Last news in Fakti

18 Юли, 2020 19:19 4 496 30

Русия не може да избяга от отговорност

  • mh17-
  • mh-17-
  • русия-
  • украйна-
  • самолет-
  • военни-
  • сваляне

Шест години от трагедията над Донбас

Русия не може да избяга от отговорност - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия не може да избяга от отговорност заради сваления малайзийски самолет от полет MH-17 над Донбас – трагедия, която се случи точно преди 6 години. Тя представлява държава-убиец от световен мащаб, пишат украинските медии. Нидерландия и Австралия вече започнаха международна юридическа процедура, с която да привлекат под отговорност Руската федерация, като подадоха съответния иск в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), сочи анализ на Международната разследваща група Bellingcat.

В ЕСПЧ е ответник в ролята си на държава, явяваща се субект на международното право. През март 2020 г. следователи предадоха на Международния съд в Хага 40 000 страници материали по делото за сваления самолет. В холандския процес задочно се съдят 4 обвиняеми: Игор Гиркин, Сергей Дубинског, Олег Пулатов и Леонид Харченко. Тоест, от формална гл.т. Русия като държава не носи отговорност. Подаването на иск от правителството на Нидерландия в ЕСПЧ има за цел да засили позицията на индивидуалните искове към Русия от страна на роднините на загиналите в полет MH-17. Този иск означава, че цялата събрана информация може да се използва в процеса в Страсбург. Ако присъдите  Нидерландия бъдат издадени по-рано, то това ще е основен аргумент в ЕСПЧ.

След обявяване на резултатите от разследването на международната следствена група (JIT) през 2018 г. Русия започна дипломатически преговори с Нидерландия и Австралия за фаталния полет. Подробностите около тези преговори не са известни. Единствено се знае, че такива преговори е имало. И ако Нидерландия се е опитвала за принуди Русия да признае отговорност за сваления самолет, то целта на Кремъл е била да излезе „суха от водата”, изплащайки компенсации, но при условие, че към Русия няма да бъдат предявени претенции от международния съд.

Искът на нидерландското правителство в ЕСПЧ свидетелства, че преговорите между Москва и Амстердам не са дали резултат. Изслушванията по углавното дело за MH-17 в Хагския съд ще започнат в началото на 2021 г. В момента чрез един от адвокатите на заподозрените Русия се опитва да проточи процеса с много ходатайстване. Решението на ЕСПЧ може да бъде и след година. Между другото, решенията и на двете съдилища така или иначе ще разкрият не само ролята на Русия в свалянето на MH-17 и убийството на 298 души на борда на самолета, но и несъмнено ще демонстрират и много факти за руската военна интервенция в Донбас.

В иска на Нидерландия се говори за нарушение от страна на Русия на три члена на Европейската конвенция за правата на човека:

Член 2 от Конвенцията гласи, че правото на живот на всеки е защитено от закона. На никого не може умишлено да му бъде отнет живота, освен чрез изпълнение на смъртна присъда.

Член 3 от Конвенцията гласи, че никой не може да бъде подлаган на изтезания или унижаван.

Член 13 от Конвенцията: на всеки, чийто права и свободи, признати в Конвенцията, са нарушени, има право на ефективно средство на юридическа защита пред държавен орган, дори ако нарушението е извършено от лица на служебното им място.

Юридическата оценка на руската агресия по делото за MH-17 може да доведе до верижна реакция под формата на нови искове срещу Русия в ролята му на агресор и нарушител на международното право в други международни съдилища.

През всичките тези 6 години, откакто самолетът беше свален, Русия провежда целенасочена кампания по дискредитиране на международното разследване на катастрофата и продължава да го прави. Руските пропагандисти в унисон с Кремъл разпространяват т.нар. „алтернативни версии”, за да прекратят разследването по делото за MH-17, като изместят фокуса на внимание от агресора на това ужасно престъпление. Русия пречеше на разследващата група JIT, водейки заблуждаващо разследване, провеждаше операция по дезинформация и се занимаваше със сплашване на свидетели и физическото им отстраняване, фалшифицираше доказателства.

Действията на Руската федерация по дезинформация по делото за MH-17 е класически пример за лъжи от държавен мащаб. Веднага след свалянето на самолета държавната пропаганда на Кремъл с радост съобщи за свалянето на самолет на „опълченците”. Когато стана ясно какво се е случило, материалите в интернет започнаха бързо да изчезват. От 2014 г. до 2015 г. Русия изрече редица лъжи, все едно малайзийският самолет е бил свален от украински Су-25. Впоследствие този мит беше развенчан и Кремъл премина на друга лъжлива информация все едно „Бук”, с който свалиха Boeing-а, е украински, а не руски. Москва обаче не предостави никакви доказателства за това.

Руската федерация е на прага на провал относно разследването на полет MH-17. Дори „бившите сътрудници” на руските спецслужби не вярват в успеха на руската пропаганда. Така например, бившият офицер от руското разузнаване, бившият министър на отбраната на ДНР, който е обвиняем по делото за свалянето на самолета, Игор Гиркин в интервю за списание Times заявява, че носи морална отговорност за гибелта на 298-те пътници от полет MH-17. Той смята, че военните формирования на ДНР са виновни за свалянето на лайнера, като по такъв начин недвусмислено намеква, че за катастрофата е виновно руското командване.

Международната разследваща група Bellingcat, изданието The Insider и ВВС успяха да идентифицират една от ключовите фигури по делото за свалянето на самолета, който по-рано беше известен като „Владимир Иванович”. Това е заместник-ръководителят на пограничната служба на ФСБ – генерал-полковник Андрей Бурлак, който отговаря за пренасянето на тежкото въоръжение от Русия в Донбас.

Путин и военнополитическото ръководство на Руската федерация носи лична отговорност за решението да бъде изпратен комплекс „Бук-М1”. Участието на Русия в атакуването на самолета е доказана: руското ръководство трябва да носи отговорност за разполагането в окупираните територии на Донбас на ракетна установка „Бук”, която е използвана за свалянето на малайзийския самолет.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Към автора

    56 15 Отговор
    И какво спечели Русия от това, ако тя го е свалила. Ти самия вярваш ли си или правиш нас на шарани.

    Коментиран от #2, #24, #26

  • 2 Иван

    14 43 Отговор

    До коментар #1 от "Към автора":

    Изобщо не си разбрал нищо, като задаваш тоя въпрос или си платен трол
  • 3 Сандо

    56 9 Отговор
    Стига сте ползвали украински източници,които пишат за Русия - това е проява на висш непрофесионализъм!Всички ние искаме що-годе обективна информация в тия времена на лъжи,фалшификации и манипулации.Положете усилия,за да не последвате позорната слава на един друг сайт,чийто собственик вече се отрече от баце си.
  • 4 Голям Слон

    43 9 Отговор
    Никакви годни доказателства. Само предположения... На предположения се базират само кухите икономически теории. Предполагаме затворен пазар. Предполагаме липса на правителство и прочие предположения в този дух. И хоп, икономическа теория. Когато разследваш самолетни катастрофи е редно да си изцяло абстрахиран от всички възможни паразитни теории и да се концентрираш върху фактите. Уви, "разследването" на тази (и не само) самолетни катастрофи доказа, че демонстрацията на двойни страндарти през 21 век е нещо нормално и съответно приемливо. Жалко!

    Коментиран от #5

  • 5 Чукча писател ...

    10 36 Отговор

    До коментар #4 от "Голям Слон":

    Ти кога разгледа докъзателствата ? Или за копейки всичко пишем :)

    Коментиран от #9, #10

  • 6 прокурор

    29 7 Отговор
    А от други источниците знам,че първо ще разследват защо небето над Украина не е било затворено за полети.
  • 7 Сиромах

    28 8 Отговор
    Ония нашите приятели отвъд океана защо се правят на мотики и не показват спътниковите снимки?Защото ще се види нелицеприятните пиянски простотия на украйна и всичко ще блесне така силно и ще отекне фейкът а от там и крясъци поРусия!
  • 8 бат Рамбо е гей

    28 7 Отговор
    Тия са смешници. Нищо не доказаха. Щели да съдят четири човека !

    Малайзия убедена: Русия е изкупителна жертва за свалянето на MH17!!!
    Премиерът на Малайзия Махатхир Мохамад обяви, че Русия е изкупителна жертва за свалянето на полет MH17 на авикомпания Мalaysia Airlines над Донбас и постави под въпрос обективността на разследванията за бедствието, при което на 17 юли 2014 г. загинаха всички 298 души на борда!!!
  • 9 Голям Слон

    23 7 Отговор

    До коментар #5 от "Чукча писател ...":

    За разлика от теб, много неща съм прочел по този случай. А преди доста години съм наблягал на учението, докЪзателю... Най обичам полуинтелигенти да ми приказват за копейки, рубли, комунисти, демократи, пандемии и световни заговори.
  • 10 kkk

    33 6 Отговор

    До коментар #5 от "Чукча писател ...":

    Никой не е виждал доказателствата на фалшивият съд- ТАКИВА НЯМА и просто не може да има!!! Ей ти разбивка за да схванеш ситуацията:

    - онея от Усрайна е трябвало за затворят въздушното пространство над региона- НЕ Е НАПРАВЕНО УМИШЛЕНО
    - самолета е свален с ракетка, но един по-друг тип- казват им "въздух-въздух"
    - набедените сепаратисти дето уж са думнали самолета не са никак прости- боен и пътнически самолет се различават лесно дори и от шимпанзе и никой няма интерес да избива невинни хора
    - от деня на масовото убийство (няма и час по-късно) има официални записи, че изтребител от ВВС на Усрайна се приземил с 1 ракета "въздух-въздух" по-малко


    Още да ти разяснявам искаш ли или да дойда и цветисто да ти го нарисувам с ритници по мързеливият за*ник?
  • 11 Държава терорист

    5 13 Отговор
    Вече и слепците го виждат...
  • 12 Сибирь

    20 3 Отговор
    Алооооооо,пишман журналистката- къде са записите от разговорите между самолетът и диспечерската кула в Днепропетровск ? А разпитите на диспечерката? Аааа, тя се води "безследно изчезнала", сигурно и записите също?! И от къде в Русия Бук1М,при условие,че са свалени от въоръжение отдавна? Слушаме какво говорят холандците,а малайзийците ? Или те не са важни?!
  • 13 Сибирь

    18 1 Отговор
    цимеонова,като цитираш конвенции ,те за усрайна не важат ли?!! Примерно за изгорелите живи на 02.05 в Одеса ?! Или за убитите полицаи вна 09.09. в Мариупол?! А кой е Олег Бузина знаеш ли?1 Журналистът убит от група нацисти, убийците пуснати на свобода въпреки доказателствата и самопризнанията,а главният убиец даже назначен на държавна служба! Или няма значение,а?! Отделно какво ст5ава в затворите там,защо мълчиш?!
  • 14 Кристиян Вигенин

    5 21 Отговор
    Това за съжаление се случва,но Русия е първата,която независимо от доказателствата отрича,че е отговорна,което автоматично я прави терористична държава.Това е очевидно доказателство за лицемерието и престъпният характер на Кремълският режим.Дори СССР навремето когато свали корейският Боинг-747 в крайна сметка призна,независимо,че извъртаха нещата и се опитваха да политизират случая.Всички които са били отговорни за подобни трагедии-САЩ свалили Иранският Еърбъс,Украйна свалила Руски Ту-154 и дори Иран свалил Украинският Боинг,са имали доблеста да признаят и да изплатят обезщетения.

    Коментиран от #15, #20, #21

  • 15 Шайба

    20 3 Отговор

    До коментар #14 от "Кристиян Вигенин":

    Няма никакви реални доказателства,че Русия е извършила атентата,даже напротив,всички следи сочат към украинска намеса,но западната пропаганда неистово повтаря една огромна лъжа,вярвайки че така ще я превърне в истина,но не би,сами си копаят трапа така да се каже,както и всеки,който се е включил в общия хор против Русия,да не кажете после че са ви заблудили и никой не ви е предупредил за последствията от собствената ви глупост.

    Коментиран от #16

  • 16 Кристиян Вигенин

    3 22 Отговор

    До коментар #15 от "Шайба":

    Нито холандците,нито малайзийците имат претенции към Украйна.Единствените,които вярват на руската версия са генетичнообременени кухи русофилистични манерки.

    Коментиран от #18

  • 17 ХА ХА

    16 3 Отговор
    Съжалявам , че не видях отначало източника на този материал достен за Пулицър ! Украйна е като Северна Македония - измислени , смешни и жалки
  • 18 Шайба

    13 3 Отговор

    До коментар #16 от "Кристиян Вигенин":

    Тук въобще не става въпрос за вяра в това или онова,говорим за доказателства и факти,западната версия за катастрофата дори не е издържана логически за разлика от руската,по скоро тези,които вярват в небивалици поради факта,че са глупаци по природа застават автоматично,без да мислят самостоятелно(а те и не могат) на страната на лъжата обслужваща западната пропаганда.
  • 19 Шайба

    12 2 Отговор
    Да не говорим пък,че като цяло западната пропаганда в политиката,правосъдието,музиката,филмите,ценностната система и прочие,всичките им лъжи,интриги и откровени измишлъотини,плод на невежество и злонамереност са истинска обида за всеки нормален,трезвомислещ човек по света,който притежава дори капка човешко достойнство и самоуважение.
  • 20 Сандо

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "Кристиян Вигенин":

    Грешиш или лъжеш.Южнокорейския самолет беше свален след многократни предупреждения и там всичко беше изяснено,вкл. как е протичала цялата шпионскка операция.Украинците,въпреки че платиха обезщетения,официално не са признали вината си.Както и в този случай няма да я признаят - макар че основната вина е тяхната,тъй като не си затвориха въздушното пространство над зоната на бойните действия.
  • 21 Голям Слон

    14 3 Отговор

    До коментар #14 от "Кристиян Вигенин":

    Има си правила във въздушния транспорт, които ако не се спазват, много лесно можеш да се приземиш на земята във вид на отломки, керосин и карантия. Корейците, ако не греша случая, са нарушили, първо, въздушния коридор, и, второ, са били с изключен транспондер. Не са комуникирали по никакъв начин с руснаците. Дори и при вида на бойните самолети от двете страни на кабината не са взели никакви мерки. Е, тояга тогава. Някой е платил провокацията с живота на толкова хора. Което не е изненада за западните "демокрации"... Те също така правят. Не само лошите тоталитарни държави. Да не говорим колко случая има в самолетната история, когато азиатски пилоти целенасочено свалят поверената им техника.. Ама гледайте малко. Четете. Толкова източници вече има. Стига във всяко нещо виждайте комунизъм, о, промити и невежи кратуни.
  • 22 мдааа

    12 3 Отговор
    Самият ФАКТ,че въпросният полет е насочен да мине над Зона на военни действия от Украйна,говори че се е търсело това да стане ,като международен отзвук с/у Русия и поддръжниците и в Донбас,свалянето му и жертвите в него! А ДАЛИ е намесена Русия е друго....поне засега вината им е,че преди години са продали ЗРК на Украйна и те сега използват това,като "руска атака" с/у самолета. Дз не забравяме ,че там са активни съветниците от ЦРУ,а те са царе на такива конспирации и саботажи в цял свят..
  • 23 яко ни лъжат управляващите

    12 3 Отговор
    НЕ НИ ВМЕНЯВАЙТЕ ,ЧЕ ЕДНА ЛЪЖА Е ИСТИНА. НЕ Е ДОКАЗАНО И НЕ Е ИСТИНА ,ЧЕ РУСИЯ Е СВАЛИЛА САМОЛЕТА. САМОЛЕТА Е ПАДНАЛ В ОКРАИНА. ДА ЦЕЛТА БЕШЕ ДА ПАДНЕ В РУСИЯ И ДА ОБВИНЯТ РУСИЯ, НО ПАДНА В ОКРАИНА И ПОРОШЕНКО МНОГО ДОВРЕ ЗНАЕ КОЙ СВАЛИ САМОЛЕТА. ОКРАИНСКИЯ ПИЛОТ КОЙТО СВАЛИ САМОЛЕТА СЛЕД ТОВА СЕ САМОУБИ.ИЛИ ГО САМОУБИХА ЗА ДА НЕ ПРОГОВОРИ. ТОЙ БЕШЕ ПИЛОТ ОТ ОКРАИНСКИТЕ ВВС. ИМАШЕ И ИСПАНСКИ ДИСПЕЧЕР РАБОТИЛ В ОКРАЙНА И ТОЙ КАЗА, ЧЕ НЕ СА РУСНАЦИТЕ. СТИГА ПРИТОПЛЯХТЕ ЛЪЖЛИВИ МАНДЖИ.

    Коментиран от #25

  • 24 гостгост

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Към автора":

    Нарича се инцидент бе кух
  • 25 гостгост

    4 10 Отговор

    До коментар #23 от "яко ни лъжат управляващите":

    Пише се Украйна неграмотник.Точно русия свали самолета ама колкото и да лъжат нещастните руснаци,всичко ще им се върне !
  • 26 ТЖ на НРБ

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Към автора":

    Ти си каун . Свалила го е от некадърност. СЪД и Затвор.
  • 27 Боро

    5 0 Отговор
    Статия в стил, колко всички са добри, загрижени, казват истината и се грижат за хората, а колко е лоша Русия, как лъже и пропагандира, ясно показва от къде и защо се точи цялата тази боза!
  • 28 krasimir

    2 1 Отговор
    Stiga ste pisali protiv Rusiq ,plateni trolove.Za6to ne pi6ete kak ni osvobodi ot tursko robstvo,s cenata na milioni Rusnaci kapitolira fa6istka Germaniq.
  • 29 Сър Пичук

    1 0 Отговор
    Шило в торба не стои.
    Преди ВСВ СССР беше изключен от ОН заради агресивната си политика. Заедно с Хитлер си поделиха Полша. Анексира балтийските държави, нападна Финландия. Целият свят видя че между Фашистка Германия и СССР няма разлика. С помощта на САЩ, Великобритания и другите съюзници успя да победи Хитлер и да мине на страната на добрите. Победителите не ги съдят, нали. Но дори тогава не се отказа от завоевателната си политика и успя да отцепи цяла Източна Европа, с която да се разполага като със своя територия. Плюс Северна Корея и още нещо. И продължи да действа агресивно. Подклаждаше сваляне на правителства на чужди държави чрез създаване на терористични групи, тяхното обучение, въоръжаване и политическа подкрепа под предлога, че са революционни организации. Целта беше да се инсталират марионетни правителства, които Кремъл да командва и които да бранят неговите интереси дори с цената на унищожаване на собствените си народи. Директно започна и войните в Корея и Виетнам където воюва с чужди униформи или с т.нар. съветници. Показа истинската си същност и в Будапеща 1956 и в Прага 1968 и в Афганистан, където само цивилните жертви са над 3.5 милиона души. После дойдоха Чечня, Приднестровието, Азербайджан, Ю. Осетия, Грузия, Сирия, Крим, Украйна. И т.н. и т.н. Списъкът изобщо не е пълен. Русия вече не може да се крие зад ВСВ и да се представя като противник на фашизма, защото с цялото си поведение в последните 100г тя показва, че е агресивна държава, из
  • 30 Сър Пичук

    1 0 Отговор
    Русия вече не може да се крие зад ВСВ и да се представя като противник на фашизма, защото с цялото си поведение в последните 100г тя показва, че е агресивна държава, изповядваща фашистката идеология. Време е светът да се изправи срещу империята на злото, окупирала 1/10 от сушата и унищожила повече от 200 народа и тя да понесе отговорността си.