Отидете към основна версия

5 673 29

Турция: Вече сме много по-предпазливи в доставките на оръжие за Украйна

  • турция-
  • украйна-
  • русия-
  • оръжие-
  • байрактар-
  • дрон-
  • черно море

Украински и турски представители отказаха да коментират евентуални допълнителни доставки на дронове "Байрактар" за Киев

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция трябва да подхожда предпазливо по отношение на доставките на оръжие за Украйна, заяви ръководителят на Управлението за отбранителна промишленост на Турция Исмаил Демир в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл".

"Ние сме много по-предпазливи", каза той няколко месеца, след като турските дронове Байрактар TB2 изиграха съществено важна роля в отбраната на Украйна срещу руската инвазия.

"Турция е, предполагам, единствената държава, която може да се обади и на двете страни и да ги повика на масата за мир. Как бихте могли да направите това, ако изпратите десетки хиляди оръжия на едната страна?", каза Демир в интервюто.

Запитан дали Турция продължава да доставя оръжия, в т.ч. дронове Байрактар ТВ2, на Украйна, Демир отговори: "Има неща, които продължават, но аз не съм в позиция да кажа, обаче ние сме много по-внимателни".

Украински и турски представители отказаха да коментират евентуални допълнителни доставки на дронове от Турция за Украйна. Байкар, турската компания производител на безпилотните апарати, заяви по-рано през юни, че ще дари един от дроновете си на Литва, след като литовска група събра над 6 милиона долара, за да купи един за Украйна.

Демир посочи, че Турция няма колебания за продажбата на други видове оборудване, като например защитно облекло, на Украйна.

"Ние трябва да можем да разговаряме с двете страни, някой трябва да бъде достатъчно близък и с двете страни, за да изгради доверие", каза той. "Наш приоритет е да се уверим, че мирът ще надделее".

В последно време Украйна обвинява Турция, че купува пшеница, която Русия е откраднала. Високопоставен украински представител посочи, че Украйна се пита дали Турция не минава на друга страна, отбелязва вестникът.

Макар Турция да не наложи икономически санкции на Русия, страната затвори достъпа до Черно море за руски кораби и турското въздушно пространство за определени руски военни полети от Сирия по искане на Украйна, напомня "Уолстрийт джърнъл".

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: