Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Април, 2022 14:48 3 656 82

Зеленски: Тази позорна инвазия изтрива Русия

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • инвазия-
  • мини-
  • цивилни жертви-
  • военни престъпления

Окупаторите оставиха мини навсякъде, каза украинският президент

Зеленски: Тази позорна инвазия изтрива Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Обръщение на президента на Украйна Володимир Зеленски:

Украинци! Украинки!

Нашите защитници!

47-ият ден от руско-украинската война, тази позорна инвазия, която постепенно изтрива Русия от международните отношения, е към своя край. С всеки изминал ден я прави все по-токсична. Сега е само въпрос на време руската армия да форсира собствените си действия и военни престъпления, за да принуди всички по света да се откажат от всякакви връзки с Руската федерация.

В северните райони на страната ни, откъдето са прогонени окупаторите, продължават работи, свързани със сигурност. На първо място, това е разминиране. Руските войски оставиха след себе си десетки, ако не и стотици хиляди опасни предмети. Това са снаряди, които не са избухнали, мини, „разтяжки“. Ежедневно се изхвърлят поне няколко хиляди такива артикула.

Окупаторите оставиха мини навсякъде. В къщите, които са превземали. По улиците, в полето. Минираха имуществото на хората, минираха коли и врати. Ние съзнателно направихме всичко, за да направим връщането в тези райони след деокупацията възможно най-опасно. Заради действията на руската армия нашата територия в момента е една от най-замърсените с мини в света. И смятам, че това също трябва да се разглежда като военно престъпление на руските войски. Те умишлено направиха всичко, за да убият или осакатят колкото се може повече от нашите хора, дори когато бяха принудени да се оттеглят от нашата земя. Без съответните заповеди те нямаше да го направят.

Днес следобед се срещнах на „Банкова“ (в Офиса на Президента) с експертна група, работеща по създаването на специален механизъм за досъдебно разследване и съденето на всички военни престъпления, извършени от окупаторите. Работим по законен начин за изправяне на окупаторите пред съда, който ще бъде възможно най-ефективен и бърз. За да не се чака десетилетия, докато приключат всички международни правни процедури, а за да се ускори настъпването на справедливостта. Очаквам в близко бъдеще да бъдат представени вариантите за създаване на такъв специален механизъм.

Днес окупаторите излязоха с ново изявление, което свидетелства за подготовката им за нов етап на терор срещу Украйна и нашите защитници. Един от ораторите на окупаторите заяви, че могат да използват химическо оръжие срещу защитниците на Мариупол. Ние приемаме това възможно най-сериозно.

Бих искал да напомня на световните лидери, че вече беше обсъдено възможното използване на химическо оръжие от руските военни. И още по това време това означаваше, че е необходимо да се реагира на руската агресия много по-сурово и по-бързо.

Европейският съюз вече започна обсъждането на шести пакет от санкции срещу Русия. Време е да направим този пакет, така че да не се чуват дори думи за оръжия за масово унищожение от руска страна. Петролното ембарго срещу Русия е задължително. Всеки нов пакет от санкции срещу Русия, който не се отнася за петрола, ще се приема в Москва с усмивка.

Разоварях за необходимостта от засилване на санкциите срещу Русия и се обърнах към парламента и народа на Република Корея.

Тази седмица ще продължа този формат на комуникация със страните партньори. Утре ще се обърна към парламента и народа на Република Литва.

Между другото, днес на посещение в Украйна беше премиерът на Литва Ингрида Шимоните. Благодарен съм на нея за подкрепата, както и на целия литовски народ.

Въпросът за наказването на всички виновни за престъпления срещу украинци беше обсъден днес и с премиера на Холандия Марк Рюте. Втората важна тема на разговор с него беше засилването на санкциите срещу Русия. Ще продължим да координираме нашите стъпки, за да принудим Руската федерация да търси мир.

Обсъдих сътрудничеството в енергийната сфера с министър-председателя на Норвегия. Благодарих за подкрепата на усилията за принуждаване на Русия към мир.

Проведох разговори с президента на Африканския съюз, президента на Сенегал. Информирах го за актуалната ситуация в Украйна, за глобалните заплахи от руската инвазия.

Ключовата задача както днес, така и всеки ден по това време са конкретните отбранителни мерки. Това е конкретно увеличение на способността ни да отблъскваме всякакви атаки на руски войски. Правя това почти денонощно. Сигурен съм, че и хората го виждат. Както виждат, че военните и техническите възможности на противника все още са много високи. Да, украинците са несравнимо по-храбри. Нашите въоръжени сили бият окупаторите с мъдрост и добре обмислени тактики, недостъпни за руските военни.

Но когато става дума за необходимите оръжия, ние все още зависим от доставките, от нашите партньори.

За съжаление, ние не получаваме толкова, колкото е необходимо, за да приключим тази война по-рано. Да унищожим напълно врага на нашата земя. И да изпълняваме онези задачи, които са очевидни за всеки наш народ. По-специално за деблокиране на Мариупол.

Ако имаме самолети и достатъчно тежки бронирани машини, необходимата артилерия, бихме могли да го направим. Но...

Все още трябва да се договаряме за такива неща. Все още трябва да убеждаваме. Все още трябва да изстискваме необходимите решения. Сигурен съм, че ще получим почти всичко, от което се нуждаем. Но не само времето е загубено. Ние губим животи на украинците. Животи, които вече не могат да бъдат върнати.

И това е отговорност на онези, които все още задържат оръжията, от които се нуждаят в Украйна на складовете си. Отговорност, която завинаги ще остане в историята.

Както ще остане в историята и нашата благодарност? Благодаря на онези държави и политици, които наистина помогнаха. Които не се забавиха. Които не се пазариха, когато животът зависеше от помощта.

Подписа и няколко важни указа. 187 военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна, 15 военнослужещи от Националната гвардия на Украйна и шестима военнослужещи от Главното разузнавателно управление бяха удостоени с държавни награди. Званието Герой на Украйна беше присъдено на петима военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, по-специално на двама полковници от медицинската служба:

Ивчук Виктор Михайлович - благодарение на неговите действия бяха спасени повече от сто живота в Мариупол. И военни, и цивилни.

Слесаренко Олександър Петрович - благодарение на действията му в град Чернигив е предоставена медицинска помощ на повече от четиристотин и петдесет военнослужещи и повече от шестстотин цивилни.

Благодарим на всички наши Герои!

Слава на всички, които защитават Украйна!

Слава на Украйна!


Поставете оценка:
Оценка 3 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски

    74 9 Отговор
    Руснаците са минирали Москва и затова не можем да я превземем.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 АнтиГост

    14 44 Отговор
    Дано я затрие завинаги!

    Коментиран от #41

  • 4 Майна

    110 15 Отговор
    Истеричните ти лъжи писнаха на всички.И да, РУСКИТЕ ПОКАЗВАТ,ЧЕ ВИЕ СТЕ МИНИРАЛИ..УКРАИНЦИТЕ БЛАГОДАРЯТ НА РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ И ПЛАЧАТ ОТ ВАШИТЕ ЗВЕРСТВА .МРЕЖАТА Е ПЪЛНА!
  • 5 НЕ МРАЗИМЕ РУСИЯ

    19 81 Отговор
    МРАЗИМ ПУТЕНОФИЛИТЕ И ТЕХНИТЕ ЗВЕРСТВА И УБИЙСТВА НА БРАТСКИЯ НАРОД.

    Коментиран от #29, #49

  • 6 Таралеж

    99 11 Отговор
    Вече ме е страх да вдигна капака на тоалетната, за да не изскочи зеленият.
  • 7 Ядосан е

    87 7 Отговор
    Защото в Кения негрите са отказали да му слушат щуротиите в тяхния парламент😁
    За разлика от европейските пионки..
  • 8 ПУТЛЕР БЕЗ ГЛАВА

    14 67 Отговор
    ПУТИН ЗАТРИ РУСНАЦИТЕ И РОСИЯ.
  • 9 Петър Славов

    70 8 Отговор
    кой е най голямата угроза за света-САЩ.Ето и публикацията(USA Bombing list:The Democracy World Tour)Кореа и Китай-1950-53,Гватемала-1954,Индонезия-1958,Куба-1959-61,Гватемала-1960,Конго-1964,Лаос-1964-73,Виетнам-1961-73,Камбоджа-1969-70,Гватемала-1967-69,Гренада-1983,Ливан-1983-84,Либия-1986,Салвадор-1980,Никарагуа-1980,Иран-1987,Панама-1989,Ирак-1991,Кувейт-1991,Сомалия-1993,Босна-1994-1995,Судан-1998,Афганистан-1998,Югославия-1999,Йемен-2002,Ирак-1991-2003,Окупацията и разполагане на веоенни бази на САЩ и Англия:Ирак-2003-2015,Афганистан-2001-2015,Пакистан2007-2015,Сомалия2007-2008,Сомалия2011,Либия2011.Либия2015,Сирия2014-2015.САЩ имат в света 800 военни бази,разположени в 173 държави.Направете си изводите,кой е заплахата за света и побликувайте световния агресор,да се знае от всички.

    Коментиран от #54

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Софиянец

    48 8 Отговор
    Фейк дениc отново се изказа.

    Коментиран от #22

  • 12 Зеленото човече

    45 9 Отговор
    По-добре да замълчи
  • 13 ВСЕКИ САМ СИ ПРЕЦЕНЯ🤔

    38 6 Отговор
    ДНЕС ЧУХМЕ И ЗЕЛЕНСКИ И ПУТИН☝
  • 14 Цитат

    43 8 Отговор
    Чеченци,гответе се!След Донбас ви чакат многа нацистки тикви около Киев!
  • 15 Джамбата

    57 8 Отговор
    Знам, че ще ме изтрие ама не мога повече да го дишам тоя.

    Коментиран от #43

  • 16 В.В.П.

    40 9 Отговор
    Малкият ,Наполеон,,да чака залп от 100 калибъра и 50 кинжала към Радата.За бункера отдолу има Каб 500 .Свърши времето за преговори..Тоя миндъл,ще иска да подписва ,когато всичко е приключило..Кораво копили.
  • 17 Българин🇧🇬

    60 8 Отговор
    Цял свят ви мрази фашиски укропи! Долу фашиската хунта на Зеленски и САЩ
  • 18 Екип от Холивуд

    37 7 Отговор
    Е в услуга на зеленски за да прави клипове със зверства
  • 19 Ники

    34 4 Отговор
    Денис , скоро ще приемат Инстанбулската конвенция и ще можеш да се разкриеш.

    Коментиран от #31

  • 20 Българка

    38 7 Отговор
    Kато умре зеления ще почерпя русофобите!

    Коментиран от #63

  • 21 Гошо

    7 44 Отговор
    Русия умря вече. Това беше. Конец!

    Коментиран от #62

  • 22 Аааааа

    17 3 Отговор

    До коментар #11 от "Софиянец":

    Той пише от " любов" към професията. Нищо че няма журналистика
  • 23 Тексас е мексикански

    21 4 Отговор
    От кой пол е аФтора?Да обяви официално!

    Коментиран от #39

  • 24 Теодор Рузвелт

    7 14 Отговор
    Латинска Америка в лицето на мулатите и метисите, Афроамерите, африканците, арабелите, туарегите, сибирците(Русия ), Тибетците(ханците) , индусите, Евразия, ШОС, БРИКС това е Изтока, срещу колективния Запад, САЩ, Британската Общност, ООН, НАТО, ЕС, Източна Европа, Япония, Юж Корея, Тайван
  • 25 ИмамОчи

    37 6 Отговор
    Ах как се е загрижил Зеленски за Русия ! Да беше спазвал човешките права на рускоговорящите, цена нямаше да има.
  • 26 ХАХАХАХАХАХАХАХ

    35 4 Отговор
    Подполковник от въоръжените сили на Украйна Ростислав Ломтев, който служи като политически офицер от 36-та бригада, беше заловен от бойци на ДНР в Мариупол.
  • 27 Зелен ски та зеленски

    28 6 Отговор
    От сутрин до вечер. За боклука зе.... Ски
  • 28 Biden Style

    25 4 Отговор
    Oткъде е тая снимка ! Hамирисва на пропаганда като я откривам че е от 2014 г. "Войната в Донбас"
  • 29 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 4 Отговор

    До коментар #5 от "НЕ МРАЗИМЕ РУСИЯ":

    Ами покажи ни фабр номер
    Ш91567
    откъде е взет за да бъде изстрелян по гарата в Краматорск‼️
    Твоите демокраДи могат да помогнат
  • 30 Г-н Президент Зеленски

    31 5 Отговор
    А имате ли данни дали президентът на Сенегал си го е преместил или не?
    Питам за един приятел африканец.

    Коментиран от #76

  • 31 Открит

    18 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ники":

    Ти къде си мислиш че се губи от време на време? В Швеция.....там не е забранено и не се крие
  • 32 Име

    21 4 Отговор
    Нали знаете, че Денис е руско име, те така пишат гръцкото Дионис?

    Обаче Джанбазов бие на югоизток, явно си имаме работа с някакъв мелез, те тия са най-гадни - мразят всичко и всички.

    Коментиран от #38, #40, #65

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Джамби Гранта

    31 4 Отговор
    Психопат отразява реч на комедиант..Общо взето, мила родна картинка...Запада си отгледа нацистко чудовище и сега ще трябва да му угажда..Същата история като с джендърите и транс сексуалните / здрасти Денисчо, как си/
  • 35 В Сибир съм

    21 3 Отговор
    И без да я чета тая провокациика ми е ясно какво може да пише. Джамбата изпълнява поръчка.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    В МОМЕНТА в БЪЛГАРИЯ има 80 ХИЛЯДИ УКРАИНЦИ
    ИНТЕРНЕТ
  • 38 Джамби Гранта

    20 4 Отговор

    До коментар #32 от "Име":

    Денисчо е откровен психопат в процес на смяна на пола..И очевидно хормоналната терапия не му се отразява добре..Избиват го топли и студени вълни..
  • 39 Sion

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Тексас е мексикански":

    От Околовръстният :)
  • 40 Не бе

    17 1 Отговор

    До коментар #32 от "Име":

    Денис е турско име и джабазов също е турска фамилия, от джамбазин ако си чувал..

    Коментиран от #48, #61

  • 41 😄😄😄

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "АнтиГост":

    Не се впягай, ще получиш някой удар и пак няма да се случи 😄😄😄
  • 42 Клоуна си е клоун

    16 3 Отговор
    Тебе ще те изтрият скоро ,глупако ,когато западните спонсори им стане неизгодно да ти дърпат конците.
  • 43 121111

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Джамбата":

    Не си само ти,много противен лъжец и мониполатор е този драскач на измислици.
  • 44 Какво стана

    10 1 Отговор
    джамбо е вече на трета страница, зеленото човеве с брада на терорист, няма ли бръснар в бункера?
  • 45 МДАА

    10 1 Отговор
    В момента 37 авганистанци, част от Блек Уотърс се молят на ДНР да им даде коридор за евакуация от Азовстал. Ти да видиш!
  • 46 Шфейк нюз

    7 2 Отговор
    Ау...то цял роман бе! Лъжа до лъжа е сигурно, не съм го чел. И няма смисъл
  • 47 Helmut

    12 1 Отговор
    Смешен дрогиран палячо, на съвестта му тежат хиляди зверства над цивилни! И престъпления срещу човечеството! Смърт на укрофашизма!
  • 48 Име

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Не бе":

    Може да си прав, а да се маскира като го изписва с с, вместо з. Защото турското име е със з. Това ще обясни тази люта омраза към всичко руско. Макар че турците са широко скроени хора, такава животинщина при тях няма.
  • 49 😲😲😲

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "НЕ МРАЗИМЕ РУСИЯ":

    Аа хаа, НАЦИСТИТЕ са ти барята 🤔 е за това ще ядете дървото😉
  • 50 жуков

    11 2 Отговор
    докога ще цитирате това синьо/жълто петно?
  • 51 Българин

    14 2 Отговор
    Не знам за вас, но аз вече приемам статиите на Zеленски като хумористично четиво. След края на военната операция Путин може да го вземе в Кремъл като придворен шут.
  • 52 В.В.П.

    9 0 Отговор
    Компания за високи технологии и ефекти,са впрегнати в работа ,да доставят нужните видео и снимков материал на Кухия пълководец .САЩ ще затрие Осраина .Сега има и хим.атаки.Като в Сирия.. Преди 80 год ,целият свят бе с Хитлер,,обаче през 45та го набедиха за диктатор ,престъпник и т.н.Защото СССР ,му изби немските кучешки зъбки...САЩ и Англия ,си написаха победата на теория ..Опел не е спрял да работи в Бохум и е собственост на ГМотор..Сега е подобно..
  • 53 Шът

    9 1 Отговор
    Това е пример за поръчкова журналистика, като каките от древната професия по кръстовищата. Услужлива плейметка.
  • 54 Изверги

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Петър Славов":

    Хубав списък...е това е само официалната част!Колкото още трупове има под килима и скетели в шкафа...
  • 55 Вчера

    4 2 Отговор
    австийският фашага е занесъл на Путин донос от украинските олигарси с всички руски корупчици, свързани с помощите от Русия за Донбас през последните осем години. Сурков е под домашен арест.
  • 56 Механик

    5 2 Отговор
    Зеленски е най-големият русофил. Няма как да иначе, при положение, че всеки ден оплаква клетата и "изтрита" Русия, убитите руски "моченца с униформи", техните почернени майки, гладният руси народ и "болният от рак" Путин.
  • 57 Дяконъ

    13 1 Отговор
    Той Путин ще те барне тебе ! Тогава ще те питам колко си отворен . Гадна фашага .
  • 58 Ххх

    7 0 Отговор
    Дано колониалните администрации да се събудят и да се махат от Европа
  • 59 Иванушка  🇷🇺

    14 1 Отговор
    "....Проведох разговори с президента на Африканския съюз, президента на Сенегал...." - за място в тамошните резервати да попълните популацията на мандрилите и Дългоноси маймуни, предполагам. Мечтая да видя Комика в клетка с табела Зелен Червеногъз Мандрил...by Украйна 😄😄😄
  • 60 Баидън предаде зеленски и Украйна

    7 0 Отговор
    Заменяг ги при отказ на Русия за разплащане в Рубли!!
  • 61 Вярно е

    9 1 Отговор

    До коментар #40 от "Не бе":

    Както каза колегата....мелез и то от най-омразните. Един ден в медийното пространство ще има място за истината, когато тоя вече го няма
  • 62 😄😄😄

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гошо":

    Това е само разгрявка, всичко тепърва започва и още нищо не си видял! 😄😄😄
  • 63 👏👏👏

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Много оригинален коментар 👍👍👍
  • 64 Бравос

    14 1 Отговор
    Прочетох това: "Нашите въоръжени сили бият окупаторите с мъдрост и добре обмислени тактики, недостъпни за руските военни." и се сетих за видеото, което гледах вчера - как храбрите украинци предават на руснаците без нито един изстрел чисто нови танкове взети преди часове от чехите
  • 65 Механик

    11 0 Отговор

    До коментар #32 от "Име":

    В голяма грешка си. Денис не е руско име, а е име, което одеските хазари (евреи) слагат на децата си от мъжки пол, за да "шифроват" (както казват руснаците), тоест да не личи по името, че са евреи.
    Джамбаз е турска дума, кето говори, че авторът е син на хазарка и турчин. Точно такива са предвождали турските орди, когато падаме под турско робство. Официално се водели турци и изповядвали ислям, но в същност са извършвали тайни хазарски обреди, който включвали кървави наслаждения, като жертвоприношения чрез разчленавне на жив човек в това число и на мано малки деца.
  • 66 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    ТУРОПЕРАТОРИ мамят УКРАИНЦИ
    ИНТЕРНЕТ
  • 67 фбр

    16 1 Отговор
    Този зелен наркоман се е взел много насериозно ! Диктува на целия свят , какво трябва да направи ! Тласка ни към трета световна война ! Не стига , че заради простотията му страда невинния украински народ , ами иска всички да станем зомбита ! Кой подкрепяше бандеровците ? Кой забрави за майдана през 2014 година и жертвите на неговите любими неонацисти от Азов и Десен сектор ? Кой взриви хората на гарата в Крематогорск с ракета Точка У 2 ? Кой взимаше от газта без да плаща и когато изградиха Северен поток 2 вдигна вой до бога , че заобикаляли Украйна ?! Кой искаше да разполага ядрено оръжие в Украйна ? И ти не си невинно цвете също , както и Путин зелен НАГЛЕЦ !!!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 USA

    9 3 Отговор
    Ще се борим с Русия ,чак до последния Украинец!
  • 70 Мим

    13 1 Отговор
    Абе зелен,ти говориш и просиш от всички оръжие,дори и от Сенегал и Занзибар,а не говориш с когото трябва и това ти е най голямата грешка.В скоро време ще искаш да говориш,но ще е късно.Крайна ще бъде разделена и това ще ти бъде доказано,а ти ще си на бунището или в Сибир да се молиш...
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 111122233

    10 2 Отговор
    Зеленото човече. Някой вярва ли му ?
  • 73 Мачкай, Путлер

    3 9 Отговор
    Много скоро ще затриеш Русия и рашистите.

    Коментиран от #77, #80

  • 74 Мери

    10 1 Отговор
    Приличат на бълнувания на пълен безумец. Клоунът трябва да бъде въдворен час по скоро в лудница.
  • 75 Просто човек

    1 7 Отговор
    С Вас сме! 🇧🇬🇺🇦

    Коментиран от #78

  • 76 те го пазят

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "Г-н Президент Зеленски":

    за казана! Зелено с сос....Там ще бъде туша.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Чеп

    2 1 Отговор
    Зеленски вече реве. Развръзката е близка. Слава на Русия.
  • 82 Мда

    1 0 Отговор
    Напълно е прав !
Новини по държави: