Last news in Fakti

9 Юни, 2022 15:39 2 105 62

Ердоган призова Гърция: Не въоръжавайте демилитаризираните острови

  • турция-
  • гърция-
  • реджеп ердоган-
  • егейско море

Турския президент, който наблюдава хода на военните учения "Ефес-2022" в Егейско море, заяви, че Атина трябва да избягва действия и изявления, за които ще съжалява

Ердоган призова Гърция: Не въоръжавайте демилитаризираните острови - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Гърция трябва спре да въоръжава островите с демилитаризиран статут в Егейско море и трябва да спазва международните споразумения, предаде Ройтерс.

Коментарите на турския лидер може да засилят още повече напрежението между двете съседни страни, отбелязва агенцията.

Ердоган, който наблюдава хода на военните учения "Ефес-2022" в Егейско море, заяви, че Гърция трябва да избягва действия и изявления, за които ще съжалява.

Днес е последният ден от военните учения, които се провеждат край Измир.

Не се шегувам, говоря сериозно. Този народ е решителен. Турция няма да се откаже от правата си в Егейско море, каза още той, цитиран от Асошиейтед прес.

Същевременно говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому заяви, че Гърция се справя с турските провокации със спокойствие и решителност.

За всички е ясно, че страната ни е засилила своето геостратегическо и геополитическо влияние, както и "капацитета си за възпиране, за да може по всяко време да защити своя национален суверенитет и суверенни права", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 НАТО ни брани

    23 1 Отговор
    Война между Гърция и Турция ще е краят на НАТО.
  • 3 Анонимен

    12 13 Отговор
    Абе Ердоганчо какво се правиш на....Кажи си го ясно, островите са наши и ще ги вземем, кой ти вярва на поводите, поводи винаги могат да се намерят..
  • 4 Българските турци

    28 11 Отговор
    Всички радари в егейското пространство по искане на Турция са директно свързани с командния център на НАТО в Осло и на живо следят движенията и на двете страни ... Разногласията са в резултат на едностранно приета от Гърция Севилска карта според която твърдят че имат право не на шест мили териториални води и въздушно пространство а на 12 мили...което е едностранно твърдение и е в противовес на световните правила за континенталния шелф ...И тъй като Западът толерира гърците , макар че турците да са прави , от години на ред позволяват на Гърция да избягва или да провлачва всякакви опити за да се уреди маса за преговори за разрешаване на този проблем !
    По такъв начин Западът изкуствено ескалира напрежение в региона с цел манипулиране на заинтересованите страни ! Когато през 1974 Гърция напусна НАТО Западът изгуби контрола над Турция...За да пречупи ветото на цивилните политици в Турция срещу завръщането на Гърция отново в НАТО , ЦРУ подготви и извърши кървав военен преврат в Турция през 1980 година. В резултат Гърция беше превърната в манипулационна маша за разбъркване и препречване на турските инициативи...Гърция стана вечното вето срещу кандидатурата на Турция в ЕС ! Изглежда този път цивилната политика в Турция ръка за ръка c народа си и изчистената от всякакви подлоги на ЦРУ,Моссад и НАТО нова турска армия няма да позволи на никого отново да манипулира...! ! !

    Коментиран от #5

  • 5 Анонимен

    10 22 Отговор

    До коментар #4 от "Българските турци":

    Положих големи усилия да намеря поне една вярна дума в поръчковата ти статия, но уви...

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Българските турци

    16 6 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Защо лъжеш ... за 5 минути от къде каква информация се събира...кажи да научим и ние за да черпим знания от там !

    Коментиран от #9

  • 7 Българските турци

    12 8 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Това което пише "Българските турци" не се пупликува за сефте тук ...проучи и ще видиш!
  • 8 Българските турци

    22 7 Отговор
    От юли 2016 в Турция вече не виреят марионетки...не че няма вербуване и командировани кукловоди в почти всяко съюзническо посолство...не че няма открити провокации и опити за разбунтуване на маси и организиране на размирици и протести...Но някак си не се получава вече както не се получават и военни преврати както преди...пипалата на ЦРУ , Моссад и НАТОвското Гладио не достигат вече до жизненоважни точки и възли на Турската държава...Затова Ердоган е "диктатор",затова е "неоосманист и реставратор" на умрялата династия, затова Турция се обявява за вече несигурен член на пакта затова се мъчат да монтират турците до вече "сатанизирания" руски народ...затова Въоръжават гърците и ги облъчват с антитурска параноя и ги поставят като украинците за стръв пред турските вълци...Стръвта е остаряла а методът е вече банален...в такъв капан турски вълци не влизат ...пък и всички в Турция са дешифрирали тези банапности и са наясно за истинската цел на САЩ и НАТО... а именно да провокират Турция за стълкновение с Гърция и в суматохата която планират да нанесат точкови удари по предварително набелязаните стратегически обекти на новооснованата и стремглаво развиваща се независима военна индустрия на Турската промишленност ! ! ! Ще успеят ли ?! Ще видим !?...Всичко което са запланували не зависи само от тях ...или само от Турция !... В този ШАХМАТ има и други играчи !?...
  • 9 Анонимен

    8 9 Отговор

    До коментар #6 от "Българските турци":

    Извинявам се, грешка..Има една вярна дума и тя е в заглавието. Вярната дума е "турци", "българските" е лъжа също..

    Коментиран от #10

  • 10 Българските турци

    15 3 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Усещам аромата на арогантноста но колкото и да ти е болно и неприятно и турците могат да са умни и интелигентни, също могат да са патриоти и родолюбци толкова колко могат да са българите или гърците или който и да е на земята...също могат да обичат и да мразят но без да плюят и злобеят...също могат да имат мечти и идеали и знаят да се борят за тях и да ги отстояват дори и в такива кални платформи !...

    Коментиран от #12, #16

  • 11 Инфо

    5 15 Отговор
    Почетен турски посланик: "Гърция е права за островите в Егейско море". Гърция е права, каза в интервю почетният посланик на Турция, Ялим Ералп. Ералп е бил съветник на Месут Йълмаз и Тансу Цилер. Служи в турската постоянна мисия към ООН и НАТО, в посолствата на Вашингтон и Ню Делхи. Между 1969-71 г. е консул в Комотини, Гърция. Бил е представител на Министерството на външните работи (1983-1987). Ералп в интервю подчерта, че островите в Егейско море принадлежат на Гърция. Той твърди, че противопоставянето на това ще направи Турция агресивна държава. "Харесваме или не, Лозана даде на Гърция островите. Турция има право само на три мили море от бреговете си. Да се ​​казват празни думи, като например, че гърците са окупирали нашите острови, не е достатъчно. Защото ако кажеш това , други ще кажат иди и вземи островите", казва Ералп.
  • 12 Анонимен

    9 11 Отговор

    До коментар #10 от "Българските турци":

    Турците са както всички хора, Турция не е като другите държави. Става въпрос за фашизирана експансионна държава, която заплашва всичките си съседи, има войска и бази в 15 страни в Азия, Африка, Европа( Босна, Херцеговина, Косово, Албания). Никой не заплашва Турция, точно обратното е. Турция фанатизира народа си и тебе в частност и го насъсква към другите народи и това не е за първи път в турската история

    Коментиран от #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гръцка диаспора

    4 1 Отговор
    (Всички радари в егейското пространство по искане на Турция са директно свързани с командния център на НАТО в Осло и на живо следят движенията и на двете страни) И гръцките радари също са директно свързани с командния център на НАТО в Неапол и там на живо следят движенията и на двете страни
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гръцка диаспора

    5 4 Отговор
    (Разногласията са в резултат на едностранно приета от Гърция Севилска карта според която твърдят че имат право не на шест мили териториални води и въздушно пространство а на 12 мили...което е едностранно твърдение и е в противовес на световните правила за континенталния шелф) Разногласията са в резултат че Турция е единствената страна в света, която не приема международното морско право, което дава териториални права на суша и острови 12 мили въздух и море и ИИЗ до 200 мили.
  • 18 Гръцка диаспора

    5 7 Отговор
    (И тъй като Западът толерира гърците , макар че турците да са прави , от години на ред позволяват на Гърция да избягва или да провлачва всякакви опити за да се уреди маса за преговори за разрешаване на този проблем !) Западът толерира своето разглезено дете Турция, която извършва нашествия и геноциди, но остава ненаказана и заплашва съюзнически държави. Турция блокира решението, не приема международното морско право, не признава компетентните международни съдилища.
  • 19 Гръцка диаспора

    5 5 Отговор
    (По такъв начин Западът изкуствено ескалира напрежение в региона с цел манипулиране на заинтересованите страни ! Когато през 1974 Гърция напусна НАТО Западът изгуби контрола над Турция...За да пречупи ветото на цивилните политици в Турция срещу завръщането на Гърция отново в НАТО , ЦРУ подготви и извърши кървав военен преврат в Турция през 1980 година. В резултат Гърция беше превърната в манипулационна маша за разбъркване и препречване на турските инициативи..) Това е ислямистка пропаганда в контекста на турската гражданска война с кемалистите, тя не засяга Гърция. Гърция има национални интереси.
  • 20 Гръцка диаспора

    6 2 Отговор
    (Гърция стана вечното вето срещу кандидатурата на Турция в ЕС ! Изглежда този път цивилната политика в Турция ръка за ръка c народа си и изчистената от всякакви подлоги на ЦРУ,Моссад и НАТО нова турска армия няма да позволи на никого отново да манипулира...! ! ! ) Вето на Турция е само по себе си, с нарушения на човешките права, нашествия, липса на демокрация, неприемане на международни договори и неприлагане на добросъседство.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Българските турци

    11 5 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    Представете си турците и помаците от Родопите създали работническа партия и са обявили нелегална въоръжена сепаратистична дейност с цел да обявят независима Турска родопска република ...40 години почти всеки ден в един български дом да идва ковчег обвит с националния флаг и с траурен марш и залп се извършва погребението на поредния български воин загинал в поредната акция на сепаратистите или си представете как в някоя църква на Великден,как на някой мач в стадион или как на площад на голям български град избухват бомби взривени от сепартистите и убиват невинни български граждани без разлика дали са деца, жени или старци !.И как въпреки че България и Турция са съюзници в НАТО турците открито финансират и въоръжават сепаратистите ...и как гърците и македонците им дават убежище и подкрепа вътре в своите граници а НАТО и Сащ правят санкции и ембарго на България защото убива "борци" за независимост...И тогава ли щеше да става въпрос за фашизирана експансионна държава, която заплашва всичките си съседи?!...И тогава ли ще говорите за асимилация или пак ли ще виждате "грозното лице на Ердоган и Турция и турците които вече са станали вирусни"?.Представете си колко хуманни и демократични щяха да са българите тогава към турците и помаците от Родопите създали работническата партия ?!...Представете си колко благосклонни щяха да са Българите към кандидатурите на Швеция и Финландия ако те толерираха по същия начин и "борците за независимата Турска родопска републ
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Инфо

    4 8 Отговор
    Отговорът на гръцкото правителство на Ердоган: "Неисторически твърдения и напразни митове не могат нито да оспорват, нито да заменят международното право и международните договори. Абсолютно и по никакъв начин не могат да навредят на нашите суверенни права и нашия национален суверенитет. Ето защо ние призоваваме Турция да спре тактиката си на провокация и да осъзнае че единственият начин е отговорна и честна комуникация, в контекста на международното право и при абсолютно зачитане на суверенитета"
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българските турци

    5 2 Отговор
    до всички диаспори
    Не знам?...Може и да умрем внезапно една нощ... но съм сигурен че ще стъпим на онова което казваш !!!
  • 27 Българските турци

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "орт":

    Пич... защо пишеш такива логични и обективни истини тук където е свободно да се плюе и злобее и да се бълва дезинформация и пропаганда ?!...Мислиш ли че някой те взема на сериозно ?!...

    Коментиран от #29

  • 28 аноним

    10 2 Отговор
    Публикувах на английски оригиналният текстна Лозанския договор т 13,които уличава гърците в лъжа и коментара ми веднага беше махнат.
    Изглежда турците трябва да се хулят, гърците да се хвалят
  • 29 орт

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Българските турци":

    Даже от модераторите ме изтриха това обеснява всичко
  • 30 Гръцка диаспора

    3 6 Отговор
    Гърците казват, че многото думи показват бедност(на аргументи). Предупредени сте. Ако, безсмислено, искате да имате толкова мъртви, колкото в 40-годишната война с кюрдите само за няколко минути, добре дошли.

    Коментиран от #33, #34, #35

  • 31 Чуденка

    12 4 Отговор
    Българите защо се гърчеят? не познават ли историческото отношение на гърците към българите?

    Коментиран от #32

  • 32 Не се чуди

    5 3 Отговор

    До коментар #31 от "Чуденка":

    Мазохисти са.
  • 33 Българските турци

    10 4 Отговор

    До коментар #30 от "Гръцка диаспора":

    Ние сме осеяли със загинали три континента ... Не сме се свършили тогава...няма да се свършиме и сега. Мислете му вие с демографските си недъзи...не си струва дори да бъдете заплашвани...вие изчезвате сами !...

    Коментиран от #42

  • 34 Орт

    9 4 Отговор

    До коментар #30 от "Гръцка диаспора":

    Многото думи означават ,че турците не искат проблеми.Но за аргументи ще се намерят,не знам по каква ще станете пак шампиони.През 1923 станахте по плуване.Не знам дали и Макрон ще ви помогне.
  • 35 Орт

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Гръцка диаспора":

    Спазвайте договорите които сте подписали толкова е лесно.
  • 36 Цицерон

    2 1 Отговор
    Спора е подкрепен с документи от турска страна и става въпрос за 152 острова и скални издатъци в Егеиско море близо до турския бряг.

    Коментиран от #45

  • 37 Жалко

    6 2 Отговор
    Много българи са забравили за гръцкия геноцид върху българите през 1913
  • 38 100икОв

    1 0 Отговор
    Може ли някои да ми обясни защо след като турците се опитват да решат проблема с дипломация в статията е сложена снимка на военните им?

    Коментиран от #39

  • 39 Българска работа

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "100икОв":

    Макетата ги варят на казан а те горките не разбират че с подобни статии ги .....
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 само че

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Българските турци":

    "турците" изчезват. раждат само 1 дете. кюрдите 5-10. надеждите на "турците" се основават на африкански, пакистански и сирийски мигранти, които също раждат много деца. скоро няма да има "турци"
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Българските турци

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Немезида":

    Усещам когато плюе ДПСар или интегриран "български"турчин...А "Фанатизъм, ислям, бедност, простотия и безизходица" са класически термини за демагогия , манипулация , евтина арогантност и илюзия за елитизъм ! "Почетен турски посланик" - за такива се обявяват всички гюленисти които дерайлираха в Турция и днес се скътават в скута на покровителите си !!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Българските турци pitbul

    3 2 Отговор
    Троловете могат да правят само евтини базици...тънката ирония е присъща за велики мозъци (Марк Твен,Уинстън Чърчил,Сулейман Демирел)...А Ердоган няма никакво чувство за хумор,..първо не е "зидар" като другите, но че е мозък никой не отрича...Недодялан е,почти груб ,но е ултра прагматичен и като турски политик остави отпечатъка си върху или в Световната история !
  • 51 Реставрация на 14 питбул

    1 2 Отговор
    14 Българските турци

    1 0 ОТГОВОР
    До Инфо Той е от твоите и от ония които Турция иска да бъдат екстрадирани от почти всички уж съюзнически или кандидат съюзнически държави...Разбира се че ще плюе и лае ...Защото е с намордник и лае на там където го насъскват...точно като марионетната опозиция в Турция !.
    17:53 09.06.2022
  • 52 Българските турци pitbul

    1 2 Отговор
    до всички Немезиди
    Дали сте Зидани или Незидани не знам , но ако се съди по часа на писане е явно че имате нужда от Зидар !!!... : )
  • 53 В други новини

    2 3 Отговор
    14,8 милиона от 82,3 милиона турци са на ръба на недохранване според Световната програма за храни на ООН (UNFPA), Hunger Map Live.

    Данните показват, че 1,7% от децата в страната страдат от "остро недохранване", а други 6% от "хронично недохранване".
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 КПСС-БКП

    1 1 Отговор
    Както изглежда, скоро Турция ще започне денацификация и освобождаване на гръцките острови.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Всеки знае кой

    2 1 Отговор
    Поражението на Ердоган във война ще го доведе до бесилката по-бързо. 44

    Островите Лагусес, близо до Хелеспонт и островите на Принцови в Мраморно море, не се споменават поименно в Договора от Лозана. Там само Имврос и Тенедос се споменават като турски острови и всъщност като автономни, с полиция и армия от гръцкото малцинство, което вие също изгонихте от островите. Върнете ги на гърците, както и всички брегове, които са исторически гръцки. 45

    Тролче срещу почетен посланик.... Разбираш ли защо Турция падна толкова ниско? Отговорното лице се казва Ердоган. Върна ви 100 години назад. Фанатизъм, ислям, бедност, простотия и безизходица. 47

    Коментиран от #61

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: