Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Юни, 2022 21:53 1 568 12

Спешно! Истанбул ще бъде домакин следващата седмица на среща за зърното между Турция, Русия, Украйна и ООН

  • турция-
  • украйна-
  • оон-
  • пшеница-
  • зърно-
  • черно море-
  • антониу гутериш

До 6-8 месеца през Босфора ще преминат 35 милиона тона пшеница, отбелязва още СиЕнЕн-Тюрк

Спешно! Истанбул ще бъде домакин следващата седмица на среща за зърното между Турция, Русия, Украйна и ООН - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Истанбул ще бъде домакин следващата седмица на четиристранна среща, на която ще бъде потърсено решение на проблема с блокираното зърно в Украйна, предаде турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на източници на турското президентство.

Очаква се на срещата да присъстват представители на Турция, Русия, Украйна и ООН, казаха източниците.

Още новини от Украйна

Преди това делегация на турското министерство на отбраната ще посети тази седмица Русия във връзка с постигането на решение на проблема със зърното, са посочили още представители на президентството, цитирани от СиЕнЕн-Тюрк. На тази среща ще бъдат обсъдени техническите стъпки, които може да бъдат направени за осъществяването на износа.

ТАСС потвърди за плановете за разговори тази седмица с турска военна делегация, като се позова на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Говорителят уточни, че преговорите ще се водят по линия на министерствата на отбраната и президентът Владимир Путин няма да участва в тях.

Според кореспондент на СиЕнЕн-Тюрк сред участниците на срещата в Истанбул следващата седмица се очаква да бъдат генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. В рамките на месец след като бъде осигурена оперативността на механизма, следва да отплават и първите кораби, като това ще бъдат търговските кораби на пристанищата в Одеса.

През идните 6-8 месеца през Босфора и Дарданелите към световните пазари се очаква да преминат 35-40 милиона тона зърно, отбелязва още турската телевизия.

Турция води усилена дипломация за разрешаването на продоволствената криза, породена от войната в Украйна. Усилията са насочени към създаване на механизъм за осигуряване на безопасен превоз до световните пазари на зърно от украинските запаси.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе от вчера до днес три разговора по проблема. Вчера той разговаря по телефона с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, а днес проведе разговори с премиерите на Великобритания и на Естония Борис Джонсън и Кая Калас, напомня ТРТ Хабер.

Турция участва в усилия за създаване на механизъм под егидата на ООН за безопасно транспортиране на зърно от украинските пристанища. Пътната карта за формирането на коридор за износ на зърно от Украйна е била изготвена в резултат на преговори, проведени от Турция с Русия, Украйна и отговорни представители на ООН. Според плана Турция ще има за задача да улесни и защити транспортирането на зърното в Черно море, казаха турски официални представители.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вашето мнение

    4 7 Отговор
    Стига с това зърно, украйна произвежда 0,4% от зърното в света. Поводът за женжърски рев е, че те желаят да откраднат единствената останала суровина преди да закрият държавата украйна.
  • 2 вашето мнение

    4 7 Отговор
    За колко кила зърно са спазарили турците един байрактар?
  • 3 Шпеки Леки фор ю

    2 7 Отговор
    Само след няколко години дете пита дядо си:- Дядо какво е украйна.......- Аааа имаше навремето едни колелета украйни им казвахме.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 кемалчето

    2 3 Отговор
    шефе, гладни сме

    Коментиран от #6

  • 6 ГавРошавия

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "кемалчето":

    И ние сме гладни шефе.

    Коментиран от #9

  • 7 Свети

    3 0 Отговор
    40 000 000 000 кг / 8 000 000 000 човека = 5кг / човек ( 5 кг. зърно на човек от населението на свтъ)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бюлент Аринч

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "ГавРошавия":

    Царят е гол. Преследвайте Ердоган и всичко ще се оправи.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сихтироглу

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "На момченчоса":

    су гамо тон коло су палиопустара !!!!

    Коментиран от #12

  • 12 Палимо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сихтироглу":

    Палисапострали
Новини по държави: