Отидете към основна версия

5 005 67

Клане: 5000 души са били убити в Мариупол

  • мариупол-
  • русия-
  • украйна-
  • клане-
  • убити-
  • цивилни-
  • жертви

Сред жертвите има много деца

Снимка: БГНЕС/ EPA

Хиляди цивилни може да са загинали в обсадения пристанищен град Мариупол в Южна Украйна от началото на бомбардировките преди четири седмици. Това заяви ръководителят на мисията на ООН за правата на човека във вторник, предоставяйки първата си оценка, предаде "Ройтерс", съобщи News.bg.

Близо 5000 души, включително около 210 деца, са били убити в Мариупол, откакто руските сили го обсадиха преди месец, каза в понеделник говорител на кмета Вадим Бойченко. Неговият офис съобщи, че 90% от сградите на Мариупол са повредени, а 40% - разрушени, като сред тях са болници, училища, детски градини и фабрики. "Ние смятаме, че може да има хиляди смъртни случаи и цивилни жертви в Мариупол", каза във виртуално интервю Матилда Богнер, ръководител на мисията на ООН за правата на човека в Украйна, която разполага с около 60 наблюдатели.

Тя каза, че мисията няма точна оценка, но работи за събиране на повече информация. Местните власти, позовавайки се на разкази на свидетели, миналата седмица изчислиха, че 300 души са били убити при атентата на 16 март в театър в Мариупол, където хората са се укривали. Към вторник службата на ООН по правата на човека потвърди, че са убити 1179 цивилни и 1860 са ранени в Украйна в петседмичния конфликт, на фона на забавяне на докладването поради военните действия. Миналата седмица Богнър каза на брифинг, че наблюдателите на ООН са получили повече информация за масови гробове в Мариупол, включително за един, който изглежда съдържа 200 тела.

"Относно масовите гробове всъщност решихме, че трябва да ги наричаме "импровизирани гробове"", каза Богнър във вторник. Това е така, защото терминът "масови гробове" може да означава жертви на престъпление, докато хората, които са загинали в Мариупол, отразяват смъртни случаи от различни причини, каза тя. Смята се, че цивилните жертви от конфликта са "доста малка част" от телата в импровизираните гробове в паркове и градини, каза тя. Някои хора, които са починали по естествен път, никога не са били отвеждани в морги или отделни гробници поради военните действия, докато други никога не са стигнали до лекари, добави тя.

Не е ясно дали в импровизираните гробове има погребани военни, каза тя. Робърт Мардини, генерален директор на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), каза за Ройтерс в отделно интервю във вторник, че няма "информация от първа ръка" за жертвите от атентата в театъра на Мариупол. Вчера руският президент Владимир Путин заяви на френския си колега Еманюел Макрон, че решаването на всички въпроси в град Мариупол е възможно само ако бойците-националисти, воюващи от украинска страна, се предадат. Путин е обяснил за мерките, които руските военни са предприели, за да гарантират безопасната евакуация на цивилните и да предоставят хуманитарна помощ. Двамата лидери говориха и за преговорите, проведени от Москва и Киев в Турция по-рано през деня, както и за искането на Русия за плащания в рубли за износ на природен газ за Европейския съюз.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 58 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: