Last news in Fakti

1 Март, 2022 17:23 5 092 46

Операторът на "Северен поток 2" обмисля фалит

  • северен поток 2-
  • газ-
  • газпром-
  • nord stream 2 ag

Руската страна многократно е подчертавала, че "Северен поток 2" е комерсиален проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори

Операторът на "Северен поток 2" обмисля фалит - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Операторът на проекта Nord Stream 2, Nord Stream 2 AG, обмисля възможността да обяви фалит поради наложените срещу него ограничения, съобщи Ройтерс.

Според източници на агенцията компанията работи с финансов съветник за уреждане на редица задължения и може официално да започне производство по несъстоятелност в швейцарски съд още тази седмица. По-рано швейцарският министър на икономиката Ги Пармелин заяви, че санкциите на САЩ са довели до уволнението на повече от 140 служители на Nord Stream 2 AG.

Пармелин обясни, че това уволнение не се дължи на санкциите, наложени на Русия от Швейцария.

На 22 февруари германският канцлер Олаф Шолц обяви, че германското правителство спира сертифицирането на проекта "Северен поток 2", след като Русия призна Донецката и Луганската народни републики. На следващия ден президентът на САЩ Джо Байдън нареди на администрацията си да наложи санкции на оператора на Северен поток 2 Nord Stream 2 AG и неговото ръководство в отговор на действията на Русия в Украйна.

Строителството на "Северен поток 2" беше напълно завършено на 10 септември 2021 г. Първоначално се планираше да бъде завършен до края на 2019 г., но заради санкциите на САЩ строителството се забави. Газопроводът се състои от две нишки с общ капацитет 55 милиарда кубически метра. м годишно, които преминават от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

Руската страна многократно е подчертавала, че "Северен поток 2" е комерсиален проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори, предаде ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цар Вова I

    34 3 Отговор
    ММОЛЯ!?
  • 2 Иванушка

    45 18 Отговор
    Украйна е далеч по-важна от всякакви потоци.
  • 3 Грульо

    63 15 Отговор
    Да съдят Байдън в Страсбург зарди фалита. :D

    Коментиран от #17

  • 4 Хахахх

    46 5 Отговор
    Честито!!!
  • 5 АнтиГост

    25 45 Отговор
    Ненужен проект - фалира..
  • 6 чико

    82 18 Отговор
    Е Г А Т И демокрацията . Само САЩ са правите . САМО те могат да благоденстват . И до КОГА ?

    Коментиран от #29

  • 7 Когато

    63 16 Отговор
    света забрави за демокрацията и започна да се води по акъла на интриганта САЩ, по лъжите и пропагандата, стана ясно, че ще има много хора които ще пострадат!
  • 8 трябва да стане

    59 13 Отговор
    Руснаците да пуснат малко газ и да взривят тоя газопровод. Да разрушат и СП1 . Да спрат газа през тръбата в Украйна. Един знак и азерския газ също отива в канала. Нека тогава от ЕС да хващат мотиките и да копаят въглища. А икономиката им си заминава.

    Коментиран от #9, #11, #22, #36

  • 9 реалиста

    10 27 Отговор

    До коментар #8 от "трябва да стане":

    ааааа а жужака що не го спира?
    Какво чака?????

    Коментиран от #10

  • 10 Бамзе

    38 11 Отговор

    До коментар #9 от "реалиста":

    Ами май го спря от вчера. Изказването му гласеше : Който иска газ ,петрол, стомана , въглища ,пшеница ..... - плаща в рубли или Юани. Евра и долари - не !

    Коментиран от #13, #19

  • 11 Десант

    11 14 Отговор

    До коментар #8 от "трябва да стане":

    Обади се в Кремъл и им кажи за твоята идея, те не че не получават и други глупави идеи, ама защо да не се посмеят малко и с теб.
  • 12 Рошко

    14 1 Отговор
    На кого е дебела жената на него му юрган не требе, ергените да му мислят
  • 13 Див татарин

    7 12 Отговор

    До коментар #10 от "Бамзе":

    Това на теб лично по телефона ли ти го каза Мишустин? Щото само ти в целия свят го знаеш, а търговията си върви всеки ден в доларес...даже и днес.

    Коментиран от #33

  • 14 Гошо

    17 6 Отговор
    То за момента необходимост от СП 2 отпадна ,като платят някоя и друга по дебела сметка ще се и по успокоят тия от Брюксел ,тогава ще го възстановят ,ама и сайбии ще само "купцы первая гильдия"
  • 15 Дъ-Ге

    28 3 Отговор
    РФ явно и тя няма сметка от СП2. Газпром с разликата от цените, които се вдигнаха в следствие нежеланието да се пусне СП2 преди месец си върнаха изцяло инвестираните пари в него. Сега вече може и да не работи. Достатъчно е РФ да заяви пред Газпром, че не може да гарантира цялостта на тръбътъ при стеклите се обстоятелства и съответно Газпром да прекрати доставките, като за да не наруши договорите да пренасочи газта към СП2, който вече е на 100% готов да работи. Напълнен е и просто трябва да се врътне шалтера натам. А Германия ако иска да го взема, ако не иска, то си е неговата работа. Сигурен съм, че ще го сертифицират за не повече от 30 минути. Цената на руския газ ще падне тогава не само за германците, които го плащат в момента на 250 доларчета, а другите за над 1000 доларчета. Това ли е европейската ценност??? Едни европейски държави да плащат евтино, а други прескъпо една и съща стока, получавана от един и същи производител. А да познае някой от първия път, дъ ге, кой плаща скъпата.
  • 16 Дъ-Ге

    26 5 Отговор
    Оператора сега ще фалира и ще продаде акциите без пари и ще ги купи на байдан сина. Тогава СП2 ще бъде сертифициран, но дали ще тръгне газ по него, това е друг въпрос.

    Коментиран от #20

  • 17 Байдън

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "Грульо":

    Като наказание ми разрешете аз да се заема с този "фалирал" проект.Обещавам,че ще го вдигна на крака.
  • 18 Хаберий

    32 5 Отговор
    Частите на руската армия поеха контрола над Запорожската атомна електроцентрала.
    "Ура! Този ден дойде! Нашите на ЗАЕЦ! Слава на руския воин-освободител! Слава на Русия!" - пишат запорожските атомници, публикувайки снимка на член на руската армия на фона на АЕЦ в Чернобил, взета под контрол два дни по-рано. През цялото време на украинската окупация работихме под натиска на СБУ, агента на американското разузнаване Петр Котин и американски куратори, вградени в Министерството на енергетиката, Енергоатом и ГИЯРУ. Изявленията, които бяхме принудени да публикуваме, идват от чужди куратори. Скоро ще публикуваме подробностите, както и ще дадем показания в съда.
    Благодарим на Русия за това, че този кошмар приключи. Благодарим на Русия, която ни донесе освобождение от укрофашистите."
  • 19 Дъ-Ге

    25 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бамзе":

    За сега само се говори, но то и за военната операция първо само се предупреждаваше като краен вариант. Путин говори с Макрон, после пак говори, после говори с Байдън, после пак говори, после пък пак с Макрон. На всички обясняваше, че ще стане неуправляемо и всички ще имат проблеми. Така че за сега само се говори, но не е казано, че няма да стане.
  • 20 !!!

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "Дъ-Ге":

    Страхотен бизнес анализатор си, да се чуди човек как все не ти стига заплатата...толкова ум, не те ценят най-вероятно...
  • 21 Анализатор

    6 26 Отговор
    Русия стремително върви към фалит, а путин към международния съд в Хага.

    Коментиран от #40

  • 22 Руснаците не са диваци като тези от ЕС

    20 7 Отговор

    До коментар #8 от "трябва да стане":

    Ако беше обратното и Газа течеше от ЕС към Русия досега тези шизофреници щяха да са ги взривили само за да направят мръсно на Русия!

    Коментиран от #35

  • 23 Сесесере

    23 1 Отговор
    Всеки ден ни занимават с глупости преди беше КОВИД МОВИД ОМИКРОНИ сега Украйна а ние българите живеем в глад и мизерия и без войни без работа и пари
  • 24 Кудоист

    18 1 Отговор
    Ми вече няма зор . Така или иначе контролират УГПС (украинската газопреносна система.) Западните партньори ще глътнат водЪ.
  • 25 Наблюдател

    16 4 Отговор
    Руския дял е вече изплатен и Газпром си е прибрал парите.
    Този фалит ще накара Австрия (OMV), мисля Франция и още една две страни да зачеркнат по 2-3 милиарда евро вложения

    Коментиран от #28

  • 26 копейката

    12 2 Отговор
    Руснаците разхвърляха скрап из цяла европа.
  • 27 ганю

    14 6 Отговор
    Украинците са боклуци олигарси и мафия
    Даже и за Чернобил са виновни те, а не руснаците
    Путин-Молодец
  • 28 Хаха

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Наблюдател":

    продължавай с наблюденията, но вмъкни и разсъденията
  • 29 карамфила

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "чико":

    До 2024,тогава е крайната дата за реализация на проекта РЕАЛНОСТ разработен от уса и до тогава всички трябва да са подчинени на уса но Путин им разбърка плановете с тази война и може да не се случи.Понастоящем все още живеем в цифрова реалност и трябва 99% от населението да бъде инжектирано с....
  • 30 Соросоид

    12 3 Отговор
    Още една стъпка към кота 2000 евро за кубик газ. И преди съм писал - на Русия й е все тая - американски спекуланти вече купуват руски газ и ще го връщат обратно в Европа под формата на втечнен демократичен (правилен) газ, но на четворна цена. Нали никой разумен човек не мисли, че Катар и шистите във ФАЩ са достатъчни да задоволят европейските нужди? Това е пазарната икономика.
  • 31 мдаааа

    6 0 Отговор
    Тик-так , тик-так , тик-так ..
  • 32 Хаха

    9 1 Отговор
    Европитеците се набутаха
  • 33 чети бе

    10 4 Отговор

    До коментар #13 от "Див татарин":

    Руският президент Владимир Путин издаде указ, с който от 1 януари, 2018 г. се забранява категорично разплащането в долари на територията на Руската Федерация. От сега нататък Русия ще търгува само в Рубли и Юани.
  • 34 ха ха хааа

    2 0 Отговор
    Не останаха амбразури ...
  • 35 те това е

    12 1 Отговор

    До коментар #22 от "Руснаците не са диваци като тези от ЕС":

    С каквито живееш , такъв ставаш .Русия трябва да лиши ЕС напълно от газ и нефт. Нека после се оправят . Инфлацията общо за двете години ще надхвърли 50%.
    От днес има указ на Путин - газ, нефт , стомана , пшеница , зърно ..... само с Рубли или Юани.
  • 36 стоян

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "трябва да стане":

    До 8 ком -много си умен а па те путинистите са толкова тъпи - за долари бе другарю -на путинистите им трябват долари
  • 37 1111

    4 2 Отговор
    Поредната манипулация на факти. Истината е, че проекта сърува 11 млрд. долара, от които половината са дял на газпром, а останалите са пари на западни фирми - шел и още няколко. Факти, смешни сте, но жънете кинти, негодници.

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Оня

    3 3 Отговор
    Путлерастите са много силни , ама иначе на юани разчитат :) .
  • 40 аха

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Анализатор":

    продължавай да ана?лизаторстваш
  • 41 да бе

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "1111":

    акционерите имат регистрирано съвместно дружество, което се явява и оператора на СП2.
  • 42 Жулиен Гаков

    1 0 Отговор
    Затова сега цяла Европа ще плаща по 2-3 хил. евро за хиляда кубаметра газ.
  • 43 stan40

    0 0 Отговор
    Когато за европейската икономика стане зле, в България става по-зле. Анализатори ни проглушават ушите с обяснения за ефекта на наложените санкции върху икономиката на Русия, но не се коментира как те ще се отразят върху портфела на българина съгласно Закона на Нютон.
  • 44 Борис

    0 0 Отговор
    Биден наложил санкции... ЕU може ли да наложи санкции на вноса на нефт от Близкия Изнок в САЩ?
  • 45 Гост

    1 0 Отговор
    “ Газопроводът се състои от две нишки с общ капацитет 55 милиарда кубически метра. ” - да знаете, че газа тече по нишки! Петокласник! Дори и свестен превод не може да си направи! Ма всички сте от един дол дренки!
  • 46 Гост

    0 0 Отговор
    С цена 1500-2000 евро за хиляда кубика Европа го изплати. Такава средна цена стои от средата на миналата година. Сметнете: средна цена преди 250-300 евро. Колко е разликата по половината от 55 млрд кубика колко пари са надплатили.
Новини по държави: