Last news in Fakti

4 Юли, 2022 18:06 1 833 1

Сърбия и Унгария подписаха споразумение за граничния контрол

  • сърбия-
  • унгария-
  • петер сиярто-
  • граница-
  • мигранти

Първият дипломат на Будапеща Петер Сиярто съобщи също, че стокооборотът между двете страни се е увеличил със 117 процента за шест месеца, предаде Танюг

Сърбия и Унгария подписаха споразумение за граничния контрол - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Външните министри на Сърбия и Унгария Никола Селакович и Петер Сиярто подписаха днес в Суботица Споразумение, с което се урежда граничният контрол в пътния, железопътния и водния транспорт, съобщава вестник "Новости".

Споразумението до голяма степен ще допринесе за намаляване на струпванията на граничните пунктове, каза Селакович.

"Това, което ни наведе да подпишем този акт, е сериозният проект за изграждане на скоростна жп линия между Белград и Будапеща", каза сръбският министър и напомни, че двете страни подписаха по-рано и меморандум за разбирателство за продължаване на сътрудничеството в областта на енергетиката, който включва складирането на 500 милиона кубични метра газ в Унгария. Това ще даде на Сърбия възможност да премине по-леко в периода от 1 октомври до 1 април през приближаващата се енергийна криза, каза Селакович.

Сиярто на свой ред отбеляза, че мигрантската криза е все по-голяма заплаха и че Унгария няма да позволи дори на един нелегален мигрант да влезе на нейна територия. Така че нелегалните мигранти изобщо не бива да се опитват да влязат на сръбска територия, защото няма да им бъде разрешено за продължат пътя си през Унгария, каза Сиярто, цитиран от сръбските медии.

Сиярто отбеляза, че нелегалната миграция става все по-сериозна заплаха в резултат на недостига на храни в някои части на света поради конфликта в Украйна.

Унгарският министър съобщи също, че стокооборотът между Унгария и Сърбия се е увеличил със 117 процента за шест месеца, предаде Танюг.

"Най-големият проект е модернизацията на жп линията Белград - Будапеща. Работата по нея от наша страна ще започне на 1 август, което означава, че трябва да открием нов граничен жп пункт, за да осигурим стокооборота", каза Сиярто.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    2 0 Отговор
    Има все още разни "авторитарни" страни, дето работят за националните си интереси. Ние па, щото сме ербап, работим за НАТОвски, европейски, англосаксонски - изобщо за целия чужд интерес накуп!
Новини по държави: