил нак 200 деца украинци в Донбас от 2014- 2022!

    Защо дайчовците от велето не ни разкажат за " Алеята на Ангелите" в Донецк, в памет на избити над 200 дечица.
    които нямаха право на защита от ес, нито от дайчовците на веле, нито им бяха предлагани хотели и безопасност от ес!!!

    Над 200 дечица избити от майданския киевски режим, подкрепян от дойчовците на велето, снн, ройтерсите, ввъ-тата на сяк, англия, ес, неонац. украински " патриоти", натовски частни наемници- поляци, англичани, латвийци, естонци от 2014 до 2022.

    Същото е провил с децата сънародника ви хитлер и киевските бандеровци в украйна през 1941- 44 г!
  • 47 Верно ли

    6 1 Отговор
    Даааа, Китай, зелки? Проблем???
  • 48 Биби Долапчиев

    3 3 Отговор
    Емпериите немат приатели,имат саочасници!
  • 49 Верно ли

    8 2 Отговор

    До коментар #38 от "Gucci x Balenciaga":

    Носи си Гучито и Баленсиагата и не си ври гагата, там дето не ти е работа, а?
  • 50 Читател

    5 1 Отговор
    Видях че е вкиснатото зеле и изобщо не съм чел пасквила им че ми се гади когато ги чета.
  • 51 русия терорист номер едно

    2 18 Отговор
    Демек зад русия стоят останалите отритнати от света кенефи минаващи за държави и това са Беларус,Сирия,Казахстан,Таджикистан,Киргизстан,Туркменистан и тем подобните им пещерни кенефи.Все изостанаващи от света с векове откъм развитие степни резервати.Русия + 4-5 пещерни пуделски държави срещу 200 страни,а когато си сам срещу целия свят както е русия ,трябва да се замислиш в кой е проблема ?!

    Коментиран от #56, #57

  • 52 Дарвинист

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кои":

    Освен това Китай ще търси подкрепа
    когато присъедини Тайван.
  • 53 Моля

    9 2 Отговор

    До коментар #38 от "Gucci x Balenciaga":

    Ако не ви затруднява , да ми обясните кое е различно ! Една разлика има , и тя е , че диктатора не носи англо- саксонско име ! А , и друга се сещам - не е избил милиони невинни ! С интерес чакам , да ми разясните вашата гледна точка !

    Коментиран от #61

  • 54 Българин

    16 0 Отговор

    До коментар #32 от "АБВ":

    Ние като цъфнали и вързали с нашите "приятели" краварите какво да ти говоря. При такива "приятели" като нашите врагове не ни трябват.

    Същите се пишеха и "приятели" на украинците и я караха да ръчка мечката като я лъжеха че ще им помогнат а сега избягаха. Изобщо не ми трябват такива "приятели".
  • 55 оня

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Gucci x Balenciaga":

    еуроджендърите се подкрепяте:)) разбираемо:)) как да ти дойде акъла, като не стига:)) Я гледай това: "Говорейки свободно (2007)" в тубата го има:))
  • 56 Антитрол

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "русия терорист номер едно":

    Изостанал си ти а не приятелите на Русия и къде забравяте Китай.
  • 57 Ха ха ха ха ха

    8 0 Отговор

    До коментар #51 от "русия терорист номер едно":

    И за теб САЩ +ЕС (чрез команда от Брюксел, защото страните членуващи в ЕС не са суверенни за да имат право на своя позиция. При тях какво им се изкомандва от Брюксел, това е) са целият свят? Ха ха ха
  • 58 ТОЧКАТА

    14 0 Отговор
    Приятели на Русия и Путин са всички хетеросексуални хора с ТРАДИЦИОННИ < НАЦИОНАЛНИ ЦЕННОСТИ>>>>>Впроче като гледам как ,,обучиха,, Афганистанската ,Украинската армия време да бием по един кол в гърба на козяшките ни инструктори!!!!!!
  • 59 Во Нгуен Зияп

    4 5 Отговор
    След манипулираните президентски избори през 2020 година Минск затвърди статута си като най-верен съюзник на Москва

    След манипулираните президентски избори през 2020 година Вашингтон затвърди статута си като най-открит враг на Москва
  • 60 доко

    1 0 Отговор
    и аз ...
  • 61 Gucci x Balenciaga

    1 3 Отговор

    До коментар #53 от "Моля":

    Не знам защо ми се караш аз съм обикновен човек който иска мир по дяволите моята гледна точка е такава.Един луд прави на луди цялата Земя с малки изключения на малки държавички. До вчера се борихме с корона вирус днес се събухме с "приятна новина " нали и грижа за руските проблеми и живот за който не ме е грижа след като са избрали психо да ги управлява твърде алчен и изсукоригал въвлича собственият си народ дълбоко в тинята как не можаха да го ликвидират чудя се колко двойника има та не успяха или е самият дявол .Ни искам невинни жертви, хора без дом и бомби глад и мизерия ,Бог да пази простите хора които искаме нормален живот за нас и за нашите деца Бог да пази Европа и България

    Коментиран от #63

  • 62 Антикомунист

    2 0 Отговор
    Отбор юнаци, кой от кой по- хубав.
  • 63 И аз

    11 0 Отговор

    До коментар #61 от "Gucci x Balenciaga":

    Като Вас , искам мир по цялата земя ! Учудва ме , че не виждате големият Дявол , който седи във Вашингтон , и прави луд целия свят , както казвате ! Не Ви се карам , изказвам различна гледна точка ! Извинете , ако сте се почувствала нагрубена !
  • 64 Митраджия

    2 4 Отговор
    И тука имат един надупен Копейкин приятел на Русия .него защо го забравихте . Путлер да го награди с орден Златна Копейка.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Хей

    0 1 Отговор
    Роби на Русия Хитлер! Орбан на зная какво е правил когато руските хитлеристи влязоха в Будапеща? Роби, забравихте ли 50 годишното руско робство. Не се учудвам защо българите са носели фесове със години ! Посланици на руския хитлеризъм, щом ви харесва вървете при путин. Там ще ви оправят. Там ще сте щастливи. Хайде вън от този свят.
  • 70 Д.ИВАНОВА

    2 1 Отговор
    СЪДБАТА ОБИЧА СМЕЛИТЕ !
  • 71 Д.ИВАНОВА

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Gucci x Balenciaga":

    Мъжки,защо не написа нещо за "миротворците",които 20години се развяваха в АФГАНИСТАН и участваха във военни конфликти на всички континенти ,предизвикани от тях и благодарение на тях много хора страдат.ПУТИН защитава националните интереси и природни ресурси на РУСИЯ

    Коментиран от #72

  • 72 Типичен диктатор

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Д.ИВАНОВА":

    Аз не мисля,че в момента с глупавите си постъпки защитава правата и интересите на руския народ.А май прави точно обратното.Типичен диктатор.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания