Отидете към основна версия

29 Март, 2022 13:42, обновена 29 Март, 2022 13:42 7 184 107

Всички гледат към Истанбул! Русия и Украйна преговарят за мир

  • истанбул-
  • турция-
  • украйна-
  • реджеп ердоган

Според наблюдатели основният проблем са териториалните претенции на Кремъл, които се считат за абсолютно неприемливи от украинската страна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Започнаха преговорите между Русия и Украйна в Истанбул. Турция очаква срещата на делегациите на Руската федерация и Украйна в Истанбул да бъде от полза за преговорния процес и е готова да организира среща между президентите на двете страни Владимир Путин и Володимир Зеленски. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, обръщайки се към участниците в делегациите от работния си кабинет в двореца "Долмабахче" чрез видеоконферентна връзка, цитиран от ТАСС.

"Добре дошли в Турция и нашия Истанбул. За нас е удоволствие да Ви приемем в такъв критичен момент, Вие положихте големи усилия от името на вашите страни. Конфликтът (в Украйна) е много смущаващ за нас като ваш приятел и съсед. От самото начало на кризата, ние положихме искрени усилия на всички нива и се опитахме да спазваме изискванията за приятелството, добросъседството и международното право.Ние демонстрирахме справедлив подход, който защитава и зачита правата на двете страни във всички платформи, където имаме глас", каза турският лидер.

Ердоган изрази надежда, че ако има напредък на срещата в Истанбул, фазата на преговорите между Русия и Украйна може да достигне до следващия етап. "Напредъкът, който ще постигнете в преговорите, също ще Ви позволи да преминете към следващия етап - контакт на ниво лидери. Ние също сме готови да проведем такава среща", надява се турският президент.

Ердоган обяви готовността на страната си да допринесе за преговорния процес между Русия и Украйна.

Прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков преди това не изключи възможността за провеждане на среща между Путин и Зеленски, но отбеляза, че тя трябва да бъде подготвена, за да има резултати.

От съобщение на ТАСС стана ясно, че руският бизнесмен Роман Абрамович също се намира в Истанбул. По-рано бе съобщено, че той също е ангажиран с преговорния процес, както и че в началото на март е имало опит да бъде отровен.

Непосредствено след началото на двустранните руско-украински разговори, бе съобщено, че ръководителите на двете делегации - Владимир Медински (от руска страна) и Давид Арахамия (от украинска страна) ще се срещнат на четири очи.

На 10 март Турция организира среща на външните министри на Русия и Украйна Сергей Лавров и Дмитрий Кулеба в кулоарите на дипломатическия форум в Анталия.

Първият кръг от преговори между Руската федерация и Украйна се проведе на 28 февруари в Гомелска област на Беларус, след което срещата продължи пет часа. По-късно се проведоха още два кръга лице в лице, както и множество срещи в онлайн формат, но досега не е отчетен практически никакъв напредък, въпреки, че и Турция, и Израел заявяват за съгласие по някои основни точки - най вече за бъдещия неутралитет на Украйна.

Според наблюдатели основният проблем са териториалните претенции на Русия, които се считат за абсолютно неприемливи от украинската страна.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: