Отидете към основна версия

1 807 13

Ердоган продължава репресиите

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • свобода на словото-
  • гези-
  • протести-
  • джанан кафтанджъоглу-
  • истанбул

Десетки хиляди хора протестираха в Истанбул на 21 май, за да изразят подкрепата си за нея

Снимка: БГНЕС/ EPA

Една от най-влиятелните жени в турската политика Джанан Кафтанджъоглу бе отведена в затвора вчера във връзка с изпълнението на издадената ѝ присъда от близо пет години затвор, а по-късно през деня беше пусната на свобода, съобщава опозиционният информационен сайт Бианет.

През май турското правосъдие постанови Кафтанджъоглу, окръжен председател в Истанбул на кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) - най-голямата опозиционна сила в страната, да прекрати политическата си дейност и ѝ издаде присъда затвор от четири години и 11 месеца, тъй като бе призната за виновна по няколко обвинения, включително за обида на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. След като се е явила пред службата за изпълнение на наказанията в затвора в Силиври край Истанбул Кафтанджъоглу е била пусната на свобода при мерки за процесуална принуда.

На влизане в съда във връзка с изпълнението на присъдата ѝ около 11.30 ч. вчера Кафтанджъоглу напомни, че денят съвпада с годишнината от протестите за парка Гези. "Нека е честита съпротивата за Гези", каза тя, визирайки големите антиправителствени демонстрации в цяла Турция от 2013 г., започнали от малък екопротест в защита на парка Гези в Истанбул. След излизането си от съда тя бе откарана с полицейска кола в затвора Силиври, а вечерта беше освободена, предаде БТА. Десетки хиляди хора протестираха в Истанбул на 21 май, за да изразят подкрепата си за Кафтанджъоглу, след като съдът произнесе присъдата срещу нея.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: