Last news in Fakti

22 Юни, 2022 15:53 1 473 5

Северна Сирия: има ли Ердоган план за презаселване на бежанци

  • сирия-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • башар асад-
  • манбидж

Кога ще започне офанзивата все още не е ясно, въпреки това последиците за населението вече са ясни

Северна Сирия: има ли Ердоган план за презаселване на бежанци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Планът е ясен: прогонване на кюрдите от граничния регион в Северна Сирия и прехвърляне там на сирийски бежанци от Турция. Не е ясно само кога президентът Ердоган ще даде старт на новата турска офанзива срещу кюрдите.

За нещастие турският президент Ердоган не можа да се превърне в медиатор между Русия и Украйна. Що се отнася до друг конфликт, обаче, той успява да обедини САЩ, Русия, Иран и Сирия. Всички те се противопоставят на това, за което Турция предупреждава вече от няколко седмици - нова военна операция в Северна Сирия.

Ердоган иска да изсели кюрдите от граничния с Турция район и на тяхно място там да бъдат заселени сирийски бежанци, които в момента са в Турция. И тъй като с този ход Ердоган търси и политическо одобрение в страната, в Северна Сирия не се питат дали, а кога ще изпълни заканата си.

"Подготвени сме”

Командир Мухаммад Кабсо от Фронта Леванте, част от т.нар. Свободна сирийска армия, подкрепяна от Турция, казва, че са подготвени: "Завършихме обучението си и чакаме турската заповед, за да започнем битката".

Нападението, за което говори Кабсо, ще бъде насочено към районите на Манбидж и Тал Рифаат, както обяви преди седмици турският президент Ердоган. Обявената цел е да се прогонят кюрдските милиции YPG от 30-километрова ивица от другата страна на турската граница. Те са сирийското подразделение на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), обявена за терористична организация, която Анкара възприема като заплаха.

Командир Кабсо твърди, че на кюрдите не им е мястото там. ”Те трябва да се махнат оттук, това не е тяхна територия. Кюрдите в селата не са от този район, те са се преместили и "заселили тук", казва той. "Ние сме жителите на този район и тези села, искаме да се върнем с целите си семейства в нашите села."

Кюрдска съпротива

През 2016 г. обаче именно кюрдските бойци прогонват бойците на терористичната групировка "Ислямска държава" от Тал Рифаат. Манбидж, най-важният град в региона, вече десет години е с кюрдска администрация. И така трябва да остане, казва Ахмед Джибна, командир на YPG. Бойците му са подготвени за война, казва той. "С Божията воля ще се съпротивляваме, защото принадлежим на това място и настояваме за правото си. Не искаме нито армията на Асад, нито наемниците, нито турците. Турция иска да се върне към славните османски времена", казва Джибна.

Всъщност, по време на Османската империя в Манбидж са били заселени черкезки бежанци - като правителствена мярка срещу разбунтувалите се бедуини. Сега пък кюрдите трябва да бъдат държани под контрол.

Кога ще започне офанзивата все още не е ясно. Въпреки това последиците за населението вече са ясни. Досега Манбидж е бил най-сигурното място в Сирия и икономически център на региона, казва Аднан Ал-Мараи, който управлява фирма за търговия. "Складът ми беше пълен. Но след турската заплаха се опразни."

В продължение на седмици Турция обстрелва села в близост до границата, а турски разузнавателни дронове кръжат над района. Настъплението може да започне по всяко време. Ердоган иска да засели сирийски бежанци от Турция в районите, които ще бъдат завладени - нещо, което се харесва на много турци. Но бежанците вече са тук. Много семейства от Алепо и Идлиб са намерили убежище в Манбидж.

Кога може да започне турската офанзива?

Айша Наср живее в един от палатковите градове там с осемте си деца. 50-годишната жена е притеснена от обявената турска офанзива: те вече са бягали два пъти от война. "Тук се чувстваме повече или по-малко като у дома си. Но сега се страхуваме, че отново ще трябва да бягаме. Вече не знаем къде да отидем", казва Наср.

В момента сложната политическа ситуация в света им дава възможност да си поемат въздух. Плановете на Ердоган за нова офанзива в Сирия срещат съпротива. Не само от страна на САЩ, което можеше да се очаква, тъй като те си сътрудничат с кюрдите в борбата срещу терористите от "Ислямска държава". Русия и Иран също отказаха да дадат на Ердоган одобрението си. Освен това се водят преговори за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО, които Турция блокира. Напълно възможно е Ердоган да изчака срещата на върха на НАТО в края на юни, преди да атакува.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой си

    11 0 Отговор
    Обърнете внимание ,че в текста е посочено как YPG се бие на страната на САЩ срещу ислямска държава,а в Украйна ислямска държава и бойците и се бият на страната на американците . Ха сега някой да го обясни този абсурд на аудиторията,че и ние да го разберем. Не говорим за отцепници ,говорим за ИДИЛ.

    Коментиран от #2

  • 2 БслаБанОв

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Некой си":

    Ами че то в тексто е писано и че някакви са там от 2016 година са прогонели ИДИЛ а малко след това пишат тук сме в администрацията вече от десет години и кои ще ни изгони. Не сме ли още в началото на 2022 година.

    Коментиран от #4

  • 3 Мехмед

    12 0 Отговор
    YPG били съюзници на САЩ и запада в борбата срещу терористите от "Ислямска Държава".
    Каква "Ислямска Държава"? Такава ли остана? Едните терористи бяха използвани срещу други терористи и на края клонът на PKK - YPG бе оставен на произвола на съдбата. Турция е срещу евентуално кюрдско държавно образувание по подобие на северен Ирак, което ще заплаши териториалната цялост на Р. Турция. "Партньорите" на Турция много добре знаят това и не желаят силна и независима Турция. Ето това е истината.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Незнаен

    7 1 Отговор
    Навремето САЩ използвайки ИДИЛ прогониха арабите и недружелюбните малцинства от източна и северна Сирия. Оставиха клона на ПКК. Ужким клин клин избива, а пък втория остава.Не разбирам, защо Турция не трябва да връща там коренното население–арабите.
Новини по държави: