Last news in Fakti

29 Октомври, 2019 14:35 3 672 18

Новата руска пропаганда (ВИДЕО)

  • mh-17-
  • филм-
  • украйна-
  • русия-
  • малайзия-
  • ерлашова-
  • макс ван дер верф

Филмът „Призив за справедливост” – още една гледна точка за катастрофата на MH-17

Новата руска пропаганда (ВИДЕО) - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нов филм за сваления пътнически самолет на Malaysia Airlines над Украйна беше официално представен преди дни в Холандия. „Призив за справедливост” е с продължителност 28 минути и е достъпен в интернет. Сред главните действащи лица са Сергей Дубински, който Международната следствена група (JIT) призна за един от четирите главни виновници за трагедията, премиерът на Малайзия Махатхир Мохамед, който не признава резултатите от официалното разследване и не вярва на руското участие и малайзийският полковник Мохамад Сакри.

Премиерата на филма беше организирана от Global Rights of Peaceful People. Подобни документални творби с алтернативни теории бяха представени в Куала Лумпур на 17 август в рамките на конференцията „МН-17: Търсенето на справедливост”.

Авторите на филма – руската журналистка Яна Ерлашова и холандският блогър Макс ван дер Верф, са в ролята на независими разследващи журналисти. За Ерлашова това е третият филм, който прави по темата. Предишните два са били за телевизионния канал, в който е работила – RT. В тях твърди, че малайзийският самолет е бил свален от украински изтребител Су-25. Основната цел на първите два филма е била да поставят под съмнение резултатите от официалното разследване, проведено от JIT.

Макс ван дер Верф също е на мнение, че МН-17 не е свален от руски „Бук”. Той неведнъж е давал интервюта за сепаратистки медии в ролята си на независим анализатор.

Двамата журналисти безпрепятствено са посетили мястото на трагедията разиграла се на 17 юли 2014 г. и отнела живота на 298 души, а бойците с радост се свързват с тях. В „призив за справедливост” Ерлашова провежда телефонен разговор с руснака Сергей Дубински, който през 2014-а е бил подчинен на замесения в свалянето на Boeing-а – Игор Гиркин, определящ се за министър на отбраната на ДНР. Дубински оглавява военното разузнаване на т.нар. ДНР. Смята се, че участва и в транспортирането на ЗРС „Бук”.

По време на телефонния разговор между Ерлашова и Дубински, последният твърди, че не е замесен в трагедията и е научил за самолетната катастрофа от т.нар. „премиер на ДНР”. Също така заявява, че двете черни кутии са му доставени от мястото на трагедията и ги е предал на Бордай.

Във филма се припомня, че Малайзия, за да получи информацията от „черните кутии”, е изпратила тайно свои представители на територията на ДНР. Малайзийците са приети дружелюбно, а на 22 юли 2014 г. премиерът на ДНР Александър Бородай е предал в Донецк „черните кутии” на малайзийския пратеник полковник Мохамад Сакри. Във филма последният заявява: „Нямаше условия. Те просто ни дадоха „черните кутии””. Сакри допълва, че представители на ОССЕ са искали носителят, съдържащ полетната информация. Аналогична молба е имало и от ФБР.

Във филма Сакри обяснява как той и екип от 11 души провеждат успешно тайна операция, която им дава възможност да са първите, които се сдобиват с „черните кутии”. Това обаче не е трябвало да става, тъй като без разрешението на Украйна би се считало за пряко нарушение на украинския суверинитет и международното право.

Сакри отива на мястото на трагедията под пряката заповед на тогавашния премиер Наджиб Разак, който през 2018 г. е арестуван с обвинение в корупция, а именно за изчезването на милиарди американски долари от държавния фонд.

Ролята на Малайзия в разследването

JIT включва експерти от пет държави: Украйна, Холандия, Австралия, Белгия и Малайзия. След като бяха посочени четирима заподозрени в свалянето на Boeing-а, малайзийският премиер Махатхир Мохамад направи шокиращи изявления, че се съмнява в обективността на ръководеното от Холандия разследване на трагедията и не вижда убедителни доказателства, че Русия трябва да е виновна за катастрофата. Същото той твърди и във филма: „Те вече са решили, че това трябва да е Русия. Подобно отношение е неприемливо за нас”.

В Холандия Макс ван дер Верф прави опит за интервю по темата с главния прокурор на Холандия Фред Вестербеке, но той отказа.

Ерлашова припомня, че Малайзия не се е включила веднага към JIT, макар че в трагедията са загинали 44 граждани на страната. Да не се допусне Малайзия да се присъедини към разследването, особено като се има предвид, че самолетът е малайзийски, би било странно и би довело до въпроси относно обективността на разследването. Така, че всъщност никой не игнорира Малайзия. JIT беше създадена на 7 август 2014 г. В нея бяха включени представители от Украйна, Холандия, Белгия и Австралия. Представителите на Малайзия се присъединиха на 4 декември 2014 г., тъй като самата страна нямаше желание да го направи по-рано, въпреки поканата на всички държави, чиито граждани загинаха при бедствието. Важно е да се отбележи, че черните кутии също бяха прехвърлени на международни следователи и проучени от експерти.

Въпреки изявленията на малайзийския премиер, всички публикувани констатации бяха подкрепени и признати от всички страни, участващи в разследването, включително Малайзия и близките на жертвите. За последните филмът „Призив за справедливост” е „шамар в лицето”. За тях филмът не показва истината и поради тази причина и не бяха на премиерата му.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Готин ама не съвсем

    29 5 Отговор
    Ми те нещата рано или късно ще си дойдат на мястото. И тогава ще има към запада:"Ми ко шъ праим сега?"
  • 2 Руските свине

    17 53 Отговор
    50 години лъгаха, че не те а германците са избили поляците в Катин, но накрая признаха. Така ще стане и сега, но ще мине много по-малко време.

    Коментиран от #5, #8

  • 3 Бесен Язовец

    50 4 Отговор
    Как разбра, че е пропаганда? Всичко което не съвпада в тенденциозно написаните доклди на соросоидите се обявява за пропаганда! Най - голямата клеветническа пропаганда е фантастиката на НВО,, Чернобил"!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Професора

    16 12 Отговор

    До коментар #2 от "Руските свине":

    Мслко са избили в Катин руснаците, трябваше повече!
  • 6 Цанко

    36 4 Отговор
    Западняците и особено Обама действаха на принципа "ВЕРОЯТНО"!!!И то още на следващия ден след катастрофата без да е имало разследване.
    По същия начин развяваха и една колба с прах за пране в ООН като химическо оръжие ??? Ама и ония там как сами не се запитаха- кой ще допусне колба с химическо оръжие в залата на организацията ???
    После случаите с имитация на химическо нападение от Асад разиграно от белите каски.
  • 7 Монгола

    26 5 Отговор
    Соросоидните дебили да не философстват много!
  • 8 мразя говедата

    27 6 Отговор

    До коментар #2 от "Руските свине":

    И кой го доказа че са руснаците бе голфи ?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 dsсса

    20 3 Отговор
    Защо в крайна сметка, не смеят да обявят официално вина на Русия? Защото не знаят, тя какви доказателства има и може да ги покаже. САЩ заявиха, че били заснели изстрелването на ракетата БУК. Така и не го показаха! Ама руснаците са по-наблизо и наблюдават района много по-внимателно. Още повече самолетът на Путин имаше по план полет в района по приблизително същото време. Дори има версия, че украински пилот е стрелял, защото е помислил самолета за този на Путин. Освен това, намерените трупове се бяха вмирисали още докато падат (реално би трябвало повечето жертви да са в резултат от удара в земята, а не от осколки). Сигурно и по този факт руснаците могат да кажат това-онова. Пожелаха, да бъдат включени в разследването, Холандия, пардон, обидих ги, Нидерландия отказа.
  • 11 Питам само

    17 1 Отговор
    А какво стана с малайзийския самолет - полет МН370, който изчезна на 8 март 2014 г.
  • 12 мръсни политически игри

    25 5 Отговор
    Ако не са го свалили украинците, защо пилотът им се самоуби? Самолетът е свален за да се настои целия свят срещу "чудовището" Русия! Още на самия Майдан е имало снайперисти по покривите, за да убиват протестиращи и по този начин да нагнетяват "революционната обстановка". Тези похвати са добре познати на всички служби по света и се използват за постигане на определени политически цели. А признанието на Нюланд, че американците са похарчили 5 милиарда за Майдана, само потвърждават това!
  • 13 одъртял комсомолец

    24 4 Отговор
    Още от самото начало беше ясно, че Укрите са свалили MH17! Единственият въпрос, който продължава да виси е ЗАЩО??? Дали става въпрос за грешка подобна на онази през 2001-ва година, когато над Крим беше свален руски ТУ 154 или пък за съзнателно осъществен терористичен акт. Ако е терористичен акт също възникват поне 2 подвъпроса ЗАЩО!? Едната вероятност е просто да са целели да дискредитират руските опълченци и Русия в очите на международната общност, а другата, е че просто са смятали, че атакуват самолета на Путин. Твърденията, че наблизо е имало изтребител, по- скоро говорят в полза на второто- Изтребителят се е приближил на 2-3км видял е боята на руският президентски самолет, а освен това Боинга и ИЛ96 си приличат като 2 капки вода- сходни габарити и идентично разположение на крилата и двигателите. Пилота на изтребителя е потвърдил, че товае руският президентски смолет, след което е последвала атака от БУК 1! Ако това е така то при всички случаи Полша трябва да сподели вината с Украйна!!
  • 14 Чичо Тони

    19 2 Отговор
    Статията прави неверни внушения, което само по себеси е откровенна пропаганда. Не е вярно, че Малайзия е поканена в началото и е отказала. Тя се включва през декември 2014 след натиск от останалите 5 страни (включващи Украйна??) да подпише тайното споразумение между тях на право на вето на всяка от тях (включително Украйна??) ако нещо в разследването не им харесва! Не е вярно и твърдението, че Малайзия се съгласява с констатациите на разследването. Това се отрича от техния министър-председател и си го пише в същата тази статия малко по-нагоре. Вместо да четете обработени преводи, гледайте оригинала - има го в мрежата.
  • 15 Бай Благой

    14 2 Отговор
    Малайзия е един голям пазар на оръжие...само дето Малайзия НЕ купува Американско оръжие!

    MH17, MH307...
  • 16 Спецназ

    13 3 Отговор
    Някой да ми отговори какъв е мотивът на ушанките да свалят този сбъркан самолет?

    Коментиран от #17

  • 17 стоян георгиев

    3 12 Отговор

    До коментар #16 от "Спецназ":

    мотива е много изпита водка по време на работа .ти руска кола карал ли си ?същия е мотива да ти капе масло от уплатненията на новата ти лада.свалили са грешния самолет другарите.за кои ли път?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.