Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Март, 2022 19:00 6 030 78

Майката на руски войник, загинал в Украйна: "Там е касапница"

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • руски войници-
  • руски войник-
  • касапница-
  • владимир путин-
  • майка-
  • володимир зеленски

26-годишният Евгений, който е служил с договор в руската армия, умира край Киев още в първите дни на войната

Майката на руски войник, загинал в Украйна: "Там е касапница" - 1
Снимка: UNIAN
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 24 февруари Русия нахлу с оръжие на територията на Украйна, а президентът Владимир Путин нарече войната "специална военна операция в Донбас". В тази война умират и руски войници, много от които, както и техните семейства, до последно не са знаели къде ги изпращат.

По данни на руското Министерство на отбраната през първия месец на войната са загинали 1351 руски военни. Но в действителност броят им може да е между 7000 и 15 000, каквато информация публикува вестник "Вашингтон Пост", позовавайки се на високопоставен представител на НАТО.

26-годишният Евгений, който е служил с договор в руската армия и е бил с чин старши сержант, умира край Киев още в първите дни на войната. Никога преди това не е участвал в бойни действия - преди войната е служил в жандармерията, разпръсвал е митинги в Москва, след което е работил като кинолог. Както казва майка му Наталия (името е променено), до януари тази година дори не се интересувал от събитията в Украйна.

Макар че е загубила сина си, Наталия оправдава инвазията в Украйна - защото вярва на информацията на руските власти и на публикациите в руските държавни медии. Но поне смята случващото се там за истинска война, а не за "специална операция". Ето какво казва още тя в интервю за ДВ:

ДВ: Как попадна синът Ви в армията?

Наталия: Той отиде в армията веднага след завършването на техникума. Попадна в специалните части на Главното разузнавателно управление (ГРУ). След това го прехвърлиха в друг град в специална част на разузнаването. Още тогава му предлагаха да подпише договор, но аз го разубедих - все пак специалните части се използват за най-горещите точки. Опита се да си намери работа в управлението на затворите, но не го взеха. След това реши да кандидатства за работа в полицията, но през това време го взеха като охранител. Работата не му харесваше и затова реши да постъпи в армията с договор.

Разбра, че в нашето градче ще идват хора от Москва, които набират военни. Взеха го веднага и така ни остана само една вечер да се простим. Той служеше в жандармерията, където много му харесваше. Издигна се, стана командир. Занимаваше се основно с разпръсването на митинги, но в един момент каза, че се е уморил и затова поиска да го преместят в киноложкия център към жандармерията. Междувременно се ожени, роди му се син, дадоха му служебна квартира.

ДВ: Как започна историята с Украйна?

Наталия: Беше краят на януари - 25-и или 26-и. Синът ми се обади и каза, че ги изпращат в Смоленск на съвместни учения с Беларус. Тутакси се запитах къде ли се води война в момента. Замислих се за Казахстан, но не и за Украйна. Едва на следващия ден разбрах, че и в Украйна е неспокойно. Казах на Евгений, че очевидно няма да го пратят в Смоленск. Продължих да търся информация и колкото повече търсех, толкова по-ясно ми ставаше, че заминава за Украйна.

Опитвах се да го разубедя, казвах му, че може и да не се върне. А той ми отговаряше: "Само си измисляш". Не осъзнаваше напълно къде го изпращат. Или са им били промили мозъците с твърденията, че отиват на учение, или пък той наистина е знаел, но не е предполагал, че ще е такава касапница. Вероятно никой не е предполагал, че ще се стигне дотук- дори самият Путин. Очевидно нещата не са се развили по план.

Когато го докараха в ковчега, си казах, че е трябвало по-настоятелно да го разубеждавам. Той ме обичаше много и аз можех да го накарам да се откаже. Но пък като се захванеше с нещо, винаги го довеждаше до края. Ако са му дали заповед - никога няма да откаже.

ДВ: Чувахте ли се след неговото заминаване?

Наталия: Първо казваше, че всичко е нормално. Продължаваше да твърди, че е в Смоленск. След това се чухме още три пъти, но за не повече от минута - понеже искаше да звънне и на жена си. "Жив и здрав съм" - и толкова. За последен път го чух на 24 февруари сутринта, когато започна всичко. Той ми каза: "Мамо, започна война". Аз вече го знаех - бях гледала телевизия. И пак твърдеше, че е в Смоленск. А всъщност е бил някъде наблизо до летище Гостомел. В справката за смъртта му пише, че е загинал на 27 февруари, а на мен ми съобщиха за това чак на 8 март. Към обед ми звъннаха и ми казаха, че синът ми е загинал в бой край Ростов. Не знам защо ми казаха така - вероятно защото е бил в моргата в Ростов и проверена информация не е имало.

ДВ: А Вие самата разбирате ли защо започна тази война?

Наталия: Разбирам нещата така: ако не бяхме бомбардирали ние, щяха да ни бомбардират нас. Вероятно бомбардировките са били нужни. Но нещо не е станало както трябва - никой не е очаквал такъв развой. А сега, когато загинаха толкова момчета, няма как да се спреш. Трябва да се върви нататък - до победата.

ДВ: Разбирате ли какво прави Русия в Украйна? За какво е воювал синът Ви?

Наталия: Смятам, че синът ми е воювал за нас, за Русия и за руснаците. За да можем сега да говорим с вас по телефона, да пием и да ядем. Мисля, че не е загинал напразно, а заради нас. За да живеем щастливо и да няма война, а над главите ни да не се сипят бомби.

ДВ: В Русия е забранено конфликтът да бъде наричан война. Вие като война ли го възприемате или като "специална операция"?

Наталия: Не, това не е специална операция - това е истинска война. Разбирам, че не бива да се казва. Но това е война - същинска касапница.

Автор: Оксана Иванова


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 91 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 No comment

    56 55 Отговор
    Иван Милев - убит и изгорен от нацистите (Азов) на 02.05.2014 г. в Одеса със съдействието на нарочно оттеглилата се за целта полиция. Председател на Запорожкото градско българско дружество. Получил наградата Човек на годината от Асоциацията на българите за многогодишна активна родолюбива дейност, за голям принос във възраждането и развитието на българските традиции и обичаи. НИЕ ПОМНИМ!!! Всичко е отразено в докладите на ООН по случая, вкл. и малтретирането на съдии, гледащи делата на убийците

    Коментиран от #7

  • 2 ГОСТ

    44 20 Отговор
    НИКОЙ НЕ ТВЪРДИ,ЧЕ Е РАЗХОДКА В ПАРКА!
  • 3 Димов

    41 12 Отговор
    Има голяма вероятност оттук нататък конфликтът да се решава със санкции и контрасанкции. Тогава възниква въпросът: "Защо не започнаха директно със санкции, а започнаха с война? Защо трябваше да измират толкова хора?"
  • 4 болше руzzкий груz 200

    20 20 Отговор
    кароший навоз
  • 5 Всяка война

    42 77 Отговор
    е касапница.Укро-майките да кажат що раждат и възпитават нацистчета? Барем да сте арийци от Дойчланд,ами то сте смотани "въйшиванки" от покрайнините на Руската Империя!Срам нямате!

    Коментиран от #9

  • 6 Лун

    84 28 Отговор
    Путин жена му и децата са в Швейцария.Чуждите деца да умират на война.
  • 7 помни Катин

    18 11 Отговор

    До коментар #1 от "No comment":

    готви се за хатин !
  • 8 Путин

    78 25 Отговор
    Ще попълним путинската армия с русофили от България!

    Коментиран от #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 1234

    29 47 Отговор
    Дойче веле - фейк нюз! Как да повярвам на този пасквил...името на майката променено, интервюто по телефона...няма видео, няма и аудио запис...просто ей така "вервайте ми" ми няма как да стане

    Коментиран от #66

  • 11 Дъ Крава 🐄

    35 30 Отговор
    Говорителят на краварите. Ето виждате ли, а в Ирак и Сирия и Сърбия беше спа център не война.
  • 12 asd

    42 21 Отговор
    Валентина Мелникова, секретар на Съюза на комитетите на военните майки на Русия, казва, че украинските данни за броя на убитите руски войници са доста точни.

    Сега продължавайте да си грухтите необразовани тиквоскотчета. Хахахахахаха

    Коментиран от #14

  • 13 Министерство на финансите

    29 34 Отговор
    Вече изтеглихме нов дълг от 1.5 милиарда евро, защото от април започваме да изплащаме по 40 лв на бежанец. Подготвяме нов заем от още 1.5 милиарда.
  • 14 123

    14 17 Отговор

    До коментар #12 от "asd":

    А тя откъде знае?
  • 15 asd

    36 19 Отговор
    Валентина Мелникова, секретар на Съюза на комитетите на военните майки на Русия, казва, че украинските данни за броя на убитите руски войници са доста точни.
    Тя казва, че руските майки досега са мълчали по време на тази война от страх от държавни репресии
    Тя каза още, че руснаците имат по-малко количество, защото е по-евтино (няма нужда да плащате обезщетение на роднини)

    Квииииик квииииииик , рушляшки лакеи??? Хахахаха

    Коментиран от #20, #23, #29

  • 16 Блиц крига на Путин

    36 15 Отговор
    Путин се опита да пунтира Хитлер с тези колони, ама нещо не му се получи.
  • 17 напред напред към русофилското гето

    22 8 Отговор

    До коментар #8 от "Путин":

    червено от стрелба да стане ПК-Мето !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ген.Маньоков

    40 17 Отговор
    Е щом оправдава войната в и нахлуването в Украйна тази руска майка, защо реве за сина си, какво е очаквала??? Естествено, че ще умре, ако не по време на войната то след като се върне в Русия ще го отровят или убият по друг начин и пак няма да им изплатят парите които са им обещали....
  • 20 123

    23 14 Отговор

    До коментар #15 от "asd":

    Питам те тя откъде знае, троле, не ми пробутвай разни НПО-та носещи названието "комитет на майки" и прочие , а ти чувал ли си за "майки християнки срещу дрогата в Студентски град" а?
  • 21 АЗ ЧЕТАТЕЛЯТ

    8 15 Отговор
    СУЩЕСТВУВАНЕТО НА ТОЗИ СКАП----АН СА--ИЙТ ГРАНИЧИ С ПРЕСТАПЛЕНИЕ
  • 22 украински лъвове

    20 13 Отговор
    вече приказката е сменена не са там на учение а били за руската идея. режетеимзелкитеигитъркаляйте на тези окупатори
  • 23 Обезщетения не изплащат

    30 16 Отговор

    До коментар #15 от "asd":

    Путин не изплаща обезщетения на повечето майки, защото няма върнати тела или просто са се изпарили. По закон, трябва да има труп.
  • 24 БАЙ КУРТИ

    18 16 Отговор
    DW вярвам ви. Когато нашите убавци /журналисти на хранилка при СОРОС умалеят почват да приписват дословно. Абе толкова ли няма други медии по света или има люб....овен брак със най красивите медии/агитиращи 3 поло...ви .
  • 25 Война ли????

    26 4 Отговор
    Айде сега Наталия немедлено в ГУЛАГ за 15 годинки да си помисли война ли е операция ли е
  • 26 Заблудени бол

    24 6 Отговор
    Преди време и от тука едни си мислеха, че отиват на добре платен курорт в Ирак. Някои ги върнаха в поцинковани сандъци.
  • 27 ПЪРВА КРЪВ

    26 14 Отговор
    БЛАГОДАРИ НА ПУТИН ЗА ТАЯ КАСАПНИЦА, ЗАЩОТО ТОЙ ПРОЛЯ ПЪРВА КРЪВ.
  • 28 Примати

    27 11 Отговор
    Каквото търсел ,това... намерил!
    Промити мозъци и добитъци
  • 29 ЧЕП НОРИС

    11 15 Отговор

    До коментар #15 от "asd":

    Много си компетентен .Ти освен DW други медии четеш ли. Много е лошо да да нямаш 8 ми клас но да се правиш на медиум. Когато научиш няколко езика и чети свет. преса . Тогава почни да се изказваш.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Факт

    12 12 Отговор
    Много се радвам , че синът и не е между живите , а майката дори няма тяло , което да погребе 😁 Нямаше как де се получи по-добре, ссср се прочиства сам.

    Коментиран от #58

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 !!!?

    30 10 Отговор
    На руснаците им е втълпено, че щом е война, правото е само на тяхна страна и понеже те само това правят, значи винаги са прави ! Това е живот вечно вакханалия на военно безумие !!!?
  • 34 Затова

    15 8 Отговор
    Тези трябва да бъдат изтрити от земята. За да не се раждат повече орки!
  • 35 Много работят

    21 10 Отговор
    Цялата "операция" беше планирана като демонстрация на сила..с цел намачкаване на украинците колкото по-бързо толкова по-добре
    не е ясно какви рапорти са носили на путлер но ситуацията с днешна дата върви към пълно фиаско и опит за промяна значи още руски трупове..путлер го изпързаляха зловещо и руснаците ще платят цената за забавлението
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Важното тук

    21 4 Отговор
    е, че жената казва- ако не бяхме ги бомбардирали ние, щяха да бомбардират нас. Така им е казано на руснаците и заглушиха медиите да поддържат митът за наложителността.
  • 38 Не разбирам защо циври тая наташка

    22 5 Отговор
    След като одобрява действията на Русия. Ами да праща и другите си синове да загинат геройски заради болните амбиции на истерясалото жуже....хем ще вземе повече чували с рубли компенсация....все някаква полза от нехранимайковците
  • 39 !!!?

    23 0 Отговор
    Раждаш се при Путин и умираш при Путин !!!?

    Коментиран от #45, #50

  • 40 Васил

    23 2 Отговор
    Амиииииииии по Руската телевизия казаха че ги посрещат с хляб и сол.
  • 41 окупаторите

    17 3 Отговор
    онзи човеколюбецът не им прибира труповете оставил ги е кучета и чакали да ги ръфат иначе задгробно им е осигурил безплатно висше образование
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Комунист

    27 8 Отговор
    Вън руските империалисти от Украйна.
    Всички олигарси на въжето
    Путин е фашист
  • 44 Наближава

    13 5 Отговор
    Битката на петте армии срещу орките на Мордор. Тя ще е епична и разказвана дълго
    от поколение на поколение
  • 45 хах

    15 3 Отговор

    До коментар #39 от "!!!?":

    вчера гледах едно видео с точно такива сбърканяци
  • 46 Пуууу

    24 6 Отговор
    Промити мозъци Нищо че убили сина но Войната трябва да продължи
  • 47 ГЕРБ "Оборище София"

    19 10 Отговор
    Трябва да дадем каквото е необходимо на Украйна! СТИГА снишаване! Заради бсп комунисти и Путинофилите от възраждане!
    Нови избори за ново проатлантическо правителство начело с Даниел Митов!

    Коментиран от #71

  • 48 Миро

    8 20 Отговор
    Платена мърлява пропаганда мръсна! Да бяхте написали историята на още един убит руски войник! Украинец убива руснак . Взима телефона му и звъни на майка му за да и каже че е убил сина и!!!! Руснаците пленяват този изрод. Намират телефона на руснака. Прозвъняват и разбират какво е станало. и видео с този изрод има нагледно. Дойче веле сте едни фашисти мръсни долни! Ако не си плащате на тези продажници няма и да ви публикуват боклуците изобщо.

    Коментиран от #52, #54, #56, #60

  • 49 Кико

    16 5 Отговор
    Потресена съм от прочетеното! Пълен ужас са тези хора ... зомб ита. Живите мъртви.
  • 50 1 снимка е повече от 1000 думи

    12 5 Отговор

    До коментар #39 от "!!!?":

    Показва какви са сбърканяци в 21 век!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 123456

    21 6 Отговор

    До коментар #48 от "Миро":

    А какво е правел там руснакът?

    Коментиран от #55

  • 53 новинар

    8 13 Отговор
    поредната измислица на фашистката амриканска пропаганда. някоя измислена снимка нямахте ли.

    Коментиран от #57

  • 54 Ами добре е постъпил украинецът

    17 8 Отговор

    До коментар #48 от "Миро":

    Иначе тази майка Путин щеше да я лъже, че синът и е на учение жив и здрав и компенсации да не чака
  • 55 Ами отишъл е да го посрещат

    11 3 Отговор

    До коментар #52 от "123456":

    С хляб и сол и млада булка.
  • 56 ще те измия с миро

    4 4 Отговор

    До коментар #48 от "Миро":

    а после на свинете .квииииииииик
  • 57 като от

    7 1 Отговор

    До коментар #53 от "новинар":

    Грозни 1993/1994 ?
  • 58 Пръцкоцки

    9 6 Отговор

    До коментар #31 от "Факт":

    Нали какъв мозък трябва да има този средностатистически руски гражданин.
    По тая логика могат като Хитлер да тръгнат на путифицират света.

    Но един мъдър монголски владетел беше казал, че никой не може да завладее света
  • 59 ханс

    7 3 Отговор
    Смрадливо зеле
  • 60 размътен мозък

    10 3 Отговор

    До коментар #48 от "Миро":

    та не разбрах кой е по голям изрод този който е отишъл да убива или този който е убил мародера
  • 61 Гост

    6 13 Отговор

    До коментар #32 от "Стойко":

    Много филми гледаш от Холивуд и фалшиви клипчета от ютюб с разбити укро-съветски танкове с нарисувани в бързината обърнати "Z"! И как бе, мушмул, отстъпващата и криеща се зад цивилни армия брои вражески трупове и загуби - като гледа звездите ли?!

    Коментиран от #62

  • 62 ъ ъъъ

    7 2 Отговор

    До коментар #61 от "Гост":

    така става от боевиките и алфатъвъто размътва ти се глазурата
  • 63 Да, колкото

    14 7 Отговор
    Повече избити руски фашисти- нацики , нашественици в Украйна, толкова по добре, мор до крак, избивайте ги без пощада !!
  • 64 Путлер

    11 7 Отговор
    Лошото е че повече Руски войници са от ниши семейства бедни и без родители. По лошо за Русия от комуниста -фашиста Путин няма.
  • 65 Перо

    7 7 Отговор
    Аз на ционистка и бандеровска пропаганда не вярвам!

    Коментиран от #67

  • 66 ВЕРНО БЕ👋

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "1234":

    И СИГУРНО НИ ПРОЖЕКТИРАТ ФИЛМ ОТ ВСВ
  • 67 ТОЧНО ТАКА БЕ👋

    2 1 Отговор

    До коментар #65 от "Перо":

    ДА ЖИВЕЕ ВЕСТНИК „ПРАВДА”😀
  • 68 Михаил

    6 5 Отговор
    Чете тези коментари и ......потресен съм,как можете да пишете так хладно ,студено направо не мога да повярвам...
    Там загиват хора,хора цивилни и военни, има ли значение?
    Хора са!
    Пожелавам от цяло човешко племе да Ви стигне също,да вашите майки и близки да плачат!
    Срам ме че такива нищожестна тровят въздуха на тази земя!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Hoho Boho

    12 7 Отговор
    Съчувствам на тази майка, загубила сина си.

    Но как са и промили мозъка?
    Наталия: Разбирам нещата така: ако не бяхме бомбардирали ние, щяха да ни бомбардират нас.

    Кой щеше да ги бомбардира?
    Кого щяха да бомбардират?
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Факт

    3 1 Отговор
    DW, a че тая касапница е от 2014 година, че толкова години сте мълчали за това ... това какво се нарича според "журналистическите " ви стандарти!? А кое дава право DW да води пропаганда и у нас? Свободата на словото? Пардон - аман от "средства за масова дезинформация"!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Украйна

    0 0 Отговор
    Какво очаква мама, да го награждаваме ли, значи той може да убива украински жшни и деца и ние да го целуваме, да беше мирно седяло не би чудо видяло!!!