Отидете към основна версия

1 933 38

Макрон иска от Турция яснота относно позиционирането си в НАТО

  • еманюел макрон-
  • франция-
  • нато-
  • реджеп ердоган

Следващата седмица в Мадрид е срещата на върха на НАТО, където френският президент може да разговаря с турските представител по всички тези въпроси

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще поиска от Турция да разясни нейното позициониране в НАТО, предаде Франс прес, като се позова на Елисейския дворец.

По време на разговор на Макрон с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, държавният глава е заявил, че иска да прикани Турция да внесе яснота относно позициите си в НАТО, визирайки блокадата на Анкара за кандидатурите на Швеция и Финландия в алианса.

Въпреки преговорите вчера в Брюксел между Турция, Швеция и Финландия бързото деблокиране на ситуацията с кандидатурите на двете страни се очертава сложно нещо. Анкара обвинява двете северни европейски държави, че са дали подслон на членове на Кюрдската работническа партия, която Турция и нейните западни съюзници дефинират като терористична организация.

Анкара освен това твърди, че в двете страни има привърженици на проповедника Фетула Гюлен, когото подозира, че е организирал опита за преврат в Турция през юли 2016 г.

Макрон изрази подкрепата си за Финландия и за Швеция в техния суверен избор да се присъединят към алианса на фона на войната в Украйна. Той подчерта, че двете страни имат силни отбранителни способности, които ще допринесат за засилване на сигурността и стабилността в евроатлантическата зона.

Макрон освен това припомни, че Франция е на разположение да даде гаранции за сигурността на двете страни за времето, докато те станат членки на алианса, пояснява Елисейският дворец.

Турция обмисля нова операция срещу кюрдите в Северна Сирия, целяща да създаде зона за сигурност с широчина 30 километра покрай южната ѝ граница. Франция реагира остро срещу предходната подобна операция. Кюрдите са съюзници на западните страни в борбата им срещу "Ислямска държава", припомня Франс прес.

Следващата седмица в Мадрид е срещата на върха на НАТО, където Макрон може да разговаря с турските представител по всички тези въпроси.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: