Отидете към основна версия

1 602 14

Закана: Турция ще реагира на стъпки, които дестабилизират Северна Сирия

  • турция-
  • сирия-
  • хулуси акар-
  • сили за защита на народа-
  • башар асад-
  • реджеп ердоган

Преди две седмици турският президент Реджеп Ердоган обяви, че Анкара скоро ще започне нови военни действия срещу кюрдските милиции Сили за защита на народа, които смята за терористична организация

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар е заявил в телефонен разговор с руския си колега Сергей Шойгу, че Турция ще отговори на стъпки, които са насочени към разрушаване на стабилността в Северна Сирия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на съобщение на кабинета на Акар.

Изявлението идва в момент, в който Анкара се подготвя за разговори с Москва преди очаквана офанзива в региона, отбелязва агенцията. Руският външен министър Сергей Лавров пристигна днес в Анкара за разговори, които ще проведе утре с турския си колега Мевлют Чавушоглу, съобщиха турските медии.

Преди две седмици турският президент Реджеп Ердоган обяви, че Турция скоро ще започне нови военни действия в Северна Сирия срещу кюрдските милиции Сили за защита на народа, които Анкара смята за терористична организация.

Акар е заявил пред Шойгу, че ще бъде отговорено както е необходимо на действия, целящи разрушаване на стабилността, постигната в региона, а присъствието на терористи в региона не е приемливо, обяви турското министерство на отбраната. Турският министър е отбелязал, че предишни споразумения по въпроса трябва да се спазват.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е разговарял по телефона с министъра на националната отбрана на Турция Хулуси Акар и по въпроси, засягащи сигурността на корабоплаването в Черно море във връзка с решаването на проблема с износа на зърно от територията на Украйна, съобщи ТАСС. Основно внимание в разговора е било отделено на обмен на мнения и оценки на ситуацията в Украйна и в Сирия, посочва още руската агенция.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: