Last news in Fakti

6 Юли, 2022 20:45 5 776 11

Политически трилър в Турция: Новите разкрития на Седат Пекер

  • седат пекер-
  • турция-
  • мафия-
  • реджеп ердоган-
  • демирьорен груп

Миналата седмица турският мафиот се прицели в Демирьорен Груп, един от най-големите фирмени конгломерати в страната, който притежава и влиятелни медии

Политически трилър в Турция: Новите разкрития на Седат Пекер - 1
Снимка: DW

Турският мафиот Седат Пекер отново разтърси цялата страна. Новите му разкрития може да засегнат твърде чувствително политици в Анкара. А най-големия си удар той обеща да направи преди президентските избори.

В ранното лято на 2021 г. избягалият в Дубай турски мафиот Седат Пекер предизвика сериозно напрежение в родината си с видеоклиповете, които публикува в Ютюб. В седем записа той описа случаи на корупция, трафик на наркотици и други незаконни афери, свързани с известни политици и особено с вътрешния министър Сюлейман Сойлу.

Пекер е осъждан престъпник, свързан с радикалната десница. Швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг“ припомня историята му и разказва за новите разкрития на Пекер. Когато видеоклиповете на мафиота бяха публикувани в Ютюб, интересът към тях беше огромен, а някои от тях са гледани десетки милиони пъти, посочва швейцарското издание. Критиците на правителството тогава съзряха в тях доказателство, че „дълбоката държава“ си остава невредима и при управлението на Ердоган. Така в Турция наричат преплитанията между политиката, тайните служби и организираната престъпност.

Под псевдоним

Нестандартният турски политически трилър, продуциран от мафиотския бос, сега явно продължава. Този път Пекер е снимал клиповете си в хотелска стая в Дубай. Емирството няма договор за екстрадиция с Турция, която настоява Пекер да ѝ бъде предаден. Междувременно обаче на турския гражданин вече не му е позволено да публикува видеоклиповете си. Наложило му се е да се откаже и от личния си профил в Туитър, за да не застраши предоставеното му право на престой. Той обаче явно продължава с разкритията си в социалната мрежа, този път под псевдоним.

Миналата седмица Пекер се прицели в Демирьорен Груп (Demirören Group), един от най-големите фирмени конгломерати в страната, който притежава и влиятелни медии. Пекер говори за предполагаема афера, свързана с шефа на фирмата Йълдъръм Демирьорен и обвини неговия баща и основател на фирмата Ердоган Демирьорен в присвояване на имущества на еврейски и гръцки турци, за което не се бил спрял дори пред извършването на убийство.

В първите години от съществуването на турската република имуществата на националните малцинства са били отчуждавани или облагани с извънредни данъци, за да се пречупи икономическата мощ на нетурското население. Редица големи имена в турската икономика са подозирани, че са извлекли ползи именно от тази дискриминационна политика.

Семейство Демирьорен освен това има славата на поддръжник на Ердоган и се причислява към онези фирми, които с ангажимента си в медийната сфера са допринесли за намаляването на броя на критичните медии в Турция. През 2018 г. Демирьорен придоби вестник "Хюриет" и телевизионния канал Си Ен Ен Тюрк, а по-рано беше закупил вестниците „Миллиет“ и „Ватан“. Непосредствено след придобиването на собствеността бяха уволнени редица известни журналисти, включително и живеещият вече в Германия Джан Дюндар.

Шумни разкрития

Още по-голям шум предизвика друго разкритие на Пекер – видео, което показвало как шефът на друг концерн, близък до властта, участва в секс оргия с други мъже. Въпросният мъж е член на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“. Видеото се появи точно в момент, когато журналист от един вестник, собственост на концерна „Ihlas“, написа, че Пекер само блъфира и не може с нищо да докаже разкритията си. Пекер твърди, че компроматът не е негов собствен, но турското общество вече се пита с какво ли още разполага мафиотът.

Миналата седмица той публикува и предполагаем запис на телефонен разговор от юни, в който довереник на президента Ердоган го призовавал да спре да прави разкрития. Пекер никога не е нападал директно президента. Въпреки това казва, че пази най-значимите си разкрития за началото на предизборната кампания. През юни 2023 г. в Турция ще се проведат президентски и парламентарни избори.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя да не е

    27 1 Отговор
    турският Череп?

    Коментиран от #6

  • 2 ВЕСКО

    15 2 Отговор
    УКРАИНЦИТЕ ДА НЕ СА ПОБЕДИЛИ НИКЪКВИ НОВИНИ ,,,,,,,,ИЛИ СА СЕ ПРЕДАЛИ И ВИ Е СРАМ ДА СИ ПРИЗНАЕТЕ
  • 3 Инфо

    7 12 Отговор
    Гръцкият външен министър Никос Дендиас: Турция трябва да приеме международното право и международното морско право. „Няма абсолютно никаква причина Гърция и Турция да не могат да станат най-добри приятели, но Турция трябва да приеме международното право и международното морско право“, каза външният министър Никос Дендиас в интервю за „Economist“ в кулоарите на 26-ата конференция на Economist в Лагониси. „Колкото и дълго да говорим, никога няма да можем да решим проблема, ако двете страни не използват един и същи набор от правила, този, който е приет от международната общност, международното право, международното морско право, конвенцията на ООН по морското право“.

    Коментиран от #8

  • 4 Инфо

    7 11 Отговор
    Както посочи той, добрите отношения с Турция са много важни за Гърция, но те трябва да имат много солидна основа: международно право, а именно международно морско право, права на човека, права на жените, взаимно уважение и толерантност. Той припомни също, че Гърция винаги се е надявала Турция да се доближи до този набор от идеи, да се доближи до Европейския съюз. В крайна сметка, както той спомена, Турция все още се стреми да стане член на Европейския съюз и Гърция е единствената страна, която подкрепя Турция в тази посока. „Ако Турция постигне такова разбирателство, не само с нас, но и с международната общност, мога да кажа, че Гърция, Турция и регионът ще имат много светло бъдеще, наистина много светло бъдеще. Но това може да отнеме известно време", каза той.
  • 5 Хуманизъм

    11 5 Отговор
    Турската държава е държава на мафиоти, наркодилъри, трафиканти на човешки души и спонсори на ислямския тероризъм. Трябва да се разтвори.
  • 6 ЧИЧО СТАМАТ ШУМОВ

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тоя да не е":

    СИГУРНО Е ТОЙ.ДУБАЙ ПРИЮТИ КАТО ЧЕ ЛИ ДВА БАЛКАНСКИ ЧЕРЕПА
  • 7 Беззаконие

    7 1 Отговор
    Това е турската мафия която е пуснала пипала в Европа чрез агентура....
  • 8 Рошко

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Инфо":

    И това право та право за турци и гърци какво общо има със статията бе ганчо, обади се на ердоган и му кажи да го приеме.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сайгон

    2 3 Отговор
    Тоя да не е в полза на Фетоджийте?!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: