Last news in Fakti

4 Юли, 2022 22:22 2 615 21

Диверсификация! Одобрено е строителството на първия терминал за втечнен природен газ в Германия

  • литва-
  • германия-
  • клайпеда-
  • газ-
  • газпром-
  • втечнен газ

Литва планира да увеличи двукратно мощностите на своя терминал в Клайпеда

Диверсификация! Одобрено е строителството на първия терминал за втечнен природен газ в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Властите в Германия са дали зелена светлина строителството на първия в страната терминал за втечнен природен газ да започне незабавно, съобщи днес доставчика на енергия "Унипер" (Uniper), цитиран от ДПА.

Бързото одобрение за предсрочно начало на строителството свидетелства за важността на терминала за втечнен природен газ във Вилхелмсхафен за енергийната сигурност на страната, е заявил главният изпълнителен директор на "Унипер" Клаус -Дитер Маубах, цитиран в прессъобщение.

Строителството на плаващия терминал за втечнен природен газ в град Вилхелмсхафен на крайбрежието на Северно море е започнало официално днес, съобщи компанията.

Очаква се той да доставя до 7,5 милиарда кубични метра природен газ годишно, което означава, че чрез него ще може да бъдат покрити около 8,5 на сто от текущото търсене на природен газ в Германия. Очаква се съоръжението да влезе в експлоатация в края на тази година или в началото на 2023-а.

Германия в момента се опитва да замести руската енергия. Москва вече значително намали доставките на газ, които достигаха до най-голямата европейска икономика посредством тръбопроводи, като Берлин се стреми да намери други източници на енергия.

Доволни сме, че има развитие, каза министърът на околната среда, енергията, строителството и опазването на климата на провинция Долна Саксония Олаф Лис в комюнике.

Нуждаем се от заместител на руския газ, при това възможно най-бързо, и ние на север сме готови да поемем отговорност за това, добави той.

Екологични организации обаче изразиха сериозни опасения по отношение на проекта, отбелязва ДПА.

Междувременно мощностите на терминала за втечнен природен газ в Клайпеда могат да бъдат увеличени почти два пъти с оглед на възможните проблеми с газовите доставки за Литва и други страни от региона. Това съобщи днес пред медиите търговският директор на оператора на терминала „Клайпедос нафта“ Миндаугас Навикас, цитиран от ТАСС.

Поръчани са два варианта на предпроектни разработки за увеличаване на мощностите на терминала за втечнен природен газ. Единият от тях предвижда мощностите да нараснат до 5 милиарда кубични метра годишно, а другият - до 6,25 милиарда кубични метра, обяви той. Понастоящем терминалът в Клайпедското държавно морско пристанище приема и след съответната преработка отправя по газотранспортната мрежа 3,75 милиарда кубични метра природен газ годишно.

В момента терминалът за втечнен природен газ в Клайпеда е единствената надеждна алтернатива за доставки на газ в региона на балтийските страни, която не зависи от Русия. Търсенето на тази услуга значително надвишава мощностите на терминала, добави Навикас.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    31 4 Отговор
    И защо се нуждаете от заместители на руския газ? Народът ви нуждае ли се? Разрушители....

    Коментиран от #3

  • 2 го шо

    17 1 Отговор
    фанфарите - хубо. но да чуем сега нещо за ойрото. или доларите. или... рублите, ако щете. тез новинки все ще да струват нещо, нъл тъй? ;)
  • 3 Анализатор

    7 35 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Защото руският газ мирише на кръв...

    Коментиран от #9, #12

  • 4 Грульо

    37 6 Отговор
    Путин им построи нова тръба за чудо и приказ, а САЩ им я спряха и сега ще мръзнат.
  • 5 12340

    18 1 Отговор
    НаSSификация! Одобрено е строителството на първата камера на втечнен природен газ в Германия...
  • 6 ха ха

    30 3 Отговор
    видя се че няма да стигнем нивото на германците , но с тия политики те скоро ще стигнат нашето ниво на мизерия

    Коментиран от #13

  • 7 Бухахаха

    21 3 Отговор
    Ще го строят пет години до тогава ще изпукаме от студ и ще фанем паветата жълтите

    Коментиран от #16

  • 8 Да,бе

    27 4 Отговор
    Взимаш руски газ от тръбата с рубли,втечняващ го и като се изпозагуби с 50 процента плащаш го в зелени-необезпечени и си става краварски шистов и демократичен
  • 9 Хахаха

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "Анализатор":

    На вампирите все на кръв им мирише.
  • 10 А беее

    18 0 Отговор
    бърже ще го направят терминалчето. За новото берлинско летище им трябваха малкп по малко от 8 /осем/ годинки.
  • 11 Преминаващ оттук

    24 2 Отговор
    Колкото и да се напъват европейските държави, няма да спасят една хартийка без стойност наречена американски долар. Най-много икономиката на Европа още повече да заглъзне заради "добрият" си приятел зад океана.
  • 12 мммда

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Анализатор":

    Tи да не мислиш, че на хората в Германия, ще им пука на какво ти мирише когато останат на студено.
    В събота обявиха, че мислят да въведат дневен режим на топлата вода, ако се наложело дори можело и за определени дни и часове. Малко няма логика с написаното там горе, че газ има и ще е достатъчно с тоя терминал.
    Негудованието на хората нарая, ще се излее по улиците и алчно-фаш. правителство го знае и в момента правят някакви схеми с армията. Предстоят интересни събития близките масеци.

    Коментиран от #14

  • 13 мммда

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха":

    Вече са на нашето ниво и на места по-зле. Хората се изнасят. Доста се прибраха и продължават да се изнасят. Основна причина е образуванието на децата(0 дори -). Друга разходи- заплата няма смисъл.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 За какво

    11 0 Отговор
    им е на германците руска газ. Те си
    имат собствена - Циклон Б.
  • 16 РЗС

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бухахаха":

    има ли някой над 30 годишен от коментиращите тука? Ако има ще помните как сте се отоплявали на дърва примерно, питайте бабите и дядовците си, които най-вероятно все още го правят! Може да се наложи да се върнете дори в пещерите, като ви сре газта Русия, защото в главите ви е един огромен вакуум!! Разглезено поколение, време е Русия да ви научи на някои неща!
  • 17 Минувач

    13 0 Отговор
    То хубаво, ама да видим после, откъде ще го захранват тоя терминал - с чии кораби, чия газ, какви количества и на каква цена, защото това не е тръбна газ, а е скъпата чрез кораби. Това разбира се, ще се отрази на цената и на цялото останало производство и консумация по веригата. А китайците ще потриват доволно ръце с евтина руска газ, стимул за икономиката им, а ЕС - обратното, на скъпото.
  • 18 В.В.П.

    6 0 Отговор
    Клайпеда ,ще бъде потопена ,като ответна мярка за спрените транзитни влакове ,през Литва..Никакъв завод
    за втечняване за газ няма там ..Бла Бла.
  • 19 Браво !

    10 0 Отговор
    Ще бъде ли готов след 3 месеца ? Резервът на Германия ще се изчерпи тогава.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мишел

    7 0 Отговор
    Вчера, 04.07.2022, газът на борсата сутринта започна с цена 1596 евро на 1000 м.куб. и завърши на 1699 евро.
    Средната цена газа за 2021 е под 280 евро. Унищожително солена диверсификация .