Last news in Fakti

5 Юли, 2022 19:23 1 907 36

Гърция VS. Турция - напрежението остава високо

  • гърция-
  • турция-
  • егейско море-
  • кириакос мицотакис-
  • реджеп ердоган

Премиерът Кириакос Мицотакис отново критикува постоянното агресивно поведение на Анкара

Гърция VS. Турция - напрежението остава високо - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви днес, че войната на Русия в Украйна е „повратна точка“ в развитието на Европа и подчерта, че трябва да бъде избегнат всякакъв изход, който може да насърчи агресия от други държави на континента, предаде Асошиейтед прес.

Гърция, която има дългогодишни спорове с далеч по-голямата си съседка Турция, довели ги до ръба на войната три пъти през последния половин век, изрази силна подкрепа за Украйна във войната ѝ срещу руската инвазия.

"Битката за Украйна не е просто поредното събитие на международната сцена. Тя е повратна точка в хода на Европа", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в реч в Европейския парламент в Страсбург.

„Днес дължим на Украйна да предотвратим какъвто и да е вид свършен факт, който може да бъде имитиран утре от нови потенциални създатели на проблеми“, каза Мицотакис.

Той отбеляза, че има предвид „постоянното агресивно поведение на Турция“, с която през последните две години отношенията са все по-обтегнати.

Въпреки че и двете страни са членки на НАТО, те имат десетилетни спорове по редица въпроси, включително териториални претенции в Егейско море и относно правата за проучване на енергийни източници в Източното Средиземноморие, посочва АП.

Неотдавнашните спорове се съсредоточиха върху гръцките острови край бреговете на Турция, като Анкара обвинява Атина, че поддържа там военно присъствие в нарушение на договорите. Гърция отвръща, че действа в съответствие с международното право и защитава островите си в условията на турска враждебност.

"Едно нещо е сигурно, не се нуждаем от нов ревизионизъм и възраждане на имперските фантазии", каза Мицотакис. "И още нещо е сигурно: Гърция няма да търпи каквото и да било поставяне под въпрос на нейния национален суверенитет и териториална цялост“.

Гръцкият премиер заяви, че страната му „държи вратите си затворени за заплахи, а прозорците си - отворени за мирни контакти“. „Споровете между народите се решават въз основа на международното право, а не чрез сплашване", каза той.

Миналия петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Гърция, че нарушава въздушното ѝ пространство - нещо, в което Гърция често обвинява Турция.

„Гърция не държи на обещанията си", заяви Ердоган след петъчната молитва, обвинявайки съседната държава, че е нарушила турското въздушно пространство 147 пъти.

Турският президент каза също, че лидерите на много страни от НАТО са се опитали да помирят него и Мицотакис. Ердоган заяви, че ,,в момента не мислим за това'', но ще види какво ще се случи в бъдеще и тогава ще го оцени.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 И двете страни

    5 5 Отговор
    са против руснаците!
  • 3 НИКО

    9 11 Отговор
    ДА СЕ ПОЧВАТ ВЕЧЕ ЧЕ НАТО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПАДА ВЕЧЕ УСПЕХ НА ТУРЦИТЕ
  • 4 Инфо

    11 7 Отговор
    ФОРБС: През последните два месеца Гърция тайно разположи „чадър“ срещу вражески дронове над острови и други критични места в цялата страна. Системата използва технология за „заслепяване“ на вражеските UAV и дронове и ги дезориентира, като се намесва в плана на полета, съхранен в тяхната памет. Той може да неутрализира дронове, като се намесва в техните комуникационни системи и GPS. За напълно автономни дронове той използва лазер, който може да сваля безпилотни самолети. Атина е наясно с предизвикателството, което сигнализират турските дронове. Ако все още не го прави, в близко бъдеще може да използва системата, за да затрудни турските дронове да шпионират систематично движението на гръцките военни.

    Коментиран от #10, #15

  • 5 Инфо

    12 5 Отговор
    Може дори да използва способността да неутрализира вражеските дронове в случай на конфронтация. Придобиването от Гърция на 24 изтребителя Rafale от Франция, надграждането на 84 F-16 до Block 72 и придобиването на най-малко 20 стелт самолета F-35 Lightning II от 5-то поколение с опция за още 20, дава на гръцките военновъздушни сили значително технологично предимство пред Турция. Като възпрепятства Турция да използва ефективно превъзходството си с безпилотни самолети, Гърция консолидира собственото си възникващо превъзходство, което би могла да използва при всяка бъдеща конфронтация. / Турската преса, по-специално Хюриет, също подчертава тези способности на Гърция, която, както характерно пише на първата й страница, "ослепява турските дронове".

    Коментиран от #11

  • 6 Ехаааа

    18 10 Отговор
    Гърците ги сърби много,но турчина не е като руснака да се лигави с жертвата си месеци наред. Турчина влиза и си взема своето за часове,сиртакоглавите знаят как турчина само за няколко часа превзе половин Кипър
  • 7 Българин

    11 11 Отговор
    Не сме забравили гръцкия геноцид над Българите

    Коментиран от #25

  • 8 Турчин

    14 10 Отговор
    Гърция милитаризира острови на километри от Турция. Гръцки офицери заплашват с разрушение на мостовете в Истанбул. При война нито френски Рафаели нито НАТО ще им помогне. Гърция която е фалирала държава с 400 милиарда евро дълг се подава на внушенията на някои нейни "партньори" които гледат да й продават оръжия но ако направят някоя грешка на юг България ще граничи единствено с Турция. Турция не е Русия. 24 часа са достатъчни за да се "дегърцизират" Солун и гръцка Тракия.

    Коментиран от #9, #14

  • 9 Килимчето на Мицотакис

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Турчин":

    Това са съюзнически войски, които пазят турските брегове от лоши врагове на НАТО, терористи, които искат злото на Турция и т.н.!

    Коментиран от #12

  • 10 РеКети

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "Инфо":

    Видяхме какво стана с прехваления израелския чадър срещу ръчно изработени палестински ракетки.
  • 11 Mерми

    11 6 Отговор

    До коментар #5 от "Инфо":

    Бих искал да те подсетя за едно много важно нещо което ти и всички останали забравяте... С-400 КОИТО ТУРЦИТЕ АКО ГИ АКТИВИРАТ край Егейско море и 1 самолет не може да излитне от базите си веднага ще получат в рамките на 2-3 минути Радерен ключ от руските системи!!!

    Коментиран от #17, #36

  • 12 Килимчето на Ердоган

    9 7 Отговор

    До коментар #9 от "Килимчето на Мицотакис":

    Понеже гърците са подписали договор с Турция да не въоръжават островите, затова Ердоган ще ги помисли за чужди окупатори и ще влезе да освободи островите,а когато намериш нещо в морето то добре твое, Ердоган ще си намери доста острови
  • 13 Бербо

    9 11 Отговор
    Точно за 12-15 часа цяла Гърция ще гори а гръцкият посланик ще чака Еердоган да се събуди в Анкара за да го приеме с единствена молба да спре пожара и да вземе за подарък зестра целият Кипър и всички 16 острова в Егейско море!
  • 14 Mокри сънища

    9 14 Отговор

    До коментар #8 от "Турчин":

    Спри да вярваш на глупостите, които ти говори онзи турски ефрейтор -уж генерал-, а започни да вярваш, че можете да загубите цяла Източна Тракия, която като остров... трудно може да бъде защитена от Турция и така ще загубите търговията с Европа, тъй като ще спрете да граничите с България, но и също така, ще дадете на Гърция достъп до Хелеспонд, Мраморно море, Босфора и Черно море, както преди...

    Коментиран от #18

  • 15 Сега остава да го нарисуваш

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Инфо":

    И се получава чудесен комикс ,🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #19

  • 16 Калемето

    9 10 Отговор
    Май скоро време гърците не са яли пердах и скоро време ще им се наложи,забравят че догодина има избори за султан и Ердоган както си търси жертва за да си дигне рейтинга за 1 нощ ще ги опатка за 7-8 часа и турският аскер ще яде кебап за закуска в Солун и Кавала..!
  • 17 Споко

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Mерми":

    гърците имат отговор и на това, дори знаят от къде си купуват цигари операторите на С-400
  • 18 Турчин

    11 11 Отговор

    До коментар #14 от "Mокри сънища":

    Това не са мокри сънища. Турския войник не се бои от смъртта. Войната е празненство и пир за анадолеца. А гъркът е страхлив и подъл. Дано не се наложи времето да докаже тези мои твърдения.

    Коментиран от #22

  • 19 Чичо Лемнос

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Сега остава да го нарисуваш":

    Ако искаш мога да ти "нарисувам" аз нещо върху част от тялото ти, за да си спомняш добрите стари времена 🤣🤣🤣

    Коментиран от #20

  • 20 Чичко Кемал

    9 7 Отговор

    До коментар #19 от "Чичо Лемнос":

    Мога да ти предоставя дебелата си "писалка", стига да си запретнеш поличката както си го правил с векове 🤣🤣🤣🫣

    Коментиран от #24

  • 21 Истината

    6 6 Отговор
    Сиртакитата ще опърдят рязания!
  • 22 Супер дупер наемник джихадист

    10 11 Отговор

    До коментар #18 от "Турчин":

    Турският войник е гола вода. Без нас той не може да направи нито една крачка. Всеки знае това.За него е невъзможно да завладее въоръжена до зъби Гърция. И със сигурност за родината си гърците ще се бият упорито и яростно. Жал ми е за всяко турско войниче, ако бъде изпратено на западния фронт...

    Коментиран от #23

  • 23 Турчин

    8 8 Отговор

    До коментар #22 от "Супер дупер наемник джихадист":

    Ами хубаво. Аз пак казвам: Дано не се наложи. Разбира се никой не иска война. Но Гърция която по територия е много малка и с население колкото половин Истанбул няма никакъв шанс. Това е безспорен факт. Достатъчно е да бъде блокирана гръцката авиация. Останалото е лесно. И през миналия век Гърция се подведе на внушенията на западните "приятели" и после се научиха да плуват от Измир до Атина.

    Коментиран от #26

  • 24 Чичо Лемнос

    5 6 Отговор

    До коментар #20 от "Чичко Кемал":

    Забрави ли го, от лятото на 2020г ти не си вече Кемал, а моето мъниче Айше 🤣🤣🤣
  • 25 Анонимен

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Хасане, къде беше досега?

    Коментиран от #27

  • 26 Очевидно

    10 15 Отговор

    До коментар #23 от "Турчин":

    Не си научил добре историята, явно в Турция не ви казват истината, гърците сами стигнаха до Анкара, а в същото време руснаци, французи, италианци, кюрдски бойци и накрая и англичаните помагаха на турците. Умората на гръцката армия от 10 години битки, лошото снабдяване поради големите разстояния от бреговете до Анкара и вътрешнополитическите търкания в Гърция, карат гърците да се оттеглят, без да са загубили битка дотогава. Ако не познавате добре историята, ще бъдете водени до грешни заключения и от там до тъжно поражение от исторически мащаби.

    Коментиран от #28, #31

  • 27 Българин

    11 7 Отговор

    До коментар #25 от "Анонимен":

    Какъв Хасан бе византиецо, освен геноцида над българите, които сте направили през 1913 година,не сме забравили 200 годишното ни византийско робство

    Коментиран от #29

  • 28 Турчин

    9 8 Отговор

    До коментар #26 от "Очевидно":

    Аха. Добре. Имаше помощ единствено от Русия. Боеприпаси и злато. От никъде другаде нямаше помощ. Единствено от Болшевишка Русия. А гърците са добри плувци между другото. Лека вечер.

    Коментиран от #32

  • 29 Анонимен

    6 4 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Абе, Хасане,Хасане, смени плочата, отдавна вече сме те разбрали
  • 30 В други новини

    4 4 Отговор
    Американски конгрес: Поправката, която забранява на президента на Съединените щати да дава оръжие на член на НАТО, който през последната година е участвал в многократни нарушения на въздушното пространство или суверенитета или териториалната цялост на друг член на НАТО, е внесена в бюджета на Пентагона на САЩ.

    Това е впечатляващо развитие, което показва, че членовете на Конгреса са решени да използват всички оръжия, с които разполагат, за да спрат продажбата на изтребители F-16 на Турция.

    Както беше отбелязано, американските оръжия могат да бъдат предоставени само ако президентът удостовери пред Конгреса, че тази страна вече не се занимава с такава дейност и не е участвала в такава дейност през предходните 6 месеца.
  • 31 Всъщност гърците

    4 6 Отговор

    До коментар #26 от "Очевидно":

    Никога не са печелили битка срещу турците и това им е комплекс.
  • 32 Добри таратанци

    3 5 Отговор

    До коментар #28 от "Турчин":

    Затова ли се издавиха край Измир ....
  • 33 Да ви го обясня простичко

    4 6 Отговор
    Ако Турция играе във висшата лига, то Гърция е посредствено отборче от зоналните групи. Затова и обикаля и плаче като разглезено детенце на големите батковци. Ако възникне въоръжен конфликт турците ще я прегазят за седмица-две най-много.

    Коментиран от #34

  • 34 Обективен

    9 3 Отговор

    До коментар #33 от "Да ви го обясня простичко":

    Бъркаш Гърция с България. Никой няма да прегази никого. При мощните оръжия с които разполагат и двете страни една война ще е катастрофа и за двете. Гърция не нито България, нито Украйна, разполага с добре въоръжена армия, ракети и т.н.

    Коментиран от #35

  • 35 рейтингът

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Обективен":

    гърците имат толкова много оръжия, че с тях например могат да потопят 3 пъти целия турски флот. със сигурност няма да е необходимо да се използват всички, защото щом турците направят фаталния ход, както се оказа през лятото на 2020 г, гърците са в състояние да потопят целия турски флот от първия момент и турците ще могат да придобият нов чак след 100 години. ако все още съществуват като държава де
  • 36 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Mерми":

    Трабва да го подсетиш още че Турция си прави ПВО за защита и от запад (НАТО) и от изток (Русия) защото и едните и другите са вражеско настроени !
Новини по държави: