Last news in Fakti

12 Юли, 2022 16:37 1 008 4

ОПЕК очаква забавен растеж на търсенето на петрол през 2023 година

  • опек-
  • опек+-
  • петрол-
  • нефт-
  • роснефт

Юлският доклад показва, че общото производство на ОПЕК се е увеличило през юни с 234 000 барела на ден до 28,72 милиона барела на ден

ОПЕК очаква забавен растеж на търсенето на петрол през 2023 година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви днес, че очаква леко забавяне на растежа на световното търсене на петрол догодина, въпреки че според нея потреблението ще остане силно поради по-слабите последици от пандемията от КОВИД-19 и все още солидния икономически растеж, предаде Ройтерс.

В месечния си доклад петролният картел посочва, че прогнозира нарастване на глобалното търсене с 2,7 милиона барела на ден през 2023 г., но оставя без промяна очакванията си за тази година на равнище 3,36 милиона барела на ден.

Световното търсене на петрол, което се понижи през 2020 г. заради пандемията, се очаква да надвиши тази година равнището от предпандемичната 2019 г., но скокът на цените и локдауните в Китай през последните месеци вероятно ще забавят неговия растеж.

През 2023 г. перспективата за добър икономически растеж на фона на подобряване на геополитическата обстановка, заедно с очакваното по-добро овладяване на КОВИД-19 в Китай, би трябвало да засилят потреблението на петрол, се казва в доклада.

Прогнозите за догодина се основават на хипотезата да няма ескалация на конфликта в Украйна и ограничено въздействие на инфлацията върху икономическия растеж.

ОПЕК и нейните съюзници, сред които Русия, обединени в групата ОПЕК+, редовно увеличават производството си, след като силно го намалиха през 2020 г. Но добивът им постоянно е под целите им през последните месеци поради намаляването на инвестициите през последните години в някои страни членки и затрудненията на руския петролен сектор.

Юлският доклад показва, че общото производство на ОПЕК се е увеличило през юни с 234 000 барела на ден до 28,72 милиона барела на ден.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    4 1 Отговор
    Бай деменция го отсвириха Пак! Бухахаха
  • 2 Бензинджията

    5 2 Отговор
    Е па при тия цени, какво потребление очаквате
  • 3 КАТО ГЛЕДАМ

    3 1 Отговор
    на Лондонскот ХИТРО У го намериха.нямааа.ша се кланяте на Изток.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: