Last news in Fakti

6 Юли, 2022 23:33 4 001 50

Удар по Ердоган! Членове на Конгреса на САЩ в обединен фронт срещу новата продажба на F-16 на Турция

  • сащ-
  • турция-
  • изтребители-
  • ф-16-
  • реджеп ердоган-
  • f-16

Изменението оставя възможност на президента Джо Байдън да заобиколи ограниченията, при условие че той потвърди, че това е жизненоважно за националната сигурност на Съединените щати

Удар по Ердоган! Членове на Конгреса на САЩ в обединен фронт срещу новата продажба на F-16 на Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американските законодатели в групата на Конгреса по гръцките въпроси сформираха във вторник обединен фронт, за да гарантират, че правителството на Байдън няма да продължи с продажбата на самолети F-16 на Турция или на комплекти за надграждане на съществуващия флот от изтребители F-16, предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

За тази цел те внесоха поправка към годишния бюджет за отбрана на САЩ (NDAA), която е подкрепена от двете партии в Конгреса и която забранява на президента на САЩ да прехвърля оръжия на който и да е член на НАТО, който през последната година многократно е нарушил въздушното пространство, суверенитета или териториалната цялост на друга държава-членка на НАТО.

Изменението оставя възможност на президента да заобиколи ограниченията, при условие че той потвърди, че това е жизненоважно за националната сигурност на САЩ и също така предостави подробна разбивка на мерките, за да се гарантира, че оръжията на САЩ не се използват за нарушаване на суверенитета на друг член на НАТО.

В съвместно си изявление представителите на Конгреса Крис Папас, Чарли Крист, Каролин Б. Малоуни, Дина Титус, Франк Палоун и Джон Сарбанес отбелязаха, че докато отстъпката на Турция по въпроса за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО е благоприятно развитие, все още има твърде много нерешени въпроси, за да се продължи с трансфера на F-16. През последното десетилетие, отбелязват те, Турция не е била „продуктивен член на НАТО или надежден съюзник на Съединените щати“:

„Турция, по-специално нейните председателства на отбранителните индустрии, остава под санкции чрез Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA) заради закупуването на руската система за противоракетна отбрана S-400. Администрацията на Байдън не е предоставила отговор за това как Турция ще успее да се освободи от тези санкции и как администрацията би смекчила рисковете от съвместното разполагане на F-16 и комплекти за модернизация с руската оръжейна система, поради което Турция беше отстранена от Програма F-35.

„От началото на 2022 г. Турция е нарушила въздушното пространство на съюзника си в НАТО Гърция над 2377 пъти, от тях - 120 са прелитанията над гръцка територия. Враждебните действия на Турция в Егейско море, както и враждебната ѝ позиция спрямо гръцкото правителство, показват ясно, че тя не възнамерява скоро да прекрати тези агресивни и дестабилизиращи действия. Ако Съединените щати продължат с продажбата на F-16, произведените в САЩ бойни самолети несъмнено ще бъдат използвани за навлизане във въздушното пространство на Гърция. Това би нарушило Закона за контрол върху износа на оръжие, който позволява трансфер само на оборудване за законни операции за самоотбрана. През последните седем месеца нито едно от действията на Турция в Егейско море, свързани с Гърция, не може да бъде класифицирано като отбранително, а по-скоро като просто сплашване. Администрацията не е предоставила информация за това как работи, за да накара Турция да прекрати тези враждебните действия срещу съюзник на САЩ.

„Накрая, в допълнение към агресията на Турция в Източното Средиземноморие, президентът Ердоган обяви, че е на път да нахлуе отново в Сирия с конкретното намерение да атакува кюрдските сили в Севера. Много от тези сили преди това са се сражавали заедно и са подпомагали операциите на САЩ в региона. Ако Турция получи изтребители F-16, те очевидно ще бъдат използвани в тази нова офанзива срещу нашите сирийски кюрдски съюзници. Администрацията не е предоставила информация за това как ще гарантира, че тези лица, на които сме разчитали в миналото и може да се наложи да го направим в бъдеще, ще бъдат защитени от оръжия, разработени от САЩ. Докато администрацията не предостави подходящи отговори за това как възнамерява да смекчи гореизброените опасения, ние ще продължим да възразяваме срещу този трансфер на оръжия и ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че тези F-16 няма да бъдат доставени на турското правителство.“

Членове на Конгреса на САЩ, сред които с ключова роля е представителя на Демократичната партия Франк Палоун, също изразяват загриженост, че подобен ход ще възнагради турския президент Реджеп Тайип Ердоган за това, че не е изпълнил ангажиментите на Турция нито към САЩ, нито към НАТО.

Те отбелязаха, че Ердоган е избрал да постави личната изгода над колективното благо на Алианса, избирайки да блокира влизането на Финландия и Швеция, докато не получи неоснователни уверения. Това показа, че "той не е направил нищо за укрепване на НАТО, откакто руската инвазия в Украйна предизвика най-голямата криза, пред която е изправен Алиансът от десетилетия", се казва в писмото на представителите.

Те отбелязаха, че тези действия, които противоречат на доброто на Алианса, „не са изненада“, като се има предвид, че Анкара многократно е използвала военната си мощ, за да участва в поредица от дестабилизиращи действия, които се простират от Източното Средиземноморие до Близкия изток и Севера Африка. Те също така посочиха, че Турция и силите, подкрепяни от Турция, са използвали произведено в САЩ оборудване в тези нашествия за извършване на военни престъпления, които включват бомбардиране на цивилни и цели като болници и училища в Ирак, Сирия и Нагорни Карабах, в допълнение към повтарящи се нарушения на териториалната цялост на съюзниците и партньорите на НАТО Гърция и Кипър.

В светлината на гореизложеното, отбелязват членовете на Конгреса на САЩ, продажбата на модерни изтребители на Турция не дава стимул на Ердоган да промени поведението си и да стане добър съюзник, но вместо това може да доведе до повече смърт и разрушения в по-широкия регион. Отбелязвайки загрижеността, произтичаща от използването на ракетната система S-400 от Турция, те казват, че ще направят всичко по силите си, за да предотвратят продажбата на комплекти за модернизация на F-16 и заявяват, че САЩ не трябва да подкрепят повече турската армия, докато не бъдат предприети стъпки за прекратяване дестабилизиращите действия и нарушенията на международното право от страна Турция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Поп

    10 4 Отговор
    Е и?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Су35

    33 14 Отговор
    В САЩ имат недостиг на дуралуминий от къде матриал за Ф16??
  • 5 ТЕ ИЗЛЪГАГАХА И БЪЛГАРИНА БОЙКО

    32 9 Отговор
    И ГУШНАХА ПАРАТА И СКОРО ЩЕ ПРАТЯТ В БЪЛГАРИЯ Ф 17 - МОТОДЕЛТАПАНЕР ВЪОРЪЖЕН СЪС САНДЪК С ЛИМОНКИ - И ПОСЛЕ ЗАЩО ПУСКАМЕ ЛИМОНКИ ПО АМЕРИКАНСКОТО В СОФИЯ
  • 6 Грульо

    32 6 Отговор
    Ердоганя май не е дал кеш на зелено, за да му ги дадат поне на хартия, както на нас. :D
  • 7 Хохо секса

    19 27 Отговор
    Турция не се държи като натовска държава...

    Коментиран от #23

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 yaйтнойз

    27 8 Отговор
    финландия харесва това... швеЦите още повече :)
    лeшпeри... султана не е киро да сгъне и да ви пусне още преди да сте искали. Ще ви прекара са през иглено ухо. С камила едновременно. не тая на чарлз! друга и малко по-красива
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ПараШут

    39 16 Отговор
    Идеално, сега му развързвате окончателно ръцете, за да напусне този терористичеен алианс наречен НАТО. Ердоган няма нужда от НАТО , за да брани Турция, но НАТО без Турция е една голяма смешка. Колкото и да тъпчете Гърция с нови оръжия не можете да уплашите Ердоган , защото той вече е в другия отбор - този на Русия и Китай и ако някой тръгне срещу тези държави може да се сети какво се случи с най-голямата и най-въоръжената армия в Европа - тази на бивша Украйна, а то е пълен разгром.

    Коментиран от #15, #30

  • 15 възрожденец

    21 17 Отговор

    До коментар #14 от "ПараШут":

    ТУРЦИЯ ДА СЕ МАХА ОТ НАТО!

    Коментиран от #16

  • 16 ПараШут

    22 11 Отговор

    До коментар #15 от "възрожденец":

    И аз това казвам, да се маха от НАТО и ще го направи без да се замисли, а после ние ще махнем НАТО и от България! Идеално и за тях и за нас!
  • 17 Лети ли рапторчето?

    14 3 Отговор
    Ше фърчат ли скоро в небето бг еФките 16 или само ше си говориме?
  • 18 Лети ли рапторчето?

    9 1 Отговор
    Кирчо да поръча и Рапторчета с вертикално изфърчане!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Браво

    31 11 Отговор
    Това е много добра новина... Турция искаше Патриот от американците,не му продадоха и той купи от руснаците С400. Сега е ред на флотилия от руски изтребители . Турция излезе ли от НАТО, това ще е най голямата загуба на американците (НАТО)
  • 21 Мицко

    8 16 Отговор
    Ердо, еми кой ще ти вдига самолетите!?Те хората за Германия се стягат да заминават.

    Коментиран от #22, #38

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 упадък

    6 10 Отговор
    отново ред сълзи ред сополи в анкара
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ихууууу

    8 5 Отговор

    До коментар #27 от "БББългарски ТТурчин е добър ББългарин":

    Виж сега Путин каза за българите,че сме страхливци...ами прав е човека, виж турците чакат българина да им превземе Истанбул,но ние от страх само до Одрин смеем да отидем. Турчина ни пита страх ли ти е комшу,ние отговаряме,Не....Глад ми е комшу ...
  • 30 Бон воаяж

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "ПараШут":

    Продължавай и не поглеждай нито за миг назад, не искаме да ни виждаш да празнуваме...оп, сори...да скърбим имах предвид!
  • 31 Ето, цялата чиста истина

    11 18 Отговор
    Браво на американските законодатели в групата на Конгреса! Те наистина са морални хора!
  • 32 Реалност

    5 5 Отговор
    Няма съмнение, че президентът Байдън наистина се опита да получи одобрението на Конгреса. Но до там. Той няма да настоява, да се конфронтира или да отваря фронтове с демократите, които контролират съответните комисии само месеци преди междинните избори. И със сигурност не заради Ердоган, който може и да си въобразява конфликт между изпълнителната и законодателната власт в САЩ за свои интереси, но няма американски политик, дипломат или коментатор, който да не мрази него и режима му, включително Тръмп.
  • 33 Уса

    4 6 Отговор
    Ще видите ефки, когато паднат визите сещайте се,кога
  • 34 Това не е "удар", а

    16 4 Отговор
    Потвърждение за правилната независима политика на съседите. P.S. Пиша го с респект, макар че зная как се приема всяка новина, свързана с турците.
  • 35 Т.е. САЩ признават

    16 4 Отговор
    Че Турция вече не е зависима от тях.
  • 36 Както се и очакваше

    11 2 Отговор
    Влиянието на САЩ по света намалява.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Янките ВЪН от България

    7 4 Отговор
    Царвули, хляб нямат, ръбат саревица, пак за ОРЪЖИЯТА се дрънкат.
    Световните терористи САЩ друго нямат и не могат.
    Производство и продажба на ОРЪЖИЕ.
    И за да им се купува , разпалват войни и конфликти по цялата земя.
    От близо 300г съществуване , САЩ са били 246 г във война.
    И сега се трепят вече между себе си.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ДАСКАЛ

    2 1 Отговор
    ЧАКАМ СИ ПАРИТЕ ЗА САМОЛЕТИТЕ!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Нов удар по Ердоган

    5 5 Отговор
    Режимът на Ердоган ще бъде изправен пред международен съд за геноцида на язидските кюрди, според заключението на разследването, където се споменават тежки обвинения и ужасни престъпления на турския режим срещу язидското малцинство, пише днес Guardian.
  • 49 Ала бала портокала.......!

    8 3 Отговор
    Откакто се помня, НАТО-вските, ужким, съюзници на Турция, постоянно я баламосват с разните му пушкала и фърчила. Немците, например, се назландисваха с продажбата на танковете си ; аман, сакън, да не ги използвате против кюрдските борци за "Права и Свободи ". В същия дух, Щатите и евреите вдигаха кръвното на комшиите със съответните му дронове, гемии, системи за ПВО и так далее. ГРЪНЦИТЕ, постоянно реват,че турците нарушавали въздушното и пространство, но в същото време не се свенят да правят ятаклък на комунистите от ПКК и да ги обучават в базите си. Кароче, с такива съюзници, врагове не ти трябват. В канце канцов, на Турция и писна от ................номера на шваби, янки, мошета и данайци; и сам си произведе танковете, безпилотниците, бойните кораби ; и никой да не съмнява, че до 1-2 години ще чуете как турски изтребител, оригинал, гръмовно въздуха разпра.

    Коментиран от #50

  • 50 ЧервенаЯбълка

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Ала бала портокала.......!":

    ТФХ РедАппле УАВ. До година в небесата. Да им е честито.