Last news in Fakti

29 Март, 2022 16:44 4 302 80

НАТО бомбардира Югославия, Путин - Украйна. Едно и също ли е?

  • украйна-
  • русия-
  • косово-
  • балкани

Промяната на държавни територии в днешна Европа се смята за форма на насилие и е окачествена като крайно неприемлива

НАТО бомбардира Югославия, Путин - Украйна. Едно и също ли е? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Като доказателство за правото си да нахлуе в Украйна Русия използва събития, с които да покаже, че и други някога и някъде са вършили нещо подобно. Тук Москва привежда като аргумент войната в Косово. Има ли прилики?

Стратегията, основана на довода „вие първи го сторихте“, е несъстоятелна и инфантилна. Паралелът е спекулативен. Той е елемент от пропагандните средства, имащи за цел да снемат поне част от отговорността на руската страна за инвазията в Украйна.

Зверства срещу цивилни граждани? Не и в днешна Украйна.

Решението за въздушните удари над Югославия беше взето след клането в Рачак през 1999 година. Там силите на реда на Милошевич избиха десетки цивилни, сред които немощни старци и деца. Атаките срещу цивилни косовски албанци от страна на югославските официални и паравоенни части и данните за зверства обаче съществуваха от много по-рано. Бомбите на НАТО са ужасяващ епизод от историята на Европа и цивилизацията. Но не НАТО свали Милошевич, сториха го сърбите на избори през есента на 2000 година.

От руска страна на няколко пъти се появяваха съобщения за убийства на рускоговорящи хора в международно непризнатите ДНР и ЛНР. Известно е обаче, че при системно нарушаване на човешките права съществуват международни институции, които са в състояние да реагират. До тях и досега няма подадени сигнали, а фактологията сочи, че към насилие в масов мащаб посяга не украинската власт, а руските военни.

Денацификация и тайни лаборатории? А къде са фактите?

От днешна Украйна няма и никакви доказателства за нужда от „денацификация“ и „демилитаризация“ – единствените оръжия на териториите на непризнатите ДНР и ЛНР са руски, пристигнали по заповед на московското правителство заедно с пратени от Русия военни в униформи без опознавателни знаци, наричани „зелени човечета“ от украинските власти. Отсъства версия, мотивираща външна намеса с цел защита на човешки права. Факт е, че днес бежанската вълна не се насочва към земите на самонареклите се „спасители“, а в посока, обратна на тази, от която идват те.

На 10 март 2022 г. Кремъл прибави и още един аргумент: атаката над Украйна има за цел ликвидирането на тайни лаборатории за биологично оръжие, което било предназначено да поразява само представители на славянските етноси. Фактически доводи за това не съществуват, поради което цялата история звучи абсурдно и в унисон с конспиративните теории.

Как бе уредено Косово след войната? И как това стана в Крим?

Следвоенното управление на Косово беше поето през лятото на 1999 г. от международна мисия, която имаше за цел да създаде институции и да обезпечи прехода към очаквания нов политически статут. Процесът продължи почти 9 години, в които дълго и неуспешно беше търсен диалог с Белград. Приети бяха важни международни документи, определящи бъдещето на Косово като субект на международните отношения (Резолюция 1244, Планът „Ахтисаари“ и др.). За всичкото това време косовският институционален ред се появи и израсна във вид на подпомогнато развитие.

Присъединяването на Крим беше спретнато за десетина дни. Нямаше никакъв диалог, а едностранно решение, продиктувано от Москва. Международната общност не бе допусната под никаква форма да участва във вземането му. Резолюцията за отделяне от Украйна беше одобрена от кримския парламент два дни преди референдума и под дулата на въоръжени руски и проруски сили. Как ли щеше да бъде решена конфликтната ситуация, която би възникнала, ако резултатът от допитването беше излязъл неуспешен за Москва?

Правов ред и институции

През декември 2007 г. в Косово беше назначена и международна юридическа мисия, подпомагаща създаването на правов ред, адекватен на европейския опит и отговарящ на усещането за справедливост. Съдействието в сферите на митниците, полицията и съда – чувствителни системи, белег за суверенитет, беше прието от косовските власти и остана в сила с намаляващ обем правомощия до 2021 г. – повече от десетилетие след появата си.

На кримска територия не бяха допуснати никакви международни институции. Местни така и не се родиха – украинските бяха заменени насилствено и за рекордно кратък срок с руски. Никой не си е представял сценарий, различен от предварително програмираното присъединяване към Русия, защото такава възможност не беше допусната. Демократичната множественост на избора беше изначално отменена.

Прекрояване на държавни граници

Промяната на държавни територии в днешна Европа се смята за форма на насилие и е окачествена като крайно неприемлива. Допуска се само по изключение. Живеем с свободен свят, в който несъгласните с даден политически проект могат да потърсят реализацията си в друга държава. Митът за етнически чисти земи отдавна е обявен за абсурд.

Прекрояването на държави се приема с огромна съпротива, дори и след съкрушителни доводи, като този за прилагане на геноцид. Хърватия се роди след Вуковар. Босна – не след обсадата в Сараево, а след Сребреница. За Косово раждането на държавността беше следствие от Рачак.

Ударите на НАТО имаха за цел да прекратят всички кръвопролития, защото кланета над мирни жители бяха извършени и от страна на косовските албанци. Жертвите бяха от всички страни. В Украйна конфликтът също не пощади никого.

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коментар

    161 13 Отговор
    виждам авто: DW и не чета..

    Коментиран от #66

  • 2 zeus

    143 12 Отговор
    Замириса нещо на вкиснато зеле.
  • 3 Ицо

    165 16 Отговор
    А нацистите от украина колко хора избиха в Донецка и Луганска област а запалените българи в Одеса забравихте ли ги от лъжливото дойче зеле
  • 4 До Шалом Веле

    117 9 Отговор
    Да. Едно и също е.
  • 5 Гост

    130 4 Отговор
    Аха, трябвало Русия първо да ви пита вас, преди да си защити хората. Разбрахме! Айде, пак в задния джоб, където ви е мястото.

    Коментиран от #44

  • 6 фн кд

    118 6 Отговор
    дойче веле е пълен боклук
  • 7 хъхъ

    106 5 Отговор
    Точно пък DW ще ни каже дали е едно и също или не.
  • 8 Жоро

    102 7 Отговор
    А нещо да кажете за алеята на децата на Донбас!? Застреляните полицай
  • 9 ЦРУ веле

    113 7 Отговор
    "Ударите на НАТО имаха за цел да прекратят всички кръвопролития"

    НАТО-вските бомби са хуманни и носят само мир и благоденствие...
  • 10 Хитлер

    116 3 Отговор
    Как ще е едно и също . НАТО и САЩ са добрите във филмите,а Русия са лошите.От много време ни облъчват по телевизията и нас ,че Русия е "враг".а вие господа европейци сте по зле и от тях.
  • 11 Гост

    79 2 Отговор
    Зелета, и на Украйна оръжията й са руски. Глупав аргмент вадите. Личи си слабост.
  • 12 26262717171

    64 1 Отговор
    Журналистиката вече не отеазява как требва ,като гледам как е изложено все едно гледам Кравария и пръцкащите крави там.
  • 13 Тошо

    93 3 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ПАК НИ УБЕЖДАВА КАК ЧЕРНОТО Е БЯЛО И КАК ЗА ЕДНО И СЪЩО ДЕЙСТВИЕ ЕДНИТЕ ГИ КРЪЩАВАТ МИРОТВОРЦИ ,А ДРУГИТЕ АГРЕСОРИ.
  • 14 Черната Златка

    62 1 Отговор
    Югославия и Украйна са две различни страни... САЩ и Русия също...
  • 15 Значи нема смисъл да

    92 4 Отговор
    ви питам за Ирак и Либия.
    И за Сирия.
    И за десетките преврати, организирани от САЩ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    66 0 Отговор
    Вие сериозно ли смятате, че някой, който не е слаб и не ви кляка, ще ви иска мнението, какво да бъдело управлението???? Как може да се вземате толкова насериозно? Кои сте? Къде сте? Кой ви бръсне? Подобни претенции може да имате към някоя африканска колония. Тук не вървите.
  • 18 българина

    67 3 Отговор
    не, сащ мятаха уранови бомби, взеха страна в конфликт който е на 11 000км от нея! падаха бомби и в България не на шега! сащ го направиха, за кеф и назидание ма всички които не слулат. Русия изби нацисти след 1000 предупреждения и нарушения на всякакви спогодби от Елцин насам...8 г им се молиха

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    56 4 Отговор
    България веднъж остави Европа да я уреждат, при Берлинския договор и цъфнахме, та вързахме.
    После ни уредихте и при Парижкото споразумение, че и при Ньойския договор и направо я втасахме. Айде, стига сте казвали, кое управление как трябвало да е.
  • 22 Джамбаза

    38 1 Отговор
    Пак лъжливи интерпретации
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 39 Отговор

    До коментар #18 от "българина":

    С приемането на новата югославска конституция през 1974 г. Косово получава фактическо самоуправление. Правителството на провинцията въвежда албанска учебна програма в училищата в Косово, набавени и поставени в употреба са множество учебници от управляваната по това време от Енвер Ходжа Албания.
    По-късно, великосръбският национализъм на Милошевич довежда до конфликтите.

    Коментиран от #26

  • 24 Гост

    31 0 Отговор
    Искам да попитам, докато ние вярваме в свят без етнически граници и предразсъдъци, дали и мюслите виждат нещата по същият начин?
  • 25 1234

    43 4 Отговор
    От същия автор Димитър Атанасов:"Несъстоятелно е да се твърди, че македонският език и нация са изкуствено създадени"....Аз от колко време казвам че Дойче Веле е гнусна фашистка антибългарска медия, която дава трибуна на наши си предатели и чужди българомразци
  • 26 Гост

    17 3 Отговор

    До коментар #23 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Какво би станало, ако утре Делиорманът реши да се отцепи? Хипотетично питам. Опитай се да поразсъждаваш.

    Коментиран от #60

  • 27 Русофил

    42 3 Отговор
    Като не съществуват лаборатории в Украйна, защо вещицата Нюланд беше в американския сенат за обяснения. Или както в България американската армия се загрижила за здравето на българгската. Все едно негрите от щатите да се грижат за здравето на ромите. А центъра Лугар в Тбилиси. Колкото до Донецка и Луганска област то зверствата на украинците са добре документирани. Даже и американската кукумявка Херо Мустафа се изказа по въпроса. Все едно че някой я слуша
  • 28 В крайна сметка е същото!

    27 2 Отговор
    И при едните и при другите,са загинали и загиват невинни хора и деца! Къде виждате разликата??

    Коментиран от #38

  • 29 Хихихи

    6 34 Отговор
    Разликата, е че руснаците която и държава да са окупирали следва само мизерия и емиграция.Справка кубинци за Флорида и Венецуелци къде си изливат бензина по улиците плюс гладни северно корейци срещу проспериращи и задоволени южно корейци.
  • 30 Иван

    38 2 Отговор
    Нато бомбардираше цивилно население и гражданска инфраструктура, също продаваше сърбите на органи което е престъпление против човечеството а руснаците пазят цивилните и им доставят хуманитарни помощи, унищожават само военни обекти и нацисти и най важното е че те защитават рускоговорещите от геноцид и решават въпрос за своята безопасност а нато нямаше заплахи от конфликта в косово, така че има огромна разлика.

    Коментиран от #33

  • 31 Елате ни на гости братушки

    28 7 Отговор
    За политиците Русия е враг , но за народа Русия е Освобождение . Победа Русия !
  • 32 Запада е чисто зло ,изтока минимално

    35 4 Отговор
    Югославия че била заплаха никоя страна членка на НАТО.Украйна беше превърната от западняците във заплаха за сигурността на Русия и реално провеждаща геноцид над украинското и рускоговорящо население на Луганск и Донбас.НАТО бомбардира в продължение на 77 дни Югославия.Над 4000 бомби (част от тях касетни за избиване на хора) бяха пуснати и над 5000 ракети.Бяха ударени жилищни блокове и кооперации ,училища ,болници ,детски градини.Сръбските военни опитваха да се защитават по периметъра на селищата и се влизаха сред цивилното население.Западняците искаха да предизвикат "Шок и ужас" а да ускорят падането на Милошевич.Русия повече от месец изстрелва ракети ,но общо взето не бомбардира.Ракетните удари понякога закачат и цивилни обекти ,но това е защото нацистите съвсем преднамерено слагат върху покривите или до цивилни сгради военна техника.Има множество сигнали и интервута с очевидци ,че украинските военни стрелят по цивилното население ,ако се опитва "да избяга".Мариупол е уничтожен почти изцяло от Азов и КО.Това е град в Донбас ,ако някой не е разбрал.НАТО се движи на изток ,а не Русия на запад.СРАВНЕНИЯТА СА НЕУМЕСТНИ!
  • 33 Факти

    4 18 Отговор

    До коментар #30 от "Иван":

    А босненците търпяха геноцида на сърбите,само българите ли имат право да искат да ги освобождават от геноцид или и други държави а.
  • 34 Гост

    29 3 Отговор
    За косовските зверства Европа била научила и това оправдавало инвазията на НАТО. За терор в ДНР и ЛНР си затваряла очите и затова не било оправдано да им се помага.
    Бежанците не се спасявали по посока на атакуващите войски, да пресекат през фронта на огъня, а бягали в обратна посока - нещо необяснимо. Лаборатории има, но нямало доказателства за такива. Те просто си седяли там, без да са ползвани за нещо. Призната е само онази държава, която е призната от запада и с управление, поставено от когото трябва. На кой стажант дадохте да я пише тази статия?
  • 35 Не четете DW ,а само си казвайте мнениет

    27 4 Отговор
    Не съм чел изобщо какво са лъгали клоуните от дойче зеле...сравнението е неуместно.Питайте сърбите какво мислят за "освобождението" си 20 години по-късно.След няколко години какво и да има на тази територия на съвременна Украина ,то ще живее в хармония с Русия ,а основната маса и ще е благодарна след 8 години гестаповщина от местните предатели и англо-сансконските им господари.
  • 36 Димов

    21 0 Отговор
    Истината и лъжата се различават по това, че истината няма нужда да се набива в главите на хората.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "В крайна сметка е същото!":

    Най-точният коментар. Браво!
  • 39 читател

    20 4 Отговор
    Нато не се сражава а само унищожава наред без значение кой ще загине и това го видяхме не само в Сърбия но и,в Ирак ,Либия,Сирия,Афганистан и т.н
    Русия не се намеси но САЩ и европейската им армия НАТО не е спряла с намесата ки само че този път прецакаха урките да са корбан и мрът те
  • 40 ЕАОО

    17 2 Отговор
    ТОВА Е МНОГО ТРУДНО ЗА ПРОУМЯВАНЕ ОТ ТЕЗИ КОИТО ПИТАТ А АМЕРИКАНЦИТЕ ЗАЩО СИ БИЯТ НЕГРИТЕ
  • 41 Тахумба

    15 0 Отговор
    Тия ги разправяйте на вехтия ми калпак, казват турците.
  • 42 Студопор

    29 2 Отговор
    Не, не е едно и също - американците пускат демократични бомби. Жените и децата, които загинаха в Сирия, Ирак, Либия и Югославия са враг на демокрацията и заслужаваха да умрат, взривени в съня си от демократичните американски бомби.
    Поне такова е общоприетото мнение, защото САЩ каза, че се бори за мир и свобода и никой не им попречи. Никой не си сложи сирийското, либийското, иракското или афганистанското знаме на профилната снимка във фейсбук. Никой не наложи санкции на САЩ. Значи всичко е било в реда на нещата.
    Путин е лош, защото така ни казват Рамбо и Чък Норис от филмите. Американците винаги печелят войната, защото са добрите. Дори и тази във Виетнам, която загубиха.
  • 43 Виталия Винокурова

    15 1 Отговор
    Ако се приеме, че САЩ са провокаторите, може да се каже, че е едно и също !
  • 44 Питам

    2 25 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Искрено моля защитаващите действията на Русия в Украйна да дадат кратко обяснение на умерени хора като мен, които се опитват да разберат и двете страни в конфликта, но вътрешно чувстват, че не е редно една държава да напада друга суверенна държава.
    Все се питам и следното: ако утре Турция ни нападне с ракети и танкове защото например в Кърджали се държали лошо с турците или им забранявали да говорят турски, или недай си боже някакви скинари убили някой, ще оправдаете ли турското нахлуване?
    Не е ли по-редно например на потисканото малцинство да се даде възможност да си се пресели в страната майка, вместо територията, където живее то да се анексира към нападащата държава?
    И какво оправдание е това, че там винаги е било руска земя?
    А това че тук 500 години е било турско значи ли, че имат право да си ни присъединят към тях?
    Моля за обосновани отговори без обиди и нападки!

    Коментиран от #77

  • 45 Един въпрос:

    15 1 Отговор
    Чудя се като ги пишете тия измислици, дали си вярвате... Проверете си източниците.
    Всички сте от продажник нагоре и после ми говорите за свобода на словото... Свобода на промиването по-скоро
  • 46 Империя на лъжата

    17 0 Отговор
    Стигнах до "няма подадени сигнали".

    ЛЪЖЕТЕ. ЛЪЖЕТЕ КАТО ДЪРТИ (стари) ЦИГАНИ.

    ПОЗОР ЗА вас И ЗА ЦЯЛАТА ви "ДЕМОКРАТИЧНА" журналистика.

    Триите и ми блокирайте коментирането. ПОДЛОГИ СТЕ.

    Коментиран от #53, #54

  • 47 Някой

    17 3 Отговор
    Зелето вади пт 5 кладенеца вода, за да докаже, че САЩ и пудели са постъпили благородно, докато Русия варварски е нападнала Украйна

    Е, да ама не! Просто пропаганда.

    Коментиран от #56

  • 48 Тъпанари сте

    21 3 Отговор
    Значи там където се намесват НАТО и САЩ са миротворчески операции, там където е някой друг - тогава е война и нападение.
    Подлоги
  • 49 Истината

    4 23 Отговор
    Обикновено всеки неудачник и загубеняк обвинява за мизерното си положение ЕС, НАТО и САЩ, които са го ограбили и не са позволили на бляскавият му потенциал да се развие. Така, че животинската радост, че "добрият Путин и Велика Русия" наказват "отговорните" за проваленият живот на неудачника са разбираеми. Истината обаче е коренно различна!
  • 50 ИСКРЕННО И ЛОГИЧНО

    4 18 Отговор
    Разликата е много голяма.Голяма част от РУСКИЯ народ подкрепя Украина. В Югославия колко медии бяха спирани ? От Югославия колко бяха принудени да бягат?
  • 51 Русенец

    5 10 Отговор
    Ха! Естествено, че едното няма нищо общо с другото. В Косово се говори на албански и сръбски, а в Украйна се говори на украински. Ето, видяхте ли, различно е. Логика и чудо, брат ми. Все едно слушам второкласник да се оправдава.

    Коментиран от #61

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Русенец

    15 3 Отговор

    До коментар #46 от "Империя на лъжата":

    Прозападните пропагандатори пропускат фактът, че имено техните напъни отвращават хората от тях. Не са очаквали в България да има разумен живот. Мислили са, че сме по-лесни за манипулиране от онези, които нагъват бургери и лочат кола.
  • 54 Иванушка Дурак

    4 10 Отговор

    До коментар #46 от "Империя на лъжата":

    Лъжеш Ти Кремълски ТИКВЕНИК.
  • 55 Истината е

    3 18 Отговор
    Че Путин иска да превзема територии. Това ясно се вижда от преговорите които се водят в момента в Истанбул. Единственото за което не могат да се споразумеят е това. Всичко друго е лъжа и измама.
  • 56 Герги

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "Някой":

    Обори някой факт,не го давай папагал....
  • 57 4883

    16 2 Отговор
    От 1944 година СЪС СЪЗДАВАНЕТО НА Т.Н.НОВ РЕД КРАВАРИТЕ ЖИВЕЯТ НА ГЪРБА НА ЦЕЛИЯ СВЯТ!!МОЖЕ ДА ТЪРГУВАШ,НО...ПЪРВО СИ КУПИ ДЗОЛАРИ И ПОСЛЕ С ТЯХ КУПУВАЙ КАКВОТО ИСКАШ!ЗАТОВА СА И ИМАЛИ ТОЗИ ВИСОК СТАНДАРТ НА ЖИВОТ!! Е ТАЯ ВЕЧЕ СВЪРШИ!!СЕГА Е ТЕХЕН РЕД ДА ВИДЯТ КАК Е БИЛО ЗА ДРУГИТЕ НАРОДИ!!ЗА УМНИТЕ ТОЛКОВА!!ЗА ОСТАНАЛИТЕ-НЕ КОМЕНТИРАМ!!!!
  • 58 Льотчик на Ф-16,модел 2030 г.

    17 3 Отговор
    Нищо от това не е вярно!! Защото Косово ВИНАГИ е била или автономна област,или автономна провинция в границите на Сърбия/ а по рано- Югославия../ Косово никога не е била отделна държава, а винаги -част от сръбското кралство-или на Душан,на Урош или на рода на Неманичите!!.И Сърбия три пъти е предлагала разширена автономия,чрез промени в конституцията си,чрез референдум .Осигуряват им многопартийна система,свобода на словото и защита на гражданските права и свободи...А отначало,през 12-18 век превес са имали християнското население /в голямата си част и българско!!,но нашите колеги не повдигат умишлено този въпрос...//,но поради участието им във войните срещу османската империя,на страната на Европа и Австро-Унгария, те постепенно,под заплаха и са емигрирали и са заменяни от албанско и мюсюлманско население.А през 1980-1990 -те години ползват само албански учебници, и главно албански език.най-ГЛАВНОТО Е ,ЧЕ СЪЗДАВАТ АРМИЯ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ НА КОСОВО," АОК",КОЯТО БИЛА СЕПАРАТИСТКА,ТЕРОРИСТИЧНА И ПАРТИЗАНСКА СИЛА.Именно те започват с насилия,терор и с исканията за независима Република и тероризират 10-15 години косовските сърби и българи!!! Сърбия е бомбардирана от сили на НАТО без никакви разрешения от ООН, а и граждански обекти в Нови Сад-мостове,складове,пътища..Тук Сърбия БЪРКА,отстъпва и предава областта под управление на ООН,като протекторат,НО ПРЕЗ.2008 Г. САМОВОЛНО КОСОВО СЕ ОБЯВЯВА ЗА ОТДЕЛНА ДЪРЖАВА,РЕПУБЛИКА,БЕЗ ДА Е ПРИЗНАТО ОТ МЕЖДУНАР. ОБЩЕСТВЕНОС
  • 59 фщ56дтщ4що

    16 1 Отговор
    Докога ще ни внушавате, че на едните бомандировките са "за добро", а на другите са "лошо". Това е безумие!!! И двата акта, и в Югославия, и в Украйна бомбите са ЗЛО. Двете най-големи сили в света си правят каквото си искат с по-малките. Включително с нас.
  • 60 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 11 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Разликата е в това, че Косово получи през 1974г. автономия в рамките на СФРЮ според приетата конституция, а Милошевич, воден от велико-сръбския национализъм, премахна Република Косово, което довежда до конфликтите.
  • 61 хсг

    16 0 Отговор

    До коментар #51 от "Русенец":

    Защо тогава украинските бежанци говорят на руски?

    Коментиран от #63

  • 62 ЯСНО!

    14 3 Отговор
    ИДИОТИ СРЕЩУ РУСИЯ! НЯМА КАК ДА ВИ СЕ ПОЛУЧИ МЕРЗАВЦИ! ................ ............. ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА РУСИЯ!!!!!
  • 63 Дедо ви Мраз

    7 12 Отговор

    До коментар #61 от "хсг":

    На изток от Днепър се говори предимно на руски. Точно в тези градове които руската армия унищожава , всички говорят на руски. Много имат близки и роднини в Русия. Точно за това Путин не може да признае че води война и избива... руснаци. Това няма да се приеме добре в самата Русия. За това е ,, специална операция "против нацизма и за освобождаване на Украйна от... украинците!
  • 64 БПФ

    14 1 Отговор
    Тази статия отразява личното мнение на авторът, пише ней-долу. Но защо този пoмияp с пертенции на автор не си е написал именцето под ЛЪЖИТЕ (не мнението) си?

    Само пълен наглeц и изpoд може да твърди, че не е имало зверства в укpoпия - 15 000 избити само в Донбас, горени живи хора в Одеса, а Мариуполь - 8 години под непрестанния терор на бандеронацистите. Дори непосредствено преди войната, Донбас бе подложен на неколкодневни масирани обстрели, при които над 70 000 мирни хора бяха принудени да бягат в Русия, а територии падаха дори на руска територия. Нима "авторът" твърди, че Русия е обстрелвала Донбас и дори се е самообстрелвала, а тия 70 000 са насила отвлечени?
    За тайните лаборатории - това не просто е твърдение на руснаците, подкрепено със солидни доказателства във вид на документи - самата отвратителна нюланд директно си призна за тия лаборатории. Отделно дириктните доказателства от лаптопът на байдъновият син наркoман. Това е световен скандал, който върви и в момента.
    Крим бе присъединен към Русия след референдум. Да се твърди, че той е извършен под "дулата на оръжията" е нагла лъжа. Можеше ли резултатът там да бъде различен? НАДАЛИ !!! Първо - в Крим 90% от населението е руско. Второ - цитираният местен парламент бе разпуснат от укрoпската хунта в опит да се лиши Крим от автономния му статут. Трето и най-важно - в Одеса и Донбас (Мариуполь най-вече) бе започнал откритият терор срещу рускоезичното население. ДАЛИ хората от Крим наистина са иск
  • 65 Цецка Ц

    12 3 Отговор
    Нато не води войни, а разбива държавите и избива народите им и ги праща бежанци в европа. Така "демократизираха" целия арабски свят, а сега са почнали Европа. В Югославия не беше война, а "миротворческа" мисия с десетки хиляди избити мирни граждани и разрушения. А Русия води война на собствена територия. Разлика няма - все е война!!!.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ежко

    15 2 Отговор
    Разбира се,че не е едно и също!Сърбия с нищо не заплашваше НАТО!Цялата работа беше Марлин Олбрайт да прилапа олово-цинковите мини в Косово!Украйна от своя страна с нейната пронатовска ориентация е пряка заплаха за руската национална сигурност!Как смятате ,че велика сила като САЩ, Китай,Русия ще пусне нещо като системата "Инджес" в задния си двор?Ами никога!Особено ако е в състояние да го предотврати.....
  • 68 мразя диктаторчета

    4 11 Отговор
    Дяволът е в детайлите!!
    А малоумието е при Копейкин и Гунчева
  • 69 гостТ

    10 1 Отговор
    Даааааааа Отново НАТО и в часност "американците" пак са "невинни", "добри", "защитници на ДЕМОКРАЦИЯТА" Никога не е същото те са "ДОБРИТЕ", а рунаците са лоши. Поредните подкукоросани "ВЕЛИКИ" управници - дразнеха МЕЧКАТА и си го получиха и заради тяхната ГЛУПОСТ умират хиляди хора, милиони напускат домовете си и държавата си. А те се показват по телевизията по стар Гьобелски подход той от бункер, а децата с оръжие да го защитават
  • 70 Основната разлика

    10 2 Отговор
    Е че американските бомби са
    ДЕМОКРАТИЧНИ
    А руските бомби са
    ТОТАЛИТАРНИ
  • 71 сватба

    9 0 Отговор
    Тая статия е пълна пародия.Автора манипулира общественото мнение.
  • 72 салют

    6 1 Отговор
    НАТО, ООН и СЗО са най - гнусните организации създавани някога.Има доста информация и разследвания за това.Всички мъки на човечеството идва от тях
  • 73 един от многото

    8 0 Отговор
    По принцип като видя , че DW е автор на дадена статия въобще не я чета , но е крайно време или да намалите глупавите им и изопачени писания или още по добре да ги спрете! Доста хора ще са ви благодарни!
  • 74 681 БГ

    5 0 Отговор
    Za Russian 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇧🇬🇧🇬🇧🇬V✊✊✊
  • 75 Бай Шиле

    6 0 Отговор
    Трябва да си пълен дебил да повярваш на тези лицемерни глупости.Маика си търсят американците в Косово,на 20 х.км. от САЩ.
  • 76 Бай Шиле

    4 0 Отговор
    В Югославия беше миротворческа операция? в Украйна е война? Справедливо бе да изгонят DW от Русия.
  • 77 Бай Шиле

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Питам":

    На пръв поглед добър въпрос.Но първо си отговори ще допусне ли САЩ в Мексико да има руски бази с ядрена оръжие и да е е подписан военен договор с Русия за "отбрана" от САЩ.
  • 78 дидо

    4 0 Отговор
    в украйна урките направиха много по голямо клане от колкото това в югославия.... то урките палиха живи хора ....то изгориха живи десетки хора в одеса то рязаха глави на клипове то избиха за 8 години над 14 000 мирни хора в донбас... то то дойче зеле да ходи и да се гръмнат сички от тяхната редакция
  • 79 На Zeele

    3 0 Отговор
    Както му е угодно си пише.
    В Киргизия, в Грузия в Украйна има био лаборатории.
    Финансирани и ръководени от така наречения "пентагон"
    В Украйна шеф им е сина на бай Дън. Там са вложили един милиард
    долари.
  • 80 Украйна клаха ли

    0 3 Отговор
    Както сърбите в Сребреница и щяха да продължат, НЕ е едно и също, ама хич. Едните искат да живеят като свободни хора/Украйна/, а другите НЕ дават да се живее нормално, налагат тоталитарен режим/сърбите/, ако има други въпроси, сподели