Last news in Fakti

23 Юни, 2022 21:09 2 601 54

Макар с отслабени позиции, Байдън смята трайно да мобилизира Запада за отпор срещу Москва

  • сащ-
  • русия-
  • нато-
  • владимир путин-
  • джо байдън

Въпросът може да прозвучи и другояче: докога Джо Байдън ще може да вдъхновява отпора, даван на Русия, чрез мащабни оръжейни доставки и тежки икономически санкции

Макар с отслабени позиции, Байдън смята трайно да мобилизира Запада за отпор срещу Москва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Как да мобилизираш трайно Запада за действия срещу войната в Украйна, щом си изгубил част от дипломатическия си авторитет и политически кредит? Джо Байдън обаче смята да направи точно това на предстоящите срещи на върха на Г-7 и НАТО.

Седемдесет и девет годишният демократ ще отпътува в събота за Германия – домакин на форума на седемте големи демокрации от Г-7 (САЩ, Германия, Франция, Италия, Япония, Великобритания и Канада).

След това ще замине за Испания, където се събира западният военен алианс.

Джо Байдън много добре знае какво да очаква.

"Където и да пътувам по света (за срещи с други лидери, бел. АФП), познайте какво? Те ме поглеждат и аз им казвам: "Америка отново е тук". Те ме поглеждат и ми казват: "Докога?", разказа той неотдавна на синдикално събитие.

Докога?

Въпросът може да прозвучи и другояче: докога Джо Байдън ще може да вдъхновява отпора, даван на Русия, чрез мащабни оръжейни доставки и тежки икономически санкции?

И то в момент, когато по цял свят скачат цените на енергията и храните – вследствие и на войната в Украйна, и на санкциите, и на пандемията от КОВИД-19.

"В определен момент това ще се превърне в състезание по издръжливост – какво могат да понесат руснаците и какво е готова да понесе Европа", коментира във вторник Джо Байдън.

Но въпросът е също и какво са готови да изтърпят САЩ. Украйна вече заема далеч по-малко място в американските телевизионни новини, отколкото рискът от рецесия, инфлацията или рекордната цена на бензина.

Американците, въодушевени консуматори и запалени автомобилисти, наказват за това своя президент с анемичен рейтинг – някъде към 40 на сто.

Така че според мнозина наблюдатели демократите ще отнесат плесница на парламентарните избори през ноември. Това ще означава президентът да изгуби крехкото си мнозинство в парламента и ще постави под въпрос кандидатурата му на изборите за държавен глава през 2024 г. – амбиция, афиширана от него днес.

Джо Байдън успяваше досега да забулва тези огорчаващи обстоятелства на международната сцена.

Той разчита в Германия да бъдат огласени "конкретни предложения за засилване на натиска върху Русия", каза в сряда високопоставен служител от изпълнителната власт в САЩ, без да добави подробности.

Същият източник посочи, че темата за стремително поскъпващата енергия ще бъде "в центъра на дискусиите". Което ще е връщане към изворите за Г-7, създадена в отговор на петролните шокове от 70-те.

Вече без "нагласа за триумф"

Но атмосферата вече не е като при последната обиколка на Байдън в Европа през март, когато Западът гръмко изтъкваше своето единство.

Конфликтът в Украйна взе нов обрат и се концентрира в източната част от страната, приемайки формата на позиционна война.

"Първоначалната нагласа за триумф, когато давахме (на украинската армия) леки, общо взето евтини оръжия и противотанкова техника, трябва да се превърне в по-силна и дългосрочна подкрепа" във военен план, подчертава Макс Бергман от Центъра за стратегически и международни изследвания.

"Това ще е (. . .) наистина трудно за европейските армии. И предизвикателство за нас" – Съединените щати, прогнозира експертът.

Друго предизвикателство чака Джо Байдън – да поддържа възвърналия се плам на НАТО и може би да се възползва от отбиването в Мадрид, за да се справи с една заплетена ситуация.

Защото Турция заплашва да блокира присъединяването на Швеция и Финландия към алианса, горещо подкрепяно от американците. Високопоставена служителка от Белия дом обаче увери, че Вашингтон гледа все така с "оптимизъм" на възможността да стигне до консенсус с Анкара.

Като оставим настрана Русия, Джо Байдън смята да привлече нови подкрепления в стремежа към своя голям стратегически приоритет – изграждането на единен фронт срещу Китай.

В резултат на което според Белия дом НАТО ще приеме нова "стратегическа концепция", в която за пръв път ще бъдат посочени предизвикателствата, поставяни от Пекин.

А Г-7 според същия източник изглежда ще отправи предупреждения във връзка с търговските практики на Китай. Освен това големите индустриални сили се канят да формират "партньорство", работещо по инфраструктурните доставки за развиващите се страни, наводнени с мащабни китайски инвестиции.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен _Язовец

    101 8 Отговор
    Стах ги тресе соросите няма нищо срещу Москва освен гола пропаганда и алчни мечти
  • 2 ФИНЦИ

    77 8 Отговор
    ТОЯ ИЗКУКАЛ ДЯТКА ДА НЕ ПОПАДНЕ В НАКОЯ ПРЕСТРЕЛКА ТИП ХАМЕРИКА БЕ БРАТ
  • 3 Карл Маркс

    77 7 Отговор
    Тази демокрация уж почна само на война да мирише.
  • 4 Помак

    56 5 Отговор
    ....Бай гън....,виж ...ти си дрът человек..ништо не може да напраиш ...даже врапчетата не ги е страх от теп ..и нии дано стигнем до твоите години .... акъл ...ако не си деменция ,даваи...

    Коментиран от #10

  • 5 Истината

    79 6 Отговор
    Този икуфял иска да затрие Европа само не разбирам защо българите трябва да страдаме заради една шепа продажници. Утре ще видите кои са, слугите на Сорос в НС дето ще гласуват срщу нац ни интреси историята, езика, българите в Мекедония.
  • 6 Тоя склеротик

    56 4 Отговор
    въобще не трябваше да почва...
  • 7 Влади-Мир

    46 3 Отговор
    Може на първо време да пробва с 3,5 млн армия в бойна готовност, както неговия предшественик на 22.06.1941..от там каквото атома си покаже
  • 8 Дедо Z

    41 3 Отговор
    Както се казва-надявай те се, всичко е загубено! Г=Глупаците 7,а Доньо Донев успя да опише само 3-ма...
  • 9 ПАМИ

    48 4 Отговор
    НЕ СТАВА ДНЕС РУСНАЦИТЕ ПРЕВЗЕХА ОШЕ ЧЕТЕРИ ГРАДА

    Коментиран от #30

  • 10 Капитализъм

    43 3 Отговор

    До коментар #4 от "Помак":

    ... в действие!!! Браво на Дядото!!! Когато човек остарее става за посмешище на околните!!! Само че защо капитала не слага млади хора!!! Може би не са сигурни в тях!!!
  • 11 Ходеща мумия

    39 5 Отговор
    управлява европейската армия от зомбита.
  • 12 Красимир Петров

    42 1 Отговор
    Две събития са сигурни на 100%. 1-през ноември републиканците ще смачкат демократите.2-през 2024 Тръмп ще отвее Байдън на президентските избори.
  • 13 Соваж бейби

    32 2 Отговор
    Велосипедиста да внимава да не обърка дестинацията .Нали няма той да пилотира самолета ?Де пусти късмет я,не го ли е страх турболенция всичко се случва в небето ?

    Коментиран от #24

  • 14 Горещи пожелания

    36 2 Отговор
    Вземи да пукнеш изкуфял парцал да направиш услуга на себе си и на света.
  • 15 даже

    16 1 Отговор
    няма интерест от тоя мурук...
  • 16 това искат краварите

    34 2 Отговор
    Не се съмняваме , че ще ги мобилизира , докато не изпищи някоя натовска държава на границите на Русия те няма се спрат . И тогава ще летят ракети на ляво , на дясно ....
  • 17 Руснака

    33 3 Отговор
    На дядо Байдън времето изтича икономиката на САЩ вече се задъхва от цените а хората вече не издържат на инфлацията тези милиарди долари където ги дава за Украйна напук на Русия накрая ще го изритат вместо да ги даде за подобряване на живота на неговите жители
  • 18 Коко

    30 2 Отговор
    Как докога? Докато фалират всичките им ортаци!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 В.В.П.

    24 2 Отговор
    Тая Мур.ша,като Кирил и Кокорев..Утопия ,и мизерия след демократите..След малко ще одерат Литва ,Какво ще правиш Джоуи ?.
  • 21 А50

    17 1 Отговор
    Глупaци
  • 22 А50

    32 3 Отговор
    И, както обикновено, Русия ще ви победи, но този път ще й плащате кpъвнина 100г. за убититe руски войници и няма да живеете в разкош.
  • 23 И на него ще му дойде края

    28 1 Отговор
    Изкуфял дъртак.

    Коментиран от #40

  • 24 абе

    23 1 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    той падна от трапа отма ,после сънува че кара колело?,ясно....Само от гърнето не е падал,ама не се знае.....Лира сто е....

    Коментиран от #29, #45

  • 25 Рошко

    30 1 Отговор
    Който има земя и ресурси той ще издържи, да му мислят гмо з,,,,,,,. Да ядат долари и биткойни, апропо руснаците са свикнали на глад ние също
  • 26 БАЙ КУРТИ

    26 2 Отговор
    Видяхме как кара колело . Той да се радва да се събуди сутринта , политиката е управляват други. Както се казваше /КУКЛА НА КОНЦИ. Или по точно филма МУМИЯТА.
  • 27 Всъщност!

    22 1 Отговор
    Макар с отслабени позиции ,след публичното си падане от спрял велосипед, Байдън смята трайно да мобилизира Запада за отпор срещу Москва...
  • 28 Тази мумия защо не обяви война на Русия,

    28 1 Отговор
    а като Зеленски само хленчи и проси от другите? Нали са голямата работа, защо търси помощ от други!? Да се изправи очи в очи с Путин, ама не му стиска.
  • 29 А бе...?!

    24 1 Отговор

    До коментар #24 от "абе":

    Кой знае колко ли пъти е падал и от гърнето,но естествено охраната му няма да ни предостави видеоклиповете...
  • 30 Хахаха

    33 2 Отговор

    До коментар #9 от "ПАМИ":

    Бавно и методично Русия унищожава укропската армия и западната техника. Воюва с малко хора, не мобилизира мъже в страната, не бърза, дава винаги шанс на укровойниците да се предадат за да им запазят живота, винаги помага на мирните жители, спасява ранените.....Безпощадна е към укронацистите и западни наемници- предава ги на съд. Мислете...
  • 31 БПФ

    24 1 Отговор
    Жалък гнъсен старец, който ще затрие и САЩ и пуделите им от Г-7 - организацийка на бивши величия с раздут БВП от 39 трилиона и дългове от 62 трилиона !!!Ако още се зъбите на Русия, зад която е целият свят с изключение на вас, ще фалирате окончателно.
  • 32 Събеседник

    14 0 Отговор
    Пляс ,пляс педалите,водно колелооо
  • 33 Дъ-Ге

    23 0 Отговор
    Абе няма ли и тук да дойде, та да каже къде са двата кораба с газ. Газта на печката ми свърша, а не искам да купувам руска. Евроатлантик съм. Ще заредя само от там, където пише черно на бело с бандерол. Газта е американска. Ще седя гладен, гладни ще са и жената и децата и внуците, но руска няма да зареждам. СТИГА ГЛУПОСТИ!!!! Кво прайм, бай Дан???
  • 34 нннн

    13 0 Отговор
    Макар с отслабен ректум, Байдън смята......
  • 35 оня с коня

    2 20 Отговор
    Не прекалявайте със Злобата Русофилчета всякакви,щото ще ви изсъхне Апендикса в Комплект с Простатата!Нямате си на Идея на какво е способен този Олд Мен и колко ЖЕГА може да вкара във Войната с Руските Мародери С БЕЗКРАЙНО ЛЮБОПИТНИ Американски оръжия...Между другото СЕ ОБЗАЛАГАМ че ще НАДЖИВЕЕ любимия ви Путин!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ТОЯ БАЙ ГЪН

    14 0 Отговор
    НЕ ЗНАМ КАКВИ СА МУ "ПОЗИЦИЙТЕ" АМА НИТО ГЛАВАТА , НИТО КРАКАТА ГО СЛУШАТ...............!
  • 38 Тази статия

    19 0 Отговор
    Е още едно доказателство че тази война се води между Русия и съединените щати до последният украински войник

    Коментиран от #41

  • 39 СКОРО САЩ,

    15 1 Отговор
    НАТО, ПЕНТАГОН И ЕВРОСЪЮЗ СТАВАТ НА КОМПОТ.... ПРИ ТОВА ГОТОВ ЗА БОМБАЖ! С НАДУТА КАПАЧКА!

    СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ!!!
  • 40 НИКАК НЕ Е ВАЖНО,

    19 1 Отговор

    До коментар #23 от "И на него ще му дойде края":

    ЧЕ ЩЕ МУ ДОЙДЕ КРАЯ - ВАЖНОТО Е, ЧЕ ИДВА КРАЯ НА "ИМПЕРИЯТА НА ИЗВРАТЕНИТЕ УБИЙЦИ" НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ - ТОВА СА ИМЕННО САЩ, НАТО И ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ! СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ!
  • 41 оня с коня

    0 18 Отговор

    До коментар #38 от "Тази статия":

    Точно така - Войната ще се води до последния Украински войник,но това не е повод за радост на руснаците,защото веднага идват НАТОВСКИТЕ Войни.А те не си поплюват...!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 В.В.П.

    9 0 Отговор
    Тука до три седмици виждам че Литва ще настъпи мотиката.Джи, да си приготвя памперсите ,да дава отпор на Русия..
  • 45 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "абе":

    Чудя се какво ли би се случило ако се беше качил на пистов мотор -BMW S 1000 RR или Kawazaki ninja H2R ?

    Коментиран от #49

  • 46 Чекай

    7 0 Отговор
    Паднах от колелото щото ми се видя че ПУТИН ми маха
  • 47 Деденце

    7 0 Отговор
    Ходи си гледай старините и не се меси на човечеството
  • 48 Йс цайси и маска

    4 0 Отговор
    И пери ръцете "ейййййй с такова л.........йно напълних пам....... Е...рса
  • 49 Ами кво ще стане

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "Соваж бейби":

    Язък за мотора ама голям шанс светът да се отърве от една г......ни ...дка
  • 50 Гост

    5 1 Отговор
    Не е виновен Байдън, че Европа се провали. Ние сме си виновни
  • 51 Паразит

    3 0 Отговор
    Бай Дън щял да мобилизира...!?! Ще мобилизира... докато жена му не дойде и го мобилизира него... да сменя памперса!
  • 52 Многополюсен свят

    6 0 Отговор
    Отива му маската на снимката. САЩ са Световен бандит!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.