Отидете към основна версия

3 968 23

Тактиката на Орбан! Таванът на цените на горивата в Унгария може да предизвика остър недостиг

  • бензин-
  • дизел-
  • унгария-
  • виктор орбан-
  • опек

Според експерти страната се намира в изключително опасна ситуация, тъй като таванът на цените води до увеличение на потреблението, а това повдига въпроса колко дълго този таван ще издържи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Наложеният от властите таван на цените на горивата в Унгария трябва да бъде вдигнат, тъй като той "рано или късно" ще доведе до недостиг, заяви главният изпълнителен директор на петролната и газова компания МОЛ (MOL) Жолт Хернади, цитиран от Ройтерс.

По думите му Унгария се намира в изключително опасна ситуация, тъй като таванът на цените води до увеличение на потреблението, а това повдига въпроса колко дълго този таван ще издържи.

МОЛ, който притежава най-много бензиностанции в Унгария, отдавна призовава таванът да бъде отменен. Той беше наложен през ноември и така цената на бензин 95 беше фиксирана на 480 форинта (1,20 евро) за литър.

Таванът, наложен от правителството на Виктор Орбан, в опит да намали удара на инфлацията по потребителите засега е предвидено да продължи до октомври. От ниските цени обаче могат да се възползват само автомобилите с унгарски регистрационни номера.

Миналия месец МОЛ ограничи дневното зареждане на един автомобил до 50 литра, като така намали наполовина предишния лимит.

Хернади допълни, че Унгария трябва да трупа запаси, тъй като през август 65 на сто от рафинерията на МОЛ в страната ще затвори за профилактика, а друга рафинерия на компанията в Словакия в момента не работи и ще отвори след 20 юли след профилактика.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: