Last news in Fakti

24 Февруари, 2022 19:00 7 960 173

Какво да кажа на дъщеря си довечера

  • украйна-
  • киев-
  • русия-
  • владимир путин

И това трябваше да звучи като дистопия, като предупреждение за бъдещето - бях заложил годината 2039, точно сто години след Втората световна война

Какво да кажа на дъщеря си довечера - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бяхме сигурни, че това повече не може да се случи. Не и в Европа, преживяла двете страшни войни. Какво да кажа на дъщеря си довечера, след като всяка вечер ѝ обещавах, че война няма да има? От Георги Господинов:

Дотук ли стигнахме... Да тръгва война в Европа, да върнем бомбоубежищата в употреба, бомбоубежищата... Да напълним отново с кръв онова, което мислехме за история и литература.

Занимавах се дълго с дискретното чудовище на миналото и 1939-а в последния си роман "Времеубежище". Той свършва с една сцена на детайлна възстановка на началото на Втората световна война, войските са струпани на границата и чакат. И изведнъж от възстановката се произвежда реален изстрел и…

Никоя война не може да бъде спечелена

От този опит на пишещия искам да кажа пак: никоя война с миналото и за миналото не е спечелена. Никоя война изобщо не може да бъде спечелена. Войната е срив в човешкото време, срив в човешкото изобщо. Зачертаване на пластове култура от Сократ, Платон, Аристотел през Шекспир и Гьоте до Чехов и Бродски…

Путин поиска да върне Европа първо преди 1997-а, после преди разпада на СССР през 1991-а, а всъщност е искал да стигне до 1939-а. Винаги ли ще сме в навечерието на 1939-а? Дори часът на атаката е същият като на тогавашния 1 септември.

Кога наистина едно всекидневие става (пак) история? И защо - след всичко, което вече е било. Някъде не разказахме добре. Бяхме сигурни, че това повече не може да се случи, не и в Европа, преживяла двете войни. Въпреки всички книги и филми, въпреки всички архиви и разговори - оказа се, че не сме разбрали. Или сме забравили. Изпаднали сме в тежък социален алцхаймер.

Тази война избухва в момент, когато носителите на жива памет за Втората световна вече ги няма. Ние сме точно на онзи поколенчески ръб, когато последните участници, които държаха тази памет жива, последните лагерници, последните от окопите си отиват. А много хора тук още харесват диктатори.

Светът от вчера, за който пишеше Стефан Цвайг в навечерието на Втората световна война, сега рязко се превърна в света от онзи ден. Има дни, които прещракват нещо в механизма на историята и днешният за съжаление е такъв. Всеки ще помни къде е бил, какво е правил. Както на 1 септември, както на 11 септември, както днес…

В репортажите показват как хората търсят бомбоубежища. По дяволите, мислех думата "бомбоубежище" за нещо, което вече трябва да се обяснява под линия за младите читатели. В романа си настоявах, че ще търсим все повече времеубежища. И това трябваше да звучи като дистопия, като предупреждение за бъдещето - бях заложил годината 2039, точно сто години след Втората световна война.

Путин превърта часовника назад

Когато дистопичните романи започнат да се превръщат в документални, нещата са тръгнали неспасяемо назад. Моята дистопия все пак беше демократична. Страните в Европа избираха с референдуми в коя година от 20 век да се върнат. Референдуми за минало. Днес Путин превърта часовника назад без право на избор. Връща 21 век в 20 век с война. И го решава не само за своята страна, а и за съседна държава, за цяла Европа, може би за целия свят. Не можеш да връщаш никого насила в карцера на едно минало. Нито отделния човек, още по-малко цели народи.

И какво да кажа на дъщеря си довечера, след като всяка вечер ѝ обещавах, че война няма да има? Какво да кажем на децата си? Как да обясним, че детската стая на света не е готова за тях?

Трябва да почистим мазето, каза жена ми. Добре, че има чешма долу. Може да се изкара дълго.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 117 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BOBO

    231 38 Отговор
    КАЖИ И ЧЕ ФАШИСТИ УПРАВЛЯВАТ УКРАИНА ЗАТОВА СЕ СЛУЧВА ТОВА
  • 2 ххх

    146 11 Отговор
    хмм...аз за часове и часове преминавам Call of Duty 4 а руските войски за същото време са превзели половин Украйна
  • 3 Верно ли

    231 17 Отговор
    ПуснАх сълза! Добре, че сърбите не бяха толкова ревливи навремето, ми си я понесоха сам-сами войната и гък не казаха!
  • 4 хъхъ

    234 15 Отговор
    Кажи й, дъще, ще мрем в защита на американските интереси.
  • 5 учител

    169 19 Отговор
    Кажи й : НЕ НА ФАШИЗМА!Новоросия обратно в Русия
  • 6 хехе

    234 18 Отговор
    Разкажи на дъщеря си как американците направиха точно същото със Сърбия преди години, и се опитай да й обясниш защо онова е било законно а това не, и как натовските бомби и ракети са били демократични и безобидни а сърбите са се крили по мазетата само на майтап.

    Коментиран от #52, #89

  • 7 А50

    186 11 Отговор
    Кажи на детето, че доброто пбеждава лошото, след 8г. трепане на мирни хора. Кажи още за убеднения уран в Сърбия, за Сирия, Ирак все в този век
  • 8 Бамбука

    22 129 Отговор
    Дори и комунистически Китай не напада Тайван. Как да обясниш на децата си ? Жалко за украинския народ, за всички тези, които няма да спят и ще се опитват на успокояват децата си, че ужаса на войната няма да ги достигне. Но, дали приказките ще помогнат да заспят ?

    Коментиран от #15

  • 9 Чернокож китаец

    153 11 Отговор
    Кажи и че тази година а и за напред няма да има вече гей парад
  • 10 123

    143 17 Отговор
    Кажи й, че Русия пак ще смачка главата на неонацистите!
  • 11 МБабе

    148 7 Отговор
    а войната в Югославия някак си мина незабележимо и безболезнено за европейците, като да я нямаше...
  • 12 ха ха

    99 9 Отговор
    Путин се възползва отлично от либерал-идиотизма на давоските феодали, които разединиха и феминизираха Запада. Обезкървиха го в някаква ужасяваща дистопия от дългове, тирания, зеленизъм и ковид-наукизъм в търсене на централно глобално управление. Получаваме си заслуженото за това, че си затваряхме очите, когато отнемаха свободата на индивида и пробутваха откровено расистки и античовешки теории. Нашите лидери са виновни Путя да посмее да влеза в Украйна. Трябва да благодарим на Меркел, Обама, Търдо, Макрон и още знайни и незнайни служиотели на Давос. Хайл Шваб!
  • 13 666

    25 125 Отговор
    Ще кажем на децата си че винаги има някой луд диктатор който може да запали световна война. Целият свят трябва със сила да свали омразното джудже от Кремъл.

    Коментиран от #121

  • 14 Развитие

    104 5 Отговор
    Кажи и: Объркали сме се тотално от 30 години !
  • 15 ЕРДО

    6 10 Отговор

    До коментар #8 от "Бамбука":

    СКОРО
  • 16 rusnak

    112 16 Отговор
    Кажи и: Руские идут дочь, они нас спасут от уродов фашыстких и соросоидных сатанистов!

    Коментиран от #165

  • 17 Иво

    24 77 Отговор
    Този сайт е пълен с уроди👾👾☠️☠️☠️☠️

    Коментиран от #117

  • 18 ОБЕКТИВЕН

    121 5 Отговор
    Кажи и че не разбираш, Господинов, и не се опитвай да тълкуваш неща, за които си некомпетентен, само за да се харесаш на менторите си от Отворено общество. И как точно успя да свържеш Путин с 11 септември? А за украинските нацистки батальони през 2та СВ сигурно не си и чувал!
  • 19 Историк

    80 5 Отговор
    Кажи и, че Украйна е Руската Македония !
  • 20 Кажи ѝ, че ...

    123 4 Отговор
    в Донбас от 2014 до днес са УБИТИ 91 деца, а ти като баща не знаеш как да осмислиш този факт. Купешки фразаджия!

    Коментиран от #124

  • 21 покажи

    115 6 Отговор
    Кажи й, че американските империалисти са разплакали много дечица по света, избивайки родителите им, ранявайки и осакатявайки тях самите. Покажи й снимки как голи и плачещи дечица биват горени с напалм във Виетнам. Покажи й разрухата в Ирак, Либия, Сирия.
  • 22 Зззз

    85 4 Отговор
    Аз пък да питам на колко години е дъщерята ,че ти хич не си първа младост?
  • 23 хмм

    50 2 Отговор
    Кажи и, че политиката е магнит за комплексари.
  • 24 Корекция

    10 74 Отговор
    Умът на Путин превъртя, а не часовникът му !
  • 25 Имай малко срам, Господинoff

    89 5 Отговор
    Какъв душевен некрофил трябва да си, за да си правиш самореклама на собствения си роман с човешката трагедия, като "предупреждение за бъдещето"? Гнус ме е от претенциозната ти мерзост!

    Коментиран от #33

  • 26 Дойде време

    34 10 Отговор
    да поразчистим местните петоколонници !
  • 27 WhiteNoise

    50 2 Отговор
    е кво да и кажеш.. примерно да учи китайски. да привиква да яде къри или дюнери... нещо полезно за живота треа да е
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 КАК КАК КАК

    95 4 Отговор
    А как отговаряше на дъщеря си, когато неонацистите избиха над 146 деца в ДНР и ЛНР? Как отговаряше на дъщеря си, когато неонацистите убиха над СТО Човека в Одеса живи наемниците на Саакашвили, и изкормиха бременна жена? Как отговаряше на дъщеря си, когато неонацистите убиха 76 човека от двете страни? Как отговори на дъщеря си за 16 биолаборатории спонсорирани от Пентагона в Крайна, заплаха за цяла Европа? Как отговори на дъщеря си за сваления Боинг от неонацистите? Как отговори на дъщеря си за екокатастрофата в Крим, задушени деца? Как отговори на дъщеря си, когато неонацистите обстрелваха със забранени касетъчни заряди болници, училища и градини?Как отговори на дъщеря си на Мюнхен конференция, когато Зеленски заплаши Европа с Ядрено Оръжие? Как отговори на дъщеря си за последният 5 годишен убит Павлик от дрон, играещ в двора в Донбас? КАК КАК КАК
  • 30 Ники

    83 4 Отговор
    Какво и каза след бомбардировките на НАТО в Югославия?

    Коментиран от #118

  • 31 Сивата котка

    54 2 Отговор
    Щерка ти все още не чете ли, та ти ще й разказваш? Някой да ти е начуквал в главата да й описваш и говориш за светлото бъдеще? Баш кът комсомолец се изказал Господинов.

    Коментиран от #36

  • 32 фен на сидеров

    77 2 Отговор
    кажи й истината ! но едва ли я знаеш, защото 30 години ни облъчват такива като теб с едностранна пропаганда !
  • 33 Смърфиета

    40 2 Отговор

    До коментар #25 от "Имай малко срам, Господинoff":

    Еми какъв да е, полски семит.
  • 34 ха ха

    67 3 Отговор
    Отплеснах се! Кажи на дъщеря си, че феминистките са идиотки. Няма такова понятие като токсична мъжественост. И не, жените не са родени за война, а за да дават живот. Лоши войници са. И мъжете не са нито врагове, нито насилници. Просто има неща, за които жените не стават... както и неща, за които мъжете не стават. Инфлацията е еднаква за всички, войната е еднаква за всички ни, миграцията е еднаква за всички ни, безработицата е еднаква за всички ни... Затова мъжът и жената са създадени да са партньори, а не състезатели в различни отбори на продажни политици и милиардери социопати. Кажи и още, че сега ще го учи по трудния начин, защото дядо ѝ и баща ѝ са заспали на кормилото в последните пет десетилетия.
  • 35 Да,бе

    94 3 Отговор
    Кажи и,че поколението на баща и е продало България за фалшиви евроатлантически мъниста и,че пак сме качени на поредния Титаник.

    Коментиран от #39, #63

  • 36 Смърфиета

    17 0 Отговор

    До коментар #31 от "Сивата котка":

    А той да е бил някога нещо друго, дори преди 10-ти?
  • 37 Иванушка

    67 4 Отговор
    Толя, кажи на щерка си да Учи, да се Образова, да се Развива и да вярва в Русия. Инак цял живот ще ходи да гледа и слугува на германски и австрийски бабишкери, а ти Толя Не Искаш това, нали така Толя ?

    Коментиран от #43

  • 38 Четири

    64 2 Отговор
    Като толкова народ беше избит от 2014 насам в Украйна, какво и казваше?
  • 39 Смърфиета

    18 1 Отговор

    До коментар #35 от "Да,бе":

    Най-добрата от не-циничните формулировки дотук.
  • 40 Франки

    64 2 Отговор
    Интересно какво казваха на децата си жителите на Донецк, Луганск и другите населени места, които киевските фашисти атакуват вече ОСЕМ ГОДИНИ? Някак си не се замисляхте за тях, защо? Сигурно те не са хора? Само вашите деца ли са достойни да живеят щастливо и спокойно? Обаче евала, за този си материал ще получите хонорар, с който можете да поглезите на детето си. Децата на Донецк и Луганск ще бъдат щастливи ако имат едно денонощие без обстрел и сирени, за тях не мислете, мислете какво да напишете в следващата си статия за да угодите на господарите си. За децата на бивша източна германия слава Богу вече има кой да помисли и има кой да ги защити!
  • 41 Троянски Кон

    41 2 Отговор
    Във момента по Русия- 24 дават как от камион свалят Украйнски пленници ,жалко за тези момчета дето са тръгнали да убиват Руски войници . Да бяха се предали поне за да ги пуснат по живо по здраво .
  • 42 советобезмозг

    4 42 Отговор
    Вината е изцяло на юдо-фашистите, командващи от Кремъл.
  • 43 Смърфиета

    35 2 Отговор

    До коментар #37 от "Иванушка":

    Не е Толята, а полския семит Г. Господинов.
  • 44 кажи и така

    27 1 Отговор
    Ами кажи и " не бъди никога сигурна " , за путиновата машина на времето дето разправяш за нея не съм съвсем наясно с нея , но съм достатъчно наясно на къде води един дълг от над 30 трилиона долара , потребяване над 40 % от брутния световен продукт и насрещно производство на стоки от по-малко от 12-на процента , сумарно с другите врътки айде да са 19 , ама те не са обезпечение , а виртуалности.
  • 45 ТаУмВзе

    37 2 Отговор
    Нищо все още Не се знае, Но се реагира на отработен Рефлекс! Лошият Путин и Русия Агресор. Кучето на Павлов и кръжока Пречи ми главата!
  • 46 Троянски Кон

    51 3 Отговор
    А бре Факти я ми дайте имейла на този господин да му пратя някой снимки на убити деца във донбас и плачещите родите на ковчезите им .Имам и други кадри как децата учат във мазетата на лоени свещи ,за да видят твоите деца как се извършава геноцид срещу цял един народ

    Коментиран от #54, #62

  • 47 Как Как

    46 2 Отговор
    Как отговори на дъщеря си, когато в началото озверелите неонацисти изнасилваха млади момичета в ДНР и ЛНР върху морска пяна? Тези случаи рано или късно ще стигнат до Хага и ОССЕ! Днес неонацистите горяха документи, какво ли имаше в тях. Може би арестуваните професори, православни лица,журналисти които бяха измъчвани в подземията на СБУ, включително с клечки под ноктите и ток?
  • 48 Франки

    41 2 Отговор
    За децата на бивша източна украйна слава Богу вече има кой да помисли и има кой да ги защити!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Тук пишат

    23 6 Отговор
    Хора които не знаят какво е фашизъм, какво е нацизъм, какво е неонацизъм…? Абе, Кутев събери ги и им обясни, ако самият знаеш…

    Коментиран от #56

  • 52 АААААААААа

    34 4 Отговор

    До коментар #6 от "хехе":

    А и в БЪЛГАРИЯ падаха ракети! помним, НЕ ЗАБРАВЯМЕ ...... Ех времена СДС СДС СДС УУУУУУУУУааа ЕЕЕееее ДЕМОКРАЦИЯ! ПАЗАРНА ИКОНОМИКА! СДС СДС СДС Какви времена бяха?

    Коментиран от #58, #59

  • 53 Наблюдател

    56 4 Отговор
    Цялата статия е манипулативна. Путин не е казал, че Европа трябва да се вурне в състояние преди 1997. Той каза, че оръжията разполовени от НАТО в Източна и Средна Европа след 1997 г. трябва да се премахнат.

    Пълно е със суяци по форумите
  • 54 Доброволец

    19 6 Отговор

    До коментар #46 от "Троянски Кон":

    Добре де, харно си го написал,... ама чия е вината не си написал
    Или ей тъй, всички драскат,... да драсна и аз, белким стана като М.Шолпхов / ако знаеш кой е де /

    Коментиран от #139

  • 55 Русия

    4 35 Отговор
    Е държава, която има нужда от война, не само тя! От репарации и контрибуции, като всяка голяма държава! Когато всички изкуствено създадени държави, от Ленин и Сталин им е било добре, но като са тръгнали да стават самостоятелни феодали? Проблем! Сега ще страда “ гольо”! Факт
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Вербюд

    13 0 Отговор
    Вчера беше ден срещу тормоза в училище. Няма да тормозите гръцките маймуни от хасковския клан Пелетите.
  • 58 Ломският Форд,

    22 1 Отговор

    До коментар #52 от "АААААААААа":

    Наблюдаваше, радарити му, войната в Югославия . Ракетата го прихвана и щеше да го порази… бързо, на ляво и се спасиха, а ракетата?! В Горна баня! Факт!
  • 59 Къде я виждаш,

    26 0 Отговор

    До коментар #52 от "АААААААААа":

    Демокрацията и пазарната икономика?
  • 60 парцалев

    48 6 Отговор
    Да кажеш на дъщеря си че баща и е един пропаднал лъжец и манипулатор, и заради такива лъжци като баща и тя няма да може да живее мирно.Моли дъщеря си да не те заплюе в муцуната лъжлива.
  • 61 хахаха

    51 1 Отговор
    бих му повярвал на господина господинов, ако това го беше написал кога нато бомбардираше Белград...ама май нямам спомен за такова нещо...
  • 62 Не вземам

    14 2 Отговор

    До коментар #46 от "Троянски Кон":

    Страна, но да напомня “ революцията” в Румъния , когато румънците ни се смееха, все цигани, и ни продаваха нашите помощи, на женският пазар и обраха много българи с трите кръгли топчета! Наивно е да се вярва, на нещо , на което не си свидетел! А ако е манипулация ?
  • 63 А ти драги,

    7 46 Отговор

    До коментар #35 от "Да,бе":

    Ще помолиш ли идолът си, вова, да ни върне държавните архиви? Да си плати репарациите, контрибуциите от първата световна война, когато ген. Иван Колев , върл русофил ги смачка! А да върне златото на Испания , сети ли се?! Русия само граби..

    Коментиран от #110

  • 64 ттт

    51 2 Отговор
    Уважаеми Анатоли, кажи и, че когато на 02 май 2014 украинците изгориха поне 42 (по неофициални данни над 100) етнически руснака в Профсъюзния дом в Одеса, ти си си казал "че кво от това".

    Коментиран от #65, #67, #132

  • 65 А колко хора

    2 27 Отговор

    До коментар #64 от "ттт":

    Изби вова в Кавказ ?

    Коментиран от #133

  • 66 дедо

    43 2 Отговор
    двойка по история и няма такава сълзлива история. Писателю, какво да кажете на дъщеря си, ами разкажете и за войната в Сърбия, Босна и Херцеговина (все пак бомбандировките бяха на няколко хиляди километра по-близо до България). Вече започвам да се съмнявам, че и дъщеря имате. Не защитавам Русия, но да се манипулират хората по този начин си е...

    Коментиран от #69, #71

  • 67 Много си иформиран,

    5 29 Отговор

    До коментар #64 от "ттт":

    Я цитирай, как вова изби и колко в някаква зала, дори хора, които не оказват съпротива… Аз съм забравил, но ти показваш памет и фактология, до последната жертва!

    Коментиран от #75, #80

  • 68 Павел пенев

    39 2 Отговор
    А какво да кажат руснаците на своите деца довечера? До кога ще търпят обиди ,клевети и военни заплахи. Как да им обяснят че техните деди са умирали за тяхната свобода в борба с фашизма,защо това се отрича а паметниците се разрушават и поругават? Това ли е прехвалената западна демокрация?

    Коментиран от #74

  • 69 Деде,

    6 23 Отговор

    До коментар #66 от "дедо":

    Мини през Сърбия и виж паметниците , от черен гранит, на българските мъже, изпращани на най- тежките боеве, за интереса на Милошевич и компания! Абе, деде? И аз съм деди! Ти срам, съвест, справедливост, честност?? Имаш ли? Какво направиха събите в бивша Югославия? А в СФРЮ - срам ! Срам си за България …

    Коментиран от #77

  • 70 Вова

    17 5 Отговор
    Кажи ѝ да ми налапа мамуля
  • 71 За коя история

    10 4 Отговор

    До коментар #66 от "дедо":

    Говориш?! За тази след 1944 г. ? За коя?! Значи сърбите прави, а другите народности, подложени на геноцит, лоши? Така ли?!

    Коментиран от #78

  • 72 6577

    3 49 Отговор
    В Европа имаше абсолютна сигурност и спокойствие ,без воини.Единствения риск винаги е бил окупатора и терорист Русия и днес това се видя за пореден път.

    Коментиран от #79, #111

  • 73 ДОВЕЧЕРА И КАЖИ ИСТИНАТА

    43 2 Отговор
    ЧЕ ДОКАТО ИМА САЩ , И ВОЙНА ЩЕ ИМА , ТЯХ ТОВА ГИ ХРАНИ ! УРОДИТЕ ИСКАТ КРЪВ !
  • 74 Абе да ги приберат,

    0 15 Отговор

    До коментар #68 от "Павел пенев":

    В къщи, защото се стъмва и не за вечеряли . Я още някоя комунистическа лъжа, моля!
  • 75 ттт

    23 2 Отговор

    До коментар #67 от "Много си иформиран,":

    Аз не знам такова нещо, виждам и ти не знаеш. Потърси, намери, кога, къде и откъде черпиш тази информация. Ако не намериш, значи лъжеш като дърт тъмновиолетов. Нали се сещаш, ако някога е имало такова нещо, нашите медии щяха да го държат като топ новина поне десет години. Апропо, за да ти хрумне да пишеш такава глупост , може и да не се сещаш. За трагедията в Одеса можеш да го прочетеш в пине 10000 медии в целия свят.
  • 76 И ХРИСТО Е ПРЕДАТЕЛ - ДОЛЕН ПРЕДАТЕЛ

    9 10 Отговор
    Корупцията и липсата на отговор на корупционните престъпления са един от порталите, през които враждебното влияние на Кремъл влиза у нас, ако не затворим този портал, ще бъдем уязвими в тази рискова ситуация, смята ХРИСТО Иванов.
  • 77 дедо

    20 1 Отговор

    До коментар #69 от "Деде,":

    имам, но въпросът е принципен, писателчето говори, че нямало война от 70+ години в европа и се надявал повече да няма. Не харесвам сърбите, защото от историята знаем, че когато са могли, винаги са се опитали да ни...
  • 78 дедо

    16 1 Отговор

    До коментар #71 от "За коя история":

    Говоря за новата история (след 90-те), просто коментарът ми беше, че е имало войни в Европа и след 2-рата световна война (но днешните деца от къде да знаят, тях училището не ги влече), о.. да не забравя, ако някой се интересува поровете за информация 50-те години за проблема между България и Гърция ;) ще останете много изненадани, но това не се споменава :)
  • 79 дедо

    18 1 Отговор

    До коментар #72 от "6577":

    силно изказване, на човек който не е чел. Ще цитирам малко имена, който се интересува да си намери информация - червените бригади, баските сепаратисти, ИРА... и т.н. но за сега това е достатъчно. Само да спомена тук Русия няма нищо общо :)
  • 80 Изби ги в беслан

    2 26 Отговор

    До коментар #67 от "Много си иформиран,":

    Над 400 невинни цивилни само за да си изфабрикува повод да нападне Чечня.
  • 81 Ламбо

    42 1 Отговор
    Интересно какво ли каза на дъщеря си преди няколко години когато американци бомбардираха училища , детски градини, телевизии ,болници мостове ,електроцентрали и т.н. То не беше война нали , защото го правеха новите ни господари на които си дадохме задниците под наем .
    Такива като теб наричам ветропоказатели .
  • 82 tomito

    34 2 Отговор
    Прав е човека не бива повече в Европа ,крайно време е да се пренесе войната и в САЩ
  • 83 Пламен Станчев

    22 1 Отговор
    Имам предложение. Кажете на дъщеря си да влезе в гугъл и да потърси коя е Горловската Мадона?
  • 84 За всичко има причина

    34 2 Отговор
    Що не каза на дъщеря си,как 8 години уркофашистите избиват цивилното население от Донецка и Луганска област,в това число и деца като нея.Всяка причина си има първопричина, но за нея мълчите защото сте подметки а не хора.Кажи на дъщеря си как децата като нея в тези две области заспиват със звука на снаряди вместо някой да им пее сънчо.Няма как да жаля украинските бандеровеци,които изгориха живи над 100 човека в Одеса и от тях 3-ма българри.Що не кажеш това на дъщеря ти манипулатор жалък???
  • 85 КАЖИ И, ЧЕ

    22 2 Отговор
    ИМА АМЕРИКАНЦИ, КОИТО СА ЗАДОВОЛЕНИ КОНСУМАТОРИ И СЕ ЧУДЯТ КЪДЕ ДА СИ ПОИГРАЯТ НА ФАШИСТИ И АПАШИ С НОВИ ХИМИЧЕСКИ ОРЪЖИЯ... АМА НЕ У ТЯХ...НЯКЪДЕ!!! И ВЪПРЕКИ ТОВА ЖЕРТВАТ МЛАДИТЕ СИ МОМЧЕТА!!!
  • 86 Човек с памет

    23 1 Отговор
    Към Стайков: кажи и че си платен лъжец, и че да се продава е доходно. Къде беше досега, за хората от Донбас жали ли?
  • 87 ЕДИН ОТ МНОГОТО

    23 1 Отговор
    КАЖИ И ЧЕ ЕВРЕИТЕ И КРАВАРИТЕ ТОЯ ПЪТ СЪБУДИХА МЕЧКАТА И НЯМА ДА ПРОТЕСТИРАТ КАТО ТЯХ И ДА НАЛАГАТ САНКЦИЙ А ЩЕ ИМА ПОСЛЕДСТВИЯ ,НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД,ТОВА НЕ Е ЕВРОПА, И ТИЯ ПРОПАГАНДИ НЕ СА АКТУАЛНИ ВЕЧЕ И РЕВЛИ ПО СКАЙПОВЕ СЪЩО
  • 88 Анджело

    19 1 Отговор
    Кажи на дъщеря си колко жертви мирно население поразено от украинската армия в Донбас
  • 89 Професор

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "хехе":

    Виж сега, Америка е разделена и глобал-социалистите (глоцистите) са малцинство, но когато са на власт правят огромни поразии. Това, че глоцистът Клинтън атакува Сърбия не значи, че всички американци са били съгласни. Сега Путин консолидира глоцистката власт в Америка и в Западна Европа. Глоцистите изпързаляха Украйна да се репчи на Русия, създаде се този конфликт и вместо тракаджиите, жълите жилетки и нормалните хора да свалят глоциститите на Запад от власт, сега с помощта на Путин, който им налапа куката, глоцистите ще си консолидират властта.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 От чужбина

    5 2 Отговор
    Потърсете в интернета "Донбаска пролет"
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 мъдрец

    21 4 Отговор
    Кажи й да не става шефрантия като баща си
  • 94 Blackthorn

    4 6 Отговор
    кажи ѝ, че я искам :D
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 ИСТИНАТА

    10 10 Отговор
    Като чета всички коментари от днес(вчера), се чудя дали Путин, се радва на такава истинска, сърдечна подкрепа, както в България, в самата Русия!?! България не е просто 16 република, тя е част от братска Русия, и никой никога и по никакъв начин, това няма да промени, дори да се казва чичо Сам!!!
  • 97 ужас

    19 4 Отговор
    Кажи на дъщеря си, че по страшно беше през 1999 г , когато нато бомбардира Югославия.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 приблизително

    17 3 Отговор
    Кажи на дъщеря си , как през 1941г , една елитна нация, износваше цевите на своите картечници , просто убивайки украинците със милиони , разчиствайки територия за своето жизнено пространство. И Русия беше тази която успя да тръгне срещу тези картечници , да намери човека който ги прати в Берлин , и да му прибере зъбите .Днес нещата се случват по рафинирано , колониално-цивилизовано , само ответните мерки на руснаците не са се променили .
  • 100 Иван Вазов

    18 5 Отговор
    Кат Русия няма втора, тъй могъща на света!!! Тя е нашата опора, тя е нашта висота!!!
  • 101 Валентин Вацев

    10 0 Отговор
    Гледайте видеото в ютуб
    Валентин Вацев: Байдън и Путин като че ли имат съгласие за ситуацията в Украйна!?
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Биби Долапчиев

    2 15 Отговор
    Кажи на черка си истината,москалското джудже се доказа ка демон!
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Хук

    12 2 Отговор
    Една филия с палмово масло и гмо домат са достатъчни.Какво му трябва на човек
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 ами

    5 2 Отговор
    аз няма да си чистя мазето,нямам и вода там!
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 само да кажа

    11 2 Отговор

    До коментар #72 от "6577":

    че си прав!На сппокойствие ни забраниха и унищожиха всичко-от краставиците до самочуствието,че сме хора!
  • 112 Д-р Юинг

    18 3 Отговор
    Кажи на дъщеря си,че си идиот! Кажи и също,че си перверзен геополитически двуличник и почитател на Империята на злото!
  • 113 124

    17 4 Отговор
    Пуделите на империята на злото САЩ се разлаяха. Къде бяха 8 години, когато неофашистите на престъпния украински режим убиваха руски жени и деца в Донецк и Луганск?... Кажи на дъщеря си, че си пука.
  • 114 Благодаря

    2 10 Отговор
    Благодаря ти за това мнение! Напълно съгласен съм с това, което казваш. Това, което се случва в Украйна е пълна лудост, пълен абсурд.
    Да, в една война има много жертви и разрушения. Такъв род действия трябваше да останат в миналото.
  • 115 Теодоро

    12 1 Отговор
    Мазен пасквил
  • 116 Не е работа

    10 1 Отговор
    за малолетни да ги занимаваш с война
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Коко

    10 1 Отговор
    Кажи на дъщеряти да си смени пола, това е модерното в момента.....
  • 120 Последния Софиянец

    8 2 Отговор
    Кажи й, че от тук нататък чакаме вълна от украинки и конкуренцията става жестока
  • 121 Накой си

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "666":

    Един по-горе го е написал точно, нищо не може да свали ,,целия ти свят" ,освен гащите си. Късно е вече,изтърваха го. Докато разни лелки като тая фон дер мондер и всякакви зелени джендита управляват Европа,нищо добро не чакай . На местните избори в Берлин миналата година,имаше една кандидат кметица,дето щеше да кърти асфалта в Берлин и да засявала трева и дървета. С такива ,,управленци" нищо не можеш да спреш за жалост.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Некой си

    14 1 Отговор
    Господин Господинов защо не паиса такива прочувствени редове през последните 8 години?
    През които загинаха над 6000 цивилни в Одеса, ЛНР и ДНР?
    Защо не драсна два реда за изгорения жив българин в дома на профсъюзите?
    Сега се сетихте!
    Изобщо няма да го питам за Сирия, за Либия, за Ирак, за Алжир, за Судан!
    Това не е Европа и там може, нали!
    Лицемери продажни!
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Александър

    12 1 Отговор
    Кажете същото , което й казахте при войните в Афганистан, Ирак,Либия, Сирия, съседната ни Сърбия , Босна у Херцеговина ....

    Коментиран от #166

  • 126 Covid

    14 2 Отговор
    Кажи и че краварите робовладелци искат да унищожат и разграбят Русия както направиха с България . И естествено руснаците се защитават за разлика от нас
  • 127 Gesh

    7 2 Отговор
    Тазкажи й за добрите хамериканци деа.
  • 128 Grote Ilifant

    16 1 Отговор
    Авторът, като евроатлантическа булонка, дипломатично не споменава нищо за САЩ и техните многобройни военни конфликти, които доведоха до стотици хиляди невинни жертви, сваляне на демократично избрани правителства и лидери, а също и милиони бежанци, които превърнаха Европа в джамахирия. Или лъжа най-нагло?
  • 129 Пантагрюел

    13 1 Отговор
    Кажи и,че в страшната война в Украйна вчера загинаха 57 души,а в България 59, благодарение на великолепно организираното ни здравеопазване.
  • 130 Русуъсу

    6 2 Отговор
    До автра - мина ли вече през посолсвото за потупване по рамото или после?
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 САЩ-Империя на лъжата

    11 1 Отговор

    До коментар #64 от "ттт":

    И като й разказваш за жертвите в Дома на профсъюзите и кажи, че в момента съдят жертвите. Нито един от убийците не задържан и наказан. Пбясни й, че това е връх на ...... сигурно ще се сетиш за думата за да може тя да го разбере.
  • 133 САЩ-Империя на лъжата

    13 1 Отговор

    До коментар #65 от "А колко хора":

    А кой финансираше главорезите там? Обясни й.
    Защо и с какви средства там имаше всякаква измет събрана от целия свят в борба срещу православието.
    Обясни й. Ама май няма да ти стиска.
    Кажи й, че режещите глави бяха наричани "борци за свобода" а когато същите тези направиха атентат в Бостън ФАЩ прогледна.
  • 134 Джо

    13 1 Отговор
    Кажете на дъщеря си,че разширяваха,разширяваха НАТО и го разшириха,включително с помощта на алтантика Паси.
  • 135 анонимен

    14 1 Отговор
    Когато НАТО бомбандира Белград къде бяхте?
  • 136 Nik.a

    10 1 Отговор
    Ми не лъжи детето с тъпи и празни обещания. Заблуден глупак!
  • 137 Мисля

    8 1 Отговор
    Кажи на дъщеря си да учи и да набляга на учебниците.Украинките идват и ще подбият пазара за това,което си е намислила,че ще я храни.
  • 138 Хайде

    8 1 Отговор
    стига с тези лигавщини, войната е продължение на политиката и винаги има поне двама виновни.
  • 139 Е точно

    0 3 Отговор

    До коментар #54 от "Доброволец":

    "М.Шолпхов", сигурно само ти го знаеш кой е, Отворко!
  • 140 пешо

    14 1 Отговор
    Всъщност не толкова отдавна САЩ разбомбваха СФРЮ . Американците бомбиха наред и се снимаха, като герои от филми в Иран, Либия и Авганистан, Всъщност осем години мръсна сган разбомбва деца и майки, които спяха по мазетата от страх за живота си. И всички си мълчаха, всички си мислиха че това е филм...
  • 141 Физиотерапевт

    8 1 Отговор
    Знаеш ли колко и дреме за Украйна и за Русия на дъщерята?Точно нула.Друг огън я гори нея,дръж я под око,че е пролет.
  • 142 Драк

    11 1 Отговор
    Ами можеш да и обясниш за американската агесия в Виетнам,за американската агресия в Югославия.А ако не е достатъчно можеш да и обясниш ,че ако нещо лошо някъде се случва в света.То сащ винаги имат някакво участие.
  • 143 Пламен Станчев

    10 1 Отговор
    Ало "Факти" изоставате от останалите сайтове. Ето Фрог нюз забраниха коментарите. Епицентър отдавна го направиха. Време е да застанете на страната на свободата на словото и незабавно да забраните коментарите.
    В контекста на горното има такова съобщение от Атанас Славов. Трябва да позволим разполагането на многонационален съюзнически контингент в България. Как мислите? Сега ако позволим такова разполагане дали той (контингента) някога ще си отиде обратно? А какво ще кажете да разположим турски контингент?

    Коментиран от #167

  • 144 djoni

    12 1 Отговор
    кажи и истината клавиатурен лиглю, обясни на дащвря си кокво търсят американски воени частни формирования в украина, и изобщо в европа. до кога ша ги търпим да ни правят на мишени и глипаци. Тога ще разбереш по неиния отговор колко си в заблуда, да е казвам че си и доста пр... сссс
  • 145 ууу

    3 1 Отговор
    не се прибирай!
  • 146 Лорда

    8 1 Отговор
    Кажи на дъщеря си,че е от комшията ,докато си мачкал чаршафите на Иво Димчев .
  • 147 copocпия

    8 1 Отговор
    сopoспио педepаcка кажи ѝ да си смени пола, може да е стане по мъж от тебe
  • 148 ник

    13 1 Отговор
    Кажи и как украйнската армия избива и обстрелва цивилни в Домбас и Луганск.Сега вече почти знаете как жевеят хората там 8г.Кажи и че това се случва заради фашистката хунта която ви управлява по заръка на САЩ.Кажи и просто истината
  • 149 Sion

    9 1 Отговор
    Кажи и , че ако ръга мечката с пръчка има огромен шанс да пострада.
  • 150 Аноним

    12 1 Отговор
    Какво и каза, като хората на кравефермерите я принуждаваха да ходи забрадена по цял ден с един парцал на лицето, а някакви непознати в скафандри да и бъркат в носа, за да иде на училище? От слушкането и скланянето на главицата на такива като теб, за да са политкоректни, светът е стигнал до тук! А сега и купи един гаден ГМО хамбургер и кола и се радвайте на "свободата, за която толкова се борихте".
  • 151 КАЖИ ИСТИНАТА

    12 1 Отговор
    – Украинското КГБ е подготвило записи, с които да излъже, че има разрушения и цивилни жертви в жилищните райни. Така правеха терористите в Сирия, за да излъжат за химически атаки;

    – Руснаците декларираха многократно, че няма да стрелят по жилищни райони. В резултат украинската армия започна да се крие зад гърбовете на мирните жители и да разполага в градовете и по покривите на жилищните сгради тежко оръжие. Това също е присъщо на терористите.

    – Зеленски изрази опасения, че руснаците могат да взривят Чернобилската АЕЦ. Само преди дни там в Припят е приключило учение на украински военни части и западни инструктури. Нищо, че розата на ветровете е към Русия и Беларус. Важното е да се заблуди общественото мнение по света, ако са подготвили взривяване.

    Готови са на всяко злодеяние, за да ги спаси НАТО.

    Богомил Бонев
  • 152 Българин в Дания

    8 1 Отговор
    Ами кажи й че вземаш автомата и се пишеш доброволец към съньо-червените. Кажи й също, че тези, който командват парада са зад океана. И, какво очакваш след толкова износ на "демокрация от сащ", че само в Азия и близкия изток ли ще страдат? Шило в торба не стои, янките подкокоросваха Украйна и сега те ще сърбат надробеното.
  • 153 Програмист

    2 9 Отговор
    Кажи и да учи много, да развива талантите си и на запад ще я оценят , там е спокойно и уменията се заплащат щедро... няма Русии , няма Турции и тн. бездарни боклуци. Заплатите са десеторни стига да и сече пипето може да работи и от тук.
  • 154 Хихата

    3 1 Отговор
    Ами те децата вече свикнаха да сме перманентно във война - отпреди 2 години беше коронавируса, сега (понеже го "победихме") трябва друг враг... това е човешката история! Все трябва да "воюваме" с някого или с нещо - важното е паричните потоци да текат в "правилната" посока.
  • 155 Тоя каун тиквенски и той се обади

    9 1 Отговор
    Аве, галфон! Дъщеря ти да не е на три години, че да трябва да и обясняваш! Голям писател се извъди, клембар прост!
  • 156 Студопор

    4 1 Отговор
    Кажи й истината - че когато политиците се карат, народа поема ударите. Това й кажи! Кажи й, че има смисъл да гласува, защото - видиш ли - ще промени нещо. И когато мирът се смени с война - кажи й, че тя е избрала хората, които са започнали всичко това!

    Кажи й също, че единственият урок, който можем да научим от историята е - че никога не учим нищо от историята.
  • 157 Хага

    1 10 Отговор
    Путин е военнопрестъпник, скоро ще бъде на подсъдимата скамейка в Хага.
  • 158 Кажи и

    6 2 Отговор
    Кажи на дъщеря си,че бендеровските нацисти са се оакали за 2 дена,докато сърбите удържаха в Косово срещу цялото НАТО 78 дена. Кажи и,че майдановската хунта ще бъде съдена. Кажи и ,че извергите дето изгориха и живи българи в Одеса ще бъдат заловени и съдени.
  • 159 2844

    6 1 Отговор
    Защо не се запитаме какво обясняваха майките на децата си в Одеса, в Херсон, в Донецк... Защо си затваряме очите, че бойците от Ислямска държава и украинския Азов имат инструктори от САЩ, Франция и Германия? Защо не си отговряме на въпроса защо са им нужни тези корпуси от главорези? Защо не си дадем сметка, че човекът никога не е бил от значение, ако той се е родил на земя, богата на природни богатства? Защо авторът не обясни на децата тази цинична закономерност, че в най-богатите земи на планетата човеците най-много страдат - цяла Африка, Ирак, Сирия, Либия, Виетнам, Югославия, Украйна? Защо забравихме трагедията на съдедите ни от Югоклавия, бомбардирани обеднен уран - това не беше ли война в Европа?
  • 160 Мнение

    7 1 Отговор
    Войната в Европа започна след преврата в Киев от проамериканската хунта. Тогава започна преследване и избиване на руското малцинство в Украйна. Тази война продължи до днешни дни в Донецк украинците непрекъснато обстрелваха мирни жители загиваха невинни деца. Има множество масови гробове с по 200 до 300 души. Но някак си западното общество не виждаше тази война. Да така е когато не виждаш и чуваш бомбите като жителите на Донбас. Но когато бомбите заваляха покрай тях усетиха какво е това война. Лицемерието беше безгранично. В резултат на това има 14 000 жертви в Донбас. Сега войната дойде и при вас! Не ви харесва нали?
  • 161 Джордж Оруел

    6 1 Отговор
    Кажи и същото, което и каза, когато САЩ нападнаха Сърбия. Или Ирак. Или Либия. Или Сирия. Или Афганистан. Абе има какво да и кажеш!
  • 162 Гражданин

    10 1 Отговор
    "ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати."

    И защо публикувате ужким за коструктивни дебати мненията винаги на разни соросоиди с амнезия които ми обясняват че последната война в Европа била 1939 година. Защо ли всички забравят съвсем удобно войната в Сърбия - тя не е ли в Европа.

    И какво значение има дали войната е в Европа или не - сигурно в Сирия не живеят хора или пък Либия и те не страдат от войната.

    Цялата работа е че господарите на тези хора започват или предизвикват повечето войни обаче тогава не се притесняват какво ще кажели на дъщерите си. А интересува ли ги какво казват на дъщерите си избитите в Ирак, Сирия, Либия и още много други държави.

    Този същия сигурно е казвал преди два дни че не трябва да се правят никакви отстъпки на исканията на Русия а сега какво щял да каже на дъщеря си - ами да им каже че заради интересите на господарите си е способствал да има война.
  • 163 Принципен

    6 0 Отговор
    Последните 2 години разбрахме, че нищо не е сигурно, че нищо не зависи от обикновения човек, че той няма никакви права и свободи и че правителствата могат да правят точно каквото си поискат. Затова не давайте повече празни обещания.
  • 164 Мирослав

    4 1 Отговор
    Разкажи и за дъщерите на хората които успяха да оцелеят от бомбардировките на украинците , но останаха осакатени без крака , ръце с травми които са за цял живот. Тези дъщери ще помнят тази война докато са живи! А останалите просто не са живи техните животи бяха прекратени още в най-ранни години. А бащите им останали без дъщери дали ще има сила която да ги спре и да не си отмъщават на украинския режим?
  • 165 простак

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "rusnak":

    Руские идут дочь Тати ще ти купи противозачатъчни.
  • 166 Аз и казвам

    1 2 Отговор

    До коментар #125 от "Александър":

    Че това е коронен номер на ушанките, те тъй ходят на гости .. Чехия, Унгария сега
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 SAAB

    2 1 Отговор
    първо и разкажи как НАТО нападна Югославия......разкажи и как НАТО вкса ракета падна в Софииски квартал.....................
  • 169 Милен

    0 0 Отговор
    Хм, или не можете да четете или не можете да разберете какво е посланието на автора.
    Хора, във войната няма победители!
    Нито американците , нито руснаците са цвете за мирисане! Да , до там я докарахме и пак се повтарят едни и същи грешки. Но пък си спомням, че " някакъв си " Господ навремето беше казал, че добре знае "какво има в човка"!

    Претендирате, че казвате истината, ама на грешно я казвате. Почетете малко от оная дебела книга...
  • 170 Чук и Гек

    2 1 Отговор
    Нищо не обяснявай на детето! Защото не можеш, колкото и да те хвалят, колкото и да се стараеш! Случващото се се случва, не защото съществува някакъв Путин, а защото не може да не се случи при всичката демагогия, фалшив и изкуствено насаждан свят! Кажи, все пак на детето, че Путин показа, колко фалшив е този свят с изкуствените прически, боядисани и лакирани дами - господа с еднакъв израз на лицата и заучени фрази за директиви, визии, регламенти и международно право!
  • 171 Рони

    2 0 Отговор
    Хората си защитават националните интереси, тоя кво щял да каже на дъщеря си. Ако не сте смешни сте жалки.
  • 172 Коко

    0 0 Отговор
    Кажи на дъщеря си че американските политици трябва да спазват дадените обещания на Русия за неразширяване на НАТО на изток!
  • 173 мици

    0 0 Отговор
    разкажи и за украинските ФАШИСТИ