Отидете към основна версия

7 787 101

"Руснаците използват изнасилванията като оръжие"

  • военни престъпления-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • руски войници-
  • жени-
  • изнасилване-
  • изнасилени жени-
  • оон

Половината от децата, които са останали в Украйна, нямат достатъчно храна. А майките им все по-често стават жертви на убийства, изнасилвания и отвличания, предупреждават от ООН.

Снимка: БГНЕС/ EPA

"С всеки следващ ден, в който продължава войната, децата страдат все повече", каза Мануел Фонтен, директорът на програмите за спешни случаи на УНИЦЕФ. Пред Съвета за сигурност на ООН той заяви, че за своя 40-годишен стаж не е виждал разрушения с такива мащаби. По официални данни на ООН до момента във войната са загинали 142 момичета и момчета, ранените са много повече. Като например малкия Влад, когото Фонтен срещнал в едно интензивно отделение. "Четиригодишното момче е уцелено с два куршума в корема, докато се опитвало да избяга със семейството си от район на бойни действия. Макар да е още в безсъзнание, ще оцелее - за разлика от мнозина други."

В много райони на Украйна децата стават обект на нападения заедно със семействата си. От началото на руската инвазия досега две трети от всички деца в Украйна са били принудени да напуснат домовете си. Половината от трите милиона деца, които са останали в страната, нямат достатъчно храна. Положението е най-тежко в градове като Мариупол и Херсон - там хората от седмици нямат течаща вода, санитарно обслужване и редовни доставки на хранителни продукти.

Расте опасността за търговия с хора

Наред с децата, жените са сред най-засегнатите от тази война, посочва Сима Бахус, изпълнителна директорка на агенцията "ООН жени". Комбинацията между масовите гонения и бруталността към цивилни създава огромни рискове, посочва тя. Около 59 000 украинци са избягали в съседна Молдова. Там Бахус се е срещнала с много травмирани жертви на насилие. Автобусите пристигали с изтощени и уплашени жени и деца, белязани от особено жестоко насилие. Заради гоненията расте и опасността от търговия с хора. Бахус призова всички граничещи с Украйна държави да предприемат мерки, за да защитят момичетата и жените от отвличания.

Най-застрашени са жените на отговорни позиции

За първи път от руската инвазия насам чрез видеовръзка пред Съвета за сигурност говори украинска активистка, която описа положението на жените в страната. "Насилието и изнасилванията се използват от руските агресори като оръжие", заяви Катерина Черепаха. Тя разказа за жени и момичета, които са били изнасилени многократно. Някои от тях са отвлечени, други са убити. Мишена за руските войници са най-вече активистките, журналистките и жените на по-високи постове. "Една директорка на детска градина беше убита от окупаторите заради нейната професия. Казали: "Не трябва да възпитаваш нацисти"."

Изпълнителната директорка на "ООН жени" Сима Бахус подчертава: 80 процента от целия медицински и социален персонал в Украйна са жени. Въпреки всички опасности те напускат градовете си, за да помагат на бежанците в страната и извън нейните граници. Те не искат да бъдат смятани за жертви, а активно да допринесат за намирането на решения. С оглед на бъдещето жените трябва да бъдат силно интегрирани в политически план, допълва Бахус.

Автор Анте Пасенхайм

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 67 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: