Отидете към основна версия

15 534 201

Зеленски: Приближаваме се към победата

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • победа-
  • русия-
  • президент-
  • руска армия-
  • руска агресия-
  • киев

Ако в Русия знаеха какво ги очаква, сигурен съм, че щяха да се побоят да нахлуват тук

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски:

Свободни народе на нашата свободна страна! Вече е нощ, но ние работим. Страната ни трябва да се движи към мира, да се движи напред.

С всеки изминал ден от нашата защита ние се приближаваме към така необходимия ни мир. Приближаваме се към победата. Защото в тази война просто не можем без победа. Така и ще бъде. И не можем да се спрем дори за минута. Защото всяка миинута е решаваща за нашата съдба, за нашето бъдеще. За това дали ще оцелеем.

Трийсети ден! Цял месец! Ако в Русия знаеха какво ги очаква, сигурен съм, че щяха да се побоят да нахлуват тук. За този месец ние удържахме всички основни направления на руските удари. Светът наложи унищожителни санкции. И ние се договаряме за нови. Днес направих няколко важни обръщения. Към участниците в срещата на НАТО, към срещата на „Голямата седморка“, към срещата на лидерите на Европейския съюз. Към парламента на Швеция. Правя това заради подкрепата за нашата държава. Тя ни е нужна за нашата защита.

Говорих с Президента на Литва г-н Науседа, с Премиер-министъра на Израел Бенет, с Премиер-министъра на Великобритания Джонсън. Всичко това е с цел Русия да разбере едно нещо: трябва да се търси мир. На Русия също ѝ е нужно да търси мир. Информирах Президента на Египет за текущата ситуация. Освен това тъкмо днес подписах няколко много важни указа. За присъждането на званието Герой на Украйна на седем военнослужещи он Националната гвардия, на петима от тях, за жалост – посмъртно.

Също така за награждаването с държавни награди на 240 военнослужещи от Националната гвардия на Украйна и на 119 военнослужещи от Въоръжените сили.

За награждаването с държавни награди на 14 ръководители на местни общности, на градски власти. За награждаване с държавни награди на 31 медицински работници. И за присъждането на почетното отличие „Град-герой на Украйна“ на още четири града: Буча, Ирпин, Охтирка, Николаев. Знаете ли, като подписах тези укази, почувствах, че в действителност би трябвало да награждаваме и да присъждаме званието Герой на милиони и милиони наши хора. Именно на вас, на всички украинци и украинки, които правят всичко по силите си за победата. За мира. Там, където те са.

И аз съм благодарен на всекиго и всякоя от вас. На всекиго и всякоя за този месец на велика борба. И естествено – на нашите Въоръжени сили, естествено – на Националната гвардия, на нашите граничари, лекари, спасители, членове на Териториалната отбрана, на разузнавачите, на работещите в специалните служби и на много-много други хора, представители на други професии, които пазят нашия живот. Които пазят нашата свободна Украйна.

Слава на всички наши герои!

Слава на всички наши хора!

Слава на всички нас!

Слава на Украйна!

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 141 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: