Отидете към основна версия

1 914 36

Гърция VS. Турция - напрежението остава високо

  • гърция-
  • турция-
  • егейско море-
  • кириакос мицотакис-
  • реджеп ердоган

Премиерът Кириакос Мицотакис отново критикува постоянното агресивно поведение на Анкара

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви днес, че войната на Русия в Украйна е „повратна точка“ в развитието на Европа и подчерта, че трябва да бъде избегнат всякакъв изход, който може да насърчи агресия от други държави на континента, предаде Асошиейтед прес.

Гърция, която има дългогодишни спорове с далеч по-голямата си съседка Турция, довели ги до ръба на войната три пъти през последния половин век, изрази силна подкрепа за Украйна във войната ѝ срещу руската инвазия.

"Битката за Украйна не е просто поредното събитие на международната сцена. Тя е повратна точка в хода на Европа", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в реч в Европейския парламент в Страсбург.

„Днес дължим на Украйна да предотвратим какъвто и да е вид свършен факт, който може да бъде имитиран утре от нови потенциални създатели на проблеми“, каза Мицотакис.

Той отбеляза, че има предвид „постоянното агресивно поведение на Турция“, с която през последните две години отношенията са все по-обтегнати.

Въпреки че и двете страни са членки на НАТО, те имат десетилетни спорове по редица въпроси, включително териториални претенции в Егейско море и относно правата за проучване на енергийни източници в Източното Средиземноморие, посочва АП.

Неотдавнашните спорове се съсредоточиха върху гръцките острови край бреговете на Турция, като Анкара обвинява Атина, че поддържа там военно присъствие в нарушение на договорите. Гърция отвръща, че действа в съответствие с международното право и защитава островите си в условията на турска враждебност.

"Едно нещо е сигурно, не се нуждаем от нов ревизионизъм и възраждане на имперските фантазии", каза Мицотакис. "И още нещо е сигурно: Гърция няма да търпи каквото и да било поставяне под въпрос на нейния национален суверенитет и териториална цялост“.

Гръцкият премиер заяви, че страната му „държи вратите си затворени за заплахи, а прозорците си - отворени за мирни контакти“. „Споровете между народите се решават въз основа на международното право, а не чрез сплашване", каза той.

Миналия петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Гърция, че нарушава въздушното ѝ пространство - нещо, в което Гърция често обвинява Турция.

„Гърция не държи на обещанията си", заяви Ердоган след петъчната молитва, обвинявайки съседната държава, че е нарушила турското въздушно пространство 147 пъти.

Турският президент каза също, че лидерите на много страни от НАТО са се опитали да помирят него и Мицотакис. Ердоган заяви, че ,,в момента не мислим за това'', но ще види какво ще се случи в бъдеще и тогава ще го оцени.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: