Last news in Fakti

20 Март, 2022 18:15 12 126 135

Руско-сръбски център застрашава сигурността на Балканите

  • сърбия-
  • русия-
  • владимир путин-
  • александър вучич

На 20 октомври 2009 г. Русия и Сърбия решават да си сътрудничат при извънредни ситуации, свързани със стихийни бедствия, техногенни аварии и ликвидирането на техните последици

Руско-сръбски център застрашава сигурността на Балканите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След руската агресия срещу Украйна Сърбия е единствената държава в Европа, която отказа да подкрепи санкциите срещу Русия, да осъди инвазията и увеличи въздушните полети между Белград и Москва. Това предизвика възмущението на Брюксел, но и безпокойството на много съседни държави. Подобно поведение може да си позволи само страна зависима от Москва в тази ситуация.

В самото сърце на Балканите е разположен, според официалната терминология, Руско-сръбски хуманитарен център. Той се намира в град Ниш, на около 170 км от София. Неговото предназначение до ден-днешен остава неизвестно, предаде БГНЕС.

През последните десет години отношенията между Сърбия и Русия са повече от приятелски. Те напълно могат да бъдат оценени като стратегически. Голяма заслуга да придобият този характер имат премиерът, а сега президент Александър Вучич и бившият външен министър и настоящ председател на Скупщината Ивица Дачич. И двамата са политици израснали под крилото на покойния югославски диктатор Слободан Милошевич във времената на кървавите етнически войни през 90-те години на миналия век – единият като негов министър на информацията, а другият като негов говорител.

Именно при Вучич и Дачич Русия се оформи като един от най-големите инвеститори в сръбската икономика, поставяйки под свой контрол стратегически сфери не само в енергетиката, но и в банковото дело, железопътния транспорт и много други.

Икономическата зависимост на Белград от Москва се разшири и в областта на сигурността. Тук главна роля играят две неща: Руско-сръбският хуманитарен център и директните доставки на руско оръжие, включващо съвременни ПВО системи „Панцир С“, изтребители МиГ-29 и модернизирани танкове, които помагат на Белград да промени стратегическия баланс в региона в своя полза.

И докато България и нейните съюзници от Западните Балкани търсят своята сигурност под крилото на военно-политическия съюз НАТО, като акцентът тук е на политиката и дипломацията, с които се преодоляват старите дразги и се гради ново бъдеще, Сърбия залага на политики и модели от миналото, също както ментора си Русия с политиката на сфери на влияние, опитвайки се да възстанови своята мини империя. Този процес придоби ясни очертания слез 2017 г. с провъзгласяването на идеи като „Отворени Балкани“ и „Сръбски свят“. В тяхната реализация Белград и диктаторът Вучич са подпомогнати от Русия и нейния център край Ниш.

Историята му започва сравнително неотдавна. На 20 октомври 2009 г. Русия и Сърбия решават да си сътрудничат при извънредни ситуации, свързани със стихийни бедствия, техногенни аварии и ликвидирането на техните последици.

Три години по-късно, на 25 април 2012 г., центърът става факт след подписването на двустранно правителствено споразумение. То е скрепено с подписите на сръбския министър на вътрешните работи и на руския министър на извънредните ситуации генерал Сергей Шойгу, бъдещ министър на отбраната, един от архитектите на руското нашествие в Украйна и един от най-близките сътрудници на президента Владимир Путин още от 1999 г.

Заедно с подписването на споразумението се утвърждава и устава на центъра. Според него РСХЦ е междуправителствена хуманитарна неправителствена организация. Той е регистриран на територията на Сърбия в съответствие с нейното законодателство. Центърът трябва да бъде „пълноценна международна структура, осигуряваща помощ и съдействие при извънредни ситуации на всички държави от Балканския регион“. Към него може да се присъедини и всяка държава или организация, която е солидарна с целите и задачите му. РСХЦ се ръководи от директор и съдиректор, който се назначават съответно от руската и сръбската страна на ротационна основа за срок от две години. В момента Центърът се оглавява от Боян Костич, а съдиректор е Евгений Филатов.

Заради потайния характер на базата край Ниш, тя многократно е била обект на критика от страна на Запада.

В началото на 2017 г. заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий при срещата си с Вучич открито заявява, че Вашингтон „е загрижен от това, в което може да се превърне Руско-сръбският хуманитарен център в Ниш“. Почти по същото време американският посланик в Белград Кайл Скот предупреждава: „Не знам какво точно правят там, но според мен има достатъчно причини за безпокойство".

След предупрежденията от страна на ЕС, че съществуването на РСХЦ може да попречи на предприсъединителните преговори на Сърбия с Брюксел, Вучич на 17 юни 2017 ще каже: сами ще решим какво да правим по този въпрос – относно искането на Русия нейните служители да получат дипломатически статут.

На 15 ноември 2017 г. командирът на американските армейски части в Европа ген. Бен Ходжис заявява следното за РСХЦ: „Не вярвам, че това е хуманитарен център. Това е фасадата, но не това е неговото предназначение. Трябва да има малко повече прозрачност и бих се радвал на покана да отида там и да го посетя“.

РСХЦ се намира в непосредствена близост до летището в Ниш. Резонно възниква и въпросът за руско-сръбските учения, които може да минават до центъра и през военното летище Батайница край Белград.

„Руско-сръбският хуманитарен център в Ниш е открит през април 2012 г. по времето, когато министър на извънредните ситуации в Русия е Сергей Шойгу, създал и управля-вал това военизирано министерство в продължение на повече от двадесет години, преди да стане министър на отбраната на Руската Федерация“, припомня в началото на своя анализ, написан специално за БГНЕС, външнополитическият наблюдател Детелин Димитров, един от най-добрите познавачи на Сърбия и Западните Балкани.

„На срещата си през май 2021 г. със сръбския министър на вътрешните работи Александър Вулин, настоящият министър на извънредните ситуации Евгений Зиничев зая-ви, че РСХЦ е единственият и най-голям център по рода си на Балканите, а посланикът на РФ в Сърбия Александър Боцан-Харченко го нарича един от най-важните проекти между двете братски страни.

Разположен е на второто по големина сръбско международното летище "Константин Велики" и в случай на необходимост, може да се превърне в база, откъдето да се контролира територия в радиус от поне 300 км, в което освен Сърбия, влизат Косово, Черна гора, Република Северна Македония и части от Босна и Херцеговина, Румъния и почти половин България.

Кремъл многократно е настоявал Сърбия да предостави на РСХЦ специален статут на руския персонал, работещ в центъра, чрез споразумение за дипломатически имунитет, условия на живот и привилегии, което да го приравни с дипломатическа мисия. Това предизвика подозренията на някои западни страни, преди всичко на САЩ, че може да се превърне в руска военна база. От друга страна, достъпът на дипломатически представители, акредитирани в Сърбия, до РСХЦ остава силно ограничен, което допълни-телно нагнетява догадките, какво се случва в него.

За десетте години съществуване, центърът участва в гасене на горски пожари в източна и южна Сърбия и Република Северна Македония, но българското правителство отказа през 2019 г. предложението на РСХЦ да гаси пожари на територията на България. По време на наводненията в Сърбия, чрез РСХЦ беше доставена руска техника за изпомп-ване, а в началото на пандемията през 2020 г. също през РСХЦ премина противохимична част на Въоръжените сили на РФ, която извърши дезинфекция в определени райони на територията на Сърбия. С тези действия и няколко хуманитарни такива, беше оправдана необходимостта от съществуването на подобен руски кризисен център на Балканите.

Досега не са публикувани сведения от РСХЦ да се извършва въздушно наблюдение и разузнаване над Косово, където се намира най-голямата логистична база на САЩ на Балканите "Бондстил" или съседните страни. А и едва ли е необходимо, тъй като Сърбия и Русия разменят конфиденциални данни като партньорски и съюзнически държави. Освен това, вероятната цел на съществуването на РСХЦ в руските планове е преди всичко привлекателната идея да бъде разгърната в случай на необходимост военна база в тила на НАТО“, предупреждава в анализа си за БГНЕС Детелин Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    38 95 Отговор
    Територията е парализирана от руски шпиони!

    Коментиран от #46

  • 2 Продажници

    43 116 Отговор
    Българските продажни и алчни олигарси продадоха на руснаци 500 000 имота по морето. Варна, Бургас, Поморие, Несебър, Равда, Свети Влас, Слънчев бряг, Обзор, Черноморец са вече руски губернии и така поставят под пряка заплаха националната ни сигурност. На Путин може да му скимне да направи „ Договор за Дружба и сътрудничество „ и ще станем Украйна 2.

    Коментиран от #31, #56, #61, #66, #85, #96

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Това е вечната битка

    68 7 Отговор
    Време е изтока да си вземе своето тези шайтани правят само интриги за територии и на религиозна основа. трябва да се обединиме и да си върнеме това което ни откраднаха на времето.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Професора

    113 27 Отговор
    Русофобията е добре платена работа в ЕС. Само колониите се съобразяват с интересите на чичо Сам и срещу собствените национални. Сърбия е свобода държава
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ФАБ-500

    15 25 Отговор
    Спокойни сме че Натото ни пази

    Коментиран от #73

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Смех

    113 15 Отговор
    Ако руснаците и сърбите имат двустранни отношения, това явно е лошо. А чии го дири база на краварите в района - явно това е нормално. Мъкаааа

    Коментиран от #62

  • 13 Patriot

    113 18 Отговор
    Пожелавам на всички европейски държави да са независими като Сърбия.

    Коментиран от #24

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Farenhayt

    35 3 Отговор
    Брадата му е побеляла, акъла му на 5 годишен!
  • 16 Бако

    63 6 Отговор
    ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА БЕЗ САНЦИЙ СРЕЩУ пУТИН,
  • 17 Ротшилд

    39 3 Отговор
    През 2003 г сръбските служби убиха моя човек сороса Джинджич.
  • 18 Щалер

    71 5 Отговор
    По цената на банзина ще познаете свобоните страни!
  • 19 ха ха хааа

    8 26 Отговор
    Таа снимка много кефи ...🤭 Патефил и Филопат ..

    Коментиран от #27, #77

  • 20 Философа

    72 15 Отговор
    С тази русофобия ЕС ще свърши в канафката разорен!

    Коментиран от #71

  • 21 345678765r

    71 9 Отговор
    В тяхната реализация Белград и диктаторът Вучич са подпомогнати от Русия и нейния център край Ниш

    ти да видиш
    вучич =диктатор
    западната пропаганда вече се дъни ежеминутно
  • 22 До номер 2-ри

    19 66 Отговор
    Путин е пътник, бита карта. Нищо няма да му скимне. Каквото успя да оцапа, оцапа. Даже и по тавана на Кремъл има кафяви петна. От втора страна България е в НАТО. И трето, РФ върви към саморазпадане. Както стана със СССР.

    Коментиран от #88

  • 23 КОНТРАТА

    40 8 Отговор
    ,, Обединеия" ЕС дето разписа обща декларация срещу Русия от стеах, че не вс са съгласни със слугинската политика на Брюксел.
  • 24 WTF

    13 15 Отговор

    До коментар #13 от "Patriot":

    Сърбия оттегли ли кандидатурата си за членство в ЕС?

    Коментиран от #29, #34, #47

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 LOSHIA

    14 41 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    ТОТАЛНА ЗАБРАНА НА ПРОКРЕМЪЛСКИТЕ НЕОФАШИСТКИ ВЪЗРАЖДАНЕ И ГЕРБ!! ВЪН ОТ БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ!!! ........АПОКАЛИПСИС ЩЕ ИМА, НО ТОЙ ЩЕ Е САМО ЗА ВАС И ГЕРБ И СПЕЦИАЛНО САМО ЗА ВАС И ГЕРБ!!!!!!!!!НО НЯМА ДА ДОЙДЕ ОТ ВЪН ,А ОТ ВЪТРЕ!!!!!!

    Коментиран от #86

  • 27 мдаааа

    11 23 Отговор

    До коментар #19 от "ха ха хааа":

    Даже тук Путин е с токчета ...
  • 28 Теле

    22 7 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Той завижда на събия и я оплювс
  • 29 Комуниста

    36 9 Отговор

    До коментар #24 от "WTF":

    Никога не са искали сърбите в ЕС това са менте новините в лъжливия ЕС!

    Коментиран от #36

  • 30 Руснак

    66 12 Отговор
    Първо, защо Сърбия трябва да се държи като България? Сърбите не са толкова глупави. И второ, защо Сърбия е единствената страна, която не въведе антируски санкции? А Турция? А Босна? Не говоря за останалата част от Азия, Латинска Америка и Африка. Ако България играе ролята на брюкселски пудел, тогава не трябва да очакваме това от други по-умни съседи.
  • 31 Димов

    24 7 Отговор

    До коментар #2 от "Продажници":

    Колко имота в България притежават поданниците на султан Ердоган?
  • 32 Ох стига вече!!

    45 3 Отговор
    Очевадно подклаждате огъня на омразата , войната и наърапчивото присъствие на САЩ ! Стига вече! Като искате да се стреляте вземете по един автомат и ходете да се самоубивате. Само не намествайте нас обикновените и бедни кора. Ние не искаме война! Не търсим и не фабрикуване конспирации , не таим омраза. Не ни въвличайте в з Трета световна война! Моля ви , опомнете се!

    Коментиран от #80, #92

  • 33 Карлово

    26 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Само му разгледай публикациите. Ще ти стане ясен... "Брачед" на Мюм....Дениз!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 jeevs

    37 5 Отговор
    Ето това е неприятелька държава по западния стандарт.Как ака ще инма право да защитава националния си интерес и няма да допуска западно влияние,което да и отнеме суверенитета.....Зависимости и слугуване само на запада и най-вече САЩ....Не може така,това е престъпление срещу човечеството.
    Няма свободни демограции,а господари и слуги.Американската демокрация се налага брутално ,за да могат да си наложат собствения импералистичен интерес без по никакъв начин да се мисли за хората страдащи от болните им амбиции(те не са им фактор).
  • 36 WTF

    7 6 Отговор

    До коментар #29 от "Комуниста":

    Тц, кандидат-член са и не го крият.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Желко Драшич

    34 5 Отговор
    В този ЕС на Сорос демокрацията е мираж никой не иска да бъде командван от фашистите в Брюксел!
  • 40 Ирена

    32 4 Отговор
    Хайде пак нови измислици в интерес на САЩ.
    Не се наядохте ей.
  • 41 Димов

    37 7 Отговор
    Целият запад трепери при мисълта, че славянските народи може да се обединят.
  • 42 Милена

    4 18 Отговор
    инcултиpаниятГрад козлyдуй да се искаже по вапроса щте е опасно ли за хората туи нещто които правят pуските теpористи

    Коментиран от #51, #130

  • 43 Не разбрах как

    20 4 Отговор
    ФАЩ ще вършее из балканите ли ? Явно Русия няма намерение да си го унишожава.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 пппп

    32 5 Отговор
    Кога ще ги стигнем Сърбите ??
  • 46 Гешев е безстрашен, но!

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    Но, няма подкрепа от управляващите партии у нас, за борбата с корупцията. Още повече, срещу олигархията и олигархичните кръгове. Тая ,,паяджина" от опасни връзки е открито проповядване за ,,вредната Прокуратура". МАФИЯТА у нас вече управлява Държавата и не зачита Конституцията и законите. Затова е израза, че мафията у нас си има Държава. Управляващите от Дондуков са си пуснали ,,пердетата" и са във възторг от постигнатото за последните 12 месеца.
  • 47 Славиша

    18 4 Отговор

    До коментар #24 от "WTF":

    Бе кой иска в обречени съюзи да участва освен лугите от София?

    Коментиран от #60, #65

  • 48 Димов

    9 2 Отговор

    До коментар #44 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    За да се знае това, трябва да се ходи на училище, а днес този процес се спъва всячески.
  • 49 анести

    15 2 Отговор
    Хората не са глупави, гледат си интереса.
  • 50 бе точно

    28 1 Отговор
    Сигурността на България е застрашена единствено от нашите продажни политици! Това е истинската заплаха!
  • 51 Мдааа

    9 1 Отговор

    До коментар #42 от "Милена":

    Дори е достатъчно само да си роден в Козлодуй и автоматически ставаш експерт по ядрена енергетика, а от там пък следователно ставаш и експерт по ядрени оръжия.
  • 52 а сега политиците да кажат

    0 5 Отговор
    за Р-400.тамън до орския кошер
  • 53 Нагло сакси

    25 2 Отговор
    Хуманитарен център за борба с бедствията застрашавал мира...не базите на ФАЩ и биологичните им лаборатории по цял свят.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 изрод от ГЕРБ

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Нещо като че ли си оклюмал.Много си се уплашил! Обувай памперсите,два за по сигурно, и чакай! че ни ви чака нищо добро!
  • 56 Има логика

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Продажници":

    Да ни изпрати ракети, за да защити ,,свободата" на своите поданици от нашето начертано бъдеще към НАТО и ЕС.
  • 57 То се знаеше,

    6 8 Отговор
    Кандидат за ЕС сърбия, няма друго подобно лицемерие
  • 58 Гост

    11 5 Отговор
    ...Тези далече от ЕС...не може и тако...и вако....
  • 59 Дичко

    7 19 Отговор
    Руснаците ако си мислят ,че сърбите ще са на тяхна страна.Да си сменят дилъра ,явно друсат гадна двога
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Швепс

    13 6 Отговор

    До коментар #2 от "Продажници":

    За да станем Украйна 2, трябва да си отгледаме н.а.ц.и.с.т.и
  • 62 Ами

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Смех":

    нормално, Черно море нали е залив на Атлантическия океан.
  • 63 Отечествен Фронт

    24 3 Отговор
    Краварите са на 15 000 км от вкъщи и застрашават с политилата си сигурноста на целия Балкански полуостров!
  • 64 пппп

    11 3 Отговор
    Аз ще си купя апартамент в Сърбия, докато не са поскъпнали!

    Коментиран от #67

  • 65 WTF

    9 1 Отговор

    До коментар #47 от "Славиша":

    Сърбия е официален кандидат-член от 2012 още и са получили по тази линия 2.9 милиарда евро субсидии.

    en.wikipedia.org/wiki/AccessionofSerbiatotheEuropeanUnion
  • 66 Уточнение

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Продажници":

    Най-вероятно работиш в националния имотен регистър.
  • 67 Ами

    4 0 Отговор

    До коментар #64 от "пппп":

    Отдавна са по-скъпи от софийските.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Фффффф

    9 11 Отговор
    България да внимава, сърбите пак ще ни нападнат в гръб,това е техен специалитет
  • 71 Неграмотният

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Философа":

    Пълна лудница.
  • 72 Гаглей

    6 15 Отговор
    Лили Путин много добре знае, че ако нападне натовска държава, нема да им се верва. Ще останат в историята. Слава богу, че в периода когато кончината беше в нок даун ние се възползвахме от ситуацията, който не е успял сега хапе лакти. Швеция Финландия, Босна и Херцеговина, Украина, Молдова горките

    Коментиран от #127

  • 73 Неграмотният

    17 2 Отговор

    До коментар #10 от "ФАБ-500":

    Вярваш ли си? Как си представяш британски, канадски, австралийски, френски бойци да дават живота си за някакви българи, македонци, черногорци, гърци?

    Коментиран от #76

  • 74 Българин

    21 3 Отговор
    "Подобно поведение може да си позволи само страна зависима от Москва в тази ситуация."

    Всяка държава проявила независимост на която правителството не е съставено от лакеи на краварите веднага е обявена за зависима от Москва само че ние не сме зависими от САЩ ами направо сме на дистанционно управление.

    И ревът сега срещу център против "стихийни бедствия, техногенни аварии и ликвидирането на техните последици". И почват глупостите че било секретно и не знам си какво но:

    "Към него може да се присъедини и всяка държава или организация, която е солидарна с целите и задачите му."

    Да припомня ли че когато имаше горски пожари в България НАТО и ЕС ни отказаха всякаква помощ и само руснаците изпратиха самолети за гасене на пожари.
  • 75 ОЧАКВАЙТЕ !!

    21 2 Отговор
    Черния военен от САЩ ще вкара в България всевъзможни ракети насочени от Варна и Бургас към Русия, и тогава Русия ще вкара в Сърбия същите ракети насочени към София, Варна, Бургас ! Пак ще има българосръбката война, и затова са виновни американоевреите!

    Коментиран от #106

  • 76 ФАБ-500

    4 5 Отговор

    До коментар #73 от "Неграмотният":

    Ротата идва до края на месеца

    Коментиран от #78

  • 77 Неграмотният

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "ха ха хааа":

    Е, все пак не сме зрители на конкурс "Мистър планета".
  • 78 Неграмотният

    3 1 Отговор

    До коментар #76 от "ФАБ-500":

    Деветата рота ли?
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Неграмотният

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Ох стига вече!!":

    Похвално, колежке!
  • 81 антифашист

    21 3 Отговор
    То реално агресия няма, Украйна се подготвяше за нахлуване в ДНР и ЛНР с помоща на НАТО, но руснаците ги изпревариха с няколко дни. Затова китайския министър на външните работи декларира подкрепа за Русия.
  • 82 страхливци

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    ЧЕ ТИ ПЪК ОТ КОГА ЗАОБИЧА СЪРБИТЕ ТОВА Е НЕЩО НОВО
  • 83 max

    9 2 Отговор
    никой с нищо не плаши ние сме едно тесто а тези страхливите да обуват памперсите
  • 84 127839

    0 1 Отговор
    КРАЧУН И МАЛЧО И НИЕ БРАТ ИМ КАЛЧО
  • 85 Здрасти

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Продажници":

    Не са продадени 500 хиляди апартамента на руснаците, а 300 хиляди от които 70 - 80 % вече са препродадени на загуба на българи!
  • 86 Руски възпитаник

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "LOSHIA":

    Ае стиа писка бе .айно!
  • 87 веселяк

    6 8 Отговор
    Всяка дума съдържаща буквата Р е заплаха за европейската сигурност! Хората с тропащо Р са си направо руски агенти...да му мислят франсетата!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 ivan

    14 3 Отговор
    Сърбите са с топки
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Неграмотният

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Иванушка 🇷🇺":

    А-а, ти доразвиваш тезата не недоразвитите философи и анализатори-пропагандатори. Може още да разплитаме кълбото, до ранното средновековеие, ха-ха-ха.
  • 92 1278309049

    4 12 Отговор

    До коментар #32 от "Ох стига вече!!":

    НАТРАПЧИВОТО ПРИСЪСТВИЕ Е НА РУСИЯ
  • 93 ТИР

    20 1 Отговор
    НАТОто бомбиха Сърбия,Очаква ли някой да са Мазохисти,,,
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Тия два вектора...

    5 9 Отговор
    Исторически са най-големият враг на България ! Ама какво да правиш, съдба !
  • 96 ГрУЮ

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "Продажници":

    На тебе американчетата плащат ли ти за четирите бази които са окупирали, а сега чувам и за лаборатория. И американската бойна техника която тъпчат още. Ама искам някой заблуден дрон да не пада другаде, ами върху т.пата ти глава. Все ,,патриоти" се навъдихте, не виждате че след тия трева не никне
  • 97 Неграмотният

    15 5 Отговор

    До коментар #44 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да те допълня, че царство Русия ни изгради и държавността след Освобождението.
  • 98 Един обикновен човек

    15 2 Отговор
    Защо сърбите не могат, а украинците могат да разполагат USA лаборатории?
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 хххх

    6 11 Отговор
    Цептърът в Ниш е най-голямата база в европа на кибератаки и дизинформация в функция на русо-сърбската пропаганда

    Коментиран от #129

  • 101 Ооо

    6 1 Отговор

    До коментар #99 от "111":

    Прав си,,,Повечето стоки са от КНР,,,А😄😄😄
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Защо?

    3 2 Отговор
    пишете глупости. Вярвате ли си? Аз, не.

    Коментиран от #120

  • 104 Няма как

    11 6 Отговор
    единственият начин е съюз на Балканите с Русия. Западните джендъри и питеци смятат балканските народи за втора ръка хора.
  • 105 Как

    5 1 Отговор
    Братята сърби услужливо ще то го буфнат при пръв удобен случай
  • 106 LOSHIA

    5 5 Отговор

    До коментар #75 от "ОЧАКВАЙТЕ !!":

    Защо не се опиташ малко да помислиш, преди да ръсиш нелепици и небивалици Сръбския премиер носи глава на раменете си за разлика от тебе.Да не е луд да напада натовска държава !
  • 107 Застрашава болното съзнание на автора

    6 2 Отговор
    Я тичай в Одеса там може да има значително по безопасна биологична лаборатория
  • 108 В.В.П.

    5 0 Отговор
    Джо мрази Сърбия,и Володя мрази Украйна..Джо обича Осраина,и Путен обича Югославия..Сега ще си мерим ,на кой е по най!!.Европа ще стачкуват.
  • 109 ТРИ УШИ

    10 4 Отговор
    Ножът забит в гърба ни по време на балканската война трябва да ни напомня с едно на ум. Когато нашите войски са до Чаталджа "братятя" сърби резгат чак до Сливница. Само че сега нямаме толкова капитани за такава достойна битка.
  • 110 1520

    12 5 Отговор
    Сърбя е държава и има държавници България е само гегравско понятие вече и има жалки американски марионетки
  • 111 В.В.П.

    8 3 Отговор
    Джо обмисля да удари Сърбия..Като през 99 та.В Хага убиха Слободан..умишлено..Батакът е пълен .Калибрите са прицелили Атия,Новосело,Безмер,Граф Игнатиево..и др.обекти.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Шадола

    7 5 Отговор

    До коментар #99 от "111":

    Всичко изброено сглобено с руски суровини и работи с руска енергия. Ако руснаците не изстрелват спътници ще видиш телевизия на др път и кабел за интернет от руски алуминий.

    Коментиран от #131

  • 116 WTF

    3 4 Отговор

    До коментар #113 от "Д'мин":

    Хайде пак някакви частни примери за да измием срама. Във филмът от 2021 "Една вяра, един език" за "родина на кирилицата" се определя Македония.

    Коментиран от #121

  • 117 В.В.П.

    8 7 Отговор

    До коментар #112 от "танас":

    Българ,турчин циганин ,арнаут ,армян ,еврейн,трябва да са благодарни ,Всеки Божи ден,на Цар Освободител,създателят на Третата българска държава. .Както и укрите да са благодарни на СССР,че им признаха държава,
  • 118 Руско сръбски

    5 4 Отговор
    И руско български център ще гарантират спокойствието и сигурността на балканите, всичко друго създава напрежение и несигурност, зависи какво искаме
  • 119 Ако се стигне

    3 1 Отговор
    До дела а не до думи, само премиера на България ще е срещу Русия
  • 120 БгПатреот

    6 6 Отговор

    До коментар #103 от "Защо?":

    Хуманитарен център, ама друг път, изпод бризентите се подават върховете на ракетите насочени към София !! Путьофили опомнете се, предателиииии
  • 121 Д'мин

    1 1 Отговор

    До коментар #116 от "WTF":

    Дословно думите бяха ...от земите на днешна Македония...". Съгласеен съм, че не е вярно! За справка виж коптска азбука създадена през 2-4 век на базата на.......азбука! Това да ти е за домашно!
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Попа

    0 0 Отговор
    И този е за лудницата
  • 125 Де,бил

    1 1 Отговор

    До коментар #99 от "111":

    Аз карам лада
  • 126 A50

    3 2 Отговор
    Към този център ще се присъедини и България
  • 127 Да, невероятен успех,

    0 1 Отговор

    До коментар #72 от "Гаглей":

    Извадихме късмет
  • 128 Забрави да добавиш

    4 1 Отговор

    До коментар #99 от "111":

    Най-важното, децата им учат и живеят, и работят НЕ в рашата, а в САЩ, където е сина на Нинова, на президентшата и т.н.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Аз...

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Милена":

    Ти ходила ли си на училище?!
  • 131 111

    1 0 Отговор

    До коментар #115 от "Шадола":

    мечти другарю - ти за Интернет не си чувал - само да ти кажа лошия САЩ го изобретява
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Петър Иванов

    3 0 Отговор
    Не уважаеми, редакторе и журналист. Подобно поведение може да си позволи независима държава, бомбардирана от САЩ, с подкрепата на мълчалива Европа. Умря истинската журналистика в България, умря. Явно добре се захлебва покрай плюенето по Русия и възхваляването на западната либерастия.
  • 134 Парадокс

    1 0 Отговор
    Парадоксално е сърбофилството в България. Исторически погледнато Сърбия е най-големия враг на България. Като се почне от средновековието и се стигне до 4 (ЧЕТИРИ) войни за 60 години, след освобождението. С никоя друга държава не сме водили 4 войни за времето на т.нр. "Трета Българска държава". Винаги една наум спрямо тези вечни врагове!
  • 135 Вашингтон

    1 0 Отговор
    Никога Сърбия в ЕС
Новини по държави: