18 Юли, 2020 19:19 4 559 30

Русия не може да избяга от отговорност

  • mh17-
  • mh-17-
  • русия-
  • украйна-
  • самолет-
  • военни-
  • сваляне

Шест години от трагедията над Донбас

Русия не може да избяга от отговорност - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия не може да избяга от отговорност заради сваления малайзийски самолет от полет MH-17 над Донбас – трагедия, която се случи точно преди 6 години. Тя представлява държава-убиец от световен мащаб, пишат украинските медии. Нидерландия и Австралия вече започнаха международна юридическа процедура, с която да привлекат под отговорност Руската федерация, като подадоха съответния иск в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), сочи анализ на Международната разследваща група Bellingcat.

В ЕСПЧ е ответник в ролята си на държава, явяваща се субект на международното право. През март 2020 г. следователи предадоха на Международния съд в Хага 40 000 страници материали по делото за сваления самолет. В холандския процес задочно се съдят 4 обвиняеми: Игор Гиркин, Сергей Дубинског, Олег Пулатов и Леонид Харченко. Тоест, от формална гл.т. Русия като държава не носи отговорност. Подаването на иск от правителството на Нидерландия в ЕСПЧ има за цел да засили позицията на индивидуалните искове към Русия от страна на роднините на загиналите в полет MH-17. Този иск означава, че цялата събрана информация може да се използва в процеса в Страсбург. Ако присъдите  Нидерландия бъдат издадени по-рано, то това ще е основен аргумент в ЕСПЧ.

След обявяване на резултатите от разследването на международната следствена група (JIT) през 2018 г. Русия започна дипломатически преговори с Нидерландия и Австралия за фаталния полет. Подробностите около тези преговори не са известни. Единствено се знае, че такива преговори е имало. И ако Нидерландия се е опитвала за принуди Русия да признае отговорност за сваления самолет, то целта на Кремъл е била да излезе „суха от водата”, изплащайки компенсации, но при условие, че към Русия няма да бъдат предявени претенции от международния съд.

Русия не може да избяга от отговорност

Искът на нидерландското правителство в ЕСПЧ свидетелства, че преговорите между Москва и Амстердам не са дали резултат. Изслушванията по углавното дело за MH-17 в Хагския съд ще започнат в началото на 2021 г. В момента чрез един от адвокатите на заподозрените Русия се опитва да проточи процеса с много ходатайстване. Решението на ЕСПЧ може да бъде и след година. Между другото, решенията и на двете съдилища така или иначе ще разкрият не само ролята на Русия в свалянето на MH-17 и убийството на 298 души на борда на самолета, но и несъмнено ще демонстрират и много факти за руската военна интервенция в Донбас.

В иска на Нидерландия се говори за нарушение от страна на Русия на три члена на Европейската конвенция за правата на човека:

Член 2 от Конвенцията гласи, че правото на живот на всеки е защитено от закона. На никого не може умишлено да му бъде отнет живота, освен чрез изпълнение на смъртна присъда.

Член 3 от Конвенцията гласи, че никой не може да бъде подлаган на изтезания или унижаван.

Член 13 от Конвенцията: на всеки, чийто права и свободи, признати в Конвенцията, са нарушени, има право на ефективно средство на юридическа защита пред държавен орган, дори ако нарушението е извършено от лица на служебното им място.

Русия не може да избяга от отговорност

Юридическата оценка на руската агресия по делото за MH-17 може да доведе до верижна реакция под формата на нови искове срещу Русия в ролята му на агресор и нарушител на международното право в други международни съдилища.

През всичките тези 6 години, откакто самолетът беше свален, Русия провежда целенасочена кампания по дискредитиране на международното разследване на катастрофата и продължава да го прави. Руските пропагандисти в унисон с Кремъл разпространяват т.нар. „алтернативни версии”, за да прекратят разследването по делото за MH-17, като изместят фокуса на внимание от агресора на това ужасно престъпление. Русия пречеше на разследващата група JIT, водейки заблуждаващо разследване, провеждаше операция по дезинформация и се занимаваше със сплашване на свидетели и физическото им отстраняване, фалшифицираше доказателства.

Действията на Руската федерация по дезинформация по делото за MH-17 е класически пример за лъжи от държавен мащаб. Веднага след свалянето на самолета държавната пропаганда на Кремъл с радост съобщи за свалянето на самолет на „опълченците”. Когато стана ясно какво се е случило, материалите в интернет започнаха бързо да изчезват. От 2014 г. до 2015 г. Русия изрече редица лъжи, все едно малайзийският самолет е бил свален от украински Су-25. Впоследствие този мит беше развенчан и Кремъл премина на друга лъжлива информация все едно „Бук”, с който свалиха Boeing-а, е украински, а не руски. Москва обаче не предостави никакви доказателства за това.

Руската федерация е на прага на провал относно разследването на полет MH-17. Дори „бившите сътрудници” на руските спецслужби не вярват в успеха на руската пропаганда. Така например, бившият офицер от руското разузнаване, бившият министър на отбраната на ДНР, който е обвиняем по делото за свалянето на самолета, Игор Гиркин в интервю за списание Times заявява, че носи морална отговорност за гибелта на 298-те пътници от полет MH-17. Той смята, че военните формирования на ДНР са виновни за свалянето на лайнера, като по такъв начин недвусмислено намеква, че за катастрофата е виновно руското командване.

Международната разследваща група Bellingcat, изданието The Insider и ВВС успяха да идентифицират една от ключовите фигури по делото за свалянето на самолета, който по-рано беше известен като „Владимир Иванович”. Това е заместник-ръководителят на пограничната служба на ФСБ – генерал-полковник Андрей Бурлак, който отговаря за пренасянето на тежкото въоръжение от Русия в Донбас.

Путин и военнополитическото ръководство на Руската федерация носи лична отговорност за решението да бъде изпратен комплекс „Бук-М1”. Участието на Русия в атакуването на самолета е доказана: руското ръководство трябва да носи отговорност за разполагането в окупираните територии на Донбас на ракетна установка „Бук”, която е използвана за свалянето на малайзийския самолет.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Към автора

    56 15 Отговор
    И какво спечели Русия от това, ако тя го е свалила. Ти самия вярваш ли си или правиш нас на шарани.

    Коментиран от #2, #24, #26

  • 2 Иван

    14 43 Отговор

    До коментар #1 от "Към автора":

    Изобщо не си разбрал нищо, като задаваш тоя въпрос или си платен трол
  • 3 Сандо

    56 9 Отговор
    Стига сте ползвали украински източници,които пишат за Русия - това е проява на висш непрофесионализъм!Всички ние искаме що-годе обективна информация в тия времена на лъжи,фалшификации и манипулации.Положете усилия,за да не последвате позорната слава на един друг сайт,чийто собственик вече се отрече от баце си.
  • 4 Голям Слон

    43 9 Отговор
    Никакви годни доказателства. Само предположения... На предположения се базират само кухите икономически теории. Предполагаме затворен пазар. Предполагаме липса на правителство и прочие предположения в този дух. И хоп, икономическа теория. Когато разследваш самолетни катастрофи е редно да си изцяло абстрахиран от всички възможни паразитни теории и да се концентрираш върху фактите. Уви, "разследването" на тази (и не само) самолетни катастрофи доказа, че демонстрацията на двойни страндарти през 21 век е нещо нормално и съответно приемливо. Жалко!

    Коментиран от #5

  • 5 Чукча писател ...

    10 36 Отговор

    До коментар #4 от "Голям Слон":

    Ти кога разгледа докъзателствата ? Или за копейки всичко пишем :)

    Коментиран от #9, #10

  • 6 прокурор

    29 7 Отговор
    А от други источниците знам,че първо ще разследват защо небето над Украина не е било затворено за полети.
  • 7 Сиромах

    28 8 Отговор
    Ония нашите приятели отвъд океана защо се правят на мотики и не показват спътниковите снимки?Защото ще се види нелицеприятните пиянски простотия на украйна и всичко ще блесне така силно и ще отекне фейкът а от там и крясъци поРусия!
  • 8 бат Рамбо е гей

    28 7 Отговор
    Тия са смешници. Нищо не доказаха. Щели да съдят четири човека !

    Малайзия убедена: Русия е изкупителна жертва за свалянето на MH17!!!
    Премиерът на Малайзия Махатхир Мохамад обяви, че Русия е изкупителна жертва за свалянето на полет MH17 на авикомпания Мalaysia Airlines над Донбас и постави под въпрос обективността на разследванията за бедствието, при което на 17 юли 2014 г. загинаха всички 298 души на борда!!!
  • 9 Голям Слон

    23 7 Отговор

    До коментар #5 от "Чукча писател ...":

    За разлика от теб, много неща съм прочел по този случай. А преди доста години съм наблягал на учението, докЪзателю... Най обичам полуинтелигенти да ми приказват за копейки, рубли, комунисти, демократи, пандемии и световни заговори.
  • 10 kkk

    33 6 Отговор

    До коментар #5 от "Чукча писател ...":

    Никой не е виждал доказателствата на фалшивият съд- ТАКИВА НЯМА и просто не може да има!!! Ей ти разбивка за да схванеш ситуацията:

    - онея от Усрайна е трябвало за затворят въздушното пространство над региона- НЕ Е НАПРАВЕНО УМИШЛЕНО
    - самолета е свален с ракетка, но един по-друг тип- казват им "въздух-въздух"
    - набедените сепаратисти дето уж са думнали самолета не са никак прости- боен и пътнически самолет се различават лесно дори и от шимпанзе и никой няма интерес да избива невинни хора
    - от деня на масовото убийство (няма и час по-късно) има официални записи, че изтребител от ВВС на Усрайна се приземил с 1 ракета "въздух-въздух" по-малко


    Още да ти разяснявам искаш ли или да дойда и цветисто да ти го нарисувам с ритници по мързеливият за*ник?
  • 11 Държава терорист

    5 13 Отговор
    Вече и слепците го виждат...
  • 12 Сибирь

    20 3 Отговор
    Алооооооо,пишман журналистката- къде са записите от разговорите между самолетът и диспечерската кула в Днепропетровск ? А разпитите на диспечерката? Аааа, тя се води "безследно изчезнала", сигурно и записите също?! И от къде в Русия Бук1М,при условие,че са свалени от въоръжение отдавна? Слушаме какво говорят холандците,а малайзийците ? Или те не са важни?!
  • 13 Сибирь

    18 1 Отговор
    цимеонова,като цитираш конвенции ,те за усрайна не важат ли?!! Примерно за изгорелите живи на 02.05 в Одеса ?! Или за убитите полицаи вна 09.09. в Мариупол?! А кой е Олег Бузина знаеш ли?1 Журналистът убит от група нацисти, убийците пуснати на свобода въпреки доказателствата и самопризнанията,а главният убиец даже назначен на държавна служба! Или няма значение,а?! Отделно какво ст5ава в затворите там,защо мълчиш?!
  • 14 Кристиян Вигенин

    5 21 Отговор
    Това за съжаление се случва,но Русия е първата,която независимо от доказателствата отрича,че е отговорна,което автоматично я прави терористична държава.Това е очевидно доказателство за лицемерието и престъпният характер на Кремълският режим.Дори СССР навремето когато свали корейският Боинг-747 в крайна сметка призна,независимо,че извъртаха нещата и се опитваха да политизират случая.Всички които са били отговорни за подобни трагедии-САЩ свалили Иранският Еърбъс,Украйна свалила Руски Ту-154 и дори Иран свалил Украинският Боинг,са имали доблеста да признаят и да изплатят обезщетения.

    Коментиран от #15, #20, #21

  • 15 Шайба

    20 3 Отговор

    До коментар #14 от "Кристиян Вигенин":

    Няма никакви реални доказателства,че Русия е извършила атентата,даже напротив,всички следи сочат към украинска намеса,но западната пропаганда неистово повтаря една огромна лъжа,вярвайки че така ще я превърне в истина,но не би,сами си копаят трапа така да се каже,както и всеки,който се е включил в общия хор против Русия,да не кажете после че са ви заблудили и никой не ви е предупредил за последствията от собствената ви глупост.

    Коментиран от #16

  • 16 Кристиян Вигенин

    3 22 Отговор

    До коментар #15 от "Шайба":

    Нито холандците,нито малайзийците имат претенции към Украйна.Единствените,които вярват на руската версия са генетичнообременени кухи русофилистични манерки.

    Коментиран от #18

  • 17 ХА ХА

    16 3 Отговор
    Съжалявам , че не видях отначало източника на този материал достен за Пулицър ! Украйна е като Северна Македония - измислени , смешни и жалки
  • 18 Шайба

    13 3 Отговор

    До коментар #16 от "Кристиян Вигенин":

    Тук въобще не става въпрос за вяра в това или онова,говорим за доказателства и факти,западната версия за катастрофата дори не е издържана логически за разлика от руската,по скоро тези,които вярват в небивалици поради факта,че са глупаци по природа застават автоматично,без да мислят самостоятелно(а те и не могат) на страната на лъжата обслужваща западната пропаганда.
  • 19 Шайба

    12 2 Отговор
    Да не говорим пък,че като цяло западната пропаганда в политиката,правосъдието,музиката,филмите,ценностната система и прочие,всичките им лъжи,интриги и откровени измишлъотини,плод на невежество и злонамереност са истинска обида за всеки нормален,трезвомислещ човек по света,който притежава дори капка човешко достойнство и самоуважение.
  • 20 Сандо

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "Кристиян Вигенин":

    Грешиш или лъжеш.Южнокорейския самолет беше свален след многократни предупреждения и там всичко беше изяснено,вкл. как е протичала цялата шпионскка операция.Украинците,въпреки че платиха обезщетения,официално не са признали вината си.Както и в този случай няма да я признаят - макар че основната вина е тяхната,тъй като не си затвориха въздушното пространство над зоната на бойните действия.
  • 21 Голям Слон

    14 3 Отговор

    До коментар #14 от "Кристиян Вигенин":

    Има си правила във въздушния транспорт, които ако не се спазват, много лесно можеш да се приземиш на земята във вид на отломки, керосин и карантия. Корейците, ако не греша случая, са нарушили, първо, въздушния коридор, и, второ, са били с изключен транспондер. Не са комуникирали по никакъв начин с руснаците. Дори и при вида на бойните самолети от двете страни на кабината не са взели никакви мерки. Е, тояга тогава. Някой е платил провокацията с живота на толкова хора. Което не е изненада за западните "демокрации"... Те също така правят. Не само лошите тоталитарни държави. Да не говорим колко случая има в самолетната история, когато азиатски пилоти целенасочено свалят поверената им техника.. Ама гледайте малко. Четете. Толкова източници вече има. Стига във всяко нещо виждайте комунизъм, о, промити и невежи кратуни.
  • 22 мдааа

    12 3 Отговор
    Самият ФАКТ,че въпросният полет е насочен да мине над Зона на военни действия от Украйна,говори че се е търсело това да стане ,като международен отзвук с/у Русия и поддръжниците и в Донбас,свалянето му и жертвите в него! А ДАЛИ е намесена Русия е друго....поне засега вината им е,че преди години са продали ЗРК на Украйна и те сега използват това,като "руска атака" с/у самолета. Дз не забравяме ,че там са активни съветниците от ЦРУ,а те са царе на такива конспирации и саботажи в цял свят..
  • 23 яко ни лъжат управляващите

    12 3 Отговор
    НЕ НИ ВМЕНЯВАЙТЕ ,ЧЕ ЕДНА ЛЪЖА Е ИСТИНА. НЕ Е ДОКАЗАНО И НЕ Е ИСТИНА ,ЧЕ РУСИЯ Е СВАЛИЛА САМОЛЕТА. САМОЛЕТА Е ПАДНАЛ В ОКРАИНА. ДА ЦЕЛТА БЕШЕ ДА ПАДНЕ В РУСИЯ И ДА ОБВИНЯТ РУСИЯ, НО ПАДНА В ОКРАИНА И ПОРОШЕНКО МНОГО ДОВРЕ ЗНАЕ КОЙ СВАЛИ САМОЛЕТА. ОКРАИНСКИЯ ПИЛОТ КОЙТО СВАЛИ САМОЛЕТА СЛЕД ТОВА СЕ САМОУБИ.ИЛИ ГО САМОУБИХА ЗА ДА НЕ ПРОГОВОРИ. ТОЙ БЕШЕ ПИЛОТ ОТ ОКРАИНСКИТЕ ВВС. ИМАШЕ И ИСПАНСКИ ДИСПЕЧЕР РАБОТИЛ В ОКРАЙНА И ТОЙ КАЗА, ЧЕ НЕ СА РУСНАЦИТЕ. СТИГА ПРИТОПЛЯХТЕ ЛЪЖЛИВИ МАНДЖИ.

    Коментиран от #25

  • 24 гостгост

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Към автора":

    Нарича се инцидент бе кух
  • 25 гостгост

    4 10 Отговор

    До коментар #23 от "яко ни лъжат управляващите":

    Пише се Украйна неграмотник.Точно русия свали самолета ама колкото и да лъжат нещастните руснаци,всичко ще им се върне !
  • 26 ТЖ на НРБ

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Към автора":

    Ти си каун . Свалила го е от некадърност. СЪД и Затвор.
  • 27 Боро

    5 0 Отговор
    Статия в стил, колко всички са добри, загрижени, казват истината и се грижат за хората, а колко е лоша Русия, как лъже и пропагандира, ясно показва от къде и защо се точи цялата тази боза!
  • 28 krasimir

    2 1 Отговор
    Stiga ste pisali protiv Rusiq ,plateni trolove.Za6to ne pi6ete kak ni osvobodi ot tursko robstvo,s cenata na milioni Rusnaci kapitolira fa6istka Germaniq.
  • 29 Сър Пичук

    1 0 Отговор
    Шило в торба не стои.
    Преди ВСВ СССР беше изключен от ОН заради агресивната си политика. Заедно с Хитлер си поделиха Полша. Анексира балтийските държави, нападна Финландия. Целият свят видя че между Фашистка Германия и СССР няма разлика. С помощта на САЩ, Великобритания и другите съюзници успя да победи Хитлер и да мине на страната на добрите. Победителите не ги съдят, нали. Но дори тогава не се отказа от завоевателната си политика и успя да отцепи цяла Източна Европа, с която да се разполага като със своя територия. Плюс Северна Корея и още нещо. И продължи да действа агресивно. Подклаждаше сваляне на правителства на чужди държави чрез създаване на терористични групи, тяхното обучение, въоръжаване и политическа подкрепа под предлога, че са революционни организации. Целта беше да се инсталират марионетни правителства, които Кремъл да командва и които да бранят неговите интереси дори с цената на унищожаване на собствените си народи. Директно започна и войните в Корея и Виетнам където воюва с чужди униформи или с т.нар. съветници. Показа истинската си същност и в Будапеща 1956 и в Прага 1968 и в Афганистан, където само цивилните жертви са над 3.5 милиона души. После дойдоха Чечня, Приднестровието, Азербайджан, Ю. Осетия, Грузия, Сирия, Крим, Украйна. И т.н. и т.н. Списъкът изобщо не е пълен. Русия вече не може да се крие зад ВСВ и да се представя като противник на фашизма, защото с цялото си поведение в последните 100г тя показва, че е агресивна държава, из
  • 30 Сър Пичук

    1 0 Отговор
    Русия вече не може да се крие зад ВСВ и да се представя като противник на фашизма, защото с цялото си поведение в последните 100г тя показва, че е агресивна държава, изповядваща фашистката идеология. Време е светът да се изправи срещу империята на злото, окупирала 1/10 от сушата и унищожила повече от 200 народа и тя да понесе отговорността си.