Отидете към основна версия

12 446 122

Последна информация за случващото се в Украйна:

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • одеса-
  • киев-
  • харков-
  • армия

Стабилната защита на украинските войски бързо намалява морала на противника

Снимка: БГНЕС/ EPA

От началото на деня руската армия извършва прегрупиране на войските и нанася ракетни и бомбени удари от въздуха. Това се казва в съобщението на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна относно руската инвазия от 06.00 часа, предаде UNIAN.

Отбелязва се, че руснаците широко използват диверсионни и разузнавателни групи за атака на цивилна и военна инфраструктура. Генералният щаб съобщава, че отбранителните боеве продължават на север, за да се попречи на противника да настъпи към столицата от североизточна посока. В предградията на Чернигов беше отбелязано появата на отделни вражески диверсионно-разузнавателни групи /ДРГ/, които с подкрепата на бронирана техника са се опитали да проникнат в града, но са били унищожени от украински защитници.

В други направления танкови и механизирани части на въоръжените сили на Украйна, с подкрепата на авиацията и артилерията, продължават да водят отбранителни боеве на окупираните линии. Огневото унищожаване на противника се извършва с всички налични средства. В Слобожанщина механизирани бригади и бронетранспортьори на въздушно-десантните войски /ВДВ/ от оперативната група унищожават жива сила и военна техника на руските войски, които се опитват да проникнат в предната линия на отбраната. „Групировката на силите за отбрана на Киев продължава да защитава града, задържа външните отбранителни линии и критични обекти на държавната инфраструктура, като не позволява на окупационните части да се приближават до предградията на столицата. Предприемат се активни мерки за идентифициране и унищожаване на ДРГ на противниците, които, пренебрегвайки нормите на международното хуманитарно право, обличат военни униформа на Въоръжените сили, Националната гвардия и Националната полиция на Украйна, за да проникнат в Киев чрез бойните порядки на нашите войски“, отбелязаха от Генералния щаб.

Отбелязва се, че стабилната защита на украинските войски бързо намалява морала на противника и неговата воля за победа. Регистрирани са случаи на дезертьорство и доброволно предаване на цели части. Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров призна, че има жертви сред чеченците, участващи в инвазията в Украйна. Той съобщи за двама загинали и шестима ранени граждани на Чечения. По-рано в Киев бойци на Главното разузнавателно управление /ГУР/ са неутрализирали "група опасни диверсанти на Кадиров". „Доблестните офицери от украинското военно разузнаване в Киев застреляха чеченски диверсанти, движещи се с линейка по улиците на Киев. От хората в линейката има и арестувани“, пише Антон Геращенко. Село Лощиновка в Измаилския район в северанта част на Одеска област е било обстреляно с ракети. Това съобщи кметът на Измаил Андрей Абрамченко. "Скъпи жители на Измаил! Извършена е ракетна атака срещу военна част (радарна станция) в село Лощиновка", се казва в доклада. Абрамченко не съобщава за последствията от обстрела, за броя на ранените и загиналите, нито за причинените щети. Преди това от 28-ма механизирана бригада казаха, че Одеса и Одеската област са "натъпкани с диверсанти".

В Одеса при задържането на диверсанти е бил тежко ранен Станислав Ярмола, началник на регионалния отдел на силите за териториална отбрана „Юг“ на въоръжените сили на Украйна. В Сумска област ръководителите на държавни предприятия и силите за териториална отбрана са иззели военна техника на окупаторите. Това съобщи в Telegram ръководителят на Областната държавна администрация Дмитрий Живицки. "Автопаркът на областната държавна администрация в Суми се попълва с нови превозни средства. Ръководителите на едно от държавните предприятия, подчинени на администрацията, заграбиха вражеска техника с голи ръце", пише Живицки. По-рано журналистът Андрей Цаплиенко каза, че украинските военни са разбили голям конвой с военна техника на руски нашественици край Херсон.

В Дергачи, област Харков, служители на реда са унищожили два руски танка. Това съобщиха от Главна дирекция "Национална полиция". „Незначителна територия на район Дергачев е временно под контрола на противника, но това няма значение. И там гори вражеска техника. Украинските военни, Националната гвардия, полицията, отбраната, гражданите никога няма да се примирят с окупацията на Украйна. Всички ние ще унищожим врага, дори и в онези територии, върху които временно се е стъпил агресорът“, казаха от полицията. "Още веднъж апелираме към руските войници – предайте се, сложете оръжие, бягайте у дома. Вие не сте добре дошли тук. Мразят ви тук. Украйна ще бъде свободна. Слава на Украйна!"

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 74 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: