Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 08:41 2 169 42

В Турция свободата на словото се изпарява

  • свобода на словото-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • медии-
  • дезинформация-
  • демокрация

Турция тръгва по примера на Русия към диктатурата

В Турция свободата на словото се изпарява - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският парламент прие закон, по силата на който журналисти и потребители в социалните мрежи ще бъдат вкарвани в затвора за до три години за разпространение на "дезинформация", предаде Ройтерс.

Депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и техните политически съюзници от Партията на националистическото действие, които заедно имат мнозинство в парламента, одобриха законопроекта. Депутати от опозицията, европейските страни и медийни активисти призоваха той да бъде отхвърлен заради опасения, че ще засегне свободата на словото.

Текстът, наречен официално "Закон за пресата", беше внесен през май от депутатите от ПСР на президента Реджеп Тайип Ердоган, който ще се бори за нов мандат през юни 2023 година. Той се състои от 40 члена, най-спорният от които е 29-и, предвиждащ затвор от една до три години за "разпространение на неверни или лъжливи информации, засягащи вътрешната и външната сигурност на страната, такива, които могат да нанесат вреди в сферата на общественото здраве, да смутят обществения ред, да предизвикат страх или паника сред населението", предаде Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОВА СТЕ ВИИ

    40 5 Отговор
    СЪЩОТО КАКТО В БЪЛГАРИЯ,В БЪЛГАРИЯ ЛАЖЖАТА ПО МЕДИИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВА ОТ 7 МЕСЕЦА МАНИПУЛАЦИ ВНУШЕНИЯ ДЕЗИНФОРМАЦИА ВЯШИЯ САИИТ Е ЖИВИЯ ПРИМЕР
  • 2 ХАХАХА

    37 6 Отговор
    Значи в Турция се изпарява свободата на словото ? То в България свободата е само ,когато е в правоверната писта ,за блокираните сайтове и тел. канали дори няма смисъл да се говори. Прокисналото зеле и б.фронт са достоверните източници!
  • 3 Денисчо

    42 7 Отговор
    какво те интерессува Турция това си е тяхната държава и никой не трябва да се меси.
    В Украйна как е свободата на словото или в Саудитска арабия, а?

    Коментиран от #18

  • 4 Беловеца

    37 4 Отговор
    Джамбаз според този закон,ако Факти бяха турска медия ,трябва да ви избесят всичките журналисти.Може да ме блокирате,няма да ми е за първи път.
  • 5 А в ЕС и БГ

    32 2 Отговор
    как е свобоата на словото със забранени и блокирани тв канали и сайтове?
  • 6 Там

    8 21 Отговор
    Няма какво да се изпари, защото никога не е имало такава свобода. Нито някога ще има.
  • 7 ФАТКИ

    33 4 Отговор
    ГОЛЕМИ ЛИЦЕМЕРИ СТЕ
  • 8 Абе

    26 3 Отговор
    Свободата на словото понякога е лошо нещо щом такива журналя като автора на това има трибуна да драска.
  • 9 тъжната истина

    32 4 Отговор
    Същото е и в ЕС.
    Даже в момента ми се струва че в Русия и Турция има по-голяма свобода на словото.
  • 10 Брейй

    22 4 Отговор
    "свобода на словото"? "свобода на словото", това някакъв виц ли е? не че гледам телевизия, ма гледам бабата и дядото също вече не гледат български телевизии. А дядото вчера ми вика: гледам СНН и някаква украинска, и знам че каквото кажат, е точно обратното, така вика се "осведомявам".
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 верно ли

    35 5 Отговор
    В Турция май има повече свобода на словото отколкото в Европа май.

    Европа се тресе от протести срещу политиката на саш и енглезките маринетки в ек- масови протести в Германия, във Франция се бият за 30л.лимит бензин и т.н.
    Но евроатлантическите медии не отразяват случващото се в Европа, а дуднят директивите на саш и инглизите.
    Саш и енглизите имат една цел да ограбят и унищожат европейската икономика и Европа чрез марионетките в ек и режима в киев- 8 години подготвяха и въоръжаваха киев да провокира военен конфликт чрез Донбас.

    Коментиран от #25

  • 13 До получателите на грантове

    21 4 Отговор
    Цялата редакция на фалшивите новини Факти е за затвора.
  • 14 Сух

    25 1 Отговор
    Щото тук в България пък я има свободата на словото. И вашия сайт е пример за това, неудобните коментари и истините се трият, но за сметка на деградиращи те евро-соросоидни буламачи..
  • 15 Кресна

    27 1 Отговор
    А свободата на словото в Европа къде е?.Тук във факти за изразено мнение в полза на Русия,веднага бива изтрито ,е това ли е свободата на словото в Европа ,че сте се загрижили и атакувате Турция ? След един такъв мой въпрос в Испания към водещ на телевизионна програма ,ми беше отговорено ,ние не ти даваме да говориш в подкрепа на Русия защото Русия не е демократична държава ,а ние сме и щом ние демокрацията го казваме значи е така и не подлежи на дискусия.Ето това е вашата демокрация в Европа и САЩ .Ето сега ще побързате да.ме изтриете за да докажете как в Европа се спазва свободата на словото ,нали:)))

    Коментиран от #22

  • 16 Джамбазов

    17 1 Отговор
    Корифея на свободното слово
  • 17 Смешници

    17 2 Отговор
    Смешници ,обвиняването Русия и Турция ще нямало свобода на словото ,но аз виждам всеки ден в центъра на Москва най различни репортери на испански ,немски ,френски и даже американски телевизионни източници ,но обратното не го виждам .Затвориха всички руски информационни източници ,е къде е по голяма свободата на словото .
  • 18 Кресна

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Денисчо":

    Как какво го интересува? Това е неговата истинска родина ,прабаба му от де е ?
  • 19 Механик

    10 3 Отговор
    Ах, как не ни харесват такива като Путин, Ким, Ердоган, Мaдуро... дето не искат да ни играят по гайдатаааа!!
    подпис: Глобалистите
  • 20 пешо

    8 1 Отговор
    в българия много отдавна е изпарено
  • 21 Кресна

    14 1 Отговор
    Погледнете след 30 минути тази статия и ще видите 99% изтрити коментари .Ето това е свобода на словото нали ,Факти ?
  • 22 Адмирации...👍!

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Кресна":

    За точният коментар!
  • 23 некой си

    8 1 Отговор
    А в България се следи и филтрира,а ако случайно накърнява интересите на тези които ни притежават неудобните коментари се изтриват. За пореден път не виждаме гредата в окото ни а виждаме треската в окото на другия.
  • 24 САЩ са заплаха за света

    11 3 Отговор
    За разлика от натовските военнолюбци Ердоган зове за мирно уреждане на украинския конфликт. За преговори и дипломация. А не ескалация. И веднага започнаха нападките, зададени от американските центрове за пропаганда и дискредитация.

    Коментиран от #27, #28

  • 25 некой си

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "верно ли":

    Така е у колониите брат ми,иначе ни убеждават че сме суверенна държава.
  • 26 Кефи ме!

    9 0 Отговор
    Свободата на словото на ...Ердоган!
  • 27 ТОЧНО ТАКА...!

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "САЩ са заплаха за света":

    Ако не беше Ердоган-нямаше да има реализиран зелен коридор за износ на Украинско зърно...!
    Единственият,който върши нещо полезно и миротворно в този военен конфликт!
  • 28 некой си

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "САЩ са заплаха за света":

    Ми да ти кажа поведението на Ердоган е като да си разпъне чадър когато вали. Няма да ти обяснявам какво се крие в поведението му,но ако вземат та му скроят шапката ще трябва да въведем нова дума във всички тълковни речници щото лицемерие вече ще е слаба дума смислово за амерските евроатлантически глобалисти сатанисти.
  • 29 Ами в Турция поне...

    7 1 Отговор
    ...има все още какво да се изпарява...!А у нас свободата на словото отдавна се е изпарила...!
    За справка-тизи сайт и официалните ни медии...!
  • 30 Роза

    4 0 Отговор
    Истинска свобода на словото е имало в древния Рим,откъдето води началото си думата "форум".В онези времена на главния римски площад-Форум-всеки свободен гражданин е можел да изкаже мнението си по политическите въпроси,без страх от преследване и репресии.Това е старата ,първична форма на демокрация.Тогава е нямало медии,автоцензура,собственици на медиите ит.н.Сега всичко е само на "ужким"!

    Коментиран от #34

  • 31 Общественото здраве под заплаха!?

    3 1 Отговор
    "такива, които могат да нанесат вреди в сферата на общественото здраве". Какви ли ще са тези лъжи и дезинформации, които могат да нанесат вреди в сферата на общественото здраве? Нека не забравяме все пак, че там са с по пет игли всички. Да не би нещо "синдрома на внезапна смърт" да се е увеличил драстично? И на хората да им е забранено да го обсъждат със закон? Дали подобен закон може да бъде приет и у нас? Все пак не бива да забравяме култовите думи на един наш депутат от предното НС: "Свобода на словото трябва да има, но не и когато тя е в ущърб на обществото". Тези паметни слова бяха изречени по повод боц боц
  • 32 Васил

    2 6 Отговор
    Все едно че гледате Рашистите ама на Турски да не забравяме че държавите се управляват от диктатори.
  • 33 Гого

    1 1 Отговор
    Едноокият е в бермудския триъгълник но не е циклоп,а Джордж Вашингтон е негово мекере. Всичките с едно провиснало или голямо око са от неговото котило,и на тебе поздрави амазонецо дето си тръгнал уж от прашляслата книжарница,що не си кажеш направо че си проект на трибуквените.
  • 34 некой си

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Роза":

    Та и затуй носителите на истина и свободата са завършвали на арената в частта битка с лъвове кат претоплен обяд. Доста неуместен пример си посочила защото те са си били древния аналог на САЩ,а им знаем тяхната форма на демокрация. Знаем също така какъв агресор е бил Рим и как сега се контролира тази древна демокрация чрез Камора,Сицилианците и прочие,а кой им дърпа юздите няма нужда да споменавам. Затова че отбелязвам отново, малко е неуместен примера ти . Бих те посъветвал малко да проучиш и Ватикана ако не си със слаби нерви ,та ти да видиш ,може и да ти се обърнат представите за света.
  • 35 Сабри

    8 2 Отговор
    Турция е по силна сега отпреди. Затова на демократите не им харесва. Но Турция си гледа преди всичко собствения интерес а не като България да слуша и да се подчинява на САЩ и ЕС

    Коментиран от #37

  • 36 Перо

    11 2 Отговор
    Правилно решение на Ердоган! Там медиите и образованието бяха превзети като в БГ, но от аналога на Шорош за мюсюлманския свят Гюлен! След опита за пореден Майдан в Турция, Ердоган ги постави всички на място,а от Тел Авив не спира квиченето!
  • 37 Грую

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Сабри":

    Един радиозглушител последно поколение и всичко им е на земята или кьорфишек. Прекалено разчитат на дистанционно управляема техника и апаратура,а ако не се лъжа едно Су с едно специално радиозаглушително устройство си беше устроило учение върху американски боен кораб с пикиране и елемент на нападение при ниска височина над вражеска цел над Черно море,крайният резултат беше прибран кораб на буксир с препикан екипаж и информационно затъмнение. Не оспорвам напредъка им във военно промишления им комплекс,но там където са те вече са препикани пътеки,а турците все още догонват.

    Коментиран от #39

  • 38 Мнение

    4 0 Отговор
    Тук и без забрана е по-зле.
    Като ни пуснат шизофренична новина от сорта как руснаците държат АЕЦ Запорожие от март,но излезнали да стрелят сами себе си каква файда?Никаква.
    Ердоган си гледа народа и държавата да му е добре като не я продава за жълти центове.
  • 39 Ердо

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Грую":

    Догонват ли? Ти май не си чувал за френския военен кораб в егейско море я се поинтересувай малко как беше блокиран от турците

    Коментиран от #41, #42

  • 40 Благой от СОФстрой

    1 0 Отговор
    На Ердоган кумир му е Путин и го копира 1 към 1!
  • 41 Грую

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ердо":

    Приятелю аз мисля ,че в последните си редове съм се изразил достатъчно ясно. Напредъка разбира се че е осезаем,но е като да сравняваш различен клас телефони и накрая да заключиш,че всички телефони са телефон,то си е така но до момента с определението за устройството което се нарича телефон,всичко останало е технологии и спецификации. Ти да си чувал примерно,че Русия продава ракетно зенитни комплекси С500 на външен пазар не че дори С300 не се представя чудесно ,но технологията прави разликата,разбираш ли какво влагам като смисъл. Турците боравят с технология за която другите имат отговор,друг е въпроса кой какво показва и колко му е дълъг. Хайде със здраве,това е просто диспут а не заяждане.
  • 42 ЦарОтто

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Ердо":

    Е къде е сега прехваленият от теб френски кораб в Егейско море що дойдоха тогава там американците от САЩ да правят дузина ВОЕННИ бази?
    Кажи сега как заедно с тях изплашихте гаргите и свраките.
Новини по държави: