Отидете към основна версия

14 041 91

Санкции! Берлин иска присъединителните преговори на ЕС със Сърбия да бъдат незабавно замразени

  • германия-
  • сърбия-
  • европейски съюз-
  • рената алт

Фактът, че Вучич същевременно засилва сътрудничеството с Кремъл и се противопоставя на санкциите срещу Русия е диаметрално противоположен на външната политика на Общността

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският депутат от редиците на Либералите Рената Алт призова присъединителните преговори на Сърбия с ЕС да бъдат незабавно замразени, съобщава Дойче веле. Това е реакцията ѝ на позициите за независимостта на Косово, които президентът Александър Вучич изложи в сръбския парламент.

"Вучич показва, че не придава значение на дългосрочното нормализиране на отношенията със съседа, а острите тонове от Белград допълнително натовариха и без това напрегнатата ситуация между двете страни", се казва в писмено изявление за медиите на депутатката Рената Алт, която е и председателка на парламентарната комисия за човешките права и хуманитарната помощ.

"Фактът, че Вучич същевременно засилва сътрудничеството с Кремъл и се противопоставя на санкциите срещу Русия е диаметрално противоположен на външната политика на ЕС", посочва тя и заключава: "Преговорите със Сърбия за присъединяване към ЕС сега трябва да бъдат незабавно замразени".

Президентът Вучич каза между другото вчера пред сръбския парламент, след като положи клетва за втори президентски мандат, следното: "Каквото и да ви говорят от Запад, Косово и Метохия ще бъде по-голяма и по-важна тема. Те ще ви кажат, че не е така и че Косово не е сходно с други примери по света. Колкото повече го повтарят, толкова повече това ги мъчи."

Накрая президентът заключи: "Знам, че никой в Сърбия не иска да чува това, но трябва да бъдем готови за компромиси".

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 77 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: