Отидете към основна версия

2 370 13

Делото за сваления пътнически самолет продължава

  • mh-17-
  • полет-
  • дело-
  • украйна-
  • русия-
  • нидерландия

Няма правно основание съдебния процес за полет MH-17 да не продължи

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Събитията в Украйна не трябва да се отразява в процеса, касаещ катастрофата на полет MH-17 на националния авиопревозвач на Малайзия през 2014 г. Това заяви в понеделник на заседание по делото председателят на съда Хендрик Щайнхуис. Според него спирането на разглеждането на наказателното дело е възможно, ако има уважителни причини за това, но в случая такива няма. „Процесът се провежда по отношение на четири лица, а не на Руската федерация“, каза съдията.

С позицията на съда се съгласи и прокуратурата. „Нидерландия е демократична правна държава, което означава, че правата на жертвите, техните роднини и обвиняемите трябва да се зачитат. Защитата трябва да може да защитава своя клиент. Независимо от неговата националност, независимо от какво е заподозрян. И въпреки факта, че в Украйна се води война ", каза прокурорът Манон Ридербекс.

Boeing 777 на Malaysian Airlines, изпълняващ полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур, се разби на 17 юли 2014 г. в Донецка област, при което загинаха 298 души - граждани на 10 държави. Съвместният екип за разследване обяви през юни 2019 г., че е идентифицирал група от четирима лица, заподозрени, че са замесени в инцидента. Това е бившият ръководител на милицията на Донецката народна република Игор Гиркин (Стрелков) и неговите подчинени Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко. Делото срещу тях започна на 9 март 2020 г. Те са обвинени, че са доставили противозенитната "Бук" в Украйна от територията на Руската федерация. Процесът се води задочно. Интересите на Пулатов се представляват от двама нидерландски адвокати. За всички обвинени прокуратурата поиска доживотен затвор.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.

Свързани новини

  • Русия не може да избяга от отговорност

    Русия не може да избяга от отговорност заради сваления малайзийски самолет от полет MH-17 над Донбас – трагедия, която се случи точно преди 6 го ...
    18.07.2020
    4 508
    30
  • Новата руска пропаганда (ВИДЕО)

    Нов филм за сваления пътнически самолет на Malaysia Airlines над Украйна беше официално представен преди дни в Холандия. „Призив за справедливос ...
    29.10.2019
    3 682
    18
Новини по държави: