Отидете към основна версия

2 422 55

Турция очаква коректни отговори от Гърция във връзка с милитаризираните егейски острови

  • турция-
  • гърция-
  • нато-
  • егейско море-
  • мевлют чавушоглу

Мевлют Чавушоглу обвини някои гръцки политици, че страдат от комплекс за малоценност спрямо Анкара и ежедневно отправят нападки срещу нея

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция е изпратила две писма, в които посочва, че Гърция нарушава международното право, като въоръжава островите с демилитаризиран статут в Егейско море, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу и призова Атина да даде коректни отговори на Турция вместо да ескалира напрежението, предаде в."Хюриет дейли нюз".

"Причината, поради която Гърция става много по-агресивна, е фактът, че те не успяват да дадат правно обяснение защо въоръжават островите в Егейско море", посочи Чавушоглу на съвместна пресконференция в Анкара с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Турция отдавна обвинява Гърция, че нарушава Лозанския договор от 1923 г. и Парижкия договор от 1947 г., които забраняват Гърция да разполага оръжия на определени острови, намиращи се в непосредствена близост до турските брегове.

"Гърция трябва да разоръжи тези острови. В противен случай суверенитетът на тези острови ще бъде подложен на обсъждане. Това е, което ние ясно казваме на Гърция", заяви Чавушоглу.

Турският дипломат обвини някои гръцки политици, че страдат от комплекс за малоценност спрямо Турция и ежедневно отправят нападки срещу нея. "Те вероятно си мислят, че няма да могат да удовлетворят народа си, ако не отправят нападки срещу нас. Не мога да видя друга причина, това произтича от комплекс за малоценност", посочи Чавушоглу.

Той заяви, че Гърция трябва да спре да нарушава двата договора по въпроса за островите. Той критикува гръцкия външен министър Никос Дендиас за това, че се е оплакал от Турция на среща с бизнесмени.

"За разлика от тях ние никога не сме съветвали нашите бизнесмени да прекратят икономическите и търговски връзки със страни, с които имаме сериозни различия. Напротив, винаги сме се опитвали да ги насърчаваме, защото знаем, че връзките с тези страни могат да се подобрят с течение на времето, както наблюдаваме сега с процеса на нормализиране с толкова много страни", каза Чавушоглу.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: