Отидете към основна версия

4 120 27

Еврокомисията: Калининград не е подложен на блокада

  • европейска комисия-
  • русия-
  • калининград-
  • литва-
  • санкции

Въпросът излиза на дневен ред именно в този момент, защото сега след кратък преходен период влизат в сила редица европейски санкции срещу определени руски стоки като стоманени изделия и строителни материали, посочи говорителят

Снимка: shutterstock

Въведените от Литва ограничения за превозите към руския ексклав Калининград на санкционирани стоки през територията ѝ не са "блокада", заяви в Туитър главният говорител на Европейската комисия Ерик Мамер, цитиран от ДПА.

"Литва прилага ограничителните мерки на ЕС, наложени единодушно от Европейския съвет срещу Русия през последните месеци", написа говорителят в поредица публикации в социалната мрежа. "Снабдяването на Калининград със стоки от първа необходимост остава безпрепятствено."

Въпросът излиза на дневен ред именно в този момент, "защото сега след кратък преходен период влизат в сила редица европейски санкции срещу определени руски стоки като стоманени изделия и строителни материали", посочи говорителят.

Изпълнението на санкциите означава, че Литва "трябва да въведе допълнителни проверки за шосейния и железопътния транзит през територията на ЕС", написа Мамер в Туитър. "Разбира се, тези проверки са целенасочени, съразмерни и ефективни. Те ще се извършват въз основа интелигентна оценка на риска, като целта е да се предотврати избягване на санкциите и същевременно да не се пречи на свободния транзит на стоки."

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: