Тема: Украйна

23 Юни, 2022 21:00 10 922 77

Спорът между Литва и Русия за Калининград се разраства

  • калининград-
  • украйна-
  • литва-
  • русия-
  • спор-
  • владимир путин-
  • европа

Калининград има стратегическо значение за Русия

Спорът между Литва и Русия за Калининград се разраства - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Който пътува с влак от Москва до Калининград, трябва да покаже паспорта си на три граници - руската, беларуската и литовската. И докато Беларус пропуска руските влакове през своята територия, Литва забрани преминаването на стоки, чийто износ от ЕС към Русия е забранен.

Според министъра на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис това е едно напълно логично и законно прилагане на европейските санкции срещу Русия. Руските политици обаче го намират за вражеска блокада на населението в Калининградска област, която нарушава международното право и човешките права.

Още новини от Украйна

Русия заплашва с реципрочни мерки

Сред спрените влакове са такива, които пренасят въглища, метали, цимент, дървесина и други строителни материали - все суровини и продукти, чиито износ към Русия е забранен заради санкциите. Губернаторът на областта Антон Алиханов казва, че са засегнати около 50 процента от всички внасяни в Калининград стоки.

Ръководителят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, който наскоро пристигна в руския ексклав, се закани, че Русия ще отговори на “подобни враждебни действия. В различните сфери ще бъдат разработени реципрочни мерки, които ще бъдат приложени незабавно.” Тези мерки ще имат “сериозен отрицателен ефект върху населението на Литва”, е заявил Патрушев, цитиран от руска информационна агенция. И говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова обяви, че страната ще “защити националните си интереси”, ако товарният транспорт не бъде възобновен до няколко дни. Нито Патрушев, нито Захарова влязоха в конкретика.

Литва просто спазва европейските санкции

В Литва критиките на Русия към частичната забрана за транзит се натъкват на неразбиране. В интервю за ДВ Гинтаутас Барткус от университета във Вилнюс изтъква, че всяка страна от ЕС е длъжна да направи всичко възможно, за да приложи санкциите, наложени от Европейския съюз на Русия. Освен това в конкретния случай не става дума за блокада на Калининградска област, тъй като не всички товарни влакове са спрени, а пътническите си преминават безпроблемно. Барткус признава, че “санкциите се използват, за да се гарантира, че страната, срещу която се прилагат, ще изпита възможно най-много негативни последици”.

Според политолога Линас Кояла от Центъра за източноевропейски изследвания във Вилнюс Москва използва частичната забрана за транзит за свои цели: “Руската страна много добре знаеше, че санкциите ще ограничат транзита, и сега използва този фактор като оръжие в информационната война”. Но той допълва, че въпросът за транзита, който е много чувствителен и за двете страни, е бил обсъждан усърдно още когато Литва се присъедини към ЕС. Затова и острите критики от страна на Русия сега са по-скоро очаквани: “Москва се опитва да използва ситуацията за себе си, за да покаже, че ЕС е враждебно настроен към Русия.” От друга страна, ЕС трябва ясно да каже, че това не е самостоятелна инициатива на Литва.

Калининград има стратегическо значение за Русия

Калининградска област има важно стратегическо значение. Тя служи на Москва като западен аванпост. В нея са разположени руски военни и балистични ракетни системи от типа “Искандер”. В началото на май Москва съобщи, че във военните си бази край Калининград е симулирала атаки с ракети, способни да пренасят ядрени оръжия. Твърди се, че около сто руски войници са тренирали “електронното изстрелване” в рамките на учение.

Само преди няколко седмици руският парламент постави под съмнение независимостта на Литва, която е призната през 1991 г. В Държавната дума бе внесен съответен законопроект “За отмяна на решението на Държавния съвет на СССР за признаване на независимостта на Република Литва”.

Автор: Юрий Решето


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 МОЛИ

    102 37 Отговор
    КАЛИНИНГРАД ЩЕ БЪДЕ УБИЕЦА НА ЕВРОПА

    Коментиран от #3

  • 3 Капитализъм

    28 80 Отговор

    До коментар #2 от "МОЛИ":

    ... в действие!!! Руснаците на какво са се надявали!!! Явно ще е разменна монета!!!

    Коментиран от #48

  • 4 Миро

    118 40 Отговор
    Русия да ги оправи тези карикатури на държави и да се приключи. Брюксел нещо неясно говори по въпроса все още и заеква. Да вземат да кажат ясно кое как и какво. По всички въпроси Брюксел не знае нищо! Срам.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Монгола

    109 35 Отговор
    Литва ще пострада без предопреждение, руснаците не са от търпеливите и който турси от Русия намира.

    Коментиран от #8, #39, #58

  • 7 Запознат

    32 92 Отговор
    Рашистите лаят, кервана си върви.

    Коментиран от #49

  • 8 да питам

    21 68 Отговор

    До коментар #6 от "Монгола":

    Копейки/рубли намираш ли?

    Коментиран от #10, #19, #28, #32

  • 9 Кое беше това Гето-Литва??

    106 34 Отговор
    Путин да пусне чеченците да се рзходят в Литва,и да му направят руски коридор и въпроса ще бъде решен.Изгглежда след поляците и осрайнците,тези от трите балтийски държави са същите злобни нещастници,които са кандидати да изядат дървото.

    Коментиран от #11

  • 10 Монгола

    37 15 Отговор

    До коментар #8 от "да питам":

    Говдарката отлита за Индонезия с нея откитат и грантовете които получаваш вс седмица за слогуване.

    Коментиран от #12

  • 11 смех

    17 20 Отговор

    До коментар #9 от "Кое беше това Гето-Литва??":

    тик-ток армията ли ве?!
    ХАХАХААХ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мим

    105 28 Отговор
    Ама това са си руски стоки и се пренасят с руски влакове във руска територия или от едно място на Русия в друго...От де накъде Литва ще блокира.Тя може да санкционира,ако се внасят за тях или са от тях.Ще ядът явно бръмбалото и тези амерски лизачи...

    Коментиран от #21

  • 14 Минаващ

    102 18 Отговор
    Малко е изопачено в статията. Въпросът не е за съществуването на Литва, а за границите й. Излазът на море на Литва област Клайпеда, което всъщност е Мемелбург винаги е била част от Източна Прусия. Тъй като режимът в Литва сега твърди, че са окупирани през 1940 г. от СССР, то територията им тогава не е включвала тези германска област. Източна Прусия с договорите от Потсдам 1945 г. е предадена за управление на СССР и тогава се сформират Калининград - Кьонигсберг и Клайпеда-Мемелбург, като чак тогава СССР с вътрешен акт е предал на Литва тази германска до този момент територия. След като Литва напуска СССР и твърди, че е окупирана още през 1940 г. да бъдат така добри и да върнат на СССР с наследник Руската федерация тези земи, тъй като те никога не са били литовски, а са придобити от СССР и предадени на Литовската Съветска Република. Затова и за да се легализира целия трансфер на тази германска територия е и договорът за признаването на Литва в сегашните й граници с Русия, където изрично е отбелязано правото на свободно преминаване до Калининград. След като едностранно нарушават договора в тази му част е редно да върнат германските земи на Русия, а не да се крият зад санкциите на ЕС.

    Коментиран от #16

  • 15 Параатлантик

    3 24 Отговор

    До коментар #5 от "Урюрвкос":

    Бъзикаш се ,нали!?😂🤣
  • 16 Заминал

    28 22 Отговор

    До коментар #14 от "Минаващ":

    То ,кат сме я подкарали, дай да си приберем Западните ,Беломорска ,и Добруджата, че Ньойския изтече. Ама темата не е актуална нали ?! Нема управия!

    Коментиран от #20, #50

  • 17 Путинофил

    14 38 Отговор
    Скоро ще ни вземат за 16-та република на СССР.

    Коментиран от #63

  • 18 В.В.П.

    68 27 Отговор
    Съвсем скоро ,в други ден ще се блокира Клайпеда ,като ответна мярка .Ще цъфне Литва..А може и целия балтийски ръкав,Стокхолм Хелзинки И другите тигреси...Това е законна мярка от Страна на Рф..Само як руски х@йй за Балтийските муруци..дето си говорят на руски и гледат руска телевизия..Негодници.

    Коментиран от #24

  • 19 ЧЕПА

    13 4 Отговор

    До коментар #8 от "да питам":

    А твоите тапети получи ли ги,или чакаш ТВОЯТ МЕНТОР да ги напечата.
  • 20 Минаващ

    56 7 Отговор

    До коментар #16 от "Заминал":

    Договорът за територията на Литва и правото на преминаване на Русия е от 2000 или 2001 г. и е в сила. Няма как със санкциите на ЕС да го нарушават. Те литовците някак си бягат от СССР, ама територията си я дължат на него. Руснаците могат да се откажат от тази територия и така тя автоматично ще си стане част от ФР Германия. Германия няма мирен договор със страните от антихитлеристката коалиция, тя просто е престанала да съществува през 1945 г и ФРГ и ГДР са новоучредени държави, но сега ФРГ е наследник на Третия райх, така, че има законно право да си върне териториите, ако Русия не ги ще, а пък Литва де факто се отказва от тях като нарушава договора си с Русия. За Ньойския договор трябваше да се реагира през 1991 г. По този договор границата ни е с Югославия, а новите държави като Северна Македония можеше да не я признаем и съвсем основателно да си търсим териториите. С признаването на тази държава просто се съгласихме на земи, за които претендираме, че са български да се създаде нова държава, която за благодарност на всичко отгоре има и открити териториални претенции към България. Това беше фатална грешка и всички проблеми сега произтичат от този срамен акт. В Ньои бяхме победена страна и ни дадоха да подпишем договор, който те си го бяха написали, а пред 1991 г. нашите национални предатели сами се натискаха да създадат антибългарска държава. Проблемът съществува и ще продължи да съществува, тъй като нямаме никакви гаранции, че след време няма да ни принуд

    Коментиран от #36

  • 21 ГУМЕН КРАДЕВ

    24 51 Отговор

    До коментар #13 от "Мим":

    Кьонингсберг ! Калининград НИКОГА не е бил руски !!!

    Коментиран от #25, #45

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Минаващ

    18 2 Отговор
    принудят да се откажем от част от настоящата ни територия.
  • 24 Запознат

    13 20 Отговор

    До коментар #18 от "В.В.П.":

    И няма да остане нищо от Балтийския флот.

    Коментиран от #31

  • 25 Минаващ

    41 5 Отговор

    До коментар #21 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    Кьонигсберт и Мемелберг винаги са били част от Източва Прусия. След 1945 г. са дадени на СССР. Така се създават Калининград и Клайпеда.

    Коментиран от #44

  • 26 Хм ясно

    46 11 Отговор
    Преди бях сигурен кои ще е следващия след окраинина .бо сега взех да се затруднявам желаещите да гризнат дравчето се увеличиха

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Крас

    16 4 Отговор
    Пудел на каишка,сър!
  • 30 Д Петров

    25 5 Отговор
    Ама, пак питам: Какво ритате, срещу санкциите, когато рушия благоденствува от тях? ГА ГА ГА!!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Баш майстора

    12 4 Отговор

    До коментар #8 от "да питам":

    Тъ. пун, гер я ми кажи колко е курса днес на рублата? За един приятел питам

    Коментиран от #40, #66

  • 33 оня с коня

    24 45 Отговор
    В заглавието на Статията пише че Спорът Русия - Литва се разраствал.Аз НЕ ВИЖДАМ и помен от Спор- просто Литва прилага Санкциите на Запада спрямо русия- решително и без Притеснения.А че Русия недоволства - то си е нейно право.Естествено и заплашва...защото друго НЕ МОЖЕ!

    Коментиран от #37

  • 34 ЛИТВА

    23 5 Отговор
    И те кандидати за Евровизия
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Чорбара

    15 7 Отговор

    До коментар #33 от "оня с коня":

    А бе, тебе коня взе много често да те хапе.

    Коментиран от #77

  • 38 Чорбара

    4 2 Отговор

    До коментар #36 от "Бачо колчо":

    То е било само част от Жечпосполита.
  • 39 Д Петров

    8 8 Отговор

    До коментар #6 от "Монгола":

    Ама, вярно си монгол, ако се напънеш малко, може да пишеш и на старо-български. Или както казва джуджето, на македоно-русляшки!
  • 40 Д Петров

    8 11 Отговор

    До коментар #32 от "Баш майстора":

    Кажи на приятеля си, да грабва руплите! Това е надеждно средство, при голяма нужда!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Колко

    4 8 Отговор

    До коментар #35 от "НЕ СИ ИГРАЙТЕ С":

    Ти е братска расия ,повече ли от рублите на Мутрофанова
  • 43 САТЪРА НА ХАНА

    19 7 Отговор
    КОГАТО ПРИБАЛТИЙСКИТЕ ПОЛИТИЦИ
    СИ МИСЛЯТ ЧЕ СА ВИСШАТА РАСА
    ....
    РУСИЯ Е ДЛЪЖНА ДА ИМ ПОКАЖЕ КОЯ Е ВИСШАТА РАСА :)
  • 44 САТЪРА НА ХАНА

    11 6 Отговор

    До коментар #25 от "Минаващ":

    КЬОНИСБЕРГ ,
    ИМПЕРАТОР ПЕТР АЛЕКСЕЕВИЧ
    СИ ГО ВЗЕМА ОТ ТЪПИТЕ ШВЕДИ:)
    .....
    ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА
    ....
    А ПЕТР АЛЕКСЕЕВИЧ Е СИН НА ВОЛЖКАТА БЪЛГАРКА КНЯГИНЯ НАТАЛИЯ НАРИШКИНА
  • 45 Мим

    16 2 Отговор

    До коментар #21 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    Важното в случая какъв е,а той е руски и руснаци са там...
  • 46 Чоко

    6 14 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Той нека нападне НАТО, тогава ще видиш кой кого ще гази. Сърмата е точно като безаналоговия Армата - всички са чували за него, ама никой не го е виждал така че по-кротко.
  • 47 Да особено

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    този новия бронирани, който се движи из Донецка област. Само един тигел ще направи и литовците ще са до там.
  • 48 Като

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Капитализъм":

    пишеш тая простотия, вярваш ли си въобще, че ще е така? Влез по-скоро в час.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Не можеш си

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Заминал":

    прибра нищо, а и примера за сравнение не е равнопоставени.
  • 51 Пионки на САЩ ,

    11 7 Отговор
    Ръчкат дявола под опашката !

    Коментиран от #60

  • 52 Малкия Джо

    12 6 Отговор
    После да няма "кой ми боядиса коня зелен", като в Украйна?
  • 53 Един

    6 8 Отговор
    Нагли ватенки.
  • 54 пламен

    9 11 Отговор
    Така или иначе, след разпада на русия, тази област ще премине към Литва и Полша.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Шляхтиц

    13 2 Отговор
    Дойче Веле, ВИЕ правите ли разлика между пътник, който трябва да покаже документ за самоличност на три граници и товарна железопътна композиция, натоварена с метали, химикали, дървесина ?????? Не четох статията, но оставам с чувството, че ВИЕ не правите такава разлика.........
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ха-ха-ха😂😂😂

    6 0 Отговор
    КАЛИНИНГРАД, родното място на немският философ Имануел Кант!
  • 60 Да бе да

    1 3 Отговор

    До коментар #51 от "Пионки на САЩ ,":

    "Ръчкат дявола под опашката !"

    Дълбоко , за тебе ( глубока) , сливиците вече под въпрос 😊
  • 61 Симо

    10 6 Отговор
    Руснаците искат да се "разберат" с марионетните правителства на тези републики с добро и да не пострада населението им по никакъв начин. Ами не е възможно. Тези марионетни правителства, като това на Петков, са сложение на тези постове именно с тази единствена цел. Да създавата конфронтация. И единствения начин да бъдат сменени с национално отговорни такива, е самият народ да си ги смени. А докато народа не пострада от тази конфронтация, това няма как да стане. За това Путин стига се е правил на хуманен и да накара населението на тези републики малко да се поизмъчи. Те сами ще си се върнат на правилния коловоз.
  • 62 Спокойно

    10 7 Отговор
    Вилнюс, нокой няма да ви защити, ес е една куха организация от некадърни бюрократчета
  • 63 Сандо

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Путинофил":

    А сега като си 27-я ЧЛЕН по-добре ли ти е?
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Хаха

    5 6 Отговор
    Да си ги мятат стоките през космоса или по море, проблема си е на РФ.
    Крайно време е Калининградска област да кандидатства за приемане в ЕС
  • 66 Хаха

    7 5 Отговор

    До коментар #32 от "Баш майстора":

    Фалшивия курс на Рублата е ясно че е както левчето по време на БКП. Само глупавите чукчета не разбират че това си е напълно контролирано от Кремъл. Като е толкова силна рублата защо стоките по магазините в Москва продължават да растат бе гламар ?
  • 67 Цалапица 7-_112_-13+6-8+6_0

    5 8 Отговор
    Дори не е въпрос за това дали някой е Руснак или Летва. Въпросът е принципен и касае човешкото отношение към човешката екзистенциалност на Другият. Една Руска територия е изолирана,така,че хората там да са лишени от база суровини ,необходими за нормално съществувание. Фашистки метод без съмнение. Летвите са фашисти. И точно тук се питам докога Руските политици,ала и Китайските такива ще търпят гавра от небивали до момента измерения.Защото търпението има,все пак,някакъв лимит. Според мен Русия,Китай,Северна Корея,Виетнам са длъжни да атакуват ,защото доказателствата за западен фашизъм са налице. Руснаци,просто ги почерпете с бомби,а на една от тях изпишете имената на моите дядовци Стоил и Димитър,които се бориха заедно с Великата Руска Армия срещу ни щ ожеството Хитлер.
  • 68 Даката

    11 6 Отговор
    Литовците явно не са чували поговорката " когато атовете се ритат стой настрана" .
    Искам също така да вметна, че тези санкции са само ако Русия изнася стоки от своя територия за друга държава с цел търговия. А тук положението е че Русия пренася стоки от своя територия към друга своя територия. Дори според българското законодателство ако имаш къща или земя зад къщата на комшията то той трябва да ти осигури достъп до имота. Който има акъл да мисли и разсъждава, който няма да приема опорките на dw .
  • 69 Иво

    5 9 Отговор
    Какво квичат руските фашисти. По добре да върнат Калинград както те го наричат на Полша.

    Коментиран от #73

  • 70 Нострадамус

    4 2 Отговор
    Мдаа! Апокалипсиса наближава! Бледият ездач е оседлал коня и се кани да го възседне! Живота беше хубав!
  • 71 тия са пълни смешници

    7 5 Отговор
    Русия не изнася за ЕС а за своя собствена територия . Какви санкции тогава са това . Калининград ли е наложил санкции на Русия . Това е транзитно преминаване от Руска територия към Руска територия .
  • 72 измекяри

    6 5 Отговор
    рано или късно ще изринат трите прибалтийски пучи въшки в океана .
  • 73 учен

    5 1 Отговор

    До коментар #69 от "Иво":

    А Полша ще върне ли южната част на Източна Прусия и повечето от Померания, Neumark (Източен Бранденбург) и немски Силезия ?
  • 74 Наблюдател

    1 1 Отговор
    Ето от там а не от Украйна може да започне Третата Световна Война! Тя няма да е като предишните 2 а ще сложи край на Човешката цивилизация!
  • 75 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Когато си горе-долу добре и нищо ти няма, ама нещо те засърби,започваш да се чешиш, да се дръгнеш, докато стане рана, която се чудиш как да излекуваш............Това явно прави и Вилнюс в момента, насъскван от Запада! И както у нас, така и по целия свят , някой мрази някого до безумие – не го интересува нищо , ни пари, ни слава, ни добро, ни лошо.... Мрази другия и толкова - до смърт. И де с него да умираше и омразата!? Но тя отново избуява, като плевел, ще рече човек от нищото. Това е човекът !!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Край

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Чорбара":

    А не бе - петел го е кълвал. Ние тая територия дето я имаме - много я оправихме та и чукарите на Македония ни изтрябвали.