Отидете към основна версия

5 175 46

Операторът на "Северен поток 2" обмисля фалит

  • северен поток 2-
  • газ-
  • газпром-
  • nord stream 2 ag

Руската страна многократно е подчертавала, че "Северен поток 2" е комерсиален проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Операторът на проекта Nord Stream 2, Nord Stream 2 AG, обмисля възможността да обяви фалит поради наложените срещу него ограничения, съобщи Ройтерс.

Според източници на агенцията компанията работи с финансов съветник за уреждане на редица задължения и може официално да започне производство по несъстоятелност в швейцарски съд още тази седмица. По-рано швейцарският министър на икономиката Ги Пармелин заяви, че санкциите на САЩ са довели до уволнението на повече от 140 служители на Nord Stream 2 AG.

Пармелин обясни, че това уволнение не се дължи на санкциите, наложени на Русия от Швейцария.

На 22 февруари германският канцлер Олаф Шолц обяви, че германското правителство спира сертифицирането на проекта "Северен поток 2", след като Русия призна Донецката и Луганската народни републики. На следващия ден президентът на САЩ Джо Байдън нареди на администрацията си да наложи санкции на оператора на Северен поток 2 Nord Stream 2 AG и неговото ръководство в отговор на действията на Русия в Украйна.

Строителството на "Северен поток 2" беше напълно завършено на 10 септември 2021 г. Първоначално се планираше да бъде завършен до края на 2019 г., но заради санкциите на САЩ строителството се забави. Газопроводът се състои от две нишки с общ капацитет 55 милиарда кубически метра. м годишно, които преминават от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

Руската страна многократно е подчертавала, че "Северен поток 2" е комерсиален проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори, предаде ТАСС.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: