Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Март, 2022 16:38 7 246 90

Украйна: Руски войски частично се изтеглят, понесли са големи загуби

  • украйна-
  • русия-
  • ракети-
  • война-
  • руска армия-
  • володимир зеленски-
  • сащ-
  • жертви-
  • чернобил

Руски войски в Украйна са понесли големи загуби и частично се изтеглят, твърди украинският Генерален щаб. САЩ говорят за висок дял нефункциониращи руски ракети.

Украйна: Руски войски частично се изтеглят, понесли са големи загуби - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинската армия съобщава за нападение над руски военни кораби в обсаденото пристанище на Бердянск. Украинският Генерален щаб обяви през нощта във Фейсбук, че руският десантен кораб "Саратов" е бил ликвидиран, а други два десантни кораба "Новочеркаск" и "Цезар Куников" са били повредени. На снимки, публикувани в ранните часове на 25 март, се вижда горящ голям военен руски кораб.

Същевременно Украйна съобщава за ракетни нападения край град Днепър. Две ракети са били изстреляни срещу украински военни части. Броят на убитите и ранените все още е неясен. Днепър е четвъртият по големина украински град и се намира в източната част на страната - западно от областите, контролирани от 2014 насам от проруските сепаратисти.

И от другата страна идват съобщения за нападения: малкият град Солоте в областта Луганск е бил обстрелван от украинската армия, съобщават сепаратистите. Те твърдят, че при нападенията е била повредена жилищна сграда. Тя е била ударена от четири гранати с калибър 122 мм. Информациите не са потвърдени от независима страна.

Директорът на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи, че в Чернобил руските войски отново са обстрелвали обекти в близост до бившата АЕЦ. Конкретно става въпрос за украински контролни пунктове в град Славутич. Гроси е получил информацията от украинската Служба за атомна енергия. Нападенията застрашават "къщите и семействата на персонала на бившата АЕЦ, както и ядрената и радиоктивната сигурност", казват от Киев. В малкия град Славутич живеят около 25 000 души, много от които работят в близост до бившата електроцентрала.

Руски войски се изтеглят от Украйна

Руски войски частично са се изтеглили от североизточната част на Украйна, след като са понесли големи загуби, съобщава украинската армия. Генералният щаб на Украйна твърди, че въпросните войски са загубили повече от половината си персонал и вече са преминали руската граница. Руската армия обаче все още блокира втория по големина украински град Харков, както и големия град Суми. В Исюм, област Харков, руснаците се подготвят за нова офанзива.

Според Олексий Арестович, съветник на украинския президент Зеленски, в много сфери руската армия няма достатъчно резерви, за да продължи с нападенията. В североизточната част на страната "фронтовата линия в момента практически е замръзнала". В много области врагът не разполага със средства, за да продължи напред." Руските войски имат проблеми с набавянето на материали - гориво, муниции и други. "Те са голи и боси окупатори", казва Арестович.

Според данни, обявени от американски експерт по отбраната, до 60% от някои руски ракети с прецизно управление, използвани във войната срещу Украйна, не функционират. Пред агенция Ройтерс трима сътрудници на американското министерство на отбраната, които имат достъп до информации от тайните служби, казват, че делът на нефункциониращите ракети е различно висок при отделните видове. Според един от експертите, на ден между 20% и 60% от боеприпасите с прецизно управление отказват. Става дума за най-различни проблеми: от ракети, които не могат да бъдат изстреляни, до такива, които не експлодират при сблъсък с обект. Американските експерти обаче не дават информации за причините и не предоставят доказателства за изнесените от тях информации. Агенция Ройтерс не е верифицирала данните.

Размяна на военнопленници

Междувременно Русия и Украйна са разменили военнопленници, информират и двете страни. "В размяна на десет заловени окупатори ние си върнахме десет наши войници", съобщи украинската вицепремиерка Ирина Верещук във Фейсбук. Става дума за "първата истинска размяна на военнопленници" от началото на руската офанзива преди месец. По украински данни, Украйна е върнала на Русия и 11 цивилни руски моряци, които са били спасени от потънал кораб край Одеса. В замяна в Украйна са били върнати 19 украински моряци, които са били пленени от руснаците. Кремъл потвърди информациите за броя на разменените военнопленници. В сряда вечерта руското външно министерство беше съобщило, че вече са се провели две размени на военнопленници, но без да назовава конкретни детайли.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на всички граждани на Украйна за съпротивата, която са оказали през първите четири седмици от войната. По думите му украинските бойци са успели да възпрат врага. Във вечерното си видеообръщение той подчерта, че милиони украинки и украинци, които правят всичко възможно за победата на Украйна и за мира, заслужават орден. "Благодаря на всеки един и всяка една от тях", каза Зеленски.

ЕС: Русия извършва военни престъпления в Украйна

Европейският съюз обвинява Русия, че извършва военни престъпления в Украйна. Русия напада цивилното население и се цели в болници, училища и бункери, се казва в декларация на срещата на върха, публикувана рано в петък, 25 март. "На тези военни престъпления веднага трябва да бъде сложен край." В заключителната декларация на срещата се казва, че руската агресия в Украйна нарушава силно международното право и води до многобройни жертви и ранени сред цивилното население. Виновниците за това и техните помощници ще бъдат поставени под отговорност в съответствие с международното право. Само ден по-рано и САЩ за първи път официално обвини Русия в извършването на военни престъпления.

По време на срещата на върха на ЕС бе постигнат консенсус около създаването на фонд за финансова подкрепа на Украйна. "Имайки предвид разрушенията и огромните загуби, възникнали в Украйна покрай военната агресия на Русия, ЕС се задължава да подкрепи украинското правителство при възобновяването на демократична Украйна след края на войната." За набавяне на средствата ще бъде свикана донорска конференция.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти маймуна

    41 66 Отговор
    Айде да свършва войната. Видя се, че не могат да се победят. Най-много Кадиров да пречука и онзи строителен инженер Шойгу.

    Коментиран от #7

  • 2 Ох мамооо...

    47 74 Отговор
    Страшната руска армия.
  • 3 XA XA XA

    18 44 Отговор
    Hе изтеглят се заради атомната бомба...

    Коментиран от #61

  • 4 someone

    87 25 Отговор
    поредни глупости на търкалета и фейкове

    Коментиран от #74

  • 5 Асен

    38 15 Отговор
    Време е бакшиша да се върне към обичайното си амплоа - шофиране на такси из Ленинград.
  • 6 15 000 погребани ватници

    35 33 Отговор
    Бакшиша арестува Шойгу.
  • 7 Мхм

    12 16 Отговор

    До коментар #1 от "Анти маймуна":

    ако русите се върнат следва отцепване на Кадиров
  • 8 MAN

    69 16 Отговор
    С ТАЯ ГРОЗНА ЦЕНЗУРА МОЖЕ ДА НИ СЕРВИРАТ ВСЯКАКЪВ ДЖЪНК.
  • 9 Да се внушава че

    8 38 Отговор
    Беларус ше се включи на страната на Русия и заедно ще победят Украйна.

    Коментиран от #72, #82

  • 10 Грульо

    56 9 Отговор
    Те и преди да нападнат се бяха изтеглили от границата... Но, главното е, че нема как да повярваме на ДВ, има нужда от по-достоверен източник.
  • 11 Стоян

    39 9 Отговор
    oф... вече сте безинтересни
  • 12 Бай Ви Бай Дън

    42 36 Отговор
    Великата руска армия е с подвита опашка. Русофиляка в шок.
  • 13 българина

    24 7 Отговор
    малко да отрезвя аудиторията, връщайки се на изток, украйнците пръснати из Киев ще тръгнат след тях НА ОТКРИТО И КОНЦЕНТРИРАНИ.... какво ли ще им се случи от въздуха? просто ги изкарват от бърлогите и мирното население

    Коментиран от #38

  • 14 Ицо

    34 18 Отговор
    Поредната победа от укотените)) ама нещо Зеленски изчезна, иначе обикновено оревава орталъка от сутринта, къде е тоя палячо да не е прекалил с дозата?

    Коментиран от #86

  • 15 Кокса

    33 23 Отговор
    Тез руски войски всеки ден губят позиция навярно украинската армия със помоща на краварите скоро ще ги изтича до червеният площад,изумен съм чу изобщо някой вярва на тези глупости.
  • 16 Хаха

    28 27 Отговор
    Вече мирише на промяна в Русия, сега е момента да спасят каквото може преди да има граждански бунтове и тотален крах. Кадиров нещо се скри обратно в мишата си дупка като видя загубите, главорезите му станаха на пушечно месо ....

    Коментиран от #19, #22

  • 17 Българка

    22 29 Отговор
    Очаквам контранастъпления на украинците. Трябва да бъде прогонен до един всеки руски нашественик . Само си мисля, че типично за дребните човечета Путин е коварен и зловещ. Може само да симулират оттегляне, за да приспят бдителността на украинците. Нали 2 дни преди войната Русия официално съобщи, че руските войски се изтеглят от границата с Украйна

    Коментиран от #25

  • 18 любител

    38 19 Отговор
    до кога ще заблуждавате хората с тези смешни новини. какви кораби какви пет лева какви бягащи войници. просто путин е много жалостив и трябваше да ги измете поголовно тая фашистка зган и да затвори устата на комедианта но продължава да пази украинския народ и там му е грешката. като го изкарват сатана поне да има закакво.
  • 19 смех

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хаха":

    Какво да спасят хаха
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хехе

    24 10 Отговор
    Това ли е журналистика? Пишат каквото им се иска да и станало. Това е по-скоро научна фантастика.
  • 22 българина

    19 13 Отговор

    До коментар #16 от "Хаха":

    нали ти е ясно че само една бомба и киев изчезва и изобщо няма да ги мислят!

    Коментиран от #78

  • 23 ДА ДАДЪТ ЛИНИЯТА НА ФРОНТА

    23 6 Отговор
    Две трети от Украйна е огромен чувал.... ПРЕДИСЛОКАЦИИТЕ ЗА ЗАТВАРЯНЕ НА МЕШКАТА БИЛО ОТСТЪПЛЕНИЕ?!!!!!!
  • 24 Xxx

    5 12 Отговор
    Руските ракети не функционират и дефектират


    Ами да не ги е правил Криворучко случайно ?
  • 25 бългрина

    12 4 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    и руснаците искат контранастъпление извън Киев... понимаеш?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 d4net

    7 2 Отговор
    Олексий Арестович някаде 2021 г. интервю за украинската телевизия: Нашето ПВО е толкова мощно че всяка един опит за нападение от страна на Москва ще бъде унищожен за един ден, докато ние с вас с едната ръка си пием кафето, а с другата си пушим цигарата.
  • 29 Информационен цирк

    20 12 Отговор
    Тогава защо излезнаха да протестират ония нацисти снощи в София? Всичко е наред, Украйна побеждава. Да се връщат в Украйна всички, които дойдоха на хотел в България. Зеленски да ги призове.
  • 30 Бай Манчо

    30 5 Отговор
    Ако човек чете пасквилите в България ще остане с впечатлението , че украинците вече са пред Москва , но действителността е съвсем друга - украинската "армия" няма генерален щаб , всяко подразделение гледа да се спаси поединично криейки се зад цивилни - не ги пускат да се евакуират , стрелят ги в гръб , държат ги без храна и вода -- геноцид . За каква армия става въпрос с наркоман "президент" клоун ревящ за оръжие и повече убийства , по-скоро терористични образувания които с единични "удари" се опитват да се измъкнат или другият вариант е като се преобличат в цивилни дрехи (мъжки или женски) и се опитват да се слеят с бежанците . Оръжията които им даряват да се бият ги зарязват - повечето терористи немогат да се справят с тях , не е далеч момент когато ще се окажат в ръцете на терористи и ще се започне всичко отново

    Коментиран от #79

  • 31 Ицо

    19 6 Отговор
    Поредната победа от укротените)) ама нещо Зеленски изчезна, иначе обикновено оревава орталъка от сутринта, къде е тоя палячо да не е прекалил с дозата?
  • 32 вече

    20 9 Отговор
    никой свестен човек не уважава запада , защото се застъпиха за украинските бандеровци нацисти.
  • 33 Наблюдател

    18 6 Отговор
    Укрите си пускат фейкове и почват да се кефят,а цялата соросня почва да им приглася.
  • 34 big

    18 7 Отговор
    Все победи, а губят територия! Как става това?
  • 35 Някой

    18 3 Отговор
    Хайде стига с тази плоска пропаганда. Никой не ви вярвя. Ама, никой!
    Като се види кой е изтпчникът на статията - никакво доверие.
  • 36 Може пък...

    9 12 Отговор
    Руснаците да се прибират да тренират за парада на победата 9ти май, и да си починат от кютека който ядоха, да си избистрят тактиката, да направят десант на луната и от там да атакуват в гръб украинците, или пък да прокопаят тунел от границата до центъра на Киев, и да го превземат, и сега като целият свят плаща с рубли, ще ги хвърлят от самолетите, и украинците да се предатат, абе че са бити..бити са, обаче може да са намислили и нещо друго.
  • 37 След месец в Москва

    10 4 Отговор
    Напред, освободете онизи 30 % от руснаците, които не искат Путин. Останалите и нашите - в Сибир !

    Коментиран от #63

  • 38 Мммммм

    7 7 Отговор

    До коментар #13 от "българина":

    Украинците не вървят в колони, както руснаците са стават лесна мишена! Пръснати са, ако загинат, да загинат минимално. А и украинците имат техника, незнам какво си мислите. Украинците използват техника на НАТО, тактика и всичко е от НАТО, всичко се наблюдава играе знаят къде е врага.
  • 39 Хахаха

    22 3 Отговор
    Мариопул падна дойче зеле пак не разбрали
  • 40 Бай село

    8 9 Отговор
    Уточнете бе хора разбрахме че се изтеглят но що не казвате че към полската граница скоро и в Англия и в Германия ще се изтеглят руснаците..а дали и в бг няма да дойдат да се крият..а към тия нагадяй дето плюят срещу Русия незабравяйте че в интернет всичко се записва..да не се чудите как да се оправдавате после че руснаците криво са ви разбрали .

    Коментиран от #45

  • 41 Рашка с чашка

    6 8 Отговор
    Ако и стратегическите им ракети са такива , най много да се самоунищожат

    Коментиран от #46, #60

  • 42 Бум

    19 4 Отговор
    Ракета „Искандер“ пикира рязко от над 100 км височина и срина хотел "Украйна" пълен с наемници

    Коментиран от #51

  • 43 Питанка

    4 10 Отговор
    Има ли смисъл от писанията на съветските орки ?! Все по неадекватни коментари, все по опашати лъжи, които се опровергават буквално след часове .... Костя не си харчи копейките, ще ти трябват за адвокати.
  • 44 big

    6 6 Отговор
    Целта на спец операцията е западната граница на Украйна и тотална смяна на властта! Денацификация, т.е. докато това стане, доста време ще отнеме!
  • 45 Копейкин

    1 4 Отговор

    До коментар #40 от "Бай село":

    Ама верно си Бай Село . :)))
  • 46 Мдааа

    2 4 Отговор

    До коментар #41 от "Рашка с чашка":

    Имаше видео, как ракета паднала в кухнята и останала там, без да се взриви. Цяла е кацнала.

    Коментиран от #48

  • 47 111

    6 8 Отговор
    Както всичко руски и оръжието е боклук, нещо свястно да са произвели тия ... все боклуци и недоразумения. Путлер е пътник, рев се чува от путлеропоклонниците в БГ, това е като музика за ушите на нормалния човек.

    Коментиран от #88

  • 48 Тони

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "Мдааа":

    Да : D , стана хит тази ракета от гума, дори се вижда как гумата се е стеснила където е навряна в шкафа .
  • 49 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    5 10 Отговор
    Скоро ще изтеглят всичко. Щото са негодни убийци.

    Коментиран от #65

  • 50 МАНГЪРОВ Е ПРАВ

    8 3 Отговор
    Ами турския аскер с ИДИЛ що Кюрди избиха в Сирия защо никой не РЕВЕ ЗА ТЯХ КЪДЕ СА КАМЕРИТЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ТАМ СЕ ИЗВЪРШВА В СЕВЕРНА СИРИЯ ГЕНОЦИД И ПОТУРЧВАНЕ НА КЮРДИТЕ а защо никой не говори за това?!!!!
  • 51 Рашка с чашка

    5 6 Отговор

    До коментар #42 от "Бум":

    Къде ви намира Копейкин не знам! За първи път чета за ракета, която пикира ,при това рязко! От йоносферата или направо от открития космос. Между другото от четири изстреляни ракети по летище до Лвов една уцели сграда в близост до летището, а останалите паднаха в близкото поле.
  • 52 Познайте

    12 4 Отговор
    От кой е статията хахаха вече ставате жалки иние имаме интернет виждаме и други гледни точки
  • 53 Степан БАНДЕРА

    4 12 Отговор
    СЛАВА,...СЛАВА,...СЛАВА ВСУ !!
    ГЕРОЯМ СЛАВА!!!
  • 54 Генерал-Лейтенант....Ликвидирован!!

    3 2 Отговор
    КОПАААААЙ
  • 55 Дрън

    8 2 Отговор
    Това,че се изтеглят,ако изобщо е вярно означава само едно,че идва нещо по-страшно.Русия се изтегли и през всв и вкара германците в ада а после стигна до центъра на Берлин и заби знамето.Руските македонци не са военни стратези а банди.Украйна се управляваше по българския модел или обратното

    Коментиран от #58

  • 56 Теодоро

    9 5 Отговор
    1000%ФАЛШИВА НОВИНА..
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Рашка с чашка

    8 4 Отговор

    До коментар #55 от "Дрън":

    Само че има една съвсем незначителна разлика, тогава Великобритания и САЩ бяха съюзници на СССР, а не на Германия. Не снабдяваха Германия с оръжия и всякакви материали, а я бомбардираха .
  • 59 Пепа Чевръстата

    7 6 Отговор
    Те нашите комуняги са такива- Ако им докараш едно магаре и ги попиташ какво е това животно те ще кажат че е Паун защото от Москва така са им казали

    Коментиран от #89

  • 60 е та питай

    7 0 Отговор

    До коментар #41 от "Рашка с чашка":

    ония наемничета или ония в подземният от съветско време склад,но предполагам,че няма да могат да ти отговорят
  • 61 мдаааа

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "XA XA XA":

    Ако ше има атомна бомба , няма да е само една ...На какво се радваш ?! Или теб ше те пропусне ?
  • 62 ComfortablyNumb

    3 5 Отговор
    Товариши, Могучая резил!? Знам всички новини са фейк докато украинците не влезат в Ростов на Дон !?
  • 63 след месец

    8 2 Отговор

    До коментар #37 от "След месец в Москва":

    в Москва ще има парад.........на победата над фашизма .
  • 64 Пешо

    9 3 Отговор
    Не остана ли някоя ракета за дойче зеле.

    Коментиран от #73

  • 65 Стрелата

    4 3 Отговор

    До коментар #49 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":

    Да скоро щте се изтеглят наистина като забият байряка до Полша.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Механик

    5 2 Отговор
    Щом е така, повече да не сме ви чули да просите помощ! Вие побеждавате, нали! Ми наслаждавайте се на победата.
    А ние чакаме последната съдийска cвиpка и тогава ще преценим.
  • 69 А дали е така?

    5 2 Отговор
    Ами не е. Все пак -благодаря, че се грижат за мен, след като не ме допускат да "съмнителни сайтове". Впрочем - какво стана с Мариупол, нещо информацията закъса от тази дестинация?...
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Ейп Крос

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да се внушава че":

    Скоро очаквам капитулация на русия.
  • 73 Стоманени магнолии

    1 1 Отговор

    До коментар #64 от "Пешо":

    Останаха но от онези който ги продаваха в цирковете преди години , не се натягяй германците може да не харесат крема !
  • 74 Стоманени магнолии

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "someone":

    Кой те слуша пък тебе , и ти ли стана институция?
  • 75 Жоро

    2 2 Отговор
    Тия за стратегия не са чували! Видиш ли да се изтегля противника бегай що скоро ще паднат ракети.
  • 76 Жоро

    1 3 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува
  • 77 УСА боклук

    4 3 Отговор
    Трява да си на 10 мастики за да товориш такива глупости.
    Украинскете ВВС,ВМФ,ПВО са унищожени. Армията им се е изпокрила н градовети, Президента им е в бункери моли помощ. 64 км колона се движеше боща без страх от нападение. Завзета е територия за 2-3 Българии . А той не та не.
    Зеленски ще излезе по-гьон сурат от Нашия бивш Премиер
  • 78 Иво

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "българина":

    Няма да стане, Русия е много близо. Те за това бързаха да превземат атомните централи, да не би някой луд да предизвика експлозия, щото и те оттичат
  • 79 Иво

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Манчо":

    Те ако толкова много се обличаха в цшвилни дрехи и се бягаха, руснаците вече щяха да са превзели Мариупол, а не 1 месец да не могат да го превземат, макар че го сринаха до първия ред тухли в обектите.
  • 80 баба ти от Пловдив

    1 1 Отговор
    дюч веле лъжеееееее! Рамзан Кадъйров с Казаците е на Азовско и другите да духат супата! за не учили Бг история!
  • 81 КАЗАХ

    2 1 Отговор
    ПУТИН Е ВОЕНОПРЕСТЪПНИК ТОВА Е ФАКТ
  • 82 страхливци

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да се внушава че":

    БЕЛАРУС Е ВКЛЮЧЕНА ОЩЕ ОТ НАЧАЛОТО
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Руски воиски обкръжават Украинската

    0 0 Отговор
    Групировка в Укреп Района срещу Донбас!! Никой не с изтегля а се затваря Капана!!!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 еми от кристалчетата

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ицо":

    нещо му кърви носа явно
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 абе то руското оръжие

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "111":

    още недоразвито размаза хитлер а сега развито ти неможеш дори да си го представиш
  • 89 май си наясно кой дърпа

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Пепа Чевръстата":

    конците на гелосания и май е отвъд атлантика
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: