Last news in Fakti

27 Юни, 2022 14:05 1 568 29

Слаби надежди за пробив с Турция на срещата на НАТО за кандидатурите на Швеция и Финландия

  • турция-
  • нато-
  • реджеп ердоган-
  • йенс столтенберг-
  • швеция-
  • финландия

Западен дипломат е на мнение, че Ердоган в крайна сметка ще подкрепи кандидатурите и ще обяви победа пред избирателите в Турция, макар че е възможно процесът да продължи още няколко месеца

Слаби надежди за пробив с Турция на срещата на НАТО за кандидатурите на Швеция и Финландия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Малко вероятно е срещата на НАТО тази седмица в Мадрид да осигури пробив в преодоляване на възраженията на Турция срещу кандидатурите за членство на Швеция и Финландия, а Анкара изглежда е готова преговорите да продължат с месеци, казват турски представители и западни дипломати, цитирани от Ройтерс.

Турските преговарящи не се безпокоят за крайни срокове, наложени от чуждестранните съюзници, и са готови да продължат преговорите месеци наред, ако е необходимо, за да се откажат скандинавските държави от оръжейното ембарго спрямо Турция и да предприемат мерки срещу организации, смятани от Анкара за терористични, казаха пред агенцията четирима източници.

Според източник, запознат с въпроса, голямо препятствие изглежда представлява искането на Турция, по-специално към Швеция, да екстрадира някои кюрдски бойци, живеещи там.

Представители и дипломати не изключват същевременно възможността за сделка в последната минута. Миналата седмица обаче Ибрахим Калън, говорителят на президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви, че Анкара очаква ангажиращи стъпки от двете кандидатки и не разглежда срещата в Мадрид като краен срок.

"Имаше срещи, но за съжаление стъпките, които очаквахме, не бяха направени", каза турски правителствен представител, участвал в преговорите. "Постигането на резултат на срещата на върха на НАТО изглежда трудно", добави той.

В интервю за телевизия Хабертюрк снощи Калън каза, че той и заместник външният министър Седат Йонал ще проведат разговори с финландски и шведски представители в Брюксел в понеделник, които ще бъдат последвани от нов кръг преговори между лидерите на НАТО, Турция, Финландия и Швеция във вторник преди срещата на върха в Мадрид.

"Да присъстваме на тази среща не означава, че ще отстъпим от позицията си", каза Калън, визирайки четиристранната среща във вторник. "В голяма степен сме постигнали договореност, има някои неща, по които не сме съгласни. Ако се съгласим за тях, то така ще отидем и в Мадрид", добави той.

Според запознат източник, пожелал анонимност, са останали няколко точки, които все още не са договорени напълно, в документа, очертаващ ангажиментите на Швеция и Финландия. Те включват съответно отношение на партньор на НАТО по отношение на контрола върху износа на оръжие, признаване на определени групировки за терористични и конкретни действия за екстрадицията на лица, каза източникът, допълвайки, че подходът на Турция в постигането на съгласие по спорните въпроси "не се диктува от международно определени прагове... като Мадрид".

Западен дипломат е на мнение, че Ердоган в крайна сметка ще подкрепи кандидатурите и ще обяви победа пред избирателите в Турция, макар че според него е възможно процесът да продължи още няколко месеца.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прогноза

    8 11 Отговор
    Швеция и Норвегия ще обещаят да си затварят очите , че Турция е окупирала части от съседни Сирия , Ирак , Либия ...и избива цивилни кюрди там . Както го правят всички останали "северноатлантици" .

    Коментиран от #3

  • 2 Даката

    18 2 Отговор
    Ердоган не е Киро тъпото и отстъпки със сигурност няма да направи. Даже Швеция и Финландия да клекнат за всичко,а те това ще го направят рано или късно. Турците ще ги помотаят още малко, за единия кеф дето се вика и да си знаят другия път да не се отварят много много на султана.
  • 3 Санчо

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Прогноза":

    Покажи ми един северноатлантик който да не ходи по чужди държави да прокарва демокрация, да раздава справедливост или просто да защити интересите си. Над два милиона човешки същества загубиха живота си през последните 20 години в името на " демокрацията" ( петрол и наркотици)
  • 4 Гост

    6 2 Отговор
    Някой знае ли как се излиза от НАТО?

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Хуманизъм

    2 12 Отговор
    Върнете примитивите в пещерите, те нямат работа в НАТО, нека станат новия Йемен.

    Коментиран от #26

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 бахчелито

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    ние турците ще ви покажем пътя
  • 9 Българин

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Чичо Лемнос":

    Все пак сме били половин хилядолетие с турските чичковци,както българите, така и гърците виждам, че не сте забравили турските боздугани...а,и ние вярваме, че за половин хилядолетие турската кръв тече изцяло във вените ни,все половин хилядолетие си е половин хилядолетие

    Коментиран от #16, #18, #20

  • 10 Цицерон

    15 0 Отговор
    Тези които карат Турция да чака 60 ГОДИНИ да не си мислят че тя ще даде съгласието си сега за 60 ДНИ.

    Коментиран от #17

  • 11 Браво на Султана

    14 2 Отговор
    Кюрдите десетилетия правиха черна пара(необлагаема), благодарение на шведското правителство и тяхната щедрост. Тези пари се изнасяха чрез канали и се внасяха в касата на ПКК. Султанът мълча, мълча и накрая ги вкара в шах и може би мат. Защото кюрдите вече са сила на Запад!
  • 12 БСП за България и Радев

    5 3 Отговор
    Браво на султана! Защитава смело интересите на Русия, а с това и своите. Другарят Путин ще му се отблагодари щедро

    Коментиран от #14

  • 13 Аха

    4 0 Отговор
    От атлантическия клуб и тримъдестия евреин са с надежди говежди.
  • 14 Цицерон

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "БСП за България и Радев":

    Защо така мислите а не е ли по добре за ЕС и НАТО сега за кратък период тези 2 стеани да не са в НАТО. Може би и така да е докажи обратното
  • 15 Какво се договори турската военна делега

    0 0 Отговор
    Нищо не излезе за посещението на военната делегация в Москва? Дронове Байрактар ще продават ли?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Биберон

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Цицерон":

    Ми тогава дайте съгласие след 70 дни, няма проблем, западняците хранят неблагодарното куче 70 години!

    Коментиран от #21, #28

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Цицерон

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Биберон":

    Минети остава нищо освен да се надявате и чакате. Чакане му е работата а вие друго не правите надяваите се.
  • 22 Турция не бърза за никаде

    0 1 Отговор
    Докато мечката вече чука на задната порта на швеците 🤣🤣🤣🤣
  • 23 УбиТи

    0 0 Отговор
    Следват бурни ръкопляскания 😃😁😃😀🙃
  • 24 Леле това ако бяха гърците

    3 1 Отговор
    До сега да са заметнали поличките и да са се хванали за пискюлите на чвхличките си...както и обичат красивата мъжка любов

    Коментиран от #29

  • 25 Ханджия

    4 0 Отговор
    Хмм! Ако, Швеция поиска от Турция да екстрадира смятани за терористи хора от Турция в Швеция...?! И Турция откаже! Какво става?! Ще изгони Турция от НАТО!:) Голям майтап! Швеция и Финландия се правиха на терикати дълго време! Хем сме с Вас, ама сме и с другите! Е! Сега ще се варят на тих огън, като им сменят водата три пъти!:) Като на боб, който трудно увира!:)
  • 26 ало хуманизма.

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хуманизъм":

    от нас по примитиви няма.Истанбул е на няколко километра от България.Иди и виж.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Биберон":

    " Генералният секретар уточни, че решенията за прилагане на чл. 5 от Вашингтонския договор за съвместна защита са политически и се задействат с единодушно гласуване от страните в НАТО."

    И нека не забравяме че НАТО има обвързващ кодекс който е валиден за всички членове на този пакт и че те никак не звучат като правила на някое Благотворително дружество зя закрила на европейските пуделчета или Мускетарско клубче за взимопомощ ! Кръвта на турският аскер която е пролята по време на мисиите на НАТО през 70 годишното му членство е винаги горещо и пари сърцата на 90 милиона турци в Турция и извън Турция ! Тия които виждат "неблагодарни кучета " в Турското ВЕТО нека се опитат да пресметнат на каква стойност би била всяка Българска или кято и да е капка кръв пролята за НАТО от воин на останалите 29 !!!
  • 29 Чичо Лемнос

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Леле това ако бяха гърците":

    Не можеш да скриеш своя произход, колкото и да се срамуваш от него! Всички турци от малки имате чичо, който ви запознава с тайните на мъжката любов, тайните на сълзи, сополи и наслада. За теб чичото беше грък и затова още те боли 🤣🤣🤣🤣
Новини по държави: