7 Юни, 2022 23:30 2 350 55

Турция очаква коректни отговори от Гърция във връзка с милитаризираните егейски острови

  • турция-
  • гърция-
  • нато-
  • егейско море-
  • мевлют чавушоглу

Мевлют Чавушоглу обвини някои гръцки политици, че страдат от комплекс за малоценност спрямо Анкара и ежедневно отправят нападки срещу нея

Турция очаква коректни отговори от Гърция във връзка с милитаризираните егейски острови - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция е изпратила две писма, в които посочва, че Гърция нарушава международното право, като въоръжава островите с демилитаризиран статут в Егейско море, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу и призова Атина да даде коректни отговори на Турция вместо да ескалира напрежението, предаде в."Хюриет дейли нюз".

"Причината, поради която Гърция става много по-агресивна, е фактът, че те не успяват да дадат правно обяснение защо въоръжават островите в Егейско море", посочи Чавушоглу на съвместна пресконференция в Анкара с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Турция отдавна обвинява Гърция, че нарушава Лозанския договор от 1923 г. и Парижкия договор от 1947 г., които забраняват Гърция да разполага оръжия на определени острови, намиращи се в непосредствена близост до турските брегове.

"Гърция трябва да разоръжи тези острови. В противен случай суверенитетът на тези острови ще бъде подложен на обсъждане. Това е, което ние ясно казваме на Гърция", заяви Чавушоглу.

Турският дипломат обвини някои гръцки политици, че страдат от комплекс за малоценност спрямо Турция и ежедневно отправят нападки срещу нея. "Те вероятно си мислят, че няма да могат да удовлетворят народа си, ако не отправят нападки срещу нас. Не мога да видя друга причина, това произтича от комплекс за малоценност", посочи Чавушоглу.

Той заяви, че Гърция трябва да спре да нарушава двата договора по въпроса за островите. Той критикува гръцкия външен министър Никос Дендиас за това, че се е оплакал от Турция на среща с бизнесмени.

"За разлика от тях ние никога не сме съветвали нашите бизнесмени да прекратят икономическите и търговски връзки със страни, с които имаме сериозни различия. Напротив, винаги сме се опитвали да ги насърчаваме, защото знаем, че връзките с тези страни могат да се подобрят с течение на времето, както наблюдаваме сега с процеса на нормализиране с толкова много страни", каза Чавушоглу.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В други новини

    14 32 Отговор
    „Островите на Гърция принадлежат на Гърция и няма нужда някой да го изяснява“, Матео Салвини към Турция

    Коментиран от #12, #45

  • 2 Бачо Киро

    16 27 Отговор
    Като спрете да нарушавате въздушните граници десетки пъти всяка година, тогава и гърците няма да имат нужда от въоръжение по островите.
  • 3 Гръцки Псоли

    15 30 Отговор
    Всичко, което каза нелепият Чавушоглу, който стигна дотам, че се нуждаеше от рамото на манкейдонец, за да реве, показва големия комплекс за малоценност, който турчинът има към гърка, комплекса за малоценност, който има фалшивото спрямо автентичното, комплекса за малоценност който имат сиганските монголи към европейците. ps Никога няма да станеш Грък, турке.. Винаги ще изпитваш голяма болка.

    Коментиран от #6

  • 4 Пако

    19 6 Отговор
    НЕ МОГАТ СА СЕ ДИШАТ ОТ СТОЛЕТИЯ И СА ПЪРВИ ВРАГОВЕ,А КАК ТАКА СА ПАТНЬОРИ В НАТО.ЗНАЧИ НАТО Е ПРОБИТ И ИЗПРАЗНЕН ОТ СЪДЪРЖАНИЕ ВОЕНЕН БЛОК.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Нанфо

    15 6 Отговор

    До коментар #3 от "Гръцки Псоли":

    ОТ БРЕНДОВИТЕ БОКЛУЦИ ЛИ ШМЪРКАШ.
  • 7 Немезида

    13 22 Отговор
    Изхвърлете пуйкие от НАТО и всичко ще се оправи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дендиас

    9 22 Отговор
    "Турция е изпратила две писма и призова Атина да даде отговори "

    Те спят в турското външно министерство или никой не информира Чавушоглу?! Гръцката страна е изпратила две писма до генералния секретар на ООН, в които отхвърля всички турски аргументи относно гръцкия суверенитет на островите в Егейско море с предполагаемото задължение за демилитаризация. Двете писма подчертават с поредица от правни аргументи, че едностранните възражения на турската страна не са законни, имат чисто ревизионистки мотиви и допълнително подхранват нестабилността, причинена от Турция с нейните действия. Иначе в Гърция никой не се страхува от Турция, ако има нещо друго да добави нека го направи на терен, да получи и други отговори.. Лека.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 грешиш

    26 7 Отговор

    До коментар #1 от "В други новини":

    Принадлежат, ако спазват договора да не ги въоръжават,но гърците ги въоръжават неспазвайки договора,а островите са на два километра от брега на Турция и на 400 километра от брега на Гърция. Това значи само едно,че турците може да се разширят на 12 мили от турския бряг...Не ми е ясно само защо гърците се навират между шамарите. След Германия,сега и Италия им би шута. Руснаците им имат зъб, защото постоянно са на рамото на американците. Единствено французите наливат масло в огъня,и уж са зад гърците. Но гърците по добре да питат Пашиян за французите, защото французите и там играха същата тактика,бяха с арменците, докато не ги запука Байрактара

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дендиас

    8 23 Отговор

    До коментар #12 от "грешиш":

    Няма грешка. Не си прав. Според международното морско право всички острови имат право на 12 мили териториални води и ИИЗ, както и на самоотбрана, когато са застрашени, в съответствие с член 51 от Устава на ООН. Турция многократно е нарушавала Лозанския договор. Тя изгони гръцкото малцинство от Константинопол 1955-1965. Трябва ли Гърция да изгони и мюсюлманското малцинство от Беломорска Тракия? Турция премахва автономията и самоуправлението на островите Имврос и Тенедос. Тя нахлу в Кипър. Тя лети над гръцки острови. Тя нарушава границите на Ирак и Сирия и т.н. Всичко това е забранено според Лозанския договор. Информирайте се по-добре. Турция е изложена. Гърция не се страхува от Турция. Ако се наложи, ще даде на Турция много суров урок.

    Коментиран от #15, #23

  • 15 Мдаа

    16 3 Отговор

    До коментар #14 от "Дендиас":

    И колко ще е суров този урок-колкото е суров урока който Украйна дава на Русия...?

    Коментиран от #18

  • 16 Гръцка диаспора

    4 11 Отговор
    Чавушоглу изпусна нервите си... Хубава работа! Очевидно кампанията на HALC и други организации в Америка, които призовават Конгреса да не позволи продажбата на изтребители F-16 в Турция, е успешна...

    Коментиран от #17

  • 17 Гого

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "Гръцка диаспора":

    Турците ще получат самолети преди нас
  • 18 Гръцка диаспора

    5 14 Отговор

    До коментар #15 от "Мдаа":

    Смяташ ли, че Турция е Русия, а Гърция е Украйна??? Хахаха!!! За начало ще са 5 "Москва" и 10 F-16 и ако продължите ще останете без флот и авиация. Това достатъчно ...суров ли е за теб?

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Мдаа

    23 4 Отговор

    До коментар #18 от "Гръцка диаспора":

    Кои да продължим и кои да останем без флот?!?Аз не съм Турчин,но Турция ще разкатае Гърция за нула време без никакво съмнение.

    Коментиран от #25

  • 20 Може Може

    26 3 Отговор

    До коментар #18 от "Гръцка диаспора":

    Предпоследния път когато гърците се ежиха на турците , тогава турците превърнаха Константинопол в Истанбул.Последния път когато гърците се ежиха на турците, тогава турците превърнаха Кипър в Северно Кипърска Турска Република.... какво ли следва сега

    Коментиран от #21, #30

  • 21 Гого

    21 5 Отговор

    До коментар #20 от "Може Може":

    Сега следва Атина да се преименува в Адана.
  • 22 Инфо

    5 13 Отговор
    Вебер: „Турция принадлежи ли към НАТО?“ Говорейки днес пред ERT, лидерът на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер открито постави под въпрос участието на Турция в НАТО, като подчерта, че въз основа на настоящата ситуация относно това дали Финландия и Швеция ще се присъединят към НАТО, Турция напълно го предотвратява, възниква въпросът кой всъщност принадлежи към НАТО, и дали Турция продължава да споделя ценностите на НАТО. Той също така подчерта, че Турция се отдалечава от европейските ценности през последните години и сега новите предизвикателства към Гърция показват, че Турция е на грешен път. По този начин, както каза той, все още се повдигат фундаментални въпроси за участието на Турция в НАТО и е време ЕС да говори сериозно с Ердоган, ако иска да продължи това сътрудничество или ако търси по-нататъшна ескалация.

    Коментиран от #24, #49

  • 23 ХаХаХа

    18 3 Отговор

    До коментар #14 от "Дендиас":

    Боли го кикиляшката на Ердо за гръцките сълзи.... само не го ядосвайте,че едва ли точно сега някой е в състояние да го спре.
  • 24 Иван

    18 3 Отговор

    До коментар #22 от "Инфо":

    Турция принадлежи на турците,а с Ердоган турците са много по силни от всякога. Гърците са слаби,по добре да не се навират е османския шамар. Турчина като зашлеви един шамар после пет века кънти
  • 25 ХеХеХе

    5 11 Отговор

    До коментар #19 от "Мдаа":

    Радвам се да те видя как се отказваш от наследството си. Ако всички турци постъпят разумно и го направят, и отново станат гърци, като си върнат християнската вяра и гръцкия език, вие ще решите проблемите си, както са ги решили вашите предци във Византия. Успех!
  • 26 Манфредос Веберакис

    5 9 Отговор
    От коментарите изглежда че пак има ред сълзи ред сополи в гладния истанбул 🤣🤣🤣

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Винаги съм

    6 0 Отговор
    Уважавал съседите ни. Но освен 350 000 армия на Турция
    Която воюва в Сирия и Либия и 160 000 гръцка има и Друг Фактор на коя страна ще застанат великите сили в такъв конфликт. Не е маловажно и кой е лошия както изиграха Русия да е лошата. Може и по друг начин. Но това е друг въпрос. При такъв конфликт членките на НАТО не се месят такъв е устава на НАТО като възникне конфликт между членки на НАТО НАТО не се меси.

    Коментиран от #32

  • 30 Стига наглост и лъжи

    5 15 Отговор

    До коментар #20 от "Може Може":

    През 74 г. нито един кипърски турчин не умря. Напротив, 300 кипърски гърци загубиха живота си в битки, които водеха помежду си, леви кипърски гърци и десни кипърски гърци. Дълго време турците, в консултации с американците и гръцката хунта, се опитваха да разделят острова на две, между две страни от НАТО, за да лишат Съветския съюз от достъп до източното Средиземноморие, така че те се възползват от факта и нахлуват, без да бъдат спрени нито от Гърция, нито от НАТО. Но тъй като са животни, те извършиха зверства. Етническо прочистване, масови убийства на цивилни, изнасилвания, грабежи на имоти. Турските офицери транспортираха до селата си в Турция перални, телевизори, мебели, автомобили и всякакви откраднати стоки... Целта на западняците беше постигната обаче за това и нямаше санкции и мерки, просто си затваряха очите. Западът, разбира се, никога няма да допусне тотална доминация на острова, нито за Турция, тъй като това е нейно тайно желание, нито за Гърция. Това е истината. Останалото е турска пропаганда за наивниците в Турция. Извън Турция всички знаят какво всъщност се случва в Кипър, в Африн, в Ирак, в Либия...

    Коментиран от #47, #50

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Само че

    4 8 Отговор

    До коментар #29 от "Винаги съм":

    Турция сама постави себе си извън НАТО, докато тя не принадлежи нито на ЕС, който също проклина всеки ден.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Турската катастрофа

    4 9 Отговор
    Очевидно нивото на MIT е много ниско. Новобранците агенти, които пишат тук, са кръгли нули. Големите пари, които получават, не си струват. Аз лично не бих им дал дори основната турска заплата, 200 евро.
  • 37 Гърка е кекав

    6 3 Отговор

    До коментар #31 от "Айшето":

    Много узо порка, и е слаб в кръста.
  • 38 Цицерон

    1 1 Отговор
    33, 34, 35, 37 Каква е това бе отново някои цяла нощ не са спале не е са еле а драскале тука
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 гърците не са слепи

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Мелания":

    Но много пиени, нестават за нищо. Не те а на тах.
  • 41 Тайпис Ердоганакис

    2 5 Отговор
    осигури глад, мизерия, сълзи и сополи за всички слепакис будалакис турчолякис и зарадва Мицотакис 🤣🤣🤣🤣
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Бинин

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "В други новини":

    Те и Финландия е суверенна, но русофилите у нас реват, че искали в Нато. Те и сирийците са суверенни, но туркие ще прави спец акция. Те и България е суврена, но Лавров я плаши със сармат. То и....

    Коментиран от #46

  • 46 Тайпис Ердоганакис

    2 3 Отговор

    До коментар #45 от "Бинин":

    То и турция е суверенна но Мицотакис каза ф-16 ЙОК. 🤣🤣🤣🤣
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Орт

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "Стига наглост и лъжи":

    Само в едно селце са избити 128 турци от Еока.Муратаа,да не изброявам Командвала и други населени места.Целта на гърците беше да избият турците както са направили вКрит,Морея,Наварин, Триполица идр.и да се обединят с Гърция,така наречения Еносис.А колкото да грабят перални те са патент на твоите любимци от Русия,а и как да откраднат такива когато модерните перални са въведени през 1978г.Изглежда умеят да пътуват в времето.Така,че стига лъжи.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Самос

    1 0 Отговор
    Елате моголци.Чакам ви с нетърпение

    Коментиран от #55

  • 55 Айшето

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Самос":

    Аз ще дойда на гръцкия остров!
    Научих, че гърците е.ете и биете много!
Новини по държави: