Отидете към основна версия

5 116 77

След изборите Белград ще трябва да избере страна - Западът или Русия

  • сърбия-
  • русия-
  • александър вучич-
  • белград-
  • ивица дачич

Дори да искат, управляващите партии в Сърбия сега не биха се решили да сменят набързо проруския си курс, защото това би се отразило на резултата от изборите

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Сърбия Александър Вучич иска да спечели нов мандат след две седмици, но кампанията му попадна в сянката на въпроса на коя страна е в конфликта между Запада и Русия, пише "Зюддойче цайтунг".

Тези дни са трудни за Вучич, който не иска да си навлича упреците на ЕС и САЩ, нито да изгуби благосклонността на Русия, допълва вестникът и припомня, че Белград по принцип подкрепи интегритета на Украйна и гласува за резолюцията на ООН, но отказва да въведе санкции срещу Русия. Русия и Сърбия са свързани не само от това, че са славянски и православни страни, а още повече ги свързва „основното недоверие към Запада“, пише авторът Енвер Робели, цитиран от вестник "Данас".

„Откакто Вучич дойде на власт в Сърбия преди десет години, Путин е възприеман в Сърбия като поп икона. Няколко сръбски градове обявиха руския лидер за почетен гражданин, в таблоидите под контрола на Вучич Путин е представян като модерен Херкулес в борбата против Запада“, добавя "Зюддойче цайтунг".

Някои наблюдатели се съмняват, че след изборите Вучич ще може да продължи "външнополитическото си ходене по въже". Малко вероятно е разделената опозиция да спечели изборите. През ноември за всеки случай Путин даде на сръбския си колега предизборен подарък – доставки на газ на ниска цена, 270 долара за хиляда кубични метра, припомня вестникът.

Тази благоприятна за Белград сделка приключва през лятото. Ако дотогава Москва не свърши нападателната война, ЕС трудно ще остави Сърбия да стои настрани по въпроса за санкциите, заключава "Зюддойче цайтунг".

Белградският журналист Андрей Ивани каза за швейцарското обществено радио, че войната в Украйна се е наложила като първа тема на кампанията и е оставила на заден план всичко останало, пише "Дойче веле".

Дори да искат, управляващите партии в Сърбия сега не биха се решили да сменят набързо проруския си курс, защото това би се отразило на резултата от изборите, посочи журналистът. Белград се опитва от десетилетия да балансира между Изтока и Запада, но сега ситуацията е толкова изострена, че Сърбия вероятно ще бъде принудена много бързо да заеме страна в този конфликт, каза Ивани.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: