Last news in Fakti

13 Юни, 2022 19:07 3 061 8

Под прицел! Израел призова гражданите си да напуснат Истанбул на фона на иранска терористична заплаха

  • турция-
  • израел-
  • истанбул-
  • иран-
  • тероризъм

"Джерузалем пост" отбелязва, че предупреждението относно пътуванията в Турция идва на фона на затопляне на дипломатическите отношения между Анкара и Ерусалим

Под прицел! Израел призова гражданите си да напуснат Истанбул на фона на иранска терористична заплаха - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелските граждани, които посещават Истанбул, трябва да напуснат "възможно най-скоро", заяви израелският външен министър Яир Лапид, засилвайки издаденото на 30 май предупреждение за пътуване в Турция заради заплахи от Иран, предаде Ройтерс.

Лапид призова днес израелските граждани да не посещават Истанбул след съобщения, че Израел и Турция са предотвратили иранска терористична атака в града миналия месец, пише в. "Джерузалем пост".

Министърът каза, че планираната атака срещу израелски туристи е една от няколко подобни, организирани от Иран, и че израелските сили за сигурност, външното министерство и премиерската служба се опитват да спасят живота на израелските граждани.

"Тези терористични атаки са насочени срещу израелци, отиващи на почивка. Те преднамерено избират израелски граждани, които да отвлекат или убият. Това може да се случи на всеки. Опасността е реална и непосредствена", предупреди Лапид.

"Ние призоваваме израелците да не летят до Истанбул и ако не е необходимо, да не летят до Турция", добави израелският външен министър. "Ако вече се намирате в Истанбул, върнете се в Израел възможно най-скоро... Ако сте планирали пътуване до Истанбул, отменете го", призова той.

Министърът благодари на правителството на Турция за усилията му да защити израелските граждани и заяви, че Анкара разбира, че макар туризмът да е важен, някои рискове не трябва да бъдат поемани.

Той изрази надежда, че предупреждението за пътуване ще бъде премахнато скоро, в рамките на туристическия сезон.

Националният съвет за сигурност на Израел издаде засилено предупреждение относно пътуването на израелски граждани в Турция миналия месец заради терористични заплахи, напомня изданието.

Представители на силите за сигурност на Израел информираха своите турски колеги миналия месец за иранска мрежа, възнамеряваща да извърши нападения над израелски туристи в Турция, и поискаха помощта им за предотвратяване на атаките.

"Джерузалем пост" отбелязва, че предупреждението относно пътуванията в Турция идва на фона на затопляне на дипломатическите отношения между Анкара и Ерусалим. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу посети Израел миналия месец, което е първа подобна визита от 15 години.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сраел

    14 2 Отговор
    Страх мъй
  • 2 Калпазанин

    16 2 Отговор
    То както върви навсякъде ше им отеснеее
  • 3 ДОСТ

    20 2 Отговор
    СТОЙТЕ СИ У ИСРАИЛА. НЕМАТЕ РАБОТА НИКЪДЕ. ТАМ КЪДЕТО ОТИВАТЕ САМО ВЪШКИ РАЗНАСЯТЕ. ВЪШЛИВИ ЮДЕИ.

    Коментиран от #7

  • 4 Механик

    20 1 Отговор
    Израел са бита карта вече. Скоро Иран ще имат атомно оръжие и евреите се подсират мощно.
    Само ги гледай тия шилета! Още ходят с маски и не проумяват, че са първите на заколението заедно с братчетата им в САЩ.
  • 5 Цецо

    19 0 Отговор
    Израел като нанася въздушни удари в Сирия,как ли се чувстват сирийците
  • 6 Щом толкова

    12 1 Отговор
    ви е добра скужбите ви къде бяхте когато имаше бум бум в Сарафово .Стойте с и в израел ,ама не искате разкарвате се като лентяи от как свят светува.
  • 7 Калпазанин

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "ДОСТ":

    То и там не е за тях. А е палестина да си ги прибират в и обора
  • 8 Обективен

    0 2 Отговор
    Руските разузнавания командват терористите.