Last news in Fakti

31 Май, 2022 11:15 4 425 35

Каква цена на руския газ за Сърбия договори Вучич с Путин

  • сърбия-
  • русия-
  • газ-
  • газпром-
  • александър вучич-
  • владимир путин

Белград не въведе санкции срещу Русия след нападението на Москва срещу Украйна, но в ООН подкрепи резолюцията, с която се осъжда нарушаването на украинската териториална цялост и суверенитет

Каква цена на руския газ за Сърбия договори Вучич с Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дългосрочният договор за доставка на руски газ за Сърбия изтича днес, но сръбският президент Александър Вучич успокои обществеността, че страната му си е осигурила руско синьо гориво на изгодна цена за поне още три години на фона на главоломното поскъпване на суровината.

Вучич обяви в неделя след телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин, че двамата са се договорили за доставката на 2,2 милиарда кубични метра газ годишно, като цената ще се изчислява по формула, обвързана с цената на петрола.

Цената ще бъде 100 процента по петролната формула, което означава 310 до 408 долара за хиляда кубични метра газ, това е цената за 2,2 милиарда кубични метра, най-изгодната цена в Европа, увери Вучич, цитиран от държавната телевизия РТС.

По думите му това е три пъти по-малко, отколкото цената в момента, а през зимата ще бъде 10-12 пъти по-малко спрямо това, което ще плащат останалите европейски страни.

За останалите 800 милиона кубични метра газ, които ще са нужни на Сърбия, ще се ще водят допълнително преговори.

След разговора Вучич – Путин в съобщението на Кремъл по въпроса за газа се посочва само, че руският държавен глава е обещал газовите доставки да не бъдат нарушавани.

При предишния разговор по темата газ в края на ноември 2021 година президентите на Русия и Сърбия се разбраха за удължаване на договора за доставки на руски газ за Сърбия с още шест месеца до днес при цена 270 долара 1000 кубични метра.

На фона на уверенията за подсигурена със синьо гориво зима и при това на изключително изгодни цени, реакциите на обществено-политическата сцена в Белград са изключително поляризирани.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че Вучич е свършил "голяма работа за Сърбия“ и е получил повече, отколкото при предишния разговор с Путин.

Министърката на енергетиката Зорана Михайлович каза пред Танюг, че за Сърбия, която е изцяло зависима от един газов доставчик – Газпром, постигнатият договор е от огромно значение.

Същността е в това, което двамата президенти договориха и тъй като често чета как ще реагира Европа и как ще реагира някой трети на това, нека не се заблуждаваме – руският газ продължава да тече към Европа при определени условия. И по същия начин Сърбия трябваше да подсигури зимата, каза Михайлович.

Боян Станкович, заместник-директор на Сектора за стратегически анализи в Стопанската камара на Сърбия, коментира пред РТС, че новото споразумение носи спокойствие на населението, икономиката и на цялата държава, тъй като се намалява неизвестността във връзка със снабдяването с газ.

Някои анализатори отбелязват обаче, че наред с икономическата цена има и скрита политическа цена на руския газ, която може да струва скъпо на Сърбия.

Основателят на Форума за етнически отношения Душан Янич сравни пред вестник “Данас” разговора между Путин и Вучич с преговори между “дилър и наркоман”, имайки предвид зависимостта на Сърбия от руския газ. Според него Москва предлага изгодна цена на синьото гориво, за да запази това състояние на зависимост на Белград.

В енергийния сектор Сърбия е изключително зависима от Русия, а монополът на пазара на петрол и газ е в ръцете на Газпром. Руската компания е мажоритарен собственик на някогашния сръбски петролен гигант НИС, както и на газовото хранилище в Банатски двор. Тя е единственият доставчик на газ за страната и мажоритарен собственик на газопроводите.

Освен това Газпром чрез свои филиали спонсорира спортни клубове, като футболния "Цървена звезда“ и баскетболния “Партизан”, а участва и във финансирането на музикални фестивали и културни събития, отбелязва "Свободна Европа“. По думите на Игор Новакович от неправителствения "Център за международни въпроси и въпроси, свързани със сигурността", тези дейности на Газпром са част от "ефективна кампания, която възхвалява сръбско-руските отношения.“

Сърбия не въведе санкции срещу Русия след нападението на Москва срещу Украйна, но в ООН подкрепи резолюцията, с която се осъжда нарушаването на украинската териториална цялост и суверенитет. Сръбският премиер Ана Бърнабич коментира в неделя, че Белград не се присъединява към санкциите заради принципите си, а не заради газовото споразумение.

Същевременно Белград е кандидат за членство в Евросъюза, който въведе редица санкции срещу Москва. Русия отговори с искане газът ѝ да се заплаща в рубли. След като не се съобразиха с това руско искане, синьото гориво за България, Полша и Финландия беше спряно.

В този контекст специалистът в областта на енергетиката Миодраг Капор, цитиран от телевизия Ен1, казва, че благоприятните условия за Сърбия по договора за газа са само едната страна на медала и отбелязва, че Русия използва суровината като средство за политическо изнудване.

Със сигурност това не е безплатно. По много причини. Съюзниците ни в ЕС няма да погледнат благосклонно на това, тъй като те съзнателно пожертваха цената на енергоносителите заради агресията на кремълската администрация в Украйна. Така че ако те гледат на нас като на някого, който се възползва от тази агресия, докато всички останали страдат, това няма да мине без последици - и политически, и икономически. Въпреки че и властта, и голяма част от опозицията в Сърбия се стараят да представят това по друг начин, коментира Капор.

Следващата седмица в Белград пристигат германският канцлер Олаф Шолц и руският външен министър Сергей Лавров – рядко посещение на толкова високопоставен руски представител в европейска страна от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Лавров ще изпревари Шолц. Според сръбски медии визитата му е насрочена за 7 юни, като вероятно тогава да бъде подписан новият газов договор.

Посещението на Олаф Шолц е насрочено за 10 юни и е в рамките на обиколката му в страните от Западните Балкани. Очакванията са, че основна тема на разговорите ще бъде дали и кога Белград ще въведе санкции срещу Русия, след като европейски представители многократно призоваха Сърбия като страна кандидат за членство да уеднакви външната си политика с политиката на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    16 48 Отговор
    Язък за наколенките на сърбите. То газът бил с пари!

    Коментиран от #18

  • 2 Теле

    48 3 Отговор
    Какво ви итересува, за нас нали няма вече
  • 3 90-те

    54 10 Отговор
    Задава се контрабанда на газ в запалки от Сърбия за България и Кирова зима!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Путинофил

    33 2 Отговор
    А Тиквата още не е в затвора.
  • 6 Ееееее

    17 44 Отговор
    Стига с тая газ бе! Една икономика не е само газ! И Русия има още по-евтин газ, ама икономика няма!

    Коментиран от #9, #13

  • 7 Сократ

    47 5 Отговор
    А нашите мижитурки какво договориха? Сетих се - нищо.
  • 8 Мим33

    32 5 Отговор
    Надявсй се у ... ьо на пияни п........и.Сърбия никога няма да въведе руски санкции и ограничения...Тя си гледа интереса,а не се самосанкционира..

    Коментиран от #17, #26

  • 9 Сократ

    16 7 Отговор

    До коментар #6 от "Ееееее":

    Щом няма, защо ли всички реват?

    Коментиран от #12

  • 10 Хаха

    11 19 Отговор
    Някой вярва ли на тази камила Вучич. Цената ще бъде не 10-12 пъти по-евтина а 100-200 пъти по-евтина.
  • 11 Гай Турий

    31 6 Отговор
    Поредният ясен пример, че САЩ, НАТО и ЕС са вредни за Бълтгария във всяко едно отношение. Никакви ресурси Европа и САЩ не могат да ни дадат, освен да ни изсмукват нашите. Вече засмукаха безплатно 2 милиона и половина сиво вещество и работна сила. Нашата дебилна управленска класа, продала се за зелени пачки, трябва да бъде изрината до дъно. Вън от НАТО и еврейския съюз! Обратно към евтините и сигурни ресурси. Необвързана държава по принцип.

    Коментиран от #15

  • 12 Ами

    7 10 Отговор

    До коментар #9 от "Сократ":

    Реват у нас, защото всички искат да са зависими от Русия! А без Русия може, само човек да иска! Ама не иска! Дет вика ония - исках, ама нямах желание!
  • 13 Хахаха

    16 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ееееее":

    Как със страна без икономика Западът води икономическа война и все не може да попречи на икономическия фронт тази Русия без икономика, а само провалят своите икономики.

    Коментиран от #14

  • 14 Аха

    3 10 Отговор

    До коментар #13 от "Хахаха":

    Не изобщо не може да попречи! Ти откъде разбра? От България? Като не може да попречи, защо Лада започват да произвеждат коли с технология от 70-те години?
  • 15 Орби

    2 10 Отговор

    До коментар #11 от "Гай Турий":

    Абе Гей Тури кой ти е изсмукал 2 милиона мозъка?Нали всички доброволно отодоха там.Някой да ги е принуждавал?Защо не избраха русия?
  • 16 оня с коня

    7 6 Отговор
    В Статията се посочва че Досегашната цена на Руския газ за сърбия СКАЧА от 270 на 408 ДОЛАРА за 1000 куб. м.,за което Вучич "Горещо благодари" на Путин.На пръв поглед това звучи Абсурдно,но Нещата съвсем не са такива каквито изглеждат,защото Той благодари НЕ за Цената на Газа,а за това че Путин го ОСТАВЯ ДА УПРАВЛЯВА!

    Коментиран от #21

  • 17 Aлфа Bълкът

    6 14 Отговор

    До коментар #8 от "Мим33":

    Сърбия е един кенеф като господаря си Русия!

    Коментиран от #22

  • 18 Тоз пък

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    На теб заплатата ти е скочила 20 пъти от началото на годината и можеш да си позволиш 10 пъти по скъп газ.
    Сърбите явно не могат и за това си купуват евтин.
  • 19 333

    1 0 Отговор
    Що така по-скъпо в Сърбия? Всеки ден с много малки изключения е по-скъпо. Цената на електроенергията е свързана с цената на газът. И с цената на петрола. И дизела е по-скъп в Гърция

  • 20 Перо

    11 1 Отговор
    Киро-тъпиро е по-голям католик от папата и сега всички ще му плащаме масрафа!
  • 21 Перо

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    Барба Ганьос сега плаща три пъти повече!

    Коментиран от #23

  • 22 Мим

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Aлфа Bълкът":

    Каквото ще да е ,Сърбия си гледа интереса,а ние лапаме американска и западна пара...
  • 23 оня с коня

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Перо":

    Ами прави си Изводи кой си е Надвил на масрафа и кой е Клошар
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Опаааа

    5 2 Отговор
    Браво на сърбите!
  • 26 Зависим

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Мим33":

    Да си зависим не е в общърк на интереса, да играеш по ня някой свирката, че да не ти спре газа не е сръбския интерес, но е руски интерес!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Руплата отива към нула

    4 3 Отговор
    Алко.холизира ните ватенки защо не си договарят цените на газа в рубли! Колко и да са тъпи и пияни и те знаят
    , че до края на годината долара ще е 10 000 рубли
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Пенсионер 200+50 изборни

    1 0 Отговор
    Сега да напъхаме банкянския тю.фле.к в газовата тръба и да драснем клечка кибрит. Боко, искам си парите, 🎃не.го.дник!
  • 35 Хвърчилото от село

    1 0 Отговор
    Путин обещал на Вучич, че газовите доставки, нямало да прекъсват?! Путля не знае ли, че това зависи от България и може да ги ударим по всяко време, ако Русия се опита да спре ядреното ни гориво другата година!
Новини по държави: