Last news in Fakti

24 Февруари, 2022 14:29 4 286 38

В Киев някои трупат запаси, други се опитват да се изнесат

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • киев-
  • евакуация

Дори след седмици на предупреждения от страна на украински и западни политици, че руската атака е неизбежна, някои хора бяха сварени неподготвени в града с население от около три милиона души

В Киев някои трупат запаси, други се опитват да се изнесат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хората в Киев днес стояха на дълги опашки, опитвайки се да се снабдят с хранителни продукти, след като руските сили нахлуха в Украйна и огромно задръстване блокира главния път в западната част на столицата, докато други се опитваха да избягат, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Киев не беше нападнат, но се забелязваха признаци на нервност, тъй като самолети прелитаха над главите на хората, чуваха се експлозии и рано сутринта прозвуча сирена за извънредни ситуации.

Дори след седмици на предупреждения от страна на украински и западни политици, че руската атака е неизбежна, някои хора бяха сварени неподготвени в града с население от около три милиона души.

"Не очаквах това. До тази сутрин вярвах , че нищо няма да се случи", казва Никита, 34-годишен специалист по маркетинг, който чакаше на дълга опашка в супермаркет с бутилки вода, натрупани в пазарската му количка.

"Събудиха ме. Аз съм възрастен здрав мъж. Събрах си нещата, купих храна и ще остана у дома със семейството си".

Други супермаркети и магазини за хранителни стоки също бяха пълни с купувачи, които се готвят да останат в Киев, а кредитните и дебитните карти все още работят.

Други жители бяха решени да заминат и да намерят, както те смятат, относителна безопасност в Западна Украйна, след като руският президент Владимир Путин нареди започване на "специална военна операция" в източната част на страната.

Преди обяд беше спряно движението по четирилентовия път към западния град Лвов. Автомобилите се простираха назад на десетки километри, съобщиха очевидци пред Ройтерс.

"Отивам си, защото започна война, Путин ни нападна", каза Оксана, шофьорка на една от колите, която беше заседнала в задръстването с тригодишната си дъщеря на задната седалка.

"Страхуваме се от бомбардировки."

Тя каза, че непосредствената ѝ цел е просто да се измъкне от Киев, център на властта в Украйна и седалище на правителството, президентството и парламента. Добави, че след като това и се удаде, ще реши къде да отиде.

"Кажете им (на Русия): "Не можете да правите това. Това е толкова плашещо", допълни тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски

    65 6 Отговор
    Що бягате бе?Ние побеждаваме . Вервайте ми!
  • 2 🐵🐵🐵

    50 13 Отговор
    Наз кво ни дреме ние наща къща не може да си оправим но тръгнахме украйна да спасяваме
  • 3 Наркос

    31 3 Отговор
    Да не се плаши жената "освобождават " ги от територия.
  • 4 Старецът

    32 11 Отговор
    От белия дом изигра Путин
    Няколко пъти категорично заяви че НАТО няма да се намеси военно а ще има само санкции макар и строги
    Всъщност това развърза ръцете на Путин защото вече беше сигурен че няма да се среща с натовски войски
    Само че западът обилно снабди Украйна с оръжие и снаряжение и сега Америка си грее ръцете на въоръжен конфликт между два братски славянски народа
    Това е Победа за на наглосаксите независимо от изхода на този конфликт

    Коментиран от #8, #9, #12, #23, #35

  • 5 Иван

    32 2 Отговор
    Кой трупа запаси или друго? Медиина война на 99 процента. Нали се вижда поне по много канали директно какво става. Стайков, вървиш по тънката линия за фейк новини!
  • 6 Толкова

    53 4 Отговор
    Зомбирани че няма накъде.
    Руските военни изчистват само военни цели и няма да хвърлят ракети по 13 етажен блок я.
    Путин е умен за разлика от Зеления продажник
  • 7 Абе

    51 0 Отговор
    Аз като българофил виждам само как ние ще страдаме от надупената ни позиция и налагането на санкциите, които ще ударят нас. Цените ще хвърчат нагоре и ще си слагаме украински знаменца на профилите докато бензина стане 3 лева а олиото 10 .
  • 8 тези

    29 2 Отговор

    До коментар #4 от "Старецът":

    оръжия, ще бъдат пленени, защото украинските войници свалят гащи и се хващат за палците на краката...
  • 9 Иван

    39 2 Отговор

    До коментар #4 от "Старецът":

    Точно това искаха, да има конфликт между нас славянските народи. Мниго бързо се изнесоха двете групи от Сътрудници на Нато. Бягат към Полша вече.
  • 10 Иванушка

    28 5 Отговор
    Искам да се обърна и помоля всочки Киевчани да останат по домовете си и да не се панират. Полицейската акция по задържането на Зеленски е към края си. Руски полицейски хеликоптери кацнаха в Киев и полицейска жандармерия се отправи към Радата да изведат бившия президент. Улиците се контролират от Народна Милиция на Донбасс. В Киев всичко е спокойно.
  • 11 Тодор Живков

    24 1 Отговор
    Утре да не се окажете и в НРБ пак неподготвени, че натю бега бържи далече живее
  • 12 Майор Деянов

    32 2 Отговор

    До коментар #4 от "Старецът":

    Първо не е снабдили а им е продала. Ива разлика. Второ там събитията ще приключат до десет дни. Ще има вторични напрежения до лятото и тогава край. Големият губещ ще е САЩ тъй като Украйна си отива там където й е мястото- при Русия. Поредната загубена битка и война за САЩ.

    Коментиран от #25

  • 13 дедо

    17 0 Отговор
    брендо изнася лабораторията стирове за българия
  • 14 и в киев, и в донецк

    24 0 Отговор
    В Донецк, украинците нямаха избор срещу майданския киевски режим, подкрепен от нато, сащ, англия, ес,
    когато избиваха децата им майданските войски на киев, неонац. патриотите, натовските частни наемници- поляци, англичани, естонци от 2014- 2022!

    Алеята на Ангелите в Донецк, в памет на 206 малки дечица избити от майданския киевски режим!

    Колкото по скоро падне майданския режим в киев, подкрепян от нато и се спре геноцида му срещу собствения народ, толкова по бързо ще настъпи мир в украйна!
  • 15 Тексас е мексикански

    16 0 Отговор
    "Десен сектор" масово купували руски речници и знамена....
  • 16 тактик

    2 6 Отговор
    Сега е момента за бомбени килими над болници бензиностанции и учебни заведения.

    Коментиран от #18

  • 17 Българина

    21 1 Отговор
    Кажете на Буш и Уорън подписали меморандума 1991 с Русия за неразширение на нато да си спазят обещанието Путим до преди 10 дни им се моли да подпишат документ за невключване на Украйна в нато. е като не това е резултата. Нека незабравяме че Русия отстъпи в кубинската криза, сега сащ защо не отстъпи?
  • 18 Тексас е мексикански

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "тактик":

    Е-е-е, не така -този филм вече сме го гледали.Прожектира го Тони Блеър.
  • 19 трънчо

    18 2 Отговор
    Жалко за украинският народ ,жалко и за европейските политици не противопоставили се на плана на щатите война между Русия и Украйна! А можеха да я избегнат сато обищаят че НАТО няма да се разширява на изток и дадат исканите гаранции от Русия-ДА ,ама не те се държаха като глупаци мислейки че могат да комондват света-лицемерие и нахалство!
  • 20 гуньо

    3 1 Отговор
    Последното изречение ме уби от смях.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гост

    4 0 Отговор
    Язък - едни много пари отидоха на кино!
  • 23 Неееее

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Старецът":

    Америка може да се сгрее от даден конфликт, само тогава, когато ще има печалба от въпросния конфликт. От тук печалба няма да има! А няма ли печалба... не е победител! Ще спечелят Русия и Украйна, защото са един народ. И враждата насадена между тях, чрез инсталираната от САЩ хунта в Киев ще приключи! Русия трябваше да го направи това много по рано, а не да чаака години.
  • 24 Sieg

    7 0 Отговор
    Защо ? Нали според медиите печелят битките си?
  • 25 Интересно

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Майор Деянов":

    Дали ше стане така?

    Коментиран от #37

  • 26 Каунь

    8 1 Отговор
    Война е , ще има жертви няма начин. Война без жертви не може, няма такава. Цинизъм е обаче голям, започват да броят жертвите от бомбите трагедия е. А докато всеки ден уж умираха по 1000 души уж от ковид в зависимост от държавата не е ли трагедия. Или едните са само статистика. Всички военнослужещи са хора ,които ще умрат заради някакви интереси, които не са техни . Ако Всички те се изправят срещу собствените си управляващи и ги премахне ще се оправи света.
  • 27 Механик

    8 0 Отговор
    Ма що да се изнасят, бе? Нали украинската армия громи руснаците по всички земни кълбета. Е на, до довечера (пак по думите на укр. армия) руснаците няма да имат нито един самолет. Вместо да празниват и ликуват, те тръгнали да бягат. И къде ще идете, бе? САЩ няма да ви приемат (те винаги така правят с приятелите си), ние не ви искаме. Стойте си там и помолете Путин да ви прости. Той е великодушен.
  • 28 оня

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Никой":

    Ще видим:))
  • 29 Изнасят се нацистите

    8 0 Отговор
    Тия които не желаят мароинетката Зеленяшки трупат запаси и... чакат. Бандеровците и десния сектор във свински тръс се изнасят към Западна Украйна.
  • 30 кpaвeшкaфъшкия

    7 1 Отговор
    война било, укрите печелят, ама бягат... а сега де?! да ви у краварската слугинска медия

    Коментиран от #36

  • 31 Помним

    5 0 Отговор
    Киев, хиляди убити от бендерската хунта Азов и Десен сектор сега киевчани бягат, а убийства забравиха ли ги след 2014г?
  • 32 Бандерките бягат

    4 0 Отговор
    Путин им каза - знаем всичко за всички.
    Сега, ако НАТО не задейства заградителните отряди, всички ще влязат в Европа. Пак фашисти в Европа. Т.е. те и досега си бяха там, ама Европата не ги виждаше. Или не искаше да ги види.
  • 33 Гръч

    6 0 Отговор
    Русия винаги е отстъпвала на нато,но този път краварите прекалиха,като стигнаха до тоалетната на Путин и влязоха да го заплашват.Това е супер просташко и показва,колко и на кого сме нагазени
  • 34 Гръч

    4 0 Отговор
    Нато,СЗО,Америка за България,ООН и др.са фашистки организации
  • 35 Наркос

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Старецът":

    Разделяй и владей ,)
  • 36 Путин им го каза

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "кpaвeшкaфъшкия":

    Вие сте ИМПЕРИЯ НА ЛЪЖАТА
  • 37 Майор Деянов

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Интересно":

    Да. Всичко вече е ясно. Питай талибаните.
  • 38 Ххххх

    3 0 Отговор
    Ало украинските баби с автоматите май изчезнаха безследно! Военолюбците западни ,наши , САЩ ,НАТО се уляха да се хвалят !В Луганск прогониха ултрасите и освободиха реката ,която отклониха фашагите лишаваха от вода двете републики!това са любимите бандеровци на някои заблудени !
Новини по държави: