Last news in Fakti

13 Юли, 2022 15:20 903 1

МАЕ понижи прогнозите си за растежа на световното търсене на петрол през 2022 година

  • нефт-
  • петрол-
  • опек-
  • опек+-
  • роснефт

Световното търсене през 2023 г. трябва да надвиши предпандемичните равнища с допълнителни 2,1 милиона барела дневно и да достигне 101,3 милиона барела дневно

МАЕ понижи прогнозите си за растежа на световното търсене на петрол през 2022 година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Международната агенция за енергията (МАЕ) очаква световното търсене на петрол през 2022 г. да нарасне с 1,7 милиона барела дневно до 99,2 милиона барела дневно. Това се посочва в юлския доклад на организацията, цитиран от Франс прес и ТАСС, което означава, че тя е понижила предишната си оценка със 100 000 барела дневно.

Скокът на цените и икономическите трудности започват да "тежат" върху световното търсене на петрол, но не достатъчно, за да облекчат пазара на фона на несигурното предлагане, подчертава агенцията, цитирана от АФП.

В този променлив контекст МАЕ набляга отново на важността да бъдат взети мерки, целящи да ограничат търсенето и разходите за горива.

Без сериозна намеса по отношение на потреблението на енергия световната икономика рискува да не се възстанови, се посочва в месечния доклад на МАЕ.

Световното търсене през 2023 г. трябва да надвиши предпандемичните равнища с допълнителни 2,1 милиона барела дневно и да достигне 101,3 милиона барела дневно.

По отношение на предлагането МАЕ отчита "устойчивост" на руското производство, което е изненадващо с оглед на санкциите, както и нараснала оферта през юни от САЩ и Канада.

Глобалното петролно производство трябва да се увеличи до края на годината и световното предлагане да достигне средно дневно равнище от 100,1 милиона барела дневно през 2022 г. Но при прогнозирани 101,1 милиона барела дневно през 2023 г., предлагането ще е по-малко от търсенето, прогнозира МАЕ.

Глобалните запаси на петрол през май, според прогнозите на орагнизацията, са нараснали с 5 милиона барела. Запасите на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са се увеличили с 15,2 милиона барела благодарение на продажбите на 32,1 милиона барела петрол от държавните резерви и са достигнали 2,691 милиарда барела. Това обаче все още е с 301,3 милиона барела по-малко от средното равнище за 2017-2021 г., отбелязва агенцията.

Според предварителните данни на МАЕ увеличението на запасите на петрол на страните от ОИСР през юни е било 22 милиона барела.

Тъй като европейското ембарго върху руския петрол все още не е влязло в сила, а световните запаси са на особено ниско равнище, заседанието на ОПЕК+ на 3 август се очаква с особено нетърпение. На тази среща трябва да се реши стратегията на групата за септември и дори за по-нататък, отбелязва АФП.

Рядко перспективите за петролните пазари са били по-несигурни на фона на влошаването на икономическата ситуация, опасенията за рецесия и рисковете по отношение на предлагането, отчита МАЕ в доклада си, подчертавайки колко са важни мерките за потреблението.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: