Last news in Fakti

22 Юни, 2022 19:00 4 909 62

Може ли Украйна да си върне Крим?

  • украйна-
  • крим-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • черно море

Със започнатата война в Украйна Русия се опитва да укрепи връзката си с Крим – наред със завземането на Донбас Кремъл обяви установяването на сухопътен коридор оттам до полуострова като една от най-важните си военни цели

Може ли Украйна да си върне Крим? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна обяви, че има за цел да прогони руските войски от своята територия. Част от нея е и полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 година. Реалистичен ли е стремежът на Украйна да си го върне?

Мостът към Крим е с дължина от 18 километра, струва стотици милиарди рубли и е изключително важен за руското снабдяване, защото свързва полуострова с руската суша. След анексията през 2014 година Москва планира и построи за много кратко време моста, по който преминава четирилентова магистрала и железопътна линия. От 2018 година насам съоръжението свързва град Керч в най-източната част на Крим и руския полуостров Таман.

Мостът действително е от голямо стратегическо значение: благодарение на него се осигуряват доставките за руските части на полуостров Крим и за цяла Южна Украйна. Не на последно място именно поради това той отдавна е трън в очите на украинската армия. Досега Украйна не разполагаше с оръжия, с които би могла да го разруши, но ако ги получи, разрушаването на моста ще стане „цел номер едно“, заяви украинският генерал Дмитро Марченко.

Опасност от по-нататъшна ескалация

Москва вече заплаши, че в такъв случай ще последва тежко отмъщение и дори спомена подновяване на въздушните нападения срещу Киев. За Русия бомбардирането на цели, намиращи се на полуостров Крим, действително има по-различно значение от войната в Донбас или в останалата част на Украйна. Москва гледа на анексирания полуостров като на своя територия. Ако той стане обект на атаки, от руска гледна точка това би означавало войната да премине и на руска земя, откъдето ще произтече заплахата за нова ескалация.

А Украйна разглежда Крим като своя територия. „Ние ще освободим всички наши земи, наистина всички, включително и Крим“, каза пред CNN украинският министър на отбраната Олексий Резников. Но като начало реалистичният минимум бил „руските сили да се върнат отвъд границите, които бяха валидни преди руското нападение на 24 февруари“, допълни неговият съветник Юрий Сак.

Обект на вечни спорове

Острата реакция на Кремъл има своите основания: за Москва Крим има много по-голяма стойност от останалата част на Украйна. В продължение на над два века полуостровът е бил част от Русия. През 18 и 19 век царете интензивно го заселват с етнически руснаци – политика, продължена по-късно и от Сталин. Именно затова мнозинството от населението и до днес е проруски настроено. Едва през 1954 година Крим по неизяснени докрай и до днес обстоятелства е предаден по разпореждане на тогавашния съветски генерален секретар Никита Хрушчов на Украйна. Киев предоставя автономен статут на полуострова и сключва с Русия договори за аренда – като например за стратегически важното пристанище в Севастопол.

По съветско време там се намира главната квартира на Руския черноморски флот, а освен това Севастопол е единственото използвано от Русия ключово пристанище, което никога и не се заледява. Във военен план то предлага достъп до Черно море, в икономически - именно оттам се внасят много важни стоки. До 2014 година споразумението между Украйна и Русия се изпълнява без проблеми, но след революцията на Майдана Кремъл съзира опасността Украйна да се обърне към Запада и НАТО, а Севастопол и Крим като цяло да бъдат загубени. Това става повод за решението на Кремъл да предприеме нарушаващата международното право анексия.

Крехка връзка

Със започнатата война в Украйна Русия се опитва да укрепи връзката си с Крим – наред със завземането на Донбас Кремъл обяви установяването на сухопътен коридор оттам до Крим като една от най-важните си военни цели. Това би дало възможност да се стига до Крим от руска територия не само по моста.

Завладяването на нови територии в Южна Украйна също е важно за Путин: при това положение връщането към статута отпред анексията би било почти невъзможно. Украйна би загубила изцяло достъпа до Азовско море и тъй като Крим като един огромен клин се забива навътре в Черно море, Русия би могла да контролира и да възпрепятства цялото корабоплаване към последното останало украинско черноморско пристанище Одеса. Фактът, че и то е важна цел за руснаците си личи по ожесточените сражения за малкия Змийски остров край румънските брегове.

Все пак реалистично ли е Украйна да си върне Крим?

В самата Украйна не са наясно по въпроса докъде са готови да стигнат, за да си върнат обратно Крим. Връщането на полуострова било „въпрос, по който трябва да се водят дипломатически преговори“, каза правителственият съветник Сак. По военен път, както очевидно е ясно и на президента Зеленски, връщането на Крим дори и при най-добро стечение на обстоятелствата засега е невъзможно: „Мисля, че това ще означава да се дадат стотици хиляди жертви от наша страна“, каза Зеленски.

Остава напълно неясно как Крим би могъл да бъде върнат на Украйна по дипломатически път. С оглед на стратегическото значение на Крим, сегашното разположение на силите, а и ясно декларираната лоялност на преобладаващото мнозинство от жителите на полуострова към Русия, подобно нещо засега поне изглежда твърде абсурдно.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от друг ъгъл

    123 9 Отговор
    По-скоро Русия, ще си върне Украйна!
  • 2 Илия

    16 132 Отговор
    Днес са ударени няколко бази в Крим.Моста скоро няма да го има.Крим си е украйнски

    Коментиран от #9, #11, #14, #25, #30, #40, #41, #56

  • 3 Може. .

    63 4 Отговор
    Същата работа е все ночи хомосексуаист да има бебе 😄😃😂😁😀😊☺😅😆
  • 4 Колкото Сърбия

    54 2 Отговор
    Косово
  • 5 карамфила

    65 5 Отговор
    Може ли Украйна да си върне Крим?Може,след 3000 години.

    Коментиран от #7

  • 6 Раданч Татлъту

    81 5 Отговор
    Колко му е!Зеленото като шмръкне две магистрали ,мое и Чукотка да превземе!🕎🥳🤡👍
  • 7 Зевс

    73 4 Отговор

    До коментар #5 от "карамфила":

    Може, като стане част от Русия :)
  • 8 Не може, но

    50 5 Отговор
    много и се иска... Ще и се иска и други територии да си върне, ама нъц...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мичотакис

    51 2 Отговор
    Мозе нозе колкото ние ще си върнем константинополис
  • 11 Някой

    66 5 Отговор

    До коментар #2 от "Илия":

    Това укрите ли ти го казаха? Защото в нета върви друга информация. В Лисичанск в оперативно обкръжение са попаднали около 5000 украински войници.
  • 12 Учуден

    54 6 Отговор
    А, че тя не го ли върна? Последно чух, че са пред Москва. Путин умира от рак и.... всичко преключва
  • 13 го шо

    46 5 Отговор
    "и е изключително важен за руското снабдяване, защото свързва полуострова с руската суша"
    цъ. беше. русия си върна сухопътната връзка с полуострова. и едва ли има сила, която да я прекъсне отново. що се отнася до крим - химера. укрите, ако ги има като държава, трябва да забравят за него. завинаги.
  • 14 Раданч Татлъту

    66 2 Отговор

    До коментар #2 от "Илия":

    Байдън кат чул ,че ше си връщат Крим,напрао паднал от кололото!🚴‍♀️🚴‍♀️🚴‍♀️🥳🤡👍
  • 15 Ко.?

    30 2 Отговор
    Не !
  • 16 Ленин

    35 3 Отговор
    Това ако стане аз ставам и излизам от аквариума
  • 17 хахаха

    42 3 Отговор
    "Тати каза, че ще ми купи колело, ама друг път..."
    "Рицар без броня"
    :))))
  • 18 На ВЪрба

    46 5 Отговор
    Ще си го върне... ама на ВЪрба! Русия ще си вземе всички рускоезимни области в т.ч. Харков и Одеса.
  • 19 Мишел

    48 5 Отговор
    Може ли Украйна да си върне Крим?
    Не.
    Но Русия може и ще си върне Новорусия и Малорусия.
  • 20 Култура миянко

    38 2 Отговор
    Разбира се ,че Украйна може да си върне Крим,само че във фантастичен роман или филм.
  • 21 Урюрвкос

    27 1 Отговор
    едно от условията за признаване на независима Украйна след излизането и от СССРето беше анулиране на всички съветски административни решения и признаването им за юридически нищожни, включително и Крим. 1954г територията на Крим е дадена на УкССР но гражданите на Крим си остават граждани на РСФСРето (Русия) до разпадането на СССРето.
  • 22 Иванушка  🇷🇺

    30 6 Отговор
    Окраината трябва да си замине в Аналите на Историята, каквото и да значи тази дума 😀

    Коментиран от #24

  • 23 Па съм я бе

    25 4 Отговор
    Каква Украйна,тя вече не съществува.
  • 24 Христо Христов

    9 33 Отговор

    До коментар #22 от "Иванушка  🇷🇺":

    Същото важи и за Калининград! Кьонингсберг трябва да се върне на германците!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хайл Марлене

    36 3 Отговор
    Не веждате ли , че това ялово простронство територия - Европа се скапва поетапно от Америка.
    Скапаха им производството на автомобили и ДВГ, като набиваха канчетата на кухите лейки за лагерни колички и безпилотни коли.
    Спуснаха ковид.
    Драснаха фитила на конфликта в Украйна, който тлееше от т.н Майдан.
    Наистина егоистите от америка са злото от Ада.
    Надяваям се и при тях да започне процес на ОТДЕЛЯНЕ и разчленяване на ЧАСТ ОТ щатите. Тексас ще повлекат крак.
    Който гроб копае други му, сам пада в него! Народна мъдорост
    Всяка жаба да си знае гьола и мястото н него!
  • 27 МирО

    24 4 Отговор
    Какво връщане на Крим ("какви пет лева"), то ПОКРАЙНИНАТА до няколко месеца ще е част от РФ.
  • 28 Да....може може

    21 2 Отговор
    като стане част от русия
  • 29 😂😂😂😂😂😂

    16 2 Отговор
    Може,като цъфнат налъмите...🤣🤣🤣
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Павел пенев

    25 2 Отговор
    Ще си върне Крим, когато Хрушчов стане отново Генерален секретар на ЦК на КПСС.
  • 32 дидо

    24 3 Отговор
    всичко дето вече е превзела Русия не е територия на укролайна...това маи не зацепват урките
  • 33 ТОДОР СТОЯНОВ

    9 1 Отговор
    НИКОЙ ПЪТ!!!КВА Е РАЗИ СТАТИЯ ВЕ???
  • 34 Източна ромелия

    13 2 Отговор
    Когато цъфнат налъмите и когато цървула стане трансафор
  • 35 Сатана Z

    10 4 Отговор
    Юкрейн може да си върна Крим ,когато България си върне Македония.

    Коментиран от #48

  • 36 Страничен наблюдател

    20 2 Отговор
    Укропчета, оставете Крим. По-добре мислете как ще си връщате заемите, че вече прескочиха $100 млрд!
  • 37 Ицо

    10 1 Отговор
    Може в мечтите си ама то няма да има Усраина
  • 38 Зависи как го гледаш

    12 1 Отговор
    Може Крим да си върне по-свестните части от Украйна.
  • 39 асдаа

    20 2 Отговор
    Може. Ама трябва първо Мексико да си върне анексираните територии на щата Тексас...
  • 40 Мълния

    14 7 Отговор

    До коментар #2 от "Илия":

    Крим е паднал, Севастопол е в ръцете на храбрата украинска армия, Владивосток е обсаден, в момента текат преговори между Зеленски и японското правителство за връщането на Курилските острови на Япония.
    В Мурманкс украинският флот провежда учения с повдницата "Княз Владимир".

    Коментиран от #47

  • 41 Мим

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Илия":

    Колкото баба ти е украинка,толкова и Крим е украински...
  • 42 1234

    13 2 Отговор
    Разбира се, че е възможно! Сега като анексират Украйна и станат Окрайна, демек покрайнините на РФ, мостът се връща!
  • 43 взвд

    10 1 Отговор
    може когато завали червен сняг
  • 44 Можи

    12 2 Отговор
    Когато Германия си върне Страсбург и околностите (шото тук се говори на немски)тогава,демек на куково лято зелки зелени.
  • 45 Тия па

    18 1 Отговор
    Ми той не е украински ,за да си го връща..
  • 46 Моряка

    10 1 Отговор
    Ще си върне,когато цъфнат налъмите.
  • 47 Моряка

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Мълния":

    И после,като се събудиш........
  • 48 Моряка

    16 1 Отговор

    До коментар #35 от "Сатана Z":

    Спора става безсмислен,след като Русия скоро ще си върне откраднатата нейна територия Украйна.
  • 49 1520

    15 2 Отговор
    крим е руски още преди да има украйна

    Коментиран от #51

  • 50 Бай Яни

    2 22 Отговор
    Ще си го върне и още как,Украйнците вече са на 5 километра от Херсон и настъпват. До края на годината ще си вазвърнат всички територии. Рушляците масово престъпват пред портите на Свети Петър.

    Коментиран от #53, #55

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 русия значи тероризъм

    3 20 Отговор
    Ако Украйна не си беше предала ядрените оръжия ,Крим никога нямаше да бъде открадната територия от терористите.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Да,ама друг път

    6 0 Отговор
    Не само няма да си върне Крим,но докато тази надрусанаАмериканскаМарионетка е президен,ще загуби 75% от териториите си.Целта на САЩ и ТъпияЗапад е да запазят някаква територия,за да може някой да връща над 100 милиарда вложени в Украйна пари,но дали това ще се случи,зависи само от Русия.
  • 55 А се скрий някъде бе третополов

    7 0 Отговор

    До коментар #50 от "Бай Яни":

    Абе Бай Яни!Ти бръснеш ли се или пубертетските пъпки ти пречат.Какъв бай си ти бе неграмотноДжендърче??Какви фантасмагории драскаш и вярваш ли си на глупостите които пишеш.Украйна няма и 1% шанс да се спаси от изчезване и всичко зависи от Русия,дали ще позволи да съществува някаква Украйна или ще накара военнолюбците от САЩ,Англия и ЕС,да си смучатПръстите,за над 100 милиарда загуби,които няма кой да върне.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Хайде стига

    5 0 Отговор
    Мокри мечти! Да се" върне" Крим е пълен абсурд! Най големия непотопяем самолетоносач в света, да се върне на отанска марионетка,която на минутата ще го" подари" на фащисания заедно със Севастопол.Путин го върна,точно поради тази причина,след старта на Мегдана довел на практика държавен преврат в Украйна.Защо преди това Русия не повдигна въпроса за Крим? Изпревари хунтата,и не позволи фащ под флага на Отанчо,да установи постоянно пребиваване пред портата на баба Меца.Това е равносилно на казус- Кремъл да подпали конфликт в пригранично Мексико,с цел да получи база под носа на кравефермата.Вярвате ли,че краваря нямаше да унищожи половин Мексико,без да се съобразява с нищо.
  • 58 Зелебобски Шмрък-шмрък

    5 0 Отговор
    Дойче зеле, напълно реална е възможността Крим да се върне в размките на Украйна -- веднага след като тя стане част от Руската федерация.
  • 59 предложение

    2 1 Отговор
    Нато ще имат база на Крим, точно както германците ВСВ - насила и за малко. Предлагам, обаче, ако ВСУ ударят Кримския мост руснаците да ударят DW. Защото, бяха казали, че удрят по центровете за вземане на решения. Пък и после няма да се налага да четем писанията на врага.
  • 60 Крим е бил и си остава Руски!!! Каква

    7 0 Отговор
    Украйна, КояУкрайна?? Какво е Казал Бисмарк за тея живеещи в Окрайнините на Русия??" Че това е най гадното племе което е срещал"!! казал Бисмарк!!
  • 61 Янко музиканта

    1 0 Отговор
    Може,може с клизма.
  • 62 Поумнял

    1 0 Отговор
    Можеше изобщо да не се стига до война! Тъпите укри с целият си акъл след Майдана спряха употребата на руски език!:) Официално! След като им се обадиха от където трябва отмениха решението си! Още на другият ден! Ама, вече беше късно! От там тръгна всичко! Но, както каза Виктория Нюланд : ЕU! Fuc off!