Отидете към основна версия

78 323 200

Ето какво иска Путин в Украйна

  • владимир путин-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • окупация-
  • инвазия-
  • путин-
  • володимир зеленски

Руският агресор иска да унищожи независима Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Целта на руската война срещу Украйна е унищожаване на нейния суверенитет и смяна на политическата власт. Това мнение изразиха анализатори от Института за изследване на войната (ISW).

Според института целите на руската инвазия в Украйна остават смяната на режима в Киев и отнемането на суверенитета на украинската държава. Секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев повтори първоначалните цели на руския президент Владимир Путин в така наречената „операция“ в Украйна, което предполага, че Кремъл поддържа целта си, включително смяна на режима и териториално разширение далеч отвъд Донбас.

Руските войски продължават настъпателните операции на северозапад и изток от Славянск, опитвайки се да се придвижат на запад от района на Лисичанск. Анализаторите предполагат, че окупаторите се опитват да получат достъп до пътищата югоизточно от Бахмут, за да настъпят към града от юг. Освен това ISW отбеляза, че руските власти провеждат засилени наборни дейности в окупираните територии, за да компенсират загубата на жива сила. Кремъл продължава да консолидира административния контрол над окупираните територии на Украйна, което вероятно ще създаде условия за директно анексиране на тези територии към Руската федерация.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски поиска отново от Запада да предостави още оръжия на страната му, в частност съвременни комплекси за противоракетна отбрана, за да защити украинските градове. Украинското ръководство има изключително важната задача до края на годината да бъде в състояние да защитава страната от руските ракетни нападения, каза Зеленски. "Но изпълнението на тази задача зависи не само от нас, но и от това нашите партньори да разберат нашите фундаментални нужди." Зеленски заяви, че от известно време в Киев и много други градове не е имало вой на сирени за въздушна тревога, но добави: "Не бива да търсите логика в действията на терористи. Руската армия не прави никакви почивки".

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 238 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: