Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Април, 2022 19:00 6 293 80

Най-голямото бягство от Русия от 1917 насам

  • военни престъпления-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • бягство-
  • полиция-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • октомврийска революция

Вече е ясно: в седмиците от началото на войната Русия преживява най-голямото изтичане на мозъци от Октомврийската революция насам

Най-голямото бягство от Русия от 1917 насам - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В нощта срещу 4 март руският разследващ журналист Андрей Лошак така и не успява да заспи - както всъщност всяка нощ от началото на руската инвазия в Украйна. Проверявайки каналите, които следи в Телеграм, сред многобройните съобщения за продължаващите зверства той открива и информация, че скоро в Русия може да бъде въведено военно положение, което ще направи напускането на страната невъзможно. Така решението, което е обмислял седмици наред, окончателно се избистря - трябва да напусне Русия, при това веднага. Още на същия ден Лошак се качва на самолет за Тбилиси.

"Съвестта не ни позволява да бъдем част от тази тълпа"

Още новини от Украйна

Там са вече и колегите му от независимото радио "Ехото на Москва" и от опозиционната телевизия "Дожд", които бяха блокирани в Русия. "Озовах се сред колеги. Човек има усещането, че цялата гилдия е емигрирала", казва журналистът. Точни числа няма, но вече е ясно - в седмиците от началото на войната Русия преживява най-голямото бягство на хора от Октомврийската революция насам. Предполага се, че няколкостотин хиляди души вече са напуснали страната, а според някои източници емигриралите са дори повече от милион.

Почти невъзможно е да се установи точният им брой, тъй като най-популярните дестинации за бягащите са Грузия и Армения, където от руснаците не се изисква виза за влизане в страната. А и съвсем малък брой от емигриралите обявяват публично, че напускат Русия. "Това е най-голямото изтичане на мозъци в новата история", казва Андрей Лошак. Учени, IT специалисти, журналисти, блогъри, режисьори, писатели, модни дизайнери, архитекти, хора от сферата на културата - всички те обръщат гръб на родината си, след като тя се изправи срещу целия свят.

Звездата Алла Пугачова например вече гради нов живот в Израел - заедно със съпруга си Максим Галкин, който е известен телевизионен водещ. Там е и Иван Ургант, който също е популярен водещ. Актрисата Рената Литвинова и певицата Земфира са в Париж, където е бил забелязан и режисьорът Кирил Серебренников. Писателката Людмила Улицка дава интервюта от апартамента си в Берлин, прима балерината на Болшой театър Олга Смирнова си намери нова работа в Амстердам, а YouTube влогърът Юрий Дуд се премести в Истанбул.

Но Русия напускат не само популярни личности със съответните финансови възможности. Повечето бягащи са културни дейци от средната класа, които правят голяма крачка напред в неизвестното само с един куфар и малко пари в брой. "Никой от нас не напуска, защото търси по-добър живот навън", казва Андрей Лошак. "Всички ние загубихме животите си. Бих го нарекъл морална емиграция. Съвестта просто не ни позволява да се превърнем в част от тълпата, която крещи "Зиг Хайл"."

Според независимия център "Левада" проевропейски настроените руснаци, които осъждат войната в Украйна, са поне 20% от населението на Русия. Само малко от тях обаче могат да си позволят да напуснат страната. "Да напуснеш Русия сега не е нито смела постъпка, нито единствената морално приемлива позиция", казва известната литературна критичка Галина Юзефович, която е заминала със семейството си за Турция. "Това е просто привилегия", добавя тя. Според Юзефович тези, които напускат Русия, не са най-добрите от всички, а просто "онези, които могат да си го позволят".

"Всичко загуби смисъл, мисията на живота ми се провали"

"Руската култура, която познавахме, престана да съществува на 24 февруари", заявява на свой ред Антон Долин, известен руски кинокритик, публицист и общественик. Долин никога не е искал да напусне Русия, но само седмица след началото на войната той бяга от страната и заедно със семейството си заминава за Латвия. "Гледам на бягството си като на лично поражение. Всичко, което съм правил три десетилетия, цялото ми противопоставяне на властимащите - сега всичко загуби смисъл. Мисията на живота ми - да поставя Русия на картата като европейска държава - сякаш се провали."

Въпреки всичко Долин се надява, че "тежката болест на Русия е лечима". И че един ден той ще може да се върне в родината си. Поне в краткосрочен план обаче завръщането изглежда невъзможно: руският президент Владимир Путин определи напусналите страната като "предатели на нацията" и ги обяви за врагове на държавата. "Много добре знам, че не съм предателка", казва известната руска актриса Чулпан Хаматова, която още в първите дни на войната заминава с трите си дъщери за Латвия. Всичко, което иска, е "този мрак да го няма", войната да спре. Но кой е в състояние да спре тази жестока война? "Владимир Владимирович Путин. Президентът на Руската федерация", казва актрисата.

Автор: Анастасия Буцко


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ханс

    43 34 Отговор
    Не знам Русия,във вкиснато зеле мозъци никога не е имало

    Коментиран от #5, #7, #10

  • 2 РОМ

    33 56 Отговор
    САМО КАТО ВИДЯ КОЙ Е ПИСАЛ СТСТИЯТА,И СЕ ЧУСТВАМ КАТО НА ПАЗАР КЪДЕТО ПРОДАВАТ РОМИ И СЛЕДОВАТЕЛНО НЕ КУПУВАМ,(,НЕ ЧЕТЕТЕ СТАТИТЕ НА ТОЗИ САИИТ И НС ФАКТИ

    Коментиран от #35, #78

  • 3 ЧЕ КОЙ ИСКА.."ЖИЗНЬ" В ПУ'ТКИН'СК'ИЯ

    61 33 Отговор
    КЕНЕФ?!? ДОРИ И ГЕЮВЕТЕ - ПУТЬОРОБИ ПРЕДПОЧИТАТ ДА СА ДАЛЕЧ ОТ...ЛАЙ НАТА

    Коментиран от #48

  • 4 Госあ

    63 32 Отговор
    Трябва да бъдат спрени абсолютно всякакви студентски и научни програми, както и достъпа до научни конференции за руснаците. За да се изнесат абсолютно всички читави хора от тая кочина. За тяхно добро ще бъде.

    Коментиран от #33, #37, #71

  • 5 ДВ е ВРЕДЕН за здравето 😉

    23 37 Отговор

    До коментар #1 от "ханс":

    ДВ е ВРЕДЕН за здравето 😉
  • 6 Deutsche Welle?

    24 37 Отговор
    Местя веднага!

    Коментиран от #31, #49

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Всички богати евреи

    20 21 Отговор
    си спасяват доларите. Какво изненадващо има ?
  • 9 ТИ СИ браво

    3 22 Отговор
    ПИШЕШ КОМЕНТАРИ ТИ СИ ПИШЕШ СТАТИИТЕ ГОЛЯМА РАБОТА СТЕ ВИИ АВТОР---ИТЕ В ТОЗИ САИИТ МНОГО ФУНКЦИОНАЛНИ АВТОРИ КОМЕНТА+---ТОРИ ПРОПАГАН----ДАТОРИ
  • 10 Коментар номер 9

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "ханс":

    Е за тебе
  • 11 Да,бе

    15 15 Отговор
    Най-голямото обезпаразитяване в историята без инсектициди,а бе,който си го може си го може ...
  • 12 Даа дааа

    4 20 Отговор
    Буцко мнооого руска фамилия!!! ВЕрвам и😉!!!
  • 13 Е защо не върат в китай

    30 9 Отговор
    Северна корея беларус нали са им приятелски държави😂😂😂😂
  • 14 !!!?

    22 6 Отговор
    Руската култура днес - "Танц с автомати" !!!?

  • 15 Мутрнизма се оправа само със сила

    31 10 Отговор
    Нато трябва да унищожи кочината ...една мутра окопала се на морето да граби може да бъде елиминирана само с куршум рашата е същата работа но в огромен размер

    Коментиран от #60

  • 16 Русенец

    7 20 Отговор
    Пишете в обзора от кого е новината, да не влизам напразно.
  • 17 Това е само началото

    39 10 Отговор
    Птлеристанската кочина се разпада вече
  • 18 Нелечимо е

    16 5 Отговор
    послушайте рускините в прихванатите разговори. Масата е безпросветна.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Димов

    20 4 Отговор
    И все пак, никой не може да ме убеди, че нямаше мирно решение на проблема.

    Коментиран от #23

  • 21 Слава на саш и нато

    34 11 Отговор
    Гнома от бункера така закопа родината си както никой преди него😂😂😂😂
  • 22 Нищо, нищо

    11 15 Отговор
    Не е страшно. По курортите, рускините толкова чуждестранен течен мозък ще погълнат, че ще възстановят загубите. Никакви кондоми повече. Ще ги пълним до преливане.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Въпрос

    7 4 Отговор
    И по коя презумпция решихте ,че това е мозък?
  • 25 Пламен

    30 9 Отговор
    Путин застреля русия в главата
  • 26 Шчербитски

    11 29 Отговор
    Това ще представлява някакъв вид ПРОЧИСТВАНЕ НА НАЦИЯТА от всякакъв вид
    "сволочь", така че в страната да останат истинските патриоти и родолюбци, които милеят
    за Родината си !

    Коментиран от #30, #32, #39, #41, #44

  • 27 Хахахах

    16 7 Отговор
    Русия и мозъци хахахах
  • 28 хаха

    7 20 Отговор
    Тези напуснали "мозъци" Русия, ще бъдат избити веднага, започнели война между Русия и Нато, затова да не се радват толкова и боготворят бесовете около себе си в момента; те само чака времето, когато да ги пратят при Немцов, който застреляха като куче, за да обвинят Русия, пък и затова, че толкова много пари им профука, без да направи нищо съществено, освен да получава по половин процент на изборите.

    Коментиран от #50

  • 29 зеленчукопроизводител

    9 32 Отговор
    Смърт на нацистите и техните колеги в България, които сега се радват, че идват жените и децата на тази нацистка измет, но не осъзнават, че може и да не си тръгнат трорейки земята, защото и без това торът стана прекалено скъп, а торта сама идва в България и с малко помощ от наша страна ще има висок добив.

    Сама торта в България дошла!

    Коментиран от #34, #52

  • 30 Хахахаха

    32 5 Отговор

    До коментар #26 от "Шчербитски":

    Нали се сещаш, че интелигентните хора не се поддават на руска пропаганда и точно те заминават! Остават тези, които могат да си пуснат само телевизора и да слушат руска пропаганда!

    Коментиран от #61

  • 31 Хахах

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Deutsche Welle?":

    Ако има какво
  • 32 Ще останат

    9 2 Отговор

    До коментар #26 от "Шчербитски":

    там сакатите в главата, облъченото и убогото
  • 33 Как точно си го представяш,

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    че ще се "изнесат абсолютно всички читави хора от тая кочина", АКО/СЛЕД КАТО "бъдат спрени абсолютно всякакви студентски и научни програми, както и достъпа до научни конференции за руснаците"?! Причинно-следствената връзка нещо куца.

    Коментиран от #56

  • 34 Офффф

    20 9 Отговор

    До коментар #29 от "зеленчукопроизводител":

    Украинците са по-християни от българите ако не знаеш! Ти църква незнам дали си виждал отвън, а те ходят всяка седмица!

    Коментиран от #64

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 P.S.

    2 8 Отговор
    И защо мислиш, че "мозъци" e per se равнозначно на "читави хора". Как ще отсееш зърното от плявата? Нож с две остриета е.
  • 37 P.S.:

    3 8 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    И защо мислиш, че "мозъци" e per se равнозначно на "читави хора". Как ще отсееш зърното от плявата? Нож с две остриета е.
  • 38 Даа

    27 3 Отговор
    Всичко свестно заминава. Остават разни примати и неудачници. Нещо, като тукашните фенове на путлер.
  • 39 А бе

    13 1 Отговор

    До коментар #26 от "Шчербитски":

    Те хубаво ще останат, ама какво ще ядат?

    Коментиран от #42

  • 40 Винкело

    3 15 Отговор
    Да започнем и да приключим с Алла Пугачова. Не е в Израел, а в Кипър. И е там от 2015 година, заради климата. Пък тука излиза, че избягала заради войната. Ми лъжци.

    Коментиран от #76

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Най

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "А бе":

    Вероятно-ГУЙ
  • 43 Как

    3 3 Отговор
    Ако 1917г не беше избягал Александър Матвеевич Понятов нямаше да има американската фирма AMPEX.Само затова можем да сме благодарни на ВОСР.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 КИРО ЖЪРТЪ

    11 7 Отговор
    ДА ИЗНАСИЛЯТ. ДЪЩЕРИТЕ. НА ПУТЮФ. ДА. МУ. Е ХУБАВО НА. ТОЯ БЕЗУМЕЦ.

    Коментиран от #77

  • 46 ГОЧО БУЛГУРА

    0 8 Отговор
    ДА БЯГАТ. ПОВЕЧЕ. ДА. БЯГАТ,АМА КЪМ В ДЪН ГОРИТЕ СИБИРСКИ.НА КРАЯ
    ДА. ОСТАНАТ. ВЪРЛИТЕ АЛКАШИ.
  • 47 Гост

    2 10 Отговор
    Зелките са единица мярка за тежка дезинформация! Достойни наследници на деда си Гьобелс!
  • 48 Друго си е по Средиземно море

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЧЕ КОЙ ИСКА.."ЖИЗНЬ" В ПУ'ТКИН'СК'ИЯ":

    Думи на един олигарх
  • 49 Ти си без значение

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Deutsche Welle?":

    А има ли какво да местиш? Едва ли. И да е имало, нищо не е останало.
  • 50 12783

    15 2 Отговор

    До коментар #28 от "хаха":

    ПУТОРОБИ ЗАЩО ВСИЧКИ СТЕ ТОЛКОВА КРЪВОЖАДНИ НАЛИ СТЕ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИАНИ КАКВА Е ТАЗИ ЗЛОБА И НЕНАВИСТ КЪМ ЖИВОТА ЯВНО НИЩИЧКО ХУБАВО НЕ ВИ СЕ Е СЛУЧИЛО В НЕЩАСТНИЯ ВИ ЖИВОТ А ТО НЯМА И КАК СЛЕД КАТО В ГЛАВАТА ВИ Е САМОСМЪРТ А КОЛКОТО ДО ТВОЯТА ЧОВЕЧНОСТ ТЯ Е РАЗСТРЕЛЯНА ПРЕДИ ДА СЕ РОДИШ
  • 51 Чудя се

    21 1 Отговор
    Къде заминаха нашите путинофили ,дали стигнаха до Масква
  • 52 ДО СМЪРТОПРОИЗВОДИТЕЛ

    5 2 Отговор

    До коментар #29 от "зеленчукопроизводител":

    СТРАШЕН МЪЖКАР СИ ОБАЧЕ МНОГО МИРИШЕШ И НЕ ХОДИ ГОЛ ПОД ШЛИФЕРА
  • 53 Четящ

    6 10 Отговор
    Окрали и окакали собствената си държава, но ръсят мозък за Русия и Путин. Няма такова недотаковано племе.
  • 54 Бах ZZZZZZ

    7 6 Отговор
    Тази военна операция в украйна е небесен дар за тези същества. Иначе , никога нямаше да помиришат Европа. И пари им дават и убежище, медицина и всички екстри . Африканците не са желани , защото са .....
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Госあ

    10 4 Отговор

    До коментар #33 от "Как точно си го представяш,":

    Причинно следствената връзка ви куца на всички мурзилки и герберасти, баце. За това си прав 😂

    Коментиран от #59, #62

  • 57 😂😂😂😂

    13 1 Отговор
    Страхотен автогол си наби късия, нормалните, образовани, културни руснаци от средната класа, които са двигателя на едно общество, бягат от русия като от чума😂, ще останат само крадливите олигарси, корумпирани и безполезни чиновници, некадърени военни...и негово величество оглупялият, необразован и пиян руски народ😂..браво на късия...затри кенефа 😂, Фюрера не успя, но този му свърши работата.

    Коментиран от #63

  • 58 Валяк по надолнище

    0 5 Отговор
    Гледах я, как с въздишки и паузи "разсъждаваше" за войната, че кое и как и тежало на съвестта.
    И що не се сещам някой да ги е обявявал за врагове, такъв акт няма.

    Много добре знаят, защо се изнесоха навън, щото имат имоти и ще им ги вземат.
  • 59 Дамм...

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Госあ":

    Интересно, как пък ме вкара веднага в някакво чекмедже. За сметка на това не си дал конкретен отговор на поставения конкретен въпрос. Естествено. Мислех те за малко по-мъдър, но никога не е късно да ми дадеш повод да преосмисля мнението си.
  • 60 За военолюбеца

    0 8 Отговор

    До коментар #15 от "Мутрнизма се оправа само със сила":

    НАТО се бие само с по-слаби.
    Проследи им войните, доста са, току що проумееш нещо. За момента искат нас да набутат в тинята, ако не спечелят, поне да удължат проблемите на Русия.

    Коментиран от #68

  • 61 сИриозно?

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "Хахахаха":

    И ти говориш за интелигентност?
    Маникюрът ли ти е интелигентен или грима?
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ай стига със заклинания де

    2 6 Отговор

    До коментар #57 от "😂😂😂😂":

    Тия артистки ли са двигател?
    Цялата им "културна" пасмина върши една работа, да заблуждава народа, и у нас е така.
    Както на времето ЦРУ създава Холивуд, за да им се предостави на хората някаква опция, че всичко е наред, за да се създаде мита за "американската мечта", та и тия тук това им е работата.
    Човек блъска по цял ден, едва си плаща заемите и наемите, и се прибира в къщи и гледа поредната сапунка, т.е. автоматично се привключва в живота от екрана, за да забрави своя мизерен живот.
    Холивуд е "изгледал" няколко поколения американци и още ще птгледа, и навсякъде по света, тотална промивка на мозъка, тотална.
  • 64 Чак пък толкова

    1 6 Отговор

    До коментар #34 от "Офффф":

    И кога им остава време за гейските клубове и публичните домове?
    Киев е направо залят с такива.

    Коментиран от #66, #80

  • 65 Добри

    4 0 Отговор
    Де и у нас шлаката да си хване пътя , но се случи обратното шлаката принуди читави хора да напуснат страната ни.
  • 66 Хихи

    7 0 Отговор

    До коментар #64 от "Чак пък толкова":

    Щото в Москва няма! Хахахаха! Значи викаш в Русия няма гейове, а в Украйна изведнъж се появяват! Ех колко пропаганда има ей!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 НАТО

    10 0 Отговор

    До коментар #60 от "За военолюбеца":

    Добре, че сме в ЕС и НАТО, иначе досега да ни бяха анексирали и нас. Като знаем всички какви червени боклуци има в България, със сигурност щяхме да сме съветска, пардон руска република. Не, мерси!
  • 69 От Русия в Турция

    1 1 Отговор
    От Турция в България. Тука се напълни с ушанки и украинци.
  • 70 Новина от Украйна!!

    0 3 Отговор
    Поредния Фейк, няма смисъл да се чете!
  • 71 Komapak

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Буквално снощи разбрах за един талантлив руски учен, който от началото на войната е насам натам. Е.... В момента вече е в Кипър. Мога само да си представя колко са още. Колкото до мурзилките, които неоспоримо ще те налазят, те толкова си могат. Да казват на черното бяло е типичен пример на безсилие пред фактите. Излизам и казвам, коня е зелен. И тъпаците тръгват.... Ти поне разбираш какво ти говоря.
  • 72 Бай село

    1 5 Отговор
    Ами да бягат..ти в коя държава им трябват хрантутници..по онова време тук ги пращаха в Белене да поработят и да си заслужат парите..що не бягат честните утрудено хора..работят преживяват..не мислят за кражби и предателство. Дали Русия ще се затрие без крадци и лъжци като вас..

    Коментиран от #73

  • 73 От чужбина

    5 0 Отговор

    До коментар #72 от "Бай село":

    Имаш , извратено социално мислене,
    някой ти е набил простотията в главата тотално!
    От теб освен" пазач на мисирките", друго не става!
    Белене ,е мръсно престъпление,
    срещу невинни български граждани ,
    и е най-големия резил ,
    за Комунистическата диктатура в България!,
  • 74 Ами то

    2 0 Отговор
    На Путин мозъци не му трябват, само послушни пионки !
  • 75 Българин

    3 0 Отговор
    Всеки нормален човек не иска да живее в в условията на диктатура, логично е ,че напускат пределите на Русия в търсене на по добър живот.
  • 76 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Винкело":

    Точно в Израел е. И сигурно за постоянно връщане в раша няма да има.
  • 77 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "КИРО ЖЪРТЪ":

    Не си струва по добре от тях е баба Яга.
  • 78 ДЖИН

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "РОМ":

    Ние да не ги четем но ти ги четеш и коментираш !?!
  • 79 българин

    0 0 Отговор
    На Путлер мозъци не му трябват, трябват му роби. С мозък не се вадят полезни изкопаеми, а с кирки и здрави ръки :) Това вече ще представлява Русия, свиквайте.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.