Last news in Fakti

1 Юни, 2022 16:05 2 490 56

Ердоган: Турция ще проведе операция в Северна Сирия

  • турция-
  • сирия-
  • башар асад-
  • реджеп ердоган-
  • сили за защита на народа

Според държавния глава ще последват нови фази за прочистване и на други гранични райони от екстремисти

Ердоган: Турция ще проведе операция в Северна Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви нова антитерористична операция в Северна Сирия в обръщение пред депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието в Анкара, предава Анадолската агенция.

"Започва нова фаза от формирането (в Северна Сирия) на "зона за сигурност" на 30 км от турската граница (навътре в сирийската територия). Ще прочистим Тал Рифат и Манбидж от терористи", каза турският лидер.

Според Ердоган ще последват нови фази за прочистване и на други гранични райони с Турция от екстремисти.

"Нека видим каква ще бъде реакцията на легитимните стъпки на Турция в областта на сигурността. Кой ще подкрепи Анкара?", каза президентът.

Той отбеляза, че Анкара следи отблизо процесите в региона, предотвратявайки всякакви опити за накърняване на националните интереси на Турция.

"Опитите за легитимиране на терористите чрез промяна на имената им няма да доведат до нищо. Тези, които излизат с подобни инициативи, лъжат себе си, а не Анкара", каза Ердоган.

Турция очаква Финландия и Швеция да предприемат реални стъпки за борба с тероризма, предупреди Ердоган. Той подчерта, че Анкара се противопоставя на влизането на Финландия и Швеция в НАТО единствено заради "подкрепата на терористични организации" от тези скандинавски страни.

"Как можем да одобрим кандидатурата на държави, които подкрепят тероризма?", попита Ердоган, припомняйки, че без подкрепата на Анкара нова вълна от разширяване на границите на Алианса е невъзможна.

"Ние открито заявихме, че сме против влизането на двете страни в НАТО заради подкрепата за терористите от ПКК и структури, свързани с тази кървава организация. Мисията на Северноатлантическия алианс е да гарантира сигурността на страните членки. В НАТО няма място за подкрепа на тероризма", каза Ердоган.

Според него изявленията на Хелзинки и Стокхолм в подкрепа на антитерористичния курс на Турция не са достатъчни. "Необходими са реални действия", каза той.

Турският лидер каза, че до момента Анкара не е получила конкретен писмен документ за отказа от подкрепа на тероризма от Финландия и Швеция.

"Държавите, които отказаха да продават оръжия на Турция, въоръжават терористи (в Сирия) безплатно. Тази практика не отговаря на върховенството на закона. Това са методите на терористичните държави", каза Ердоган.

Турският президент обърна внимание и на напрежението със съседна Гърция. Държавният глава каза, че Турция е денонсирала споразумението с Гърция за Стратегическия съвет на високо ниво. Президентът призова Гърция да се поучи от историята и да не се опитва да провокира интересите на Турция.

Той каза, че е предупредил администрацията си да не водят повече двустранни разговори с Гърция, след като Анкара възобнови преговорите миналата година за разрешаване на различията им в Средиземно море след петгодишно прекъсване.

Миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу заплаши, че страната му е готова да оспори суверенитета на островите в Източно Егейско море, ако Атина не ги демилитаризира, а преди това той заклейми Гърция като страна, която не уважава съседите си. Той визира и случая със Северна Македония, която според него Гърция е принудила да промени името си като условие за присъединяване към НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инфо

    3 18 Отговор
    В САЩ министърът на отбраната на Кипър. Министърът на отбраната на Република Кипър Хараламбос Петридис проведе поредица от срещи в САЩ. Той се срещна с председателя на комисията по външни отношения на Сената на САЩ сенатор Робърт Менендес, изпълнителния директор на американския еврейски комитет Дейвид Харис, и с президентите на Федерацията на кипърските организации на Америка Кириакос Папастилиану и Гръцко-американския лидерски съвет (HALC) Еди Земенидис. Той също така говори като лекторна Economist Conference по сигурността в Източното Средиземноморие. В речта си той изтъкна регионалната роля на Република Кипър като надежден партньор по въпросите на отбраната и военното сътрудничество, действащи в рамките на международното право. Позовавайки се на сътрудничеството със САЩ, той подчерта, че неговото надграждане и разширяване остава постоянна цел. Общата констатация на ораторите: Искаме да живеем в свободен, демократичен свят, който зачита независимостта на държавите и международното право.
  • 2 АнтиГост

    21 16 Отговор
    Дойдохме си на думата. Русия не може повече да подкрепя Асад.

    Коментиран от #6

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 0 Отговор
    ТУРЦИЯ скоро ще се нарича ТЮРКИЙЕ
    ИНТЕРНЕТ справка

    Коментиран от #14

  • 4 Ехааа

    10 35 Отговор
    А Русия в източна Украйна. Все операции правят, а за потърпевшите си е война. 20 милиона кюрди се наричат терористи, а 45 милиона украинци нацисти!
  • 5 Гост

    24 19 Отговор
    Решила Турция че трябва да се разправя с кюрдите и навлиза в суверенна държава.Сирия стана като разграден двор...Дали е редно....
  • 6 Теле

    18 12 Отговор

    До коментар #2 от "АнтиГост":

    Ердо гони кюрди, не сирийците, образовай се ставаш за смях на кокошките

    Коментиран от #15

  • 7 Абсурдистан

    9 16 Отговор
    Ердо си остава поредният психар, който залага на силата и унищожението на всички противници включително и политическите.
  • 8 защо

    14 2 Отговор
    сега не скача европа за санкции с краварите
    хубава статистика за "миротворците" ФАЩ
    https://fakti.bg/mnenia/299823-palen-spisak-na-voinite-i-intervenciite-na-sasht
    колко операции са провели краварите с повече жертви от украина
  • 9 българина

    20 7 Отговор
    сащ и нато зашо не прашат оръжие на Сирия? санкции???

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 българина

    20 9 Отговор
    къде е оон и защо няма резолюция? сирия е призната държава

    Коментиран от #18

  • 12 Бай село

    19 10 Отговор
    Само да питам сащ и ЕС колко милиарда ще налеят сега в Сирия за да може сирийците да се защитят от нашественика Турция . Да питам и бг правителството имали пет звездни хотели свободни за сирийските бежанци..да питам и ЕС гей от кога ще започнат санкциите срещу Турция..а столична община кога ще си набие кола на сирийското знаме..а към драскачите американци тук да ви питам митинга в защита на демокрацията в Сирия кога ще е..
  • 13 Наталия Кобилкина

    16 7 Отговор
    Утре може да каже че ще прочиства 30км на север от Капитан Андреево.

    Коментиран от #53

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бай село

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "Теле":

    То и Путин гони нацистите в Украйна ама..
  • 16 Драсков

    20 2 Отговор

    До коментар #9 от "българина":

    САЩ не праща оръжие на Сирия а на терористите Работници Марксисти Ленинисти от ПКК там под името им там СДС(Сирииски Демократични Сили)
  • 17 Наталия Кобилкина

    4 16 Отговор
    Путин да изстреля един от малките Искандери в района около Анкара.

    Коментиран от #19

  • 18 Шматко

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "българина":

    Тогава кажи и това на САЩ
  • 19 Шматко

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Наталия Кобилкина":

    Научил се е от Турция къде, кога и как да пази неутралитдт.
  • 20 българина

    8 6 Отговор
    русофобите либералчета наясно ли са, че за разлика от украйна, Сирия е с признати граници от ООН???? и нешата са си директно нападение на държава и всички гледат? нешата сега почват.

    Коментиран от #21, #37

  • 21 Мари

    16 0 Отговор

    До коментар #20 от "българина":

    Първа влезе САЩ къде бяхте тогава дори в НАТО ви нямаше
  • 22 Дуай Липа

    17 9 Отговор
    Как да даря една заплата за Сирия? Европа няма ли да заклейми турската агресия? Спиране на доставките на кадаиф незабавно?

    Коментиран от #52

  • 23 двойни стандарти

    10 9 Отговор
    Аве Ердо, според западните ценности вече не се нарича "операция", а война!
  • 24 Инфо

    3 15 Отговор
    Среща на Андрулакис, президент на гръцката партия ПАСОК, с президента и депутати от турската партия HDP в Брюксел. Изобличение на авторитаризма на Ердоган. „Ердоган с избора си разделя турското общество с непредвидими последици и заплашва геополитическата стабилност на по-широкия регион“, каза президентът на ПАСОК Никос Андрулакис след среща с президента Митхат Санкар и членове на Демократическата партия на Турция (HDP), днес в Брюксел. Г-н Андрулакис подчерта, че „Необходимо е Европейският парламент и ЕС да застанат твърдо пред авторитаризма на Ердоган, да предприемат ефективни действия срещу нарушенията на правата на човека у дома и неговите ревизионистки действия в Източното Средиземноморие с целенасочени санкции срещу лица но също и налагането на оръжейно ембарго от европейски държави". По време на срещата М. Санкар информира за ситуацията в Турция относно правата на човека и усилията за заглушаване, пред които е изправен от авторитарният режим на президента Ердоган.
  • 25 Инфо

    3 10 Отговор
    Характерно е, че бившият президент на ХДП Селахадин Дермитас, както и много други депутати и избрани кметове са в затвора, а в същото време пред Конституционния съд тече процедура за пълната забрана на партията. Г-н Андрулакис изрази своята солидарност в тяхната борба за демократична и мирна Турция, като същевременно отбеляза, че HDP е единствената партия, която се противопостави на превръщането на Света София от музей в джамия.

    Коментиран от #30, #32

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Варненец

    3 11 Отговор
    Какво става напоследък, всички диктатори преименуваха войните на специални военни операции, защо така? Първо рашистите, сега тоя , а след някой друг ден учението на чайниците около Тайван, току виж и то прераснало в специална военна операция.

    Коментиран от #31

  • 29 Госあ

    12 7 Отговор
    Кога България отново ще обяви дпс за терористична организация ? Аааа няма да е скоро, сега сме врагове на Русия и приятели на запада. Трябва да се радваме ако не възникне и северномакедонска партия у парламента
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 САЩ

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Варненец":

    Грешиш! Терминът "военна операция" е наш патент. Ние войни не водим - само военни операции.
  • 32 Ююююю

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Инфо":

    Отплел му се езика и изрекал истинската фамилия на Селю а именно Дермитас
  • 33 Евроатлантик

    5 3 Отговор
    Неосултанът се възползва от ситуацията, за да отмъсти за пореден път на кюрдите. А лицемерният Запад ще се прави на разсеян. Ама Ердоган ги държи за топките, ако му мъцнат Финландия и Швеция няма да видят НАТО, а може и да пусне още някоя порция бежанци в еврорайха, дорде последният замяза напълно на халифат...
  • 34 Цицерон

    9 3 Отговор
    На въпросните места Турция има територия дори да е 10 декара има право да си я отвоюва а САЩ. Гробницата на Сюлейман Шах.
  • 35 Цицерон

    3 0 Отговор
    За незнаещите и съмняващите се вижте във Википеди: Гробницата ба Сюлейман Шах. Не оставаине НЕОСВЕДОМЕНИ.

    Коментиран от #36

  • 36 Цицерон

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Цицерон":

    На руски е било пишете Гробница Сулейман Шаха
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 руснак

    3 2 Отговор

    До коментар #40 от "Цицерон":

    Защото Русия няма в Украйна. Вземи ти прочети историята.

    Коментиран от #45

  • 42 дано

    4 2 Отговор
    само да не реши, че и насевер граничи с екстремисти и тръгни да прочиства, че ко ша прайм тогава не знам....
  • 43 Гост

    3 5 Отговор
    Абсолютно 1:1 с руската операция в Украйна, с тази разлика че Тюркие прави това в 3 държави -Сирия, Ирак и Кипър! Да видим сега ще има ли ембарго, санкции за Тюркие /новото и име/ и въоръжаване на северносирийци от поне 20 държави... Или северно сирийци, северноиракчани, йеменци и кипърци не са "хора" според западните "ценности"!?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Цицерон

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "руснак":

    При разпадането на СССР да не би аз да съм подписал съглашението от страна на Русия с Украйна ил пък вие.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 това не е новина

    4 7 Отговор
    От няколко години Турция периодично провежда военни операции в Северна Сирия и цялата "миролюбива" и "мироопазваща" международна общност се прави, че нищо не се е случило. Животът на кюрдите не струва пукната пара, за разлика от живота на украинските нацисти, които очевидно са важна евроатлантическа ценност.

    Коментиран от #51

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Може, да

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Наталия Кобилкина":

    Ако почнем да изстрелваме ракети по турска територия като терористите от Сирия може дапрочисти не на 30 Ами на 300 и никой не може да го спре.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Сесесере

    1 1 Отговор
    Иран предупредиха башибозука да не вършат убийства в Сирия....
Новини по държави: